Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Niedawno, rok temu około robiłem pierwszy raz lasagne. Zrobiłem z przepisu na pudełku. To był błąd.
Za mało sosu, za dużo plastrów lasagne i po wyjęciu z piekarnika lasagne była nie miękka i pyszna, lecz twarda i po brzegach spalona. To był wtedy jedyny obiad w domu dla wszystkich
Za drugim razem, kiedy indziej już na szczęście wyszła wyśmienita! 

l1 kg świeżych filetów śledziowych (nie solonych)ll3 łyżki masłall2 łyżki mąkill3 łyżki tartego żółtego serall1 szklanka mlekall2-3 łyżki śmietanyll2 łyżki soku z cytrynyll2 łyżki posiekanej natki pietruszkillszczypta cukrullbiały pieprz, sóll
Umyte śledzie skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle z obu stron na złoto.
W rondelku stopić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, sokiem z cytryny, dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Usmazone śledzie ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, polać sosem, posypać żółtym serem, wstawić na 15 min. do nagrzanego do ok. 180 st. C piekarnika.
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "100 potraw ze śledzia" z roku 1994 z Bibioteczki Poradnika Domowego Była to jedna z pierwszych moich własnych książek kucharskich
U nas podane na obiad z pyszną
surówką z sałaty lodowej
Wczoraj zrobiłam polv. Także mieliśmy go wczoraj na obiad i dziś też na obiad będzie polv. Pyszności!! mniam
Zrobiłam z mięsem wołowym. Zdjęcie wklęję wieczorkiem.
Wspaniały przepis!
Ja zrobiłam wczoraj, będzie na dzisiejszy obiad.
Moje proporcje to:
1 kg fasolki
1 kg łopatki
2 cebule
4 duże marchewki
1 puszka pomidorów
dodatkowo ostra papryka
Jak dla mnie zapowiada się pysznie ( wczoraj posmakowałam), mam nadzieję, że i moje chłopy zaakceptują nowy przepis.
zrobiłam wczoraj na obiad dla rodziny
szybkie i pyszne danie
wszyscy się zachwycali, nawet babcie
dzięki za przepis 
Dzis zrobiony na obiad .. mne bardzo smakowal, nawet nie zauwazylam, ze zjadlam tak duzo. Szkoda tylko ze maz nie by tak zachwycony jak ja bo""nie ma miesa" a ten czlowiek to bez miesa zyc nie moze ... to ja wtedy bede robic tylko dla siebie porsje
Dziekuje za przepis ... pyszne idealne na lato 
zrobiłam dziś na obiad ,ale pyszne ,moje były wg przepisu tylko pominęłam boczek
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Wczoraj na obiad zrobiłam. Powiem krótko - bardzo dobre, bardzo. 
Po obsmażeniu kuraka też go zdjęłam z patelni, paprykę poddusiłam z cebulą troszkę i potem włożyłam mięso podlałam wodą odrobinę i dusiłam prawie do miękkości, dodałam pomidory.
Czosnek z kuminem roztarłam i rozprowadziłam odrobiną wody i płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej - bo sosik jaki powstał z duszenia był tak pyszny że nie chciałam by zostawał mi w formie wodnistej na dnie talerza a trochę się mięsa trzymał - stąd ta mąka. Bardzo fajnie się mięsko w sosik "ubrało" Acha - odlewałam wytapiający się w udek tłuszcz do miseczki - niby tłuste nie były a masa się go wytopiło
Paprykę jednak następnym razem dodam później, bo w czasie duszenia skórka mi z niej poschodziła... to jedyny minus.
No albo obiorę paprykę ze skóry.
Przepis wart polecenia i wykonania 
Bouquet garni:
1 por, zielona czesc tylko
1 lisc laurowy
1 galazka swiezego tymianku
1 galazka swiezych lisci selera
4 galazki zielonej pietruszki
3 lyzki masla
1-2 lyzki oliwy
1 kg wolowiny do duszenia (chuck/stewing steak) pokrojonej w dosc duza kostke
2 cebule
3 zabki czosnku
2 lyzki zwyklej pszennej maki
ok.400ml ciemnego ale lub stout
ok.400ml rosolu wolowego (moze byc z kostki)
1 dluga bagietka
kilka lyzek ostrej musztardy (np. Dijon)
miekkie maslo
Zapiekam kolejne 30-40 min bez przykrycia, az chleb bedzie chrupiacy od gory (dolna czesc jest mokra i pysznie aromatyczna od sosu!!!). Podaje z warzywami gotowanymi na parze.
