Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

ja umiem tylko tyle...
Co umiem ?tak sie teraz zastanawiam co umiem i ...
robie najlepszą jajecznice z serem żółtym jaką mozna sobie wyobrazić:)znajomi
sie zasmakowywują i mój facet też:)
Robie przepyszne sałatki.moje popisowe to z szynką ,marchewką i i serkami
topionymi itd i z tunczykiem i kapustą :)
robie przepyszne kanapki.
umiem ugotowac ziemniaki ,zrobić surówki i usmażyć kotlety ale zrobienie zupy to
dla mnie problem:(
tak samo ciasta chyba w zyciu sie nie naucze upiec mimo ze sa przepisy:)mięsa
jakiegośw sosie czy innym stylu przyrządzić tez nie potrafie..
kurcze chyba kiepska ze mnie kucharka:):)
ale coś tam jednak potrafię ale to proste i banalne rzeczy chyba:)
To się zabieraj do pieczenia, bo muffiny są piekielnie proste i
szybciutko się je robi. Oto sprawdzony przepis - ostrzegam, że są
strasznie słodkie!
Czekoladowe Muffinki z Nutellą i Truskawką
Składniki na 12 muffinek:
• 2,5 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżeczki cacao
• 1 szklanka cukru
• 120 g roztopionego masła
• 2 jajka
• 250 ml maślanki
• 12 truskawek
• 12 łyżeczek Nutelli
Mąkę, cukier, proszek i cacao mieszamy w jednej misce. W drugiej
łączymy ze sobą masło, jajka i maślankę. Do składników suchych
dodajemy składniki mokre i mieszamy je niedbale, tylko do połączenia
składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej
nakładamy po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę Notelli i znowu
ciasto. Papilotki napełniamy ciastem do ok. ¾ wysokości. Na wierzchu
układamy po jednej truskawce. Pieczemy w temperaturze 200 stopni
przez ok. 20 min. Muffinki są pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe.
Ewentualnie zamiast nutelii można dodać owoce do środka.
Żal mi tych forumowiczów, dla których życie jest proste jak konstrukcja cepa, a
wypowiedziane słowo ma moc stwórczą....
ŻYCIE to cos więcej niż sprawdzony przepis na ciasto, , gdzie wiadomo co z
jakich ingrediencji powstanie. Psychika, feromony, podświadome żądze... to
wszystko ma na nas wpływ, i kłamie ten, kto powie, że jest je wszystkie w
stanie do końca i w każdej okoliczności kontrolować!
Moniko... nie daj się podpuścić na tzw. szczerą rozmowę wyjaśniającą z mężem !
Lepiej by się nigdy o tym nie dowiedział.... jakkolwiek tę cała sytuację
rozwiążesz...
kruche ciasto
Jak się robi kruche ciasto, ale NIESŁODKE? mam przepis na fajną tartę z
brokułami, ale zaczyna się "weź kruche ciasto z zamrażalnika..." Hmm, coś mam
opory robić tartę z szynką i brokulami na slodkim kruchym ;) czy wystarczy po
prostu nie dodać cukru?
Znalazłam ten przepis tutaj na forum, jest bardzo prosty, szybki. A ciasto
bardzo dobre.Jest to ciasto biszkoptowe
Składniki:
1,5 szkl. mąki
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na kogiel -mogiel , dobre kilka minut.
Do tego dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i wylewamy do
wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm. W ciasto wrzucamy pokrojone w kawałki
( ja wrzucam ćwiartki)jabłka.Pieczemy ok. godziny w 180 st, trzeba sprawdzać
patyczkiem.
Smacznego
Podam Ci przepis na szybka, prosta i bardzo smaczna szarlotke, taka
jaka w moim domu zycza sobie najczesciej :)
2 szkl. maki
1 p. cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru
1 jajko
3/4 kostki masla
1 kopiata lyzka proszku do pieczenia (tak jest w oryginalnym
przepisie, moim zdaniem duzo za duzo, tak wiec daje jedynie plaska
lyzeczke)
ok. 1 kg jablek startych na grubej tarce
cynamon, cukier waniliowy
2 lyzki cukru
Cukier utrzec z jajkiem dodajac po trochu maki. Maslo roztopic, wlac
powoli, ucierac.
