Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

W kupnych wędlinach i bułkach może być serwatka. Zamiast kupnej
wędlinki upiecz sobie schab lub karkówkę w rękawie, zrób sobie
pulpety, ale z mięsa indyka, które sama sobie zmielisz. Dobre
zarówno do chleba jak i do różnego rodzaju kasz (ja jem
kukurydzianą, mannę i jaglaną) czy płatków owsianych gotowanych
oczywiście na wodzie są jabłka prażone. Sróbuj też jeść buraczki
gotowane, nawet bez cebuli czy soku z cytrynki smakują spoko. Jeżeli
dziecko nie ma uczulenia na marchewkę to zawsze możesz sobie zjeść
gotowaną (u nas mała jest uczulona na marchew). Do smarowania
pieczywa używaj Flory żółtej (nawet jest informacja, że może być
spożywana przez osoby ze skazą białkową). Z żurawiną byłabym
ostrożna. Jak będziesz chciała podeślę Ci kilka przepisów, również
na łakocie ;).
jestem baznadziejną kucharką
Zacznę od tego, że nie umiem i nie lubię gotować! Kiedyś sobie
obiecywałam, że nigdy nie będę tego robić ale wiadomo - życie jest
okrutne. Więc "gotuję" ale co to za gotowanie - wrzucam pare
produktów, zalewam jakimś fixem albo innym pomysłem i gotowe. I tak
jest lepiej bo kiedyś moje menu to zupki chińskie i inne gotowce.
O ile takie gotowanie niszczyło żołądek mój i męża to jeszcze dało
się przeżyć ale przecież nie będę tak karmić dziecka.
Do roku radziłam sobie ze słoiczkami ale skończył już rok a do
przedszkola daleko.
Znalazłam pare przepisów na różne mięska np. pulpety ale najbardziej
przerażają mnie sosy. Jak np. zrobić dziecku spaghetti (jak "gotuję"
dla siebie to po prostu wylewam zawartośc słoika na makaron z mięsem
mielonym i gotowe).
Mamy często piszą, że ich dzieci jedzą to co one a ja nie dam
synkowi dania z sosem z torebki.
Bardzo proszę o rady albo jakąś stronę z przepisami dla takich
kulinarnych ofiar jak ja ;)
Dieta roczniaka
Dziewczyny, znacie jakieś fajne stronki z dietą dla roczniaka, tzn. co i
kiedy do jedzenia? Bo albo ja nie umiem szukać, albo dzieci powyżej roku
jedzą tylko desery (tylko takie przepisy znalazłam). Wczoraj, w ramach
rozszerzania diety, chciałam zrobić pulpeciki rybne, ale, jak to już opisałam
na drugim forum, wyszła z tego zupa rybna :-)
otaota, wielkie dzieki!!!!!! super miec taka sciagawke z pomyslami.
czy ktoras z Was ma przepis na pulpety? ja nie umiem gotowac za bardzo. Znam
tylko taki dla doroslych, a chyba dzieciom mozna robic takie z kleikiem
kukurydzianym czy cos.
Szkoda tylko, ze Natalka ma skaze bialkowa i tyle rzeczy z mlekiem, jogurtem,
serkami nam odpada :((( Mam nadzieje, ze jej minie niedlugo
joasiu
ja robiłam z przepisu z książki, ale znalazłam ten i się zgadza:)
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66489254,66489254.html
Pulpeciki fajne i moim zdaniem dużo smaczniejsze od tych
tradycyjnych. Moje dzieci ciężko od nich oderwać
hmmmmmmmm....... wiecie co? wostatnich mieisach ciazy mialam starszna alergie
na pylki- stany przedastmowe, inhalacje itd. Alergolog (dzieciecy0 ostrzegkl
mie wtedy ze dziecko tez na 99% bedzie largikiem i od razu moze miec skaze
bialkowa.
Teraz na sniadanie i kolacje wcinam talerz ryzu na mleku lub mleka z makaronem
i nic. Mam nadzieje ze jak teraz nic sie nie dzieje to i potem sie nie zacznie-
odpukac.
Za to dzis zrobilam szaszlyki z piersi kurczaka (tylko z sola i pieprzem) i juz
mam zgage od tego pieprzu! Ble. Juz sie boje nocy :-(
Dajcie przepis na te pulpeciki. Tylko mieso, jajko, sol i pieprz? W czym to
gotujecie/dusicie?
Aha i jak dusicie mieso (np karkowke) to nie podsmazacie go wogole wczesniej na
patelni?
Dlaczego tu tak cicho? (wersja 2.0)
Ech, napisałam posta i mi go zżarło, ciągle zapominam o skopiowaniu do schowka
przed kliknięciem wyślij...
Basia zapytała, czemu tu tak cicho, więc zeznaję, żem pozbawiona niani do
dziecka i auta, czyli czasu i możliwości zaopatrzenia. Brak auta bardziej
bolesny, dziecko zagoniłam ostatnio do pomocy i zrobiłyśmy bułeczki pszenne, z
połowy przepisu, odnotowałam sobie, żeby ciut mniej drożdży następnym razem
użyć. I zamówiłam sobie znacznik do kajzerek, następnym razem zrobimy kajzerki.
W kolejce rzeczy do zrobienia mam pulpety i kostki rosołowe, pulpety - z
forum, a kostki rosołowe domowe wygrzebałam na forum sys21.de i jeśli chcecie,
mogę przekleić przepisy, ale jeszcze ich nie sprawdzałam.
A co u Was?
Atunia
Przepraszam, ale muszę pisać w pośpiechu, więc będzie krótko:
- kasza jaglana (i gryczana) jest bezglutenowa (na szczęście),
- płatki gryczane błyskawiczne kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, są świetne,
mleko ryżowe też (można je zrobić samemu, przepis na mleko i pulpety wkleję
jutro),
- szpinaku używam mrożonego, ale jak mam dostęp do świeżego, to mu nie
odpuszczam
Zazdroszczę Wam tej Humany, kukurydzy no i zup. Mam nadzieję, że i Moje
Szczęście kiedyś je bedzie mogło...
Co do miksowania - posiłki główne miksuję, ale brokuła czy kalafiora ,,do
rączki'' Jej nie odmawiam. Nie lubi być traktowana jak dziecko
Z teraz o gotowaniu - oczywiście, że zamrażam, bo muszę zestawiać różne posiłki
w całodzinny jadłospis do żłobka (pracuję, a Dzidzia z powodu alergii ma 100%
własne wyżywienie) i w domu, a przeciez Mała nie może jeść ciągle tego samego
na śniadanie obiad, podwieczorek i kolację. Ale żeby mieć co zestawiać (danie z
ryżem/makaronem ryżowym, z kaszą jaglaną, kaszą gryczaną), to trzeba przy
kuchence spędzić pół soboty i jeszcze kilka godzin w tygodniu (bo zapasy się
kurczą w niesamowitym tempie). I z tego właśnie powodu pisałam, że jestem tym
sterczeniem przy ,,garach'' trochę zmęczona...
A dieta Twojego Dziecka, jak dla mnie, jest całkiem w porządku. Chętnie bym sie
zamieniła
Witam,tylko że moje dziecko ma 20 lat,a Twoja córeczka chyba 4 latka o ile się
nie mylę.Przepis na pulpety z indyka:pierś z indyka zmielić przez
maszynkę,dodać jajko,bułkę namoczoną w wodzie[wycisnąć] sól,pieprz do smaku.Do
gotującej wody wsypać zeszkloną cebulę,kostkę rosołową.Uformowane pulpety
wrzucić do gotującego wywaru,pokrojony koperek,sól,pieprz do smaku,po
ugotowaniu przygotować zawiesinę,śmietanę słodką+mąka,wlać do gotującego się
wywaru.Smacznego
hej,
no to moze ja ci troche pomogę, choc tez jestem poczatkujaca. Wojtek (18 m-cy)
jest na diecie od 3 miesięcy i tez miałam straszny problem na początku co mu
dawać. Napisze, co my jemy, choc wiem, że czasaminie do konca sa to przepisy
prawidłowe z wytycznymi dr Janusa , ale wolę troche nagiąć jadłospis niz
zagłodzic dziecko. Tak więc:
1) sniadanie: mleko Prosobee z platkami ryzowymi z naturalnego ryzu (w sklapach
ze zdrowa zywnoscia; jajecznica na oliwie z oliwek
2) zupa: pomidorowa z ryzem naturalnymi lub makaronem bezglutenowym, tak samo
rosół, ogórkowa, jarzynowa
3) II danie: mięso z indyka z zupy z fasolka szparagowa, swiezym ogórkiem,
pulpety z kasza gryczaną i brokułami (choć nie wolno mieszac miesa z kasza),
czasami racuchy z jabłkami na mące z ryzu naturalnego, makaron bezglutenowy z
jabłkami duszonymi z cynamonem, leczo z cebuli, papryki i pomidorów, cukinii
miesiem drobiowym; niestety zadnych surowych surówek nie chce jesc
4) kolacja: mleko z gotowanymi platkami jaglanymi
w miedzyczasie uwielba jesc kwasne jablka i pic sok wyciskany z grejfrutów i
pomaranczy (przymierzam sie wlasnie o kupna sokowirówki).
Wiem, ze niewiele je i powinien jesc wiecej warzyw, ale nie moge go jakos do
tego przymusic .
Mam nadzieje, ze dopisza tu jeszcze inne osoby jakies fajne dania.
No i zapraszam na forum candida.
pozdrawiam
doris74