Przepraszam, nie czepiam się, ale mam pytanie ...
Już sam przepis pobudza mój układ trawienny, a że jestem z gatunku tych (tak twierdzi moja żona i ma chyba rację
) "popie oczy wilcze gardło co zobaczy to by żarło" więc myślę, że na niedzielny obiad byłoby świetne danie, ale ... Może czegoś nie doczytałem, albo nie zrozumiałem
w pewnym momencie pojawia się nagle ... chleb
Skąd, kiedy i w jakiej formie 
I ja zrobiłam dziś te zawijańce na obiad
Wyszło pyszne, wszystkim bardzo smakowało, na pewno wejdzie na stałe do naszego jadłospisu
Bardzo dziękuję za przepis 
Seniorko, jak ja zauwaze, ze ty wpisalas przepis to lece zobaczyc co tym razem pysznego!
Ja w piatek mialam gosci na obiad zaproszonych i Twoj odmrozony pasztet i podalam jako przystawke, jak oni go jedli!! a jak chwalili!! dziekuje ci za to! Rozdaje tez Twoje przepisy znajomym, ostatnio do Irlandii polecial kurczak z pomaranczami, ktorego jeszcze nie robilam, ale taki mi sie wydaje pyszny,z e juz przepis rozdalam ;).
Schab ten oczywiscie zrobie
Pyszne są te trójkąciki
Dzisiaj serwowałam je rodzince na obiad, i wszystkim bardzo smakowały. Na pewno siegnę po przepis niejednokrotnie. Właśnie czegoś ciekawego szukałam na takie domowe imprezki, no i te schabowe bardzo mi odpowiadają. Swietnie prezentują się również w przekroju. Dzięki Hichotko
Tak mi wyszły:

Wlasnie skonsumowalismy w ramach pospiesznego obiadu, bo caly dzien dzisiaj w biegu. Lisko jest boski! Ja juz sama nie wiem, ktory chleb jest najlepszy, co zrobie to pysznosci. Ten jest niezwykle (dla mnie praktyczny). Zarobie i wstawie do rosniecia wieczorem, a rano bede piekla (no i zrobilam bez drozdzy). Zdjecie zrobie i wieczorem pokaze.
Miekisz jest dziurowaty, miekki i wilgotny. Jak go ciachalam zyleta, to zderzylam sie z mezem w kuchni (no spieszylismy sie ze sniadaniem ) i lekko mi opadl, ale po upieczeniu nic nie bylo widac. Lisko, dziekuje za kolejny wspanialy przepis
I prosze o wiecej takich rewelacji!!
Beatko, zawsze, ale to zawsze, kiedy czytam Twoje przepisy, mam ochotę zapytać: mogę wpaść na obiad?
Jejku, jak ja bym chciała być Twoją sąsiadką!
Ja też
A kotlety zrobiłam na jutro na obiad a do tego sosik pieczarkowy, i obiad przez to będzie pyszny na pewno 
Jeszcze raz dzięki za przepis 
Nie wiem czemu pierwsza wpisuje komentarz - ten ryz jest rewelacyjny, dzisiaj zrobilam na obiad. Osobiscie nie przepadam za ryzem, ale tak przyrzadzony naprawde mi smakowal. Tylko troche mniej przypraw dalam, bo fanka ostrych rzeczy nie jestem. Juz jest w ulubionych. Dzieki za przepis, Bahus!
Sam się temu dziwiłem, na innej stronie cieszył się dużym powodzeniem...Jest naprawdę pyszny...
Bahus
Ja też się skusiłam, bo uwielbiam kalarepkę ( ale głównie jem na surowo lub do zupy jarzynowej kawałek wrzucam). Ta duszona z koperkiem wyszła znakomita, delikatnie słodkawa jak lubię i błyskawicznie się ją przygotowuje, na pewno jeszcze nie raz będę robić.
Dzięki za pyszny i prościutki przepis
Tu na dzisiejszy obiad w towarzystwie ogórków i piersi kurzęcej:
Kliknij, aby zobaczyć załącznik