Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Dwie sprawy odnośnie tatara.
Tatara robimy z polędwicy końskiej, a nie wołowej. Ta ostatnia to tylko podłej klasy zamiennik. Siekana ponieważ ongiś nie mieli maszynek do mielenia mięcha (znam czubufff którzy nadal używają siekanej)
Jeżeli już rybka to wędzona szprotka, anchois pasuje do tatara jak pięść do oka. Ktoś sobie przepis dostosował do własnych potrzeb, prawdopodobnie jakiś oszołom stwierdził że anchois ładniej brzmi niż szprot. Zresztą nieistotne i tak nie używam ani jednego ani drugiego, wolę klasycznego tatara z minimalną ilością dodatków.
Dwie sprawy odnośnie tatara.
Tatara robimy z polędwicy końskiej, a nie wołowej. Ta ostatnia to tylko podłej klasy zamiennik. Siekana ponieważ ongiś nie mieli maszynek do mielenia mięcha (znam czubufff którzy nadal używają siekanej)
Jeżeli już rybka to wędzona szprotka, anchois pasuje do tatara jak pięść do oka. Ktoś sobie przepis dostosował do własnych potrzeb, prawdopodobnie jakiś oszołom stwierdził że anchois ładniej brzmi niż szprot. Zresztą nieistotne i tak nie używam ani jednego ani drugiego, wolę klasycznego tatara z minimalną ilością dodatków.
Toomo - muszę od Ciebie wziąść troszkę przepisów :) .
Pochylam głowę z pokorą i uznaniem dla Twojej wiedzy .
O koninie nie wiedziałem , a co do anchois to moja wina - nie jadam tego a wydawało mi się że to własnie ta rybka , która zawsze idzie na bok na talerzu.
Stek pomarańczowy
Skladniki:
cebula - 1 szt
musztarda Dijon - 1 łyżka
olej - 100 ml
pieczarki - 20 dag
skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
sok z pomarańczy - 1 szt
sos Worcestershire - 3 łyżki
stek z polędwicy wieprzowej - 4 szt
Przepis:
Sok z jednej pomarańczy, sos worcestershire, skórkę i musztardę dokładnie wymieszać, dodać mięso i marynować przez około 15 minut.
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć steki. Dodać posiekaną cebulkę i pieczarki. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać marynatę. Całość zagotować. Podawać na gorąco z ziemniakami i sałatą.
SUKIYAKI PO POLSKU
Przepis w naszej kuchni;
1/2 kg Iekko zamrożonej
zrazówki lub polędwicy
2 łyżki oleju jadalneg
2 małe cebule pokrajene w cienkie plesterki
1 szklanka pieczarek pokrajanych w paski
2 młode jasne łodygi selera
1/4 kg szpinaku pokrajanego w szerokie paski
2 dymki pokrajane w paski lub szczypiorek
1/4 pźczki ugotowanego makaronu "nitki"
Sos:
3/4 szklanki roolu lub woly
2 Iyżki przyprawy meggi
2 łyżki cukru
1. Mięso pokrajać w paski.
2. Wszystkie składniki oprócz makaronu, ułożyć na talerzu.
3. W małym nÄczyniu rozrnieszać rosół lub wodę z maggi i cukrem.
4. Mięso zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju.
5. Do mięsa wiać połowę przygotowanego, sosu.
6. Na tej, samej patelni dusić obok wołowiny cebulę i seler – na małym ogniu przez 3 min., mieszając dwa razy.
7. Wlać pozostały sos, dodać pieczarki i szpinak, dusić przez 3 min. Zamieszać 2-3 razy.
8. Dodać dymkę lub szczypiorek, i wymieszane wszystkie produkty dusić przez minutę.
9. Na gorący półmisek wyłożyć mięso z jarzynami obok i ugotowanego makaronu.
10. Podawać natychmiast.
Proporcje dla 4-5 osób
KANAPKI Z ŁOSOSIEM/POLĘDWICĄ

Skład:
lkilka kromek pieczywa chrupkiego WASA (lepiej pszennego)llserek śmietankowy Almette lub Twój Smakllłosoś świeży w kawałku lub krojony w plasterkach ew. polędwica wędzona na zimnollmajonezllsuszony koperek lub szczypiorekllcytrynal
Wykonanie:
Kromki pieczywa smarujemy (wcale nie cienko) serkiem Almette, kładziemy plasterki świeżego łososia, wyciskamy kilka kropel cytrynki na każdego łososia, następnie dekorujemy kanapki majonezem i suszonym koperkiem.