Na spod tortownicy wlozyc 2/3 ciasta, posypac bulka tarta, na to
jablka wymieszane z cukrami i cynamonem, posypac znowu bulka,
przykryc pozostalym ciastem.
Piec ok. 50 min w temp. 180 st. (moj piekarnik piece krocej,
sprawdzam patyczkiem).
Ciasta wychodzi dosc malo, ma raczej konsystencje kruszonki, tak, ze
raczej trzeba kawalkami wykladac tortownice, a na wierzchu ulozyc
fantazyjne placki :)
tak, jest dużo mięsa, ale nie tylko. a co do prostoty - to imho właśnie atut
Nigelli, proste, często szybkie dania, do przygotowania w domu, nie wystawna,
"restauracyjna" kuchnia. jeśli chodzi o ciasta - mnie np. zniechęca konieczność
przygotowania trzech różnych warstw, np. blatu, masy i polewy; często to, co
tylko się miesza, jest prostsze, ale smaczniejsze. zresztą, w niektórych
książkach, np. w Feast podaje też przepisy na bardziej odświętne (i
skomplikowane) wypieki/dania. Jeśli chodzi o choc. cloud cake - ono jest
umyślnie takie wilgotne, i nazwałabym tego murzynkiem, tylko ciastem
czekoladowym. zresztą zazwyczaj ciasta brytyjskie są wilgotniejsze niż polskie -
nasze są zasadniczo bardziej suche.
Hej!
A ja mam propozycję taką - jak sprawdzisz wszystkie te podane przepisy, może
będzie Ci się chciało wypróbować jeszcze ten?... Są w każdym bądź razie takie
dni, w których robię ponad setkę jednorazowo. Tych dni w miesiącu jest sporo...
bo i rodzina duża, i przyjaciół niemało. Najgorzej przed Bożym Narodzeniem. I
szkoda tylko, że mój zamrażalnik nie jest z gumy.
Pierogi te można zamrażać, oczywiście przed ugotowaniem, obsypując je starannie
mąką. Czas na przepis...
25 dag mąki,
1 żółtko,
odrobina masła,
wrzątek (koniecznie).
Przesiać mąkę na stolnicę, wymieszać z masłem i żółtkiem i wlewać powoli
wrzątek. Trzeba uważać aby się nie poparzyć, ale to nie takie trudne...
Zagnieść ciasto i... odstawić pod przykryciem na ok. 30 min. I nie pod
ściereczką, tylko przykryć czymś szczelnym. Nikt Ci tego nie napisał, a ciasto
powinno po prostu odpocząć. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujesz
ciasto (nawet baaardzo cienko). Wykrawasz pierożki, wsadzasz farsz, zlepiasz i
wrzucasz na wrzącą, osoloną wodę na... góra 2 minuty. Z tej porcji wychodzi ok.
70 pierogów wycinanych szklanką. Uszek zaś multum...
Życzę smacznego.
Ciasto-proszę o prosty przepis
Czy moglibyscie mi podac jakiś prosty przepis na ciasto typu babka, murzynek.
Chodzi o ciasto bez masy. Ja niestety po dwudziestej którejś nieudanej próbie
zrezygnowałam z pieczenia ciast. Nic mi nie wychodzi. Mam piekarnik
elektryczny, wiec moze dlatego. I jeszcze jedno. Czy przd włożeniem ciasta do
piekarnika nagrzewacie go? Jeśli tak to do ilu stopni?
Ja niestety nie jestem zadowolona z zakupu i w sumie od ponad pół roku kombiwar
stoi sobie nieużywany. Nie widzę, żeby znacznie lepiej się w nim piekło niż w
piekarniku. Górę potrawy przypieka, środek bywa niedopieczony, mięsko wychodzi
za suche, a ciasta po prostu nie wychodzą.... Może to kwestia eksperymentów z
czasem i temperaturą, ale ja mam już ich dość, bo to żadna frajda, kiedy po raz
n-ty coś w tym urządzeniu nie wychodzi (z wyjątkiem gotowych frytek...).
Ogólnie nawet jak coś wyjdzie w miarę jadalne, to jakoś tak... jest niezbyt
smakowite. Jesteśmy kombiwarem mocno rozczarowani. Dodam, że książeczka z
przepisami zawiera oczywiście jakieś bzdurne dane nt. czasu pieczenia,
temperatury etc.
Na pewno drugi raz kombiwaru nie kupiłabym. Do tego jest niewygodny do mycia.
Może miałam pecha i trafił mi się jakiś nieudany egazmplarza, ale przyznam, że
różnego rodzaju zapiekanki czy gołąbki wychodzą znacznie smaczniejsze z 20-
letniego piekarnika w kuchni w moim mieszkaniu. Na szczęście niedługo czeka
mnie przeprowadzka i nowy piekarnik - mam nadzieję, że będzie lepiej niż z
kombiwarem.
Ciasto na pizzę zawsze jest ciastem drożdżowym.Pizza na innym cieście to nie
pizza.
Prosty i szybki przepis na ciasto do pizzy:
-1/2 kg mąki np.szymanowskiej
-1 paczka suchych drożdży drOetker najlepiej
-1 szklanka ciepłej wody
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-3 łyżki oliwy
Najpierw mieszasz suche składniki ze sobą później dodajesz wodę z oliwą i
wyrabiasz gładkie ciasto.Od razu po wyrobieniu możesz wałkować na cienkie
placki,nakładać nadzienie pizzy i piec najlepiej co najmniej w 220 stopniach.
A jesteś pewna, że to pęknięcie to efekt nieprawidłowej gęstości ciasta?
Bo mnie się wydaje, że to po prostu wina zbyt wysokiej temperatury - ciasto z
wierzchu już zapieczone, a jeszcze nie zakończyło procesu wyrastania, no i w
efekcie przepychając się do góry powoduje pęknięcie. Może spróbuj raz upiec w
trochę niższej niż normalnie temperaturze.
A przepis poproszę swoją drogą :)
pzdr,
s.
Ciasto ze śliwkami
Moje pierwsze ciasto.Zrobiłem je i wyjąłem z piekarnika 20 min.temu,i już
połowa zniknęła.Banalnie proste i bajecznie smaczne.Przepis troszkę
zmodyfikowałem,korzystając z wypowiedzi na forum.Mąka pół na pół z
krupczatką,5,a nie 4 jaja,pół cukru waniliowego i łyżka oliwy.Cukier może być
zwykły, tylko trzeba dłużej miksować,aż się całkowicie w białku
rozpuści.Blacha optymalna to 45 na 25 cm,wtedy ciasto wyrasta na ok.3,5
cm.Udało się ,jutro piekę nastepne,póki śliwki są. ;))))
Ratunku! Pomocy! Zrobiłam ciasto dokładnie według
przepisu , ale ono jest po prostu rzadkie! Wypełnia szczelnie wielki
rondel jak masa i wygląda jak ciasto do natychmiastowego wlewania w
foremki! W żaden sposób nie da się tego wałkować! Co teraz robić?
Dosypywać mąki? Ile? czy ma tworzyć zwarta kulę? A może ono
gęstnieje w trakcie leżakowania? Czekam na odpowiedż, wdychając
pelną piersią cudowny zapach wypełniający moja kuchnię....
i jedno i drugie - z jednej strony pudelko z karteluszkami / wycinankami / etc
oraz drugi zeszycik z moimi tajnymi przepisami na specjaly - zwykle sa to
przepisy, ktore od kogos tam dostalam, ale w jakis sposob zmodyfikowalam, ze sa
po prostu rewelacyjne - aha - to chodzi o przepisy na ciasta.