Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


jesli zakalec, to slij do mnie!
leciutki zakalec, ale ... to najlepszy zakalec, jaki kiedykolwiek jadlam bezmączny pychotka snoo zrob sobie
nie lubie ciast za bardzo, ale to jest pyszne
zaraz przesle przepis siostrze
http://img479.imageshack....age=cake3sm.jpg
tak wyglada mniej wiecej baterie slabe, wiec rozmylo mi sie troche zdjecie
(nie umiem wstawiac zdj na nowym forum) :(



Na razie przepis na kisze:

ciasto
250 gr mąki (może być mieszanka różnych)
125 gr masla
pol szklanki wody letniej
sol

zagniesc i najlepiej do lodowki na godzinke. po czym rozwalkowac.

nadzienie: tu samowolka

z porami:

podgotowac pory (3-5 min na wrzacej wodzie), podsmażyć (na oleju z oliwek z 10 mn) po czym rozlozyć na kiszu i zasypac serem tartym. W piekarniku piec 25 mn mniej wiecej

z oliwkami i cebula:
czarnych oliwek (125 gr okolo) pokrojone w pol
cebula (ze dwie) pokrojona w plasterki
musztarda
ser zolty starty

Posmarowac rozwalkowane ciasto musztarde, posypac oliwkami i cebula (ktora wczesniej mozna podsmazyc, posypac serem zoltym), piec z 25 mn.

Polecam "Dania jarskie. Wielka księga kucharska" (http://www.empik.com/showobject.jsp?objectId=288939&currentCategory=1240900)

Nie jest to może książka na codzienne gotowanie, niemniej jednak na okazyjne obiady gwarancja, iż każdy przepis pyszny i proporcje super dobrane. Ani razu nie byłam zawiedziona. Goście też nie



mój przepis na ciasto z owocami..

dwie szklanki maki zwyklej
jedna szklanka cukru
pół szklanki maki kartoflanej
cztery jajka
dwie łyzeczki proszku do pieczenia
jedna łyzeczka cukru waniliowego
jedna margaryna
owece-czarna pozeczka,czerwona porzeczka,grest..---
dwie galaretki-cytrynowe najlepiej.
ubijamy piane z bialek-a żółtka mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru.
margaryne roztapiamy
dodajemy do niej-makę jedną i drugą-mieszając to wszystko delikatnie mikserem
potem dodajemy cukier nastepnie żółtka-na koniec dodajemy proszek do pieczenia
i ubite bialka-tylko z bialkami mieszamy juz bardzo delikatnie
na koniec cukier waniliowy
wylewamy to na blaszke okrągła i do piecyka-juz nagrzanego
temp. pieczenia-180 stopni
czas pieczenia ok.40 minut

ukladamy owoce byle jak na ciescie tak żeby przykryły cale ciasto i zalewamy to wszystko galatretką-wstawiamy do schodzenia do lodówki
Pyszne ciasto na cieple letnie popołudnia-i bardzo szybko sie je robi-polecam.



z pl.rec.kuchnia


Dziesięć łyżek mąki, dziesięć łyżek cukru, dziesięć łyżek oleju
słonecznikowego i cztery całe jaja. Do tego szczypta soli i płaska łyżeczka
proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie łączymy mieszając łyżką.
Na dnie tortownicy układamy owoce, na jakie tylko przyjdzie nam ochota -
jabłka, gruszki, banany, śliwki. Owoce zalewamy ciastem i wstawiamy do
rozgrzanego piekarnika (180 stopni), na 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto
polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru ukręconego z sokiem z cytryny, z
dodatkiem cynamonu. Pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto



No to ja Wam podam przepis na pyszne risotto!
Sam przpis wzięłam z neta, tylko sama go "udoskonaliłam".
Składniki:
SOS:
ok. 0,5 kg mięsa mielonego, olej, duża cebula, duża papryka, szklanka bulionu, ketchup, przyprawy, 2-3 ogórki korniszonki. Mieso podsmażamy na oleju z cebulką, dodajemy pokrojoną paprykę, wlewamy bulion i dusimy do miękkości. Dodajemy ketchup, pokrojone ogórki i przyprawy.

PIECZARKI: około 30 dkg pieczarek obieramy i kroimy, następnie dusimy na oleju wraz z jedną cebulką.

RYŻ: Gotujemy 3-4 torebeczki ryżu w wodzie z solą i kostką rosołową.
Wszystkie składniki (ryż, pieczarki i sos) dokładnie mieszamy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu (ja takowego nie posiadam i ręczę że zwykła blacha do ciasta nadaje się idealnie).
Do polania: Mieszamy 3 duże łyżki śmietany z 2 żółtkami i polewamy tym risotto. Całośc posypujemy startym żółtym serem i pieczemy ok 0,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy gotowe jest pyszne. Najlepiej smakuje polane ketchupem.



