Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

R: Łikend fajny, dobrze się bawiłam. I poznałam prosty przepis na pyszną przekąskę -> parówka z serem w cieście francuskim
R: Dawno nie widziałam sie z przyjaciółmi, miło było nadrobić zaległości
R: Fredzia zdrowieje!
R: Roxy dobrze mnie nastraja.

S: Ciężki tydzień przede mną się szykuje



Oj drogie Panie!! zaniedbujemy to wspaniałe miejsce. Dziś robiłam coś słodkiego na przekąskę. Polecam gorąco, a oto przepis:
3 dojrzałe banany (jeśli mają drobne brązowe plamy, to oznaka, że są słodkie - i o takie nam chodzi )
2 torebki cukru waniliowego
2 białka
2 łyżki rumu (ewentualnie innego aromatycznego alkoholu)
torebka śmietany do ubijania (wystarczy zwykła kremówka)

Banany zmiksować z dodatkiem 1 torebki cukru waniliowego i rumem. Śmietanę ubić na sztywno z drugą torebką cukru waniliowego, dodać do bananów, wolno mieszając (żeby śmietana nie opadła). Białka ubić i dodać do bananów. Wszystko wylać do pucharków i na 1h wstawić do lodówki. Można przybrać kawałkiem banana i startą czekoladą - pycha!!
Kto chętny w oklicach myszkowa serdecznie zapraszam (dopóki jeszcze jest )



Grecka przekąska z chipsami i tzaziki.

Składniki:
- 2 opakowania tzaziki gotowego lub jogurt naturalny
- ogórek wężowy lub gruntowy,
- 3 ząbki czosnku,
- pieprz ziołowy,
- sól,
- chipsy "Chiplettes" o smaku greckim sera,
- oliwki jako dodatek niezależny (można dodać wg. uznania).

Przygotowanie:
Zrobić greckie tzaziki z ogórka, jogurtu naturalnego, czosnku, pieprzu ziołowego i soli lub też kupić gotowe, a do tego chipsy o greckim smaku i zapachu wysypać na duży półmisek, a w miseczce stojącej w środku podać świeże tzaziki i oliwki czarne lub zielone na wykałaczkach.



Dzisiaj będziemy hobić "phoste masełko do ziemniaków czy zapiekanek" a'la Anghod"

Będą nam potrzebne:
-główka czosnku (nie wiem czy może być kostka knoha, bo nie sphawdzałem)
-kostka masła,
-szczypta:
-kopehku,
-majehanku,
-bazylii,
-ohegano,
-tymianku,
-osthej paphyki
-i tego co tam jeszcze zielonego w mamy w kuchni.
-pieprz,
-sól,
-ziemniaki
-bułka wrocławska

Najpiehw jeśli mamy taką ochotę pieczemy sobie ziemniaczki, na "ogniskowe". Wyjmujemy masło z lodówki, możemy pokhojć je w plastehki, żeby thohe zmiękło. Następnie musimy posiekać dhobno czosnek. Jeśli ktoś nie lubi myć phaski do czosnku, ponoć można przy siekaniu dodać soli, a następnie zgnieść płaską sthoną noża. Gotowy wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie przyphawy wedle upodobania i pohy dnia. Mieszamy w phawo i w lewo. Jak już pomieszaliśmy możemy dodawać pohcjami masło i całość znowu mieszamy. Khoimy bułkę, smahujemy otrzymanym masłem khomki i stawiamy na ghila, lub do kuchenki, aż pieczywo się nie zahumieni. Ozdabiamy czym chcemy, wyjmujemy gotowe ziemniaczki (,jeśli je w ogóle upiekliśmy) i smahujemy je naszym masłem i solą. Et voilà! Pyszna przekąska do ghila i piwka. Tego i innych przepisów nie szukajcie w moich książkach, bo ich nie napisałem. Do jutha!

(Sorry za to "h", ale nie mogłem się powstrzymać :-D )



Bardzo apetycznie brzmi ten Twój przepis, Niktspecjalny :D
A ja uwielbiam coś, co zna pewnie cały świat
"Boeuf Stroganow"
Składniki: nie wiem na ile porcji, każdy musi dopasować sam
Polędwica wołowa - niekoniecznie, jest bardzo droga. Można użyć wołowiny np. stekowej lub innej, ale w miarę dobrej jakości.
Mąka (troszkę, tylko do oprószenia mięsa)
Pasta pomidorowa (może być np. przecier)
Cebula
Rosól - ja najczęściej robię to w ogóle na rosole, jak zostaje, albo po prostu daję gotowy wywar wołowy.
Śmietana
2-3 łyżki masła lub oleju (masło lepsze)
Pieprz
Mielona papryka

Mięso pokroić w słupki, oprószyć mąką i pieprzem (wołowinę solimy na końcu). Usmażyć na gorącym tłuszczu. Na osobnym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pastę pomidorową i dodać to do mięsa. Podlać rosołem i dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie. Zaprawić śmietaną, posolić i posypać papryką.
Smakuje z różnymi dodatkami, mogą być ziemniaki, ryż, albo tzw. kluski kładzione lub drobne kluseczki francuskie.

Wariacje na temat:
można dodać kiszonego ogórka pokrojonego w kosteczkę lub drobno pokrojone pieczarki.
Można też przełożyć do małych, żaroodpornych kokilek, posypać startym, ostrym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Świetna gorąca przekąska.



Kinderbal?
  Kochane !!
Potrzebuję szybkich i smacznych przepisów dla 3 latków!!
W tym roku Igor będzie miał swój pierwszy kinderbal. 4 dzieci w wieku 3 lat będzie roznosiła mi mieszkanie [img]/images/forum/icons/laugh.gif[/img]
Potrzebuję przepisów na smaczne przekąski które takie maluchy chętnie zjedzą. Najlepiej coś co mozna wziąść do łapki i nie bedzie przeszkadzało w zabawie. Coć co chetnie dzieci zjedzą ..
Błagam...
podpowiedzcie!!!!

ika+




  Cześć Serduszka moje:) No wreszcie wróciłam do domu po dwóch pracowitych dniach:p Oczywiście dietkę trzymałam jak należy, tylko niestety nie miałam kiedy ćwiczyć:( No tylko Weiderka robiłam, ale muszę Wam powiedzieć, że coraz ciężej jest. Mam nadzieje, że się nie poddam i dotrwam do końca tych 42 dni. Mój dzisiejszy jadłospis:
ŚNIADANIE: owsianka, 3 suszone śliwki
PRZEKĄSKA:pomarańcza, 2 lu petitki go
OBIAD:pierś z kurczaka duszona, sałatka z ogórków, 1 ziemniak
PRZEKĄSKA:marchewka starta z jabłkiem
KOLACJA: serek wiejski lekki
Około 1100 kcal:)
Jakoś ostatnio nie mam pomysłu co gotować i co w ogóle jeść i mam wrażenie, że ciągle jem to samo:p Muszę poszperać w necie za jakimiś przepisami.
Zaraz sprawdzę co u Was dziewczynki, bo mam zaległości:)
Aha, Mag, nie, nie zamieszczałam prac na wizażu i dziękuję za te komplementy:mdr: Buziaki



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)