Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

pizza mojej Mamy by pumka

SKLADNIKI:
- 3 szklanki mąki pp
- 3 lyżki oleju
- 2 bialka jajek
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ok 8 dkg drozdzy
- szczypta soli
- ketchup mm
- czosnek
-swieze ziola ( jak ktos lubi)

FARSZ :
krewetki ,pieczarki ,cebula ,papryka
sol , pieprz,tunczyk ( robic w /g uznania )

FARSZ - przygotować wczesniej
WYKONANIE : Przepis prosty i szybki a zaletą tego przepisu jest to,ze robi się z marszu nie odstawia do wyrośnięcia i przerobienia. Rosnie w piecu
Do miski dajemy drozdze ,sol i polowe mleka ,mieszamy wszyskie skladniki .
Dodajemy mąkę ,jajka,olej reszte mleka i dobrze wyrabiamy na jednolitą masę .
Przekladamy do formy wczesniej posmarowanej olejem i posypana mąką .
Na wierzch ciasta polac cienko ketchupem mm przesmarowac, polożyc farsz.
Piec ok 30-40 minut w temp 180 st pod koniec pieczenia posypac startym serem .
Polecam fajny szybki i sprawdzony przeps mam nadzieje ze bedzie tak samo smakowal mm jak nie mm
dla nie mmowych w rodzinie posypac serem



ja też w swojej maszynie wyrabiam ciasto na pizze,robiłam też konfiturę truskawkową-przepis z instrukcji-tylko zamiast cukru dałam fruktozę, ale jak dla mnie wyszła za rzadka-coś jak gęsty sok z farfoclami-może coś pomyliłam
a na noc jeszcze swojej nie nastawiałam, myśle że muszę w końcu spróbowac ,bo fajnie jeśc rano ciepły pachnący chlebek
chyba to zaraz zrobię



Od lat robię pizze z podobnego przepisu, tyle, że w innych proporcjach I ręcznie wyrabiam.
Natomiast nigdy nie podsmażam składników.
Robię sos pomidorowy, kładę włoską mozarellę i na wierzch dowolne dodatki (jakie komu smakują) i włala

A pizza faktycznie wychodzi pyszna !!!



No ja mam super przepis, pizza wychodzi wyśmienita, ni8estety przepis na oko

0,5kg mąki
5dkg drożdży
szczypta soli, łyżka oliwy
ciepła woda do uzyskania pożądanej konsystencji

drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniej wody z kapką cukru, usypujemy kopiec z mąki, robimy w nim dziurkę jak wulkan i wlewamy drożdże jak urosną troszkę, wsypujemy sól, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto dolewając wodę aż do uzyskania pożądanej konsystencji, ciasto też podsypujemy mąką bo będzie się lepiło. Wychodzi dobre zarówno cienkie jak i grubsze, cienkiego nie trzeba zapiekać, od razu na surowe kładziemy składniki i do piekarnika na jakieś 15-20minut tylko japirew 5 minut w 200st a potem zmniejszyć do 180st.

[ Dodano: Wto Wrz 30, 2008 21:43 ]
No oczywiście dajemy mu czas na wyrośnięcie i po rozwałkowaniu i przed uożeniem skłądników dziurkujemy co by sie pęcherze nie porobiły.




od kilku lat przymierzam się do Thermomixa ...nawet w meblach kuchennych zrobiłam sobie specjalną półkę z podnoszoną zaluzją i kontaktem ...specjalnie pod to urządzenie ....ale wciąż mam obiekcje czy naprawdę jest warte tej ceny .kusi mnie zakup ...opinie są zawsze pozytywne ,nie słyszałam nikogo kto ma i krytykuje ,ale nie potrafię sie zdecydować .
NS ......przekonaj mnie ...plissssss :wink:
ps...czy on piecze chleb ???
Witam.

