Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


Jak zrobić sos koperkowy do pulpetów? Zielona jestem
Mój przepis:

pulpety poddusić w bulionie z kostki rosołowej, dodać drobno posiekany koperek ( dużo) i dusić na małym ogniu.
Na osobnej patelni zeszklić cebulę, odcedzić tłuszcz i dodać do rondla z pulpetami, dalej dusić
przyprawić czosnkiem, solą i słodką papryką suszoną, podbić mąką, zostawić na ogniu jeszcze chwilę.
Po kilku minutach zdjąć z ognia i doprawić śmietaną.



SKŁAD:

50g warzyw  tj.
1/4 małej marchwi (25g)
1/2 małej pietruszki (25g)
1/2 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera
4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny (70g)
2 łyżeczki kaszy manny (10g)
1/2 łyżeczki zielonej pietruszki (2g)
1/2 surowego żółtka
150 ml wody
1 porcja=90g

PRZEPIS:

Mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko (uprzednio sparzamy jajko) oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody, doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem około 25-30 minut.



Ogórkowa z łososiowymi pulpecikami

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: ok. 20 minut
Składniki na 6 porcji
â—Ź opakowanie ‟Zupy ogórkowej z ziemniakami i koperkiem” HORTEX Ortika
â—Ź 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
â—Ź 15 dag wędzonego łososia
â—Ź 2–3 rzodkiewki
â—Ź 2–3 kiszone ogórki
â—Ź 1/2 szklanki śmietany
â—Ź sól, pieprz
Bulion zagotować w rondlu, wsypać mrożonkę, wymieszać, gotować około 20 minut. Łososia drobno pokroić. Rzodkiewki obrać, razem z ogórkami zetrzeć na tarce. Śmietanę ubić. Łososia, rzodkiewki i ogórki wymieszać ze śmietaną, przyprawić. Łyżką uformować nieduże pulpety, rozłożyć do talerzy. Pulpety zalać zupą. Podawać z gorącymi tostami to jest mój przepis i bardzo smakuje życzę smacznego pozdrawiam wszystkich



ja dzisiaj robilam pulpeciki z serem oto przepis :
http://www.menshealth.pl/dieta/Danie...tora-2551.html

wyszly rewelacyjnie :)




  Cytat:
Znalazłam przepis na pulpety z wołowiny, jeżeli miałabyś na nie ochotę: Cytat:
Hamburgery smażę oczywiście na teflonie jedną stronę bez niczego po przełożeniu na drugą podlewam wodą i smażę do jej wyparowania ,gotowe zjadam same albo z serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorem a w dni z warzywami ogórkiem np.małosolnym :) itp Ale narobiłyście smaka :P :D



Dot.: pulpety - proszę o sprawdzone przepisy
  podam swoj przepis na pulpeciki

0,5 kg miesa mielonego
1 duza lyzka kaszy mannej
jajko
mala cebulka
zabek czosnku( jak ktos lubi)
pierz, troche wegety, magii
pietruche(jak mam)

Wszystko mieszam, formuje kuleczki i wrzucam w niewielka ilosc wrzacej wody(zalezy ile kto chce sosu)
Przewaznie robie w sosie pomidorowym czyli daje troszke przecieru, 2 swieze pomidorki zmiksowane(bez skorki), zageszczam woda z maka i smietana
Jak mam koperek robie w sosie koperkowym
:ehem: PYCHA!!!!



julka030308, tylko jak podasz jakies pomysly czy przepisy, to znowu inne dziewczyny sie wymadrzaje ze po co przeciez kazdy umie zrobic kotleciki czy pulpeciki...wiec nie wiadomo wkoncu o co chodzi , dawac przepisy czy nie dawac:D jak i tak nikt z nich nie ma zamiaru skorzystac;//




ma ktoś pomysł co zrobić z piersią indyka?


Mielone z indyka (w oparciu o przepis Telepeters)

Filet z udźca indyka ok. 1 kg ( tzn. z takiej ilości robiłam)
Przyprawa do mielonego 1szt.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Otręby pszenne

Udziec zmielić razem z cebulą, dorzucić jajko, przyprawę i tyle otrąb,żeby nie było zbyt kleiste (ja sypałam na oko, ale sądzę,że to było z 8 łyżek). Dobrze wyrobić, uformować i smażyć na teflonie.
(Można też zrobić kuleczki i ugotować pulpeciki, np do zupy w okresie warzywnym )




kurczak w sosie "curry:

jogurt naturalny 200ml
przyprawa curry
pieprz cayenne
świeża natka pietruszki lub koperku
piersi z kurczaka

ja osobiście robiłam to tak:

trzy piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki
składniki do sosu (jogurt,curry,pieprz i natkę) zmieszałam ze sobą i zalałam tym kurczaka, którego wcześniej włożyłam do naczynia z przykrywką, jak to zalałam sosem to zamknęłam i wstawiłam do lodówki na jakieś 1,5-2 godzinki
potem wrzuciłam to na patelnię i smażyłam, trzeba uważać aby się nie przypaliło, sosik pięknie się wchłania w kurczaka



Drobiowe falbanki:

2 łyżki przyprawy w płynie maggi (nie ma węglowodanów w tym, bo sprawdzałam)
500g filetów drobiowych
pieprz
chilli
curry
(niby ma być 3 łyżki oleju, ale sądzę, że można się bez tego obejść)

filety pokroić w długie paski, każdy cienko rozbić. Nadziewać dekoracyjnie (w falbanki) na (posmarowane olejem) patyki. Dodać Maggi, oprószyć pieprzem, chilli i curry. (skropić olejem) i pozostawić na 30 minut. Piec na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku przez 10-15 minut.


przepisy:http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/proteinowa/1895-przepisy-w-diecie-dukana.html



Przepis fajny, ale jako pulpety, bo smażona bułka tarta to nie to co lubię najbardziej Tak naprawdę to lubię , ino jeść nie mogę



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)