Widzę tu mnóstwo potraw regionalnych w różnych podwersjach.
W moim rodzinnym domu była pewna przekąska na ciepło, która, pomimo iż można by ja robić nie tylko od święta zawsze była podawana w Wigilię. Nie mam pojęcia skąd Mama wzięła przepis, ale pamiętam ja od zawsze.
Pomimo, że jest bardzo prosta w wykonaniu jest bardzo efektowna i po prostu rewelacyjnie pyszna, mnie zawsze kojarzy się ze świętami w moim rodzinnym domu i teraz również ją przyrządzam, ale oczywiście tylko raz w roku na Wigilię. :lol:
A oto przepis:

Wigilijne grzybki w cieście piwnym!

20-30 czapek podgrzybków najlepiej prawdziwków, mogą być również inne.
Grzyby namoczyć obgotować, aby wróciły do formy i odcedzić starannie. (Wywar można do czegoś wykorzystać)

Ciasto:
1 jajko
6 czubatych łyżek mąki
Szczypta soli
Szczypta cukru
Mała szczypta gałki muszkatołowej
ok. 1 szklanka piwa (ale nie strąg)

Ubić pianę z białka ze szczyptą soli. Pozostałe składniki wymieszać aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.


Obtaczać grzybki w cieście i smażyć na wrzącym oleju na rumiano.
Są pyszne na ciepło, a na zimno jeszcze chyba lepsze :wink:

Smacznego!!!




Podam przepis na rogaliki drozdzowe ale bez jajek, jest to przepis mojej babci, pamietam ich smak z dziecinstwa :) . Dawno ich nie robilam, wiec moze w sobote zrobie to wstawie fotke.

Rogaliki:
-50 dkg maki
--25 dkg margaryny
-125 ml smietany
-8 dkg drozdzy
-marmolada

Z maki, margaryny, smietany i drozdzy zagniesc ciasto (nie dodajemy ani cukru ani jajek). Formujemy kule, wkladamy do zlewu i zalewamy do pelna woda komore zlewozmywakowa. Gdy ciasto wyplynie na wierzch (trwa to okolo 30 minut) wtedy je wyjac na posypany maka stol i rozwalkowac. Wycinac kwadraty, nakladac marmolade i formowac rogaliki. Piec na 160 - 170 stopni do zarumienienia.
Ja robie z podwojnej porcji, polowe rogalikow lukruje, a druga polowe smaruje lukrem z dodatkiem kakao wtedy wychodza czekoladowe. Najlepiej smakuja na drugi dzien, sa wtedy krucho-drozdzowe (dlatego najlepiej je robic dzien przed planowanym poczestunkiem).

Moja babcia zawsze ich robila duzo, bo pakowala na wynos dla wszystkich wnuczek.
Zrobiłam je na wczorajsze imieniny. Wyszły pyszne, ale mi nadzienie trochę powypływało. Tak sobie myślę, że chyba następnym razem wezmę brzoskwinie z puszki i włożę w środek po kawałku, to na pewno nie wypłynie. Albo na wytrawnie - z kapustą i grzybami...



przepis na biszkopt
  mam przepis na pyszne ciasto ale jakos biszkoppt za kazdym razem mi rosnie a potem maleje az w koncu przechodzi w stadium zakalca wiec moze macie sprawdzony przepis na biszkopcika?????
jak wyjdzie to poczestuje ciasteczkiem i przepis dolacze:kucharz1:



Cytat:
Napisał aba Hej Kochane!

Pierwsze forumowe spotkanie przeszło do historii:Hura!:
super fotki, no i wyglada jakbyscie normalnie w jakims przedszkolu byly hihi podziwiam naprawde :)
Cytat:
Napisał aga123 A właśnie Swiki dzięki za przepis na placek. Upiekłam w zeszłym tygodniu z malinami i naprawdę się udał :Wow!: co jest ewenementem na skalę światową, że mi jakieś placek pieczony w piekarniku wyszedł (oprócz szarlotki, bo tu akurat nie ma co sknocić - tym bardziej, że Mąż zarabia ciasto ;) ) no i faktycznie robi się go 10 minut, także baaaardzo polecam wszystkim i jeszcze raz dzięki :) a mowilam :) nie dosc ze szybki (co wlasnie jest jego najwieksza zaleta) to naprawde pyszny :) i wychodzi zawsze, nawet jak sie go lekko przypali... hehe :)



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)