Jeżeli chodzi o chleb to termomix wyrabia ciasto a upiec musisz w piekarniku.Np.ugotujesz bardzo zdrowy posiłek składający sie z dwóch dań gotowanych jednocześnie.Jak wspominałem robi fantastyczne napoje zimne i gorące w bardzo krotkim czasie.(niespodziewani goście).Bardzo prosty w obsłudze i tak zabezpieczony ,że może go obslugiwać dziecko.Na potwierdzenie tego moge powiedzieć, ze moj Bartosz(12 lat) robi sobie różne marmolady ,które odrazu zjada na ciepło.Doskonale pasuje jak robie przeglad lodówki do wszelkich past,twarożków,itp.Zastępuje wspomnianą wsześniej wage kuchenną.Podsmaza,topi słoninke i gotuje przy pomocy pary,ktora ma rożne smaki i zapachy.Wyrabia wszystkie ciasta.Od pizzy do sernika ,makowca.W knigach które dostałem przy zakupie są przepisy tak przedziwne ,że Pascal to przy nich mały pikus.Coś takiego jak z porad "babuni".Tak jak na forum w "wymianie doświadczeń".Kocham to urzadzenie bo bije prostota w wygladzie(mało skomplikowanych dodatków w postaci tarcz noży itp.) a przepisy i ich wynik jest zaskakujący.

Jak kupisz to dam Ci takie przepisy,że twoi znajomi fikną z zachwytu.

pozdrawiam :wink:



Ja mam bardzo prosty przepis na ciasto pizzowe: 3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 2,5 dkg drożdży rozpuszczam w 2/3 szklanki ciepłej wody, wlewam do mąki z olejem, dosypuję szczyptę soli i wyrabiam. Ewentualnie podsypuję trochę mąką lub dolewam ciut wody (zależnie od konsystencji). Rozkładam na blasze i zostawiam do podrośnięcia (w tym czasie robię sos pomidorowy i kroję to co ma być na pizzy). Jak już jest obłożona to na 15-20 min do gorącego piekarnika i już...



ja mam w plikach.. duużo przepisów na pizze.. i na jedzenie z mc, kfc , pizzy hut :D

Pizza- ciasto puszyste / receptura Pizza Hut /
Czas przygotowania: 15min + 1h wyrastanie ciasta
ilość porcji: 2

Składniki:
400g mąki
30g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek

sposób przyrządzania:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6mm i ponakuwać je widelcem



Dot.: Co robicie na obiad III
  Cytat:
Napisane przez agatka-a (Wiadomość 7860087) pierwsza i z jakim przykładowym jadłopsisem ;)


podasz przepis na spód

u mnie dzis: makaron orkiszowy z hummusem orzechowym
Cytat:
Napisane przez agatka-a (Wiadomość 7860087) pierwsza i z jakim przykładowym jadłopsisem ;)


podasz przepis na spód

u mnie dzis: makaron orkiszowy z hummusem orzechowym

Jasne;)(ja użyłam 1/3 tych składników na jedną pizze)
30dag mąki pszennej razowej(lub pół na pół razowej i zwykłej)
-drożdże w proszku
sos pomidorowy lub koncentrat,
dodatki jakie kto chce
Wykonanie: Ciasto wyrabiamy w misce. Mieszamy mąkę z drożdżami. Dodajemy letniej wody. Ugniatamy porządnie. Odstawiamy na około 20min. w ciepłe miejsce.
Układamy ciasto na formie, smarujemy sosem dodajemy dodatki i pieczemy ja piekłam jakieś 20min.
Niestety za nic nie moge sobie przypomnieć z jakiej strony jest ten przepis:o



Witam!
dołaczę swoje 3 grosze na temat dyskusji o TM -mam juz drugi -w sumie to jakies 7 lat -najpierw byl TM21- szalalam na nim zwlaszcza jak syn sie urodzil - zupki, kaszki, kisiele, soczki.warzywa z sosem i bez, kompletne obiadki. TM ciągalam ze soba nawet na dzialkę czy kemping. Po jednym takim wyjezdzie musialam wymienic uszczelke garnka- i gdy przyszlo mi gotowac dziecięciu zupke w garnku -jejku.. to byla masakra. coś się przypalalo, cos kipialo, wrr pól dnia w kuchni- jakbym gotowac nie umiala
Teraz mam TM31 - stary jest u moich teściów na dzialce -dostaje w kość nadal, tzn teściówka gotuje na nim obiady i na bierząco przerabia owocowe "spady"
wg mnie główna róznicą miedzy TM31 a 21 jest ta przystawka Varoma do gotowania na parze - wedlin nie kupujemy teraz wcale - robie w varomie schab, szynke, karkóreczke czy zawijance z indyka. W zamrażarce zawsze lezy jakies mięsko w przyprawach "sobie przygotowane" i jak trzeba to myk na varome i wędlinka na kanapki gotowa. parowane w Varomie ma całkiem inny smak niż w koszyczku w TM21
poza tym dużo ciasta wyrabiam: chlebek, drożdzowe, pizza czy na pierogi -kiedys pierogi ruskie to byl caly dzien roboty -a teraz "uno momento"
latem codziennie lody- nasz hit: paczka mrozonych owoców+jeden mrozony banan w kawalkach+50-100 gram zpudrowanego cukru+ ok50ml soku z cytryny - 20sekund i lodowy deser chlopaki wcinają - ja tez czasem, się skusze sobie robie z gorzkiej zcekolady
wiele MM przepisów przerobilam na thermomix, min zupki, makaron i ryz tez gotuje
Jak jedziemy w świat -nawet na weekendowe ryby -zabieramy ustrojstwo ze sobą, małż łowi ryby, a ja za jednym zamachem robie pelen obiad- np wczoraj były liny parowane w sosie + warzywa+ ziamniaki dla frakcji nie mm

