Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

z surowych ziemniaków to pyzy: prawdziwe są właśnie takie szare;

cyd, można jeszcze kotlety ziemniaczane, pyszne są, tylko nie pamiętam czyj przepis:
"wczorajsze kartofle tłuczone" jajko surowe 2 łyżki maki ziemn. starty ser zółty,zielenina ,przyprawy...
obtoczyć w bułce i smażyć,podawac z sosem np pieczrkowym



Anja,

ja polecam pyzy z nięsem (takie z torebki, mrożone) zapiekane z sosem pomidorowym i posypane żółtym serem...
Przepis podawałam kiedyś w miam, miam...więc jak masz ochotę to poszukaj, bo warto tak podać pospolite pyzy....do tago sałatka, np. z kapusty pekińskiej...
Pozdr



Mam te przepisy od kuzynki, która rzadko gotuje, ale jak już ugotuje, to palce lizać!
KURZE PIERSI Z ROKPOLEM
Kurze piersi zbijamy, tak jak na kotlety schabowe. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy je na przemian z plasterkami pleśniowego rokpola. Zapiekamy ok. 1 godziny w piekarniku.
Można podawać z ryżem (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody), ale wcześniej przesmażamy cebulkę (pokrojoną w kostkę) i startą na dużych oczkach marchewkę... Wrzucamy to do głębokiej patelni i z tym gotujemy, pod przykryciem, w wodzie ryż (w proporcjach jak wyżej). Do ugotowanego ryżu dodajemy przyprawy np. kurkumę, albo szafran, rodzynki..... Co kto lubi...
Niestety jest to dość drogie danie, dlatego jemy je rzadko...
PYZY Z MIĘSEM W SOSIE POMIDOROWYM
Gotujemy pyzy z mięsem tak jak jest napisane na opakowaniu.
Gdy przestygną układamy je (jedną warstwą) w naczyniu żaroodpornym (można lekko natłuścić). Polewamy sosem pomidorowym (gotowym lub przygotowanym ze świeżych pomidorów) doprawionym ziołami, solą i pieprzem do smaku. Na wierzch posypujemy żłótym serem i zapiekamy w piekarniku...Naprawdę pyszne i niedrogie...



Kamila PYZY Z MIESĘSEM robiłam wg tego przepisu ..... nie znam tej nazwy, której Ty użyłaś

Składniki:
1 kg ziemniaków,
obrać,
4 łyżki mąki,
3 jajka,
50 dkg wołowiny ugotowanej,
cebula drobno pokrojona,
1 łyżka masła,
2 łyżki tartej bułki,
sól,
pieprz.





Sposób przyrządzenia:
Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, rozgnieść. Resztę ziemniaków zetrzeć drobno, odcisnąć, wymieszać z gotowanymi. Dodać mąkę, dwa jajka,i szczyptę soli - zagnieść ciasto. Cebulę przesmażyć na maśle, wymieszać z mięsem. Dodać tartą bułkę i jajko. Doprawić do smaku.
Z ciasta formować placuszki, na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, lepić małe pyzy. Gotować 5 min. po wypłynięciu na wierzch wody. Podawać posypane skwarkami i polane tłuszczykiem z wysmażonego boczku wędzonego.

zrobiłam dokładnie tak jak było napisane i nie dało sie lepić placuszków, bo ciasto lepiło sie do rąk, dodawałam wiec mąkę, aż przestało sie lepić, ale wyszły takie twarde, zakalcowe kluchy. Masz może pomysł co było nie tak?
Tutaj w sklepach można kupić gotowe, mrozone i też zwą sie pyzami



Ciasto na pierogi jest robione roznie, wg. upodoban, niektorzy dodaja tluszcz albo smietane. Jednak mozna robic ciasto zupelnie bez zadnego tluszczu i bez jajek. Ja robie od lat ciasto: maka, woda prawie wrzaca, troszke soli. Ciasto takie znakomicie sie udaje, jest juz jakby zaparzone, wiec szybko sie gotuje. Jest b. elastyczne, daje sie rozwalkowac na grubosc milimetra i nie peka. Pierogi robione z takim ciastem gotuje sie 3-4 min. na lekko wrzacej wodzie. Jesli sa dobrze sklejone, to ma sie 100% pierogow, nie pekna. Kto koniecznie chce ten zoltawy kolor ciasta, to kiedy ciasto troche ostygnie, mozna domieszac zoltko. Bialek nie nalezy dawac, bo bialka utwardzaja ciasto. Bialka dobre do recznie robionego makaronu raczej.
Przepis pochodzi z ksiazki: Kolduny, pyzy i inne przysmaki - autorstwa Biruty Markuzy Bienieckiej i jest to kuchnia regionalna. Od kiedy znalazlam ten przepis (wiele lat temu), to tylko tak robie. Ciasto jest cieniutkie, sprezyste, pierogi swietnie sie gotuja i mroza, sa pyszne. Moim zdaniem zadne tluszcze czy jajka do ciasta pierogowego nie sa potrzebne, ja robie bez tego od lat. Tak samo mozna robic pierogi z maki razowej. Przepis na ciasto z tego wydania brzmi: 2 szklanki maki, woda, sol, a nadzienia sa rozne. Tak samo mozna robic pierogi z owocami. To sie rozni od tradycyjnych przepisow, ale moim zdaniem jest najlepsze. Polecam.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)