Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Ja jadam zupę kalafiorową mmm... ulubiona
Najbardziej lubie placek ze szpinakiem według przepisu mojej babci 
Nie jestem wegetarianinem i nie jestem na diecie bo mi nie potrzebna
)
A ja ostatnio wyrzuciłam dynię bo nie wiedziałam jak się do niej zabrać ale kupię i spróbuję jak tu się przepisy wylęgają. A propos ziemniaczanych i wariacji na ich temat - polecam placki z marchwi i cukini, no i ziemniaczków. Plus sosik pieczarkowy, również własnej roboty. Pycha jak dla mnie.
Nie mam teraz czasu sie rozpisywac wiec wklejam przepis ktory napisalem dla ludzi z dwoma lewymi rekami.
Czas operacyjny ok 30 min.
Potrzebujesz:
Patelnia
noz
Deska do krojenia
olej
piersi z kurczaka (albo inne mieso pisze o kurczaku bo najszybciej go przygotowac)
majonez
dowolne warzywa( ja zazwyczaj stosuje ogorka, salate, cebule, pomidora, papryke)
Kostka rosolowa
przyprawy,
Tortille- gotowe placki dostepne we wszystkich supermarketach
Sposob przygotowania:
Kroimy mieso na kawalki takie jak wam sie podobaja i tak po smarzeniu beda mniejsze.
Na patelni rozgrzewamy tluszcz z 2 kostkami rosolowymi, wrzucamy mieso i smarzymy. mozna dodac chilli, pieprz, sol jak kto lubi.
Wszystkie warzywa kriomy i wkladamy do osobnych misek.
Tortille wrzucamy na sucha rozgrzana patelnie na 5 sek obracamy na druga strone na 5 sek.
Gotowe:
Sposob komsumpcji:
Kazdy bierze sobie na talerz podgrzana tortille smaruje ja delikatnie majonezem(ketchupem i bog wie jeszcze czym) dodaje mieso i wybrane warzywa zawija i palaszuje.
Zdrowy silny mezczyzna zjada ok 4 takich porcji.
Majka, ciekawy przepis!
Ja kiedyś zrobiłam podobne placki ziemniaczane - takie jak u Ciebie, na wielkość patelni. Do tego zrobiłam farsz warzywny - inny niż u Ciebie, ale pewnie równie smaczny
Wyszły wegetariańskie placki po węgiersku
Może zupa chińska. Cena chyba tylko 1,5 PLN
Faranki22, bardzo miprzypadł do gustu Twój humor ale odpada… znaczy… ta…
Zupka chińska – nie chciałbym wyjść na idiotę – jak co, to wolałbym zamówić jakies danie…
w restauracji chińskiej, koreańskiej, olaboga… może nawet islandzkiej
Może placki:)?
Jagódko, jesteś super! i fajnie, że mi podałaś przepis tak szczegółowo… danke!
Czuję, że moją odważną Madam jednak rozczulę to świetne smaczki! i.. i… i….
PS meine Damen, a zapytam jeszcze nieśmiało czy pomidory można łączyć z ogórkiem?
Podobno to się kłóci… noi powiedzcie co tazem zmieszać w tej sałatce, lub surówce?...
Swoją drogą nigdy chyba nie załapię, co jest sałatką, a co surówką
Epilog: a w ogóle dziewczyny - dzięki, za Wasze wpisy tu... czuję się bosko...
Witam. Jestem Justyna. Przez 4 lata przytyło mi się jakieś 20 kg - ot, nie zawracałam sobie głowy tym, że przytyłam kilogram czy dwa. Kocham jeść, zwłaszcza czekoladę i placki ziemniaczane, i jeszcze miesiąc temu byłam pewna, że nie potrafię odmówić sobie niczego. Wtedy stanęłam na wadze i zobaczyłam 77kg, co przy moim wzroście i budowie ciała uczyniło mnie kulką na patykach (nogi mi jakoś nie zwiększyły objętości). No i z dnia na dzień przeszłam na protal. Żyję już (jak dla mnie aż) 3 tygodnie bez wielu rzeczy, bez których, jak sądziłam, nie przetrwałabym ani jednego dnia. Schudłam 7 kg a dziś zobaczyłam wymarzoną szóstkę na początku! Dziś także zdjęłam bez rozpinania spodnie, które miesiąc temu na mnie z trudem wchodziły! Przede mną daleka droga ale widząc efekty - swoje i Wasze - oraz korzystając z bogactwa urozmaicających dietę przepisów, mam nadzieję, że wrócę do prawdziwej siebie, tej bez tłuszczu.
Pozdrawiam wszystkich
Podzielmy się swoimi przepisami kulinarnymi!
Oto przepis na smaczne kotleciki!
Podwójny filet pokroić w drobną kostkę, posolić, popieprzyć, wegetować do smaku.
Do innego naczynia dodać:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pęczek drobno pokrojonej pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki oregano.
Dodać pokrojone mięso i wymieszać. Włożyć do lodówki na około 8 godzin. Smażyć na gorącym tłuszczu ( jak placki ziemniaczane ).
Smacznego!
PS Idealnie sprawdza się dla studentów.