Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

"Grzegorz GRYC" <gg@vela.filg.uj.edu.plnapisał(a):
Hej
Hi, you !
/.../
IMHO po prostu leki.
Albo dobre alkohole :)
No leki, owszem, ale do diagnozowania też i profilaktyki
mają służyć .... więc jakby za wąskie znaczenie ...
THX ale jeszcze czekam.
Może, ze masz szerszy kontekst, to moze być trawka :)
Zwłaszcza w aspekcie ustawodawstawa kanadyjskiego :)
Nie, UE. Ale trawka za chwilę będzie mi bardzo potrzebna
(metaforycznie, bo nawet zwykłych nie palę ;-))
| 2. orphan medicinal product
lekami o znikomej wartości komercyjnej
Lub "leki osierocone"
Lub "leki sieroce"
Patrz np. http://www.rare-diseases.com
THX - zajrzę zaraz. Znikomej wartości to one nie muszą mieć,
za to mają niewielki zwrot od inwestycji jak się je sprzedaje;
:))
| 3. proprietary medicinal product
Leki markowe
Lub leki "firmowe"
THX - wykorzystam.
| 4. regulatory assistance
Zero pojęcia... Nie chce mi się myśleć o tej porze...
A komu się chce. Coś wymyśliłam, ale to było ok. 14.00.
Świetne naleśniki :)
Nie tak jak sałatka .....
Jeszcze o niej myślę. Przepis można by
???
Dzięks a lot i pozdrowienia.
Doradców nocnych proszę pięknie o dalsze
propozycje.
:)
Moj przepis na tzatzyki:
na 2-3 osoby
1 średni ogórek gruntowy (lub pol dlugiego szklarniowego)
2 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny (mały kubek, nie ten 400ml)
1/2 opakowania serka śmietankowego np. Hochland
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek (lub zwyklej jak ktoś nie ma z oliwek)
sól, pieprz
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce, dodać posiekane i z miażdzone z solą ząbki
czosnku, dodać jogurt, sok z cytryny, oliwę. Posolić, malutko popieprzyć.
Wymieszać.
Odstawić do lodówki na 20 minut żeby sie przegryzło.
Super smakuje pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i salatką grecką, lub
pokrojonymi pomidorkami (w wersji szybkiej zamiast sałatki :)
prosze bardzo, choc mam ten jego przepis nie od dzis, wyprobowany i sprawdzony,
exrta dobry, polecam
przepis od lindy:
30 dkg poledwicy wolowej,czuszka lub inna ostra papryczka, imbir, 4 lyzki sosu
sojowego, 2 zabki czosnku, 2 cebule, 1 cytryna, 1 lyzka kaparow, 2 lyzki oleju
sezamowego, 2 lyzki koniaku lub whisky lub ew wodki, liscie salaty, lyzeczka
majonezu i 2 lyzki masla.
wykonanie:
mieso pokroic w cienkie paseczki, dodac czosnek i cala reszte na marynate.
wymieszac i marynowac min 2 godz
cebule w piorka zalac sokiem z cytryny, odstawic.
maslo rozpuscic na patelni i ukladac warstwowo: salata, mieso i przesmazyc
bardzo szybko mieszajac,podawac z cebula, ktora nie smazymy, smacznego
ja robię taką
seler (surowy) krojęw cieniuteńkie paseczki. Skrapiam sokiem z cytryny dla
smaku i żeby nie pociemniało. Dodajemy jabłko pokrojone również w paski (ale
już grubsze) i również skrapiamy leciutko sokiem z cytryny. Do tego dodajemy
pokruszone orzechy włoskie. Wsyztsko razem mieszamy, lekko solimy, można też
doprawić do smaku pieprzem. Pyszna. Ja taki przepis dostałam w pracy i od czasu
do czasu robię tą sałatkę. Jeżeli chcesz zrobić inną, z większej ilości
składników poszukaj w wyszukiwarce. Acha, jeszcze jedno - seler bardzo uczula,
nawet u tych którzy nie mają alergii pokarmowej i na nic innego uczuleni nie są
zdarzają sie po zjedzeniu surowego selera przykre dolegliwości alergiczne.
W sałatkach nie można przesadzać z ilością składników. :)
misiak67 napisała:
> mam pytanie o przepis na salatkę z selera naciowego. Ostatnio
> podpatrzylam w barze salatkowym (ale nie jadlam wiec nie wiem z czym
> dokladnie to bylo) taką: seler naciowy, czarne oliwki, pomarańcza i
> do tego sos curry.
I to będzie bardzo dobra sałatka!
Tak, możesz dodać fetę... Będzie inna dobra sałatka. :)
To ja podam jeszcze inny przepis na sałatkę ogórkową, który dostałam od swojej
kochanej sąsiadki Basi.
Najlepsze są ogórki gruntowe, a te nie długo się skończą.
3 kg ogórków, obrać i pokroić w plastry
0,5 kg papryki pokroić w paski {ja daję więcej papryki]
0,5 kg cebuli, pokroić w plastry.
Zalewa:
3 szklanki cukru,
2 1/2 szklanki octu [ja daję ocet z białego wina]
1 łyżka soli
W/w składniki zalewy zagotować.
Przyprawy:
1 opakowanie kurkumy,
3 duże ząbki czosnku pokroić w plasterki,
1 pęczek natki pietruszki, posiekać.
Wszystkie składniki połączyć z ogórkami, zalać zalewą i zostawić na ok. 8
godzin. Następnie wszystko zagotować ok. 10 min i gorące przełożyć do
wyprażonych słoików, zamknąć.
Nie trzeba pasteryzować.
Podaje ci przepis mojego pomyslu na salatke.
Ogorek swiezy ze skora pokroic w cienkie plasterki
Pory pokroic na plasterki, zielone czesci tez
Kukurydza z puszki
Jablko pokroic w nieduze kawaleczki
DUZO drobno posiekanego, swiezego koperku
sol, cukier
Wszystko to wymieszac z naturalnym jogurtem, albo lekkim majonezem.
Ilosci podanych produktow w zaleznosci od liczby gosci.
Smacznego
Sprawdzona! Sałatka chrupiąca:
sałata /najlepsza lodowa/
kiełki /sojowe, z rzodkiewki/
5 małych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
200 g sera feta
puszka kukurydzy
dwa jajka ugotowane na twardo
prażony słonecznik
sos francuski /z torebki, wg przepisu/
Uprażyć słonecznik na patelni lub w mikrofali. Sałatę porwać na kawałki.
Pomidory, jajka i ser feta pokroić w kostkę /pomidory można w ósemki/, dodać
kukurydzę. Polać sosem i posypać słonecznikiem.