acha- maszynerie , jaką mialam typu robot komabjan, kręciolek do sosów , jajacarke itp porozdawalam, odsprzedalam na allegro -sobie zostawilam tylko blender,tzn "zyrafe" i ręczna metalowa tarkę -odrazu pustki w szafkach się zrobiły.



Można przygotować samą focaccię, bez żadnych dodatków (dobra baza na kanapki) lub też w miejsce oliwek i rozmarynu dodać ulubione składniki, np. suszone pomidory lub świeże pomidorki cherry.
Do focacci świetnie nadaje się mąka pszenna przeznaczona na pizzę (typ 550 np. Mąka Puszysta Perfecja Lubelli). Można użyć mąki semoliny, pół na pół ze zwykłą mąką lub mąką chlebową. Można też użyć w całości mąki zwykłej (uniwersalnej).

drukuj
wpis_na_blogu
Przepis na focaccię.

Składniki, 3 - 6 porcji:

• 8 g suchych drożdży instant
• 100 ml ciepłego mleka
• 600 g mąki
• 2 łyżeczki soli
• 4 łyżki oliwy

Dodatki:
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 gałązka świeżego oregano
• 2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej

Do serwowania:
• oliwa z oliwek z suszonymi ziołami (np. oregano) lub świeżymi (np. rozmaryn, tymianek, oregano)

Do pieczenia: 2 formy o wymiarach około 23 x 33 cm lub jedna większa blacha, posmarowane oliwą z oliwek

Przygotowanie:

* Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 350 - 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręcznie przez 15 minut lub mikserem - 10 minut.
* Ciasto przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1 i 1/2 - 2 godziny lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
* Formy lub formę posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, ugniatając je palcami. Końcem drewnianej łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
* Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wlać oliwę z oliwek extra virgin we wgłębienia ciasta oraz powkładać w nie świeży rozmaryn. Posypać solą morską i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 - 20 minut, lub do czasu aż wierzch się zrumieni.
* Ciepłą focaccię pokroić na kawałki i podawać z oliwą z oliwek wymieszaną z suszonymi lub świeżymi ziołami. Pokroić w poprzek i robić kanapki, przekładając ulubionymi składnikami, np.: serem mozzarella, pomidorem, rukolą. Po więcej pomysłów na połączenia dodatków zapraszam do działu KANAPKI. Czytaj więcej w BLOGU.



Przepis na blachę taką typowo piekarnikową. (orginalną dużą) Kiedys to byla pizza nr 1 w moim domu :mrgreen:

0,5 kg mąki
żółtko
jajo
1łyżka cukru
0,5 kostki drozdzy (4 dag)
szklanka letniego mleka (nie może być gorące!!!!)
5 dag rozupszczonego letniego masła lub margaryny.


Na taką zwykłą okrągłą np. do pieczenia ciast ostatnio robiłam z połowy składników.
Ciepłe mleko, drożdże i cukier należy rozpuścić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia nalepiej ok. godziny.
Po tym czasie do mąki dodać jajo i żółtko, masło i rozczyn drożdżowy. Wszystko wyrabiac, gdyby ciasto było za lepkie dodać mąki... wyrabiamy, wyrabiamy gdy będzie dobrze wyrobione posypujemy mąką, przykrywamy czystym ręczniczkiem i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia najlepiej w ciepłym miejscu.
Gdy zdarzy mi sie, że ciasta jest za dużo nigdy nie wylepiam całego bo nie lubimy grubych spodów... wtedy dopiekam parę rogalików i nic sie nie marnuje.
W ciasto na brzegach surowej pizzy wkładam kawałