Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

wczoraj robiłam pierwszy raz w życiu- wyszła super, to wrzucam przepis na domową pizzę

PIZZA

5 dag drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka cukru---> w letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier.

3 szklanki mąki
1 łyżka oleju
szczypta soli---> wsypać do miski.
Dodać rozpuszczone drożdże, wyrobić, postawić w ciepłym miejscu żeby ciasto podwoiło objętość. Jak wyrośnie, wyrobić jeszcze raz i wyłożyć na blachę posmarowaną olejem (ja posypałam też bułką tartą).
Ciasto na blasze posmarowałam keczupem, na to pokrojone dwie laseczki kiełbasy zwyczajnej, kukurydza, jeden ogórek kiszony.
Przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie (teog niedużo) i przyprawa do pizzy.
Na to starty na tarce o grubych oczkach ser i do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. W czasie pieczenia pizzy robimy herbatkę i już za moment zajadamy!
SMACZNEGO!



Temat o pizzach nam się przyda, tak więc go tworzę. Jakie pizze uwielbiacie jeść? Macie jakąś ulubioną? A może są takie dodatki, sosy, bez których nie wyobrażacie sobie zjedzenia pizzy? A może coś w pizzy Was odstrasza? Jest jakieś warzywo, z którym nie zamówilibyście nigdy pizzy?

A może sami w zaciszu kuchennym zamieniacie się w kucharza i robicie domową pizzę? Jakieś sprawdzone przepisy na ciasto, farsz? Stosujecie jakieś sztuczki, dzięki którym to właśnie Wasza pizza jest najsmaczniejsza? Podzielcie się tymi informacjami w tym temacie!

No i gdzie jedliście najsmaczniejszą pizzę - w lokalu? Domu? ; >



Drożdżówka cebulowa by pani od naczyń Tupperware

0,5 kg mąki
łyżeczka soli
0,5 l kwaśnej śmietany
4 jaja
250 ml ciepłej wody
0,75 kostki drożdży
3 łyżki oleju
łyżeczka cukru
0,5 kg boczku
0,5 kg cebuli (około 4 cebul)

Drożdże wrzucamy do ciepłej wody, dodać cukier i roztrzepujemy. Wlewamy to do przesianej mąki, dodajemy olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, wkładając miskę z ciastem do ciepłej wody (kobieta od Tupperware tak robiła z tymi swoimi miskami ). Boczek i cebule pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę i jaja i mieszamy wszystko razem, przyprawiamy pieprzem do smaku.
Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wylać farsz. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Proste i bardzo dobre
Można oczywiście dowolnie modyfikować ale wtedy wyjdzie jak pizza

ps. nie wiem czy dobre miejsce znalazłam na ten przepis



Moj slubny ma ostatnio wieksze zapotrzebowanie na pewne rzeczy, ale jak przyjdzie co do czego, to sie boi mojego brzucha, to znaczy malenstwo uszkodzic. Przynajmniej tak mowi Wie, ze to nie szkodzi, tak mowia lekarze, ale on tak ma - bardzo wrazliwy i przesadnie opiekunczy. Pamietam jak jego mama kapala sie w morzu, to przez lornetke obserwowal, czy przypadkiem sie nie topi i nie potrzebuje pomocy. Jego mama ma niestety problemy z lamliwoscia kosci, ma bardzo kruche.

Ciasto bylo pycha, ale raczej wytrawne, malo slodkie. No i slubny raczej woli czekolade. Pizze za to zjadl, bo ugotowalam caly gar sosu do pizzy, ciasto do pizzy tez mam w lodowce, wiec szybciutko sie robi. Sos z duza iloscia pieprzu, za to calkowicie bez oleju i soli, ale tunczyk, ktorego klade na tenze sos jest wystarczajaco slony ( tunczyk w wodzie z puszki ). Do tego zielona papryka, brokuly i juz

Jakos te przepisy trzeba odchudzac, wedlug autora przepisu jeden kawalek tejze pizzy ma ok. 150 kcal, jeszcze jest dodatkowo przeze mnie odchudzona, wiec moze ze 100 ma . Wiem, ze mi sie przytylo, ciuchy mi to mowia, ale samemu widziec a uslyszec od kogos to jednak co innego




[b][size=18]

W wydanej dla dzieci „Książce kucharskiej Kubusia Puchatka” zamieszczono przepis na „pizzę Prosiaczka”, której jednym ze składników jest szynka. Na obrazku Prosiaczek starannie układa na cieście różowe plasterki. Nie poinformowano niestety dzieci, czy Prosiaczek użył w tym celu własnego półdupka, czy też może potraktował pragmatycznie swoją mamę.



wiecie co? ja ta ksiazke mialam jak bylam mala i jakos mi do glowy nie przyszlo takie pytanie... chyba bylam kompletnie nieczulym dzieckiem... dobrze ze wyroslam

a co do pytania pinka-zastrzez sobie swoje forum ("myyyy, myyy preciooouuusss..."-gollum)... co to za monopol na wiedze? zrobcie klauzule: zabrania sie kopiowania na inne fora i po sprawie.



Przepis dla tych co lubią pizzę, a chcą poeksperymentować z jej wyglądem. Okazuje się, że forma rolady doskonale nadaje się do zastosowania przy szykowaniu pizzy.

* Składniki na ciasto:
* 50 dkg mąki
* 5 dkg drożdzy
* 1/2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki masła
* 1 szkl. mleka
* 1 jajko
* 1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i zabieramy się za szykowanie składników na farsz (co kto lubi )

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko, nadając mu mniej więcej kształt prostokątny. Farsz rozkładamy równomiernie na całej powierzchni ciasta i posypujemy startym żółtym serem. Ciasto zwijamy w roladę i ostrożnie kroimy na plastry grubości około 2,5 cm. Każdy odkrojony plaster - ślimaki kładziemy ostrożnie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pamiętajmy jednak, że ślimaki rosną i trzeba im na to zostawić trochę miejsca. Z podanej ilości składników wychodzi około 12 sztuk.

Ślimaki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C.



PIZZA

1/2 kg mąki (typ 550)
1 drożdże (suszone )lub 5 dag swieżych
łyżeczka cukru
łyżka płaska soli
1 łyżka oleju
ciepła woda
do maki dodaj wode ( troche w szklanke wlej i wymieszaj W NIEJ DROŻDZE Z
CUKREM)nastepnie sól ,olej i dolewasz wody tyle żeby zagnieść ciasto ,
zostawiasz w ciepłym do wyrośnięcia
Jak chcesz mieć ciasto cienkie jak w pizzeri to podziel ciasto na porcje i
włóż do lodówki na najmniej pół godziny ,nastepnie rozwałkuj
ciasto i pozmaruj koncentratem pomidorowym i układaj dodatki takie jak szynka ,pieczarki( podsmazone) papryka ,kukurydza ,salami ,.itp...na wierzch troche sera i posyp odrobiną oregano ,piec w bardzo nagrzanym piekarniku ok 8-10 minut
pizza z wołowiną :
podsmaż szybko chudą wołowinke (pokrojona w paski) przypraw ją solą i pieprzem , sos : koncentrat pomidorowy ,chilli ,(troszke) czosnek (jeden ząbek rozdrobniony)
tym sosem posmaruj ciasto posyp serem (można dodać troche sera typu camembert) na to rozłóż mięso i koniecznie oliwki (ja lubie czarne oliwki do tego) podsyp troszke serem i do piekarnika ...pychotka .

pizza z mięsem mielonym:
podobnie sos się robi jak na sos bolones ,tylko więcej mięsa należy dodac
i bardziej sos zagęścić ,lub poprostu posmarować ciasto koncentratem wyłożyć mięso mielone( podsmażone ,przyprawione solą i pieprzem ) i na to ser żółty ,należy pamiętac ,aby masa mięsna nie była z byt mokra bo będzie spływać z ciasta



Andrzej napisał(a):[color=blue]
> Przepisy na pizzę z menu Pizza Hut i skrzydełka KFC.
> Nie przepłacaj, zrób sam taką samą w domu. Znajdziesz ORYGINALNE przepisy z
> PIZZA HUT i KFC na ciasto puszyste i cienkie oraz sałatki.
> Przepis na 6-ciu stronach w formacie PDF, kup za jedyne 3 zł u mnie.
> Moja żona jest zadowolona.
> Wyślij emaila do mnie z zapytaniem jak jesteś zainteresowany na poniżej
> podany adres.
>
> [email]jarek-rambo@tlen.pl[/email]
> GG#- 5574533
>[/color]

a ciekawe co PIZZA HUT i KFC na to ?

...................
Reports regarding this spam have already been sent:
Re: 84.205.223.250 (Administrator of network where usenet posts originate)
Reportid: 1676839055 To: [email]postmaster@satfilm.pl[/email]
Reportid: 1676839057 To: [email]spamcop@imaphost.com[/email]
If reported today, reports would be sent to:

Re: 84.205.223.250 (Administrator of network where usenet posts originate)

[email]postmaster@satfilm.pl[/email]

Re: 84.205.223.250 (Third party interested in email source)

[email]spamcop@imaphost.com[/email]
..................


--
Pj0
GG: 6928000

[url]http://polish-001834925125.spampoison.com/[/url]



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)