Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Witam,
Prosze podawać jej mieszankę w formie
kaszek lub kleikow- łyzeczką,moga byc z
dodatkiem owoców.
Mozna tez przyrzadzic kisiel na
mieszance,przepis Tu :
www.nutricia.pl/ksiazka_mleko_modyfikowalne.php
Jedna porcję mleka mozna zastapić porcja
prepartu Sinlac.
Przetwory mleka krowiego ( serki )
wprowadzamy wg polskich schematów od 11
mies zycia



Witam,
Uwazam,że w przypadku obu postów w tym watku - jest za mało jednoznacznych
danych ,aby bezpiecznie i odpowiedzialnie porzucić diete eliminacyjną.
Diagnostyka alergii u niemowlecia jest trudna ,polega głownie na obserwacji
dziecka i jego objawow np zmian skórnych.Mimo ,ze były one przemijajacy mogły
miec typowy wygląd i utwierdzic lekarza w przekonaniu o alergicznym tle
dolegliwości.
Co do testow krwi - oczywiście mozna je wykonac,ale trzeba pamietac ,ze u
niemowlecia wynik moze nbyc fałszywie ujemny ( tzn alergia jest ,a badanie krwi
tego nie wykazuje).
Jestem zdania,ze bezpieczniej - choc na pewno bardziej asekuracyjnie,bedzie
utrzymac diete bezmleczną do konca pierwszego roku zycia i potem dokonac
prowokacji białkiem mleka.
Dieta bezmleczna nie musi byc uciązliwa,smak Nutramigenu mozna przełamywac
kaszkami i kleikami,mieszankę mlekozastepczą mozna wykorzystac w wielu
przepisach dla dzieci np :
www.nutricia.pl/ksiazka_preparat_mlekozastepczy.php
www.karmieniealergika.pl/
Mozna tez uzywac prepartu Sinlac dla urozmaicenia diety.
Oczywiście ostateczna decyzja zawsze nalezy do rodziców,ale sadzę,ze nadmiar
ostroznosci w rozszetrzaniu diety nie zaszkodzi. A brak przetworów mleka
krowiego w diecie w pierwszym roku zycia,na pewno nie uposledza stanu
odzywienia dziecka.
Pozdrawiam



ba_nita!!!!
jestes dla mie skarbnica wiedzy na temat przetworów na zimę.Może masz przepis
na sałatke szwedzka na zimę,albo na taką z kapustą? bardzo proszę o
przepisy!!!!!Pozdrawiam.
MARCEL



Przetwory z OLIWEK :)
Witam:) Od wielu lat mieszkam na Węgrzech. Nabyłam działkę na wsi,
na której oprócz drzew owocowych są też 3 stare drzewa oliwne. Czy
ktoś z Was zna może jakieś przepisy na przetwory zimowe z
wykorzystaniem oliwek? Oliwy pewnie wyciskać nie będę, ale... bardzo
lubię oliwki w formie takiej, jaką można zakupić w słoiczkach, same,
lub nadziewane papryczką. Wiem, że są one poddawane jakiemuś
procesowi fermentacji. Czy ktoś mógłby się podzielić takimi
doświadczeniami?
Hunpolka



powidla sliwkowe z czekolada
Trafilam na ciekawy przepis na powidla. Nigdy nie robilam przetworow
owocowych z czekolada. Z przepisu wynika, ze dodaje sie ja z rumem
pod koniec smazenia. Pytanie do specjalistow: czy czekac az sie
rozpusci czy male kawalki maja sie zachowac w calosci?



Nie wiem kto Ci takie komplikatory włączył ale ktoś się nieźle postarał.
Generalnie z małymi wyjątkami pasteryzuje się trzykrotnie przetwory mięsne i z
dodatkiem mięsa. Trochę przepisów na przetwory znajdziesz tutaj:
gotowanie.onet.pl/132,katalog.html
Jeśli potrzebujesz więcej daj znać w tym wątku doślę Ci na pocztę. Tylko napisz
jakie warzywa i owoce preferujesz (bo jak widzę generalnie o nie chodzi?).



Ja w zeszłym roku miałam ten sam "problem" :) i przyrządziłam przetwory
grzybowe eg tego przepisu:

1 kg grzybów
sól i pieprz

Grzyby oczyścić , umyć i pokroić na mniejsze kawałki, zalać malutką ilością
gorącej wody i dusić do prawie-miękkości doprawiając solą i pieprzem. Napełnić
grzybami wyparzone słoiki do ok 4 cm od górnej krawędzi . Zamknąć i
pasteryzować 1 godzinę. Następnego dnia pasteryzować znowu 1 godzinę. Takie
grzyby po wyjęciu ze słoika można przyrządzać jak świeże. Jeszcze niedawno
wykańczaliśmy ostatnie słoiki z przyrządzonymi w ten sposób kurkami do
jajecznicy - pycha !

pozdrawiam
Aga



Przetwory
Kiedy zaczynacie (a moze juz zaczęliście) robić przetwory na zimę? Ja
oczywiscie się spoźniłam z mrożeniem truskawek :( Podpowiedzcie jakieś dobre
przepisy. I może wiecie kiedy jest ten optymalny moment na poszczególne
owoce i warzywa, żeby nie było tak jak z truskawkami...
Pzdr!



Aneta, soli ponoc daje sie lyzke raczej plaska ale niez a plaska na litr wody.
Ja tak zrobilam o jak sprobowalam, to wydalo mi sie za slone i troche
rozcienczylam. Moze to dlatego, ze ja wogole malo sole i zawsze wszytsko dla
mnie jest za slone...
Z sola trzeba indywidualnie, ale podobno ta lyzka na litr to standard.
Pasteryzowc nie trzeba a nawet nie mozna, gdyz zatrzymaloby to proces kiszenia.
Mozna zapasteryzowac wtedy, ja jest juz ukiszone, zeby ewentualnie nie ukisilo
sie jeszcze bardziej.
Przepisu na papryke nie mam. Dodalam jej troche do tej mieszanki i zobaczymy.
Zawsze mozesz zrobic na probe maly sloiczek.
Chociaz z przetworow paprykowych wydaje mi sie ze najlepsza jest w zalewie
octowo- oliwnej.

Marghe, na raz chcesz je zakisic? To znaczy w jednym sloiku?
Bo ja myslalam o dodaniu burakow, ale tym razem stchorzylam ;-)
A do pomidorow takze sie przymierzam. Ale samych, bez dodatkow.
Myslam te o dodaniu baklazana, ale w koncu nie dodalam go. Nie mam pojecia jak
w kiszeniu zachowlala sie jego specyficzna goryczka...



mam aronie i co dalej?
obrodziły nam w tym roku aronie(bardzo dużo i to dużych owoców)ale nie bardzo
wiemy co z nimi zrobić.chcielibyśmy jakiś dżem lub powidła.kiedyś jadłem
kandyzowane całe gałązki(pięknie zdobiły talerz).może ktoś zna przepisy na
przetwory z aroni.będziemy wdzięczni.słyszałem,że trzeba czekać ze zbiorami
do pierwszych przymrozków ale nie wiem czy to prawda.



wekowanie, pasteryzowanie
Chciałam zrobić jakieś przetwory z gruszek, znalazłam nawet ciekawe przepisy
na tym forum. Ponieważ jednak nigdy niczego nie wekowałam ani nie
pasteryzowałam , kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać...i czym się te
sposoby od siebie różnią.
Rozumiem, że w każdym przypadku najpierw trzeba słoiki i zakrętki sparzyć,
następnie wypełnić czymś smakowitym w occie czy zalewie a następnie szczelnie
zamknąć słoiki, tak?
Na dalsze wskazówki czekam z niecierpliwością.



Bardzo sie wkurzylam ta idiotyczna strona ambasady amerykanskiej w Polsce, stad
moj wysoki ton - przepraszam.

Twoj biedny znajomy zapomnial ale dla celnikow nie mialo to znaczenia: nie
zadeklarowal, gdyby zadeklarowal nie mieliby podstawy do kary. Nastepnym razem
bedzie pamietal...

> Cheeses, hard, fully cured (but not cottage cheeses)
Tj. wszystkie sery (twarde, w pelni wedzone, marynowane, lezakowane, etc.) poza
bialym twarogiem.

> Fruits, canned or dried products only
Owoce tylko w przetworach lub suszone (przecinek po "fruits" dziala tu jak
dwukropek w j. polskim).

Aczkolwiek, jak wspominalam, przewozilam 2 pomidory (w reku, bo nie chcialam
zeby mi sie rozpadly) bez zadnego problemu i przy pelnej wiedzy celnikow.
Niektore Stany maja specyficzne zakazy wwozenia specyficznych owocow. Na
przyklad, przekraczajac granice Meksyku i przewozac awokado, nalezy je przekroic
i wyrzucic pestke przed przekroczeniem granicy (zwykle wklada sie tam limonke,
zeby awokado przezylo). Takich lokalnych przepisow jest mnostwo, dlatego USDA
podaje numer telefonu a ogolnie wymienia tylko to co jest wolno wszedzie (poza
wyliczonymi stanami).



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)