Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

no tak
w zasadzie wino powinno być, ale bez też będzie dobrze.
w risotto "im mniej tym lepiej", no i składniki muszą bycpierwszej jakości
dobry wywar i ryz to podstawa, poza tymprawdziwy parmezan
gdzies po mniamie plącze sie mój podstawowy przepis.. to baza do eksperymentów wszelakich
u nas lubimy bardzo ryz do rissoto z doliny Padu.
Ma inny smak od ryzu niewłoskiego
. W Polsce dostepny jest np Riso Gallo Arborio. Tylko ta cena
.
Pysiu, jak sie czujesz?
Co do diety.. to na razie napisze Ci co Ci wolno a czego nie. Ew. przepisy potem.
NIezalecane:
Mleko tłuste, tuste sery zólte, mocno przyprawiane gatunki serow.
Swiezy chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smazone (pączki itp)
Słodycze
(głownie czekolada)
Niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą
Ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilosciach itp
mocna kawa ziarnmista, napoje gazowane, ostroznie z akloholem
tłuste miesa, mięsa smazone
tłuste wędliny
tłusty rosół, majonez, sosy masłowe
smalec, słonina...
tłuste ryby (węgorz,m łosos. tunczyk w oelju, sardynki w oleju ...karp)
frytki, sałatka ziemniaczana, placki ziemniaczane, smazone ziemniaki
cebula surowa i smazona, warzywa straczkowe, kapusta
jajka, jajecznica .
Tego jesc nie powinnaś..
Zatem miesa z patelni beztłuszczowej, miesa gotowane, pulpety itp są dozwolone
makarony z róznymi sosami warzywnymi tez:)
ryż gotowany - na słodko, na słono, risotto itp
zupy na bulionie warzywnym tez (bez smietany raczej.. ale jogurt jest ok)
chude ryby z piekarnika, ryby z folii, ryby na parze..
ziemniaki gotowane i pieczone ok
warzywa duszone, gotowane na prze itp i wiekszosc owoców ..
NIe przejmuj sie, to nie musi byc bardzo drastyczna dieta. Słowo.
Unikaj tych naprawde ciezkostrawnych potraw i super pikantnych.
m.
pomysle to Ci coś wpiszę
Ja wzielam mala zaledwie 2 razy na rece kiedy spacerowalysmy. Zazwyczaj spi i nie placze. Ja juz mam szelki. Zapinam ja i siedzi, a jak zasnie to obnizam je siedzenie
iza2006 ja tez dawalam Zuzi to risotto i jej smakowalo. Zjadla caly sloiczek. Teraz bede kupowac te po 7 miesiacu. Mam jeszcze kilka od 5 i 6 i trzeba je zjesc
Chcialam zapytac jeszcze, czy do zupek daje sie ugotowane zoltko ? Mam tu kilka przepisow z zoltkiem ale nie pisze czy ugotowane czy surowe ?
Ja tez lubie nalesniki, ale z dzemem. Lubie hamburgery, ale gorzej jest z hot-dogiem.
Chcialabym podac przepis dobrego jedzonka, wcale nie jest trudne.
RISOTTO POMIDOROWE
SKLADNIKI:
*25 dag ryzu
*1 kg pomidorow
*3 zabki czosnku
*1/2 szklanki oleju
*przyprawyl
PRZYRZADZANIE:
1/Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki, pokroic na kawalki.
2/Olej rozgrzac na patelni, dodac pomidory,obrany i zmiazdzony czosnek.Calosc wymieszac. Przyprawic , dusic okolo 10 min
3/Ugotowac ryz i wymieszac wszystkie skladniki.l
SMACZNEGO

Jednak zdjecie warte wiecej niz slowa ;) Wyglada smakowicie, choc ja nie lubie pietruszki zielonej
Mam nadzieje, ze nic sie nie stanie jak zamienie wino na wode .... i mysle, ze risotto jak to risotto, nie straci na urodzie jesli zmieni sie troche proporcje i skladniki ;) Grzybki w domu mam, wiec moze tez sie skusze ;) Fajny przepis.
mysle ze nic sie nie stanie jesli cos sobie pozmieniasz 
zycze smacznego!!

Risotto z kukurydzą
Przepis pochodzi z Izbushki:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...325&page=17
Składniki:
3 i 3/4 szkl. warzywnego lub drobiowego bulionu
4 ząbki czosnku drobniutko posiekanego
1 szklanka ryżu arborio
3 szklanki mrożonej kukurydzy
1/2 szklanki tartej mozzarelli
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Zagotować w rondlu o grubym dnie 1/3 szklanki bulionu, dodać czosnek, gotować przez 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać ryż i kukurydzę, gotować mieszając przez 1 minutę. Wlać pozostały bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ognień i gotować bez pokrywki około 20 -25 minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia. Dołożyć ser i pietruszkę, wymieszać i podawać do stołu.
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Ja do risotto dodaję wszystkiego po trochu
. To co mam akurat w lodówce. Podsmarzona kiełbaska, boczek - lub gotowane mięsko z kurczaka, groszek konserwowy, kukurydza, paprykę podsmarzoną, cebulkę podduszoną, no i obowiązkowo ryż, keczup... Wszystko w dowolnych ilościach, ile mam i na co mam akurat ochotę...
Mnie smakuje, mężowi też... Może znacie lepsze przepisy, chętnie skorzystam. Ja preferuję te proste, szybkie w przygotowaniu (Karolka nie zawsze da mi coś upichcić
)...
Pozdrawiam.
Szukam przepisu na przepyszne i niezbyt skąplikowane risotto, może macie coś godnego polecenia
bo kurcze, w tych tematach wyżej nie bardzo wiem, gdzie go szukać 
jasne:)
mam książeczkę o risotto .. skanuje spis treści i potem mogę ci zeskanować przepis
ktoryś chcesz ?
u.
no tak
w zasadzie wino powinno być, ale bez też będzie dobrze.
w risotto "im mniej tym lepiej", no i składniki muszą bycpierwszej jakości
dobry wywar i ryz to podstawa, poza tymprawdziwy parmezan
gdzies po mniamie plącze sie mój podstawowy przepis.. to baza do eksperymentów wszelakich
Fajny temat, bardzo przydatny, a więc Półkrwisty przepis czegoś na ząb:))
Risotto z mięsem mielonym
3/4 szklanki lub 2 woreczki ryżu ( ok.1,50zł.)
30dag mięsa mielonego (ok.3-4zł. )
cebula ,czosnek- do smaku (ok.2zł )
puszka kukurydzy (ok 2zł.)
przyprawy zakładam,że jakoweś masz:
sól, pieprz, maggie, oregano...curry - zależy od gustu:)
Przygotowanie:
mięsko z cebulką przyprawiasz i podsmażasz w brytfance lub głębszej patelni, na średnim ogniu, mieszając...:), następnie kroisz czosnek w podłużne paski i wrzucasz do mięsa i zrumienionej cebulki, po jakiś dwóch minutach wrzucasz ryż i zalewasz wodą - przykrywasz. Co jakiś czas dolewasz wody i mieszasz,jak ryż spęcznieje dodajesz kukurydzy, zostawiasz jeszcze na ogniu z minutę i już:) Smacznego.
Pomysł jak i wiele innych powstał z biedy, bo przecież równie dobrze można przepis zmodyfikować i okroić do mięsa, ryżu i przypraw:)