Kanapki trzeba jeść kilka minut po przygotowaniu, gdyż pieczywo nasiąka serkiem i robi się miękkie. Można dodatkowo udekorować plasterkiem jajka na twardo.
Drugą wersję można przygotować zamieniając łososia na wędzoną na zimno polędwicę lub boczek.
PS Przepis autorski

Testowane dzisiaj
" />Witam i przedstawiam Szanownemu gronu kolegów kolejny przepis z cyklu "Kucharz Koń przedstawia".
Dziś postanowiłem przekazać Wam, szanowni spożywacze jedynie słusznych płynów, przepis na deczko inny gulasz wołowy, znakomity np. pod 40% Wyborowy destylat.
Kroimy w dość sporą kostkę(tylko bez przesady)2kg. przedniej wołowej, łaty albo co tam kto lubi, byle nie polędwice albo rostbef bo pierwsza stwardnieje a drugiego szkoda.
Pieprzymy i odstawiamy do lodówki, broń boże nie solić.
W dużym garnku rumienimy, na oliwie 3-4 duże cebule pokrojone w półćwiartki i zalewamy litrem rosołu lub wywaru z warzyw.
Na dużej, dobrze rozgrzanej patelni podsmażamy wołowinkę(taką ilość to na 2-3 razy) i wrzucamy do wywaru, dusimy w prost proporcjonalnie do wieku zwierzęcia, im starsze tym dłużej, he he.
Bierzemy 3-4 marchewki i kroimy w talarki,siekamy pół pęczka natki, otwieramy puszkę zielonego groszku i pomidory w puszce(najlepiej większy słoik)
Gdy mięso zrobi sie miękkie dodajemy pomidory i marchewkę, po około 10 minutach pół łyżki cynamonu(lepiej mniej niż więcej bo jak damy za dużo to potrawa będzie gorzka), groszek i doprawiamy solą, pieprzem i jeśli istnieje potrzeba cukrem, na samym końcu dajemy natkę pietruszki.
Jeśli nie mamy pomidorów w puszce t o możemy dać dobry koncentrat, ważne żeby nie było za mało pomidorów bo potrawa będzie miała płaski smak. Oczywiście nie można zapomnieć o mieszaniu potrawy podczas duszenia
Podawać z makaronem, byle nie nitki.
No to siup...
" />zapiekanka??
powiem jak zrobić z polędwicą:
składniki:
polędwica
ser
zupa cebulowa
jajko
bułka tarta
śmietana 12%
patelnia
piec
pieczarki cebula
przygotowanie
polędwice smażymy jak normalne schabowe
pieczarki dusimy z cebulą
do naczynia żaroodpornego wkładamy polędwice (może być pokrojona w kostkę ale musi być usmażona!!!!)
posypujemy zupą cebulową (niestety musi być w proszku)
następnie grzyby
i znowu polędwica
taki przekładaniec na tyle ile starczy
ale pamiętaj że musisz też posypać zupą cebulową
(chyba 2 paczki takie mniejsze na duże naczynie na małą porcje 1 paczka starczy)
następnie na całość wylewasz 1lub2 śmietany (zależy od ilośći )
potem starty ser i do pieca na ok 2-3 godziny (aby było miękkie )
(chyba o niczym nie zapomniałem )
dokładny przepis znajdziesz w necie bo ten to mama sama przerobiła
" />Pytanie do jadajacych dziczyzne. Nabylam dzis ok 1kg poledwicy jeleniej (Hirschfilet) (TZ nalegal).
Jak mozna owo mieso przyrzadzic? Nigdy w zyciu jelenia nie jadlam, ani tym bardziej nie robilam. Szukam jakis przepisow, ale z samego przepisu sie nie dowiem, co jest smaczne, a co nie bardzo. Szukam czegos sprawdzonego, co juz jadlyscie/robilyscie.
" />
">u nas tez zadnych ekscesow:
sernik
babka
makowiec
barszcz bialy
gulasz z kminkiem na piwie
salatka jarzynowa i z pora
jajek raczej nie bedzie
Zaprosilam przyjaciol na obiad i mam zgrzyt, bo dziewczyna karmi piersia i musze sie zastanowic co podac, zeby potem maluch nie wybrzydzal
PS. kusza mnie jeszcze albo kruche babeczki z marmolada rozana i masa makaronikowa albo ciasteczka migdalowe...
No siadłam z wrażenia a ta że ekscesów nie będzie ;D
więc tak przepis poproszę na sosik z kminkiem ( a to taki normalny kminek, czy jakiś rzymski kmin czy inny pieron )
Dla karmiącej pierś z kurczaka i kompot z jabłek
o makowcu to ja też myślę.
I jak Ty przy dwójce przychówku to ogarniesz
zbanuje te dwojke za drzwiami, gorzej bedzie z tym trzecim osobnikiem
Przepis to jak zwykle "na oko":
Poledwice lub schab kroje w kostke i wrzucam do rondelka na rozgrzany olej zeby sie podsmazylo z kazdej strony. Potem dodaje ze 2 cebule pokrojone w talarki, czosnek i sypie przyprawy: sol, pieprz, troche Vegety/Warzywka, papryka slodka i ostra, moga byc mieszanki do mies (Prymat, Knorr, co kto lubi), no i oczywiscie kminek - duuuuzo kminku (kup w polskim sklepie, bo te tutejsze sa jakies dziwne w smaku). I to wszystko sukcesywnie podlewam Guinnessem lub ewentualnie innym piwem (az cale pol litra wyparuje ), potem tylko zageszczam albo maka z woda albo startym ciemnym chlebem albo odparowuje mocniej, ze juz nie trzeba zageszczac . Uwielbiam ze slaskimi kluchami
PS. To kurczak a la "polonez" by się nadawał?
Sprawdzony i dobry przepis na baraninę pilnie potrzebny
Ponieważ to moje ulubione mięso, to się wtrącę, ale potrzebuję paru informacji:
1. jagnięcina czy baranina?
2. comber, udziec, łopatka, kotleciki "z żeberkiem" czy polędwica?
3. ile osób?
4. smażone, pieczone, duszone czy grill? (tzn. czy będziesz robić "przy gościach" czy ma być gotowe - tylko "do wydania")
5. drugie danie czy eintopf?
A może dla uspokojenia nerwów i nastrojów wyjazd do włoch lub na litwę na tatara z końskiej polendwicy ! (jak mi to zaproponowano to mały włos a poleciałby kolorowy PAW na stół)
Kiedyś byłam w Paryżu i moi gospodarze, specjalnie na moją cześć wydali wielce uroczyste przyjęcie, gdzie właśnie jako przysmak była polędwica z konia wg przepisu pani domu. W dodatku zapewniali, że jest przepyszna, bo ze źrebaka... Co ja się nagimnastykowałam, żeby ich nie obrazić odmową, a jednocześnie nie jeść...
Babcia mi wpoiła przekonanie, że koni się nie je - co ciekawe ona sama nigdy nie jeździła...
ktoś zna jakiś SPRAWDZONY przepis na steaka? ale z patelni ale nie z grilla lub grilla elektrycznego?
Ja osobiście robię tak....wino,czerwone wytrawne (np.Pacific coast), konkretne steki takie minimum dwa centymetry grube(polędwica jak dla mnie koniecznie),na noc ładuje do wina.....next day ,odlewam winko do odzysku (nie nie zmienia smaku) ,patelnie rozgrzewana na dwa razy (szczerze -nie wiem czemu ale tak mnie nauczono) czyli najpierw pusta na ogień jak zacznie się "palić" to przesmarowuje ją odrobina oleju z oliwek i hajda.....dla mnie osobiście po minucie na stronę steka...równocześnie na drugiej patelni już rozgrzanej standardowo ...cebula w ostatnim etapie na tak gdzieś 30 sekund ząbek czosnku......wszystko gorące razem na tależ....ostatnio razem z ...dziwne połączenie ostra polska papryka a'la czuszka z rukolą(taką "sote" tylko umytą)...... do tego wcześniej wspomniane winko !!!!