Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Jeśli mamy ugotowanego kurczaka(kawałek,lub udka,niewazne)i nikt go nie chce jeść.-u mnie w domu zazwyczaj tak jest.-obieramy mięsko,kostki wyrzucamy i smazymy kurczaczka w cieście (takie racuszki z mieskiem)
Przepis na ciasto
ok.1 szkl.mleka
1 jajo
ok.1 szkl.mąki
proszek do pieczenia
2 łyzki śmietany
sól,pieprz,papryka w proszku
z tych składników wyrabiamy ciasto jak na naleśniki -tylko gęstsze-o konsystencji kwasnej smietany,doprawiamy,wrzucamy kawałki mięsa i na gorący tłuszcz nakładamy łyżka ciasto z mięcem .Smazymy z 2 stron.
podawać ciepłe,najlepiej z sosem paprykowym,albo innym do wyboru.Dobre też z dzadzykami
Hej, rzeczywiscie niezly pomysl Zaraz wprowadzimy w zycie
Ja biorę smietanę 18% - cały duży kubek, do tego wrzucam 2 jaja, do tego makę żeby było dosyć geste, cukier (miksuje) i ładuję wszelkie pokrojone owoce i bach do smażenia (mozna dodac łyżeczkę proszku do pieczenia, a smietanę pół na pół z jogurtem naturalnym), nakładam łyzka na patelnię i potem przewracam wychodzą pycha racuszki.
Roboty bbb mało a dziecię uwielbia :D
Przepis podobny tu http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis19163.html
bądź tu
http://www.cooking.pl/?strona=przepi...zycja=1378&w=5
Naprawdę polecam, dzieci uwielbiają, a z malinami jest ekstra mniam
[RS] Wyśmienite placki naleśniki gofry
Jako główne danie, deser lub po prostu przekąska między posiłkami i pyszne gofry, placki, racuchy i naleśniki i dania na słodko lub pikantnie z owocami, serem, warzywami. Dania mączne lubimy wszyscy, łatwo je przyrządzić i nadają się na różne okazje. Z takimi przepisami sukces gwarantowany!
Torrent zawiera takie smakołyki jak:
1.Przepisy mączne (Babki,Masy i kremy,Drożdżówki)
2.Pączki, hrusty, racuchy
3.Naleśniki (pod różną postacią)
4.Ciasteczka
Kod:
http://rapidshare.com/files/33682130/nalesniki.rar
Cytat:
Agatka - otreby w kazdej fazie OBOWIAZKOWO CODZIENNIE 3 LYZKI!!
Nie zaznajomilas sie chyba dokladnie z dieta...
Athetko zaznajomiłam się z książką.. i przyznam szczerze nie znalazłam tam nic że otręby sa obowiązkowe... jedynie z tego co pamietam, to pisał ze jeśli ktoś ma problemy z zaparciami to wtedy otręby pomocne (przepis na racuszki podał).. i dopiero w tej ostatniej fazie że oowiązkowe (nie wiem czy w trzeciej też nie pamietam).. ale czas na czytanie takich książek mam tylko wieczorem przed spaniem, więc możliwe że przeoczyłam.. dlatego Was spytałam i wszystkim dziękuję za odpowiedzi:)
---------- Wiadomość dodana o 19:08 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 18:53 ----------
cyferko mam problemy z rzepką...dlatego nie mogę skakać, robić przysiadów i inych takich...mam zestaw ćwiczen od rehabilitanta i sobie je robie..też działają nieźle na uda i pośladki ale ja uwielbiam zajęcia tyspu step...a nie moge bo zaraz boli noga;(
malinko gratuluję:)
bocianku, znam to też... u mnie to samo..wszyscy myślą że co moje to nasze a co ich to ich...ale ja już sie wyprowadziłam więc spokój mam... nie daj sie wykorzystywać bo sie przyzwyczają do tego..
pozdrawiam:)
Cytat:
mosia napisała
no dokładnie :)
a to moje racuszki, smaczne wyszły. to mój drugi przepis na nie.
i skosztowałam, ale wyrobilam się przed 16 na szczęście.
przepysznie wyglądają
W Tłusty Czwartek w większości domów w Aniołowie koło Pasłęka gospodynie będą piekły ruchańce, a nie pączki. Z kolei w Suchaczu będą to chrusty.
W Tłusty Czwartek w większości domów w Aniołowie koło Pasłęka gospodynie będą piekły ruchańce, a nie pączki.
— Uważam, że ruchańce są delikatniejsze, smaczniejsze i mają bardziej domowy, swojski zapach, niż pączki — mówi Halina Cieśla, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Aniołowo. — Ruchańce to inaczej racuchy — wyjaśnia pani Halina. — Ruszają się na patelni podczas smażenia i stąd ich nazwa.
Przepis pochodzi z Pomorza. Przywiozła go jedna z mieszkanek, która po wojnie osiedliła się w Aniołowie.
— Nazwa jest oryginalna, dodaliśmy tylko do niej określenie "anielskie" i tak wyszły anielskie ruchańce, które są naszym popisowym daniem już od wielu lat — podkreśla Halina Cieśla.
A oto przepis. Składniki: 1 kg dobrej gatunkowo mąki, 5 - 6 dkg drożdży, 6 jajek (osobno żółtka i białka), ok. 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy (do środka i do posypania usmażonych ruchańców), pół kostki roztopionego masła (ciepłego), ok. pół litra mleka, cukier puder do posypania.
— Ciasto trzeba dobrze wyrobić, pod sam koniec dodając ubite białka i oczywiście trochę anielskiej duszy — podkreśla Halina Cieśla. — Łyżką kładziemy je na gorący "głęboki" tłuszcz i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Ruchańce wykładamy na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Życzę smacznego!
Nie pączki, a chrusty będzie piekła z okazji "tłustego czwartku" Marlena Szulc z Koła Gospodyń Wiejskich w Suchaczu koło Tolkmicka.
— Mój przepis jest bardzo prosty — mówi pani Marlena. — Biorę, na przykład pół szklanki żółtek, pół szklanki piwa — żółtko i piwo musi być zawsze w równych proporcjach —tyle mąki, żeby można było ciasto rozwałkować na cienki placek i oczywiście odrobinę soli. Usmażone chrusty posypuję cukrem pudrem. Tak zrobione faworki są pulchne i bardzo smaczne. Polecam.