Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

" />Zrobiliśmy niedawno placuszki z cukinii z vientowego przepisu. Są dobre, tylko my je mocniej przyprawiliśmy i pożarliśmy je z sosem czosnkowym. Z tym, że my niemal wszystko jemy z sosem czosnkowym...co nas trochę ogranicza towarzysko ;p

Zrobiliśmy też placuszki jabłkowe. Bardzo dobre, bardzo sycące. Niedługo sezon na jabłka, więc zawsze można na szybko upichcić.



" />[16.09] 19:15 Aleksia str.614

Racuszki z jabłkami
==============


Witam bardzo serdecznie wszystkie Oliwki.
Moniko pytałaś o placki z jabłkami. Pewnie już zrobiłaś,ale podam mój przepis na racuchy. Moja C bardzo je lubi.

Racuszki z jabłakmi.
-----------------------

4 jajka, 4 łyżki mąki, 1/2 szklanki kefiru, szczypta soli, 2 jabłka (lekko kwaśne), olej do smażenia, cukier puder do posypania.

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do miski, wsypać mąkę. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie dodać do ciasta, dokładnie wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę, połączyć z masą jabłkową. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Ja do pudru dodaję troszeczkę cynamonu.



Składniki:
-Szklanka mąki
-Szklanka mleka
-2 jajka całe
-stołowa łyzka cukru
(opcjonalnie jabłka dodać posiekane cienko, bd wtedy lepsze )

Jak zrobić:
Wsypujesz mąke, dodajesz jajka, wlewasz mleka do jakiegoś naczynia, działasz mikserem lub widelcem (lepiej mikserem bd ciasto lepsze i szybciej zrobisz), dodajesz cukier i jabłka, dalej działasz mikserem az ciasto bd wygladalo jak smietana.
Dajesz patelnie, troszeczke oleju (by nie zaduzo, bo inaczej bd za tlusty), czekasz az sie nagrzeje - mozesz to sprawdzic nalewajac troszeczkę, jak się bd dobrze smazyc, to rozlej po calej patelni. Piecz na jednej stronie az zobaczysz bomble, potem przeloz, dalej na wyczucie. (Druga strona bd wygladala jak macki osmiarnicy jesli dodales jablka)
Potem posym cukrem pudrem lub czym chcesz do smaku, po skomsumowaniu mozesz krzyknac z radosci: "Lubię placki!"

Uwaga!
Jesli ciasto bd Ci się wydawało za rzadkie, dodaj mąki i podziałaj mikserem


Przepis sam zrobiłem, ale to moja mama nauczyła mnie robić placki.



Margaretka przeciez mozzesz upiec karpatke w tortownicy ja nie widze problemu kiedys tez robilam bo nie mialam blachy ... choc teraz kupilam taka fajna blache w sklepie po 1 funt i uzywam jej tylko do karpatki:)

Co do pieczenia w grillu to nie mam zielonego pojecia ja osobiscie mam osobno piekarnik i grill. Mysle ze spokojnie mozesz sprobowac ale ciasto postaw najnizej jak sie da pozniej przestaw wyzej i zaslon gore zeby sie nie spalila.

Ja osobiscie uwielbiam karpatke i bardzo czesto robie zarowno wersje dla leniuchow jak i ta dla osob ktore maja wiecej checi. Ale mam problem bo jeszcze nie znalazlam super przepisu na krem.

A powiedzcie mi kochane forumowiczki jak robicie te jableczniki to one wam wychodza??

Mam problem w sumie bo ja ostatnio robilam placki z jablkami ... wszystko robilam tak jak zwykle w PL ale placki kompletnie nie wyszly ... nie wiem czy to wina jablek czy co uzylam odmiany GALA... i placki z wieszku wygladaly slicznie i apetycznie a w srodku byly totalnie surowe:( probowalam dodac wiecej proszku do pieczenia i nic:(
Poradzcie kochane co robic.



Placuszki owocowe - prosty przepis dla tych, co nigdy nie smażyli.

Składniki - ciasto:
- jajko
- kilka łyżek mąki
- trochę mleka (może być rzadka śmietana a nawet woda)
- troszkę cukru
- szczypta proszku do pieczenia (gdy lubimy placuszki pulchne)
(trzeba mieszać wszystko w misce - można mikserem, a można łyżką - aż do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji. Gdy chcemy upiec więcej placków, bierzemy więcej składników.)
Składniki - wkład:
- jakiekolwiek owoce - co kto lubi. Mogą to być:
*jabłka pokrojone w plasterki, w kawałki, lub starte na tarce (do wersji z jabłkami możemy dodać cynamonu)
*pokrojone truskawki
*pokrojony lub zmiażdżony widelcem banan
*maliny, jagody, brzoskwinie
Przygotowanie:
- rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni
- do ciasta dodajemy przygotowane owoce, mieszamy
- nakładamy łyżką ciasto na rozgrzany olej
- smażymy na nie za dużym gazie, na rumiany kolor z obu stron
- podajemy z cukrem, cukrem-pudrem, jogurtem, śmietaną
- jemy.

Moja ulubiona wersja to truskawkowa, a wersja nieco inna, to duże kawałki banana obtaczane w cieście i smażone. Uwaga - słodkie!
Smacznego.



Przepis na małe conieco:
szklanka mleka
4 łyżki kaszy mannej
1 łyżeczka masła
1 jajko
płaska łyżeczka cukru
kwaskowaty dżem (np. z czarnej porzeczki)

Mleko gotujemy, słodzimy, wsypujemy kaszkę i trzymamy na małym ogniu aż zgęstnieje cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę.
Kiedy kaszka trochę ostygnie, dorzucamy do niej żółtko i masełko. Mieszamy. Potem łączymy ostrożnie z pianą, aż do uzyskania jednolitej masy (gęste wychodzi).
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
Chrupiemy z dżemem (bo same w sobie są mocno słodkie).

Opcjonalnie zamiast dżemu na wierzch, można do środka dorzucić trochę tartych jabłek.

Smacznego



Tak na szybko, to z robionych ładnych ciast polecałabym niebo i miodownik, nawet chyba bardziej niebo. Przepisy są tu
Niebo jest bardzo atrakcyjne w smaku, połączenie lekko kwaskowatych jabłek, słodkich orzechów i gorzkiej czekolady z kawą jest doskonałe. Koniecznie trzeba zrobić je wcześniej na próbę, żeby zobaczyć co wychodzi, a co nie. U mnie to jest zawsze ulubione ciasto. Czekoladą robię zawsze ładne mazaki na cieście, lepiej jej nie rozsmarowywać, bo esy-floresy bardzo atrakcynie wyglądają.
Miodownik jest bardzo smaczny, wierzch można posypać orzechami włoskimi. Też koniecznie trzeba je zrobić na próbę, placki nie mogą być grube (puchną w piecyku), smaczniejsze są cieńsze.
Jeśli byłyby jakieś pytania - to służę radą.
Może coś potem jeszcze wymyślę.



" />Składniki:
oliwa do smażenia
sol do smaku
maka gryczana 3 łyżki
cukier do smaku
jabłko 2 sztuki
maka ziemniaczana 3/4 szklanki

Przepis:

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Maki, sol i cukier wsypać, do miski i dolać 1 1/2 szklanki wody. Wymieszać i dodać starte jabłka. Smażyć na oliwie na zloty kolor. UWAGA: można ewentualnie dodać 1 jajko kurze lub 3 przepiórcze i 1-2 łyżki maki kukurydzianej



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)