Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

podudzia z kurczaka - można tak ?
Znalazłam na forum przepis Sylwii na pieczone kurze skrzydełka i mam pytanie
czy zamiast skrzydełek można w ten sposób przyrządzić podudzia z kurczaka (te
małe zwane również "pałkami") -bo za skrzydełkami nie przepadam a podudzi mam
20 szt ? jak myślicie , czy najpierw należałoby je podgotować ? boję się że
będą niedopieczone - a przy tego typu marynacie chyba nie można piec zbyt
długo bo miód się przypali.Proszę o rade :)
Aha , oto wspomniany przepis:

Skrzydełka kurczaka solimy i zalewamy sosem
sos:
4 łyżki miodu
4 łyżki ketchupu
4 łyżki maggi
4 łyżki oliwy
4 duże wyciśnięte ząbki czosnku
ostra papryka w proszku(wede uznania, ja lubię sporo)
Odstawiamy na kilka godzin (chyba, że nie ma na to czasu)
Pieczemy w piekarniku naprawdę króciutko!!!
rewelacja:D



Jest ciepło i są już warzywa do sałatki greckiej. -papryka -ogorek zielony -3 pomidory -sałata (najlepiej lodowa) -oliwki -ser feta-z mlekovity w tekturce -oliwa, czosnek, bazylia kroimy na sporą kostke i mieszamy, wazne-ser najlepiej w spore czesci (zeby sie nie rozwalil) i albo tuz przed podaniem dodac, albo najpierw na "stercie" sałatki i wymieszac delikatnie przed podaniem polac oliwa z czosnkiem i ziołami Kazdy lubi jaja jajka szczypiorek majonez pieprz, sol oliwki, ew. anchovis ugotowane jajka na twardo, wyjmujemy zoltka, siekamy szczypiorek i mieszamy z zoltkami, troche majonezu, przyprawy wypelniamy jajka ta pastą, dekroujemy połowka oliwki, ew. anchovis sledziki-ważna sprawa tradycyjnie z cebula i pod pierzrynka (sałatka warstwowa-poszukaj przepisu na pewno jest, ja nie bardzo wiem jakie sa skladniki) przystawka z mozarelli plasterki mozarelli przelozyc plasterkami pomidora, polac oliwa, bazylia, moga byc swieze listki do udekorowania na obiad-moga byc kotlety z piersi indyka (bardzo szybko sie robi)-tak jak zwykłe kotlety, do tego plaster ananasa z kropka zurawiny w kolku, do tego ziemniaki, surowka, ew. frytki (dzieci lubia) ew.kurczak-zawsze mile widziany-podudzia usmazone lub upieczone, przyprawione na zloto (piwem lub miodem, ew. sosem sojowym) pojawila sie botwina, to moze podac chłodnik? poszukaj w starych watkach, dziewczyny podawały bardzo przepisy na smaczne i wykwintne potrawy na deser lody, ciasto, a moze tort? zycze miłej pracy



moze cytrynowe - kopiuje z watku "greckiego"
Mozesz spokojnie zamiast podudzi lub innych kawalkow kurczaka uzyc ud-udek:-)
• kotopulo lemonato (z cynamonem:)
kwik 24.01.2005 10:34 + odpowiedz
5-6 srednich ziemniakow
4 podudzia kurczacze
1 lyzka oliwy
1 lyzka masla
2 lyzki maki
6 lyzek bialego wina
2 szklanki wywaru drobiowego
sok z 1 cytryny
otarta skorka z polowki cytryny (bez bialego miazszu)
1 lyzeczka mielonego cynamonu
1 lyzeczka miodu
sol, pieprz cytrynowy

5-6 ziemniakow obrac i gotowac ok. 10 minut. Lekko posolic.
Wyjac (jeszcze twarde) i pokroic w plastry. Rozlozyc na dnie naczynia
zaroodpornego (1 warstwa, reszta pozniej).

4 podudzia kurczacze oproszyc sola i pieprzem cytrynowym.
Na patelni rozgrzac 1 lyzke oliwy i 1 lyzke masla. Obsmazyc mieso z obu stron.
Gdy lekko się zrumieni - wyjac i ulozyc na ziemniakach. Oblozyc pozostalymi
ziemniakami (jesli sie uchowaly:)
Do rozgrzanego tluszczu dodac 2 lyzki maki, energicznie mieszajac i smazyc
przez 1 minute.
Dodac wino, mieszac. Stopniowo wlewac wywar, caly czas mieszajac. Dodac sok z
cytryny. Gotowac do zgestnienia, mieszajac. Wmieszac miod, cynamon i starta
skorke cytrynowa.
Polac sosem mieso. Ziemniaki oproszyc sola i pieprzem cytrynowym.
Wstawic do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (az
ziemniaki beda miekkie). Obrocic mieso, polac sosem w polowie czasu pieczenia.
Ostatnie 10 minut piec bez przykrycia, do lekkiego zrumienienia.
Posypac siekana natka pietruszki. I lampa wina! :)
Re: kotopulo lemonato (z cynamonem:) Mniam!
jacek1f 24.01.2005 10:52 + odpowiedz
Swietnie mogę sobie wyobrazic i przypomniec ten smak! Poli nostimo! Dzieki.
Mogę dodać, ze poniewaz Grecy używaja najczęściej do "mocnych" przepisów
różnych mięs, to i my możemy podstawic zamiast podudzi kurczaczych różne miesa.
Z pewnościa cielęcina w kawałkach wiekszych niz na gulasz będzie doskonała.
Wołowine penie trzeba by dłużej obrabiac przed zalanie z kartoflami...
Indyk - spokojnie.
Robię w tym tygodniu, a co!
I lampa! :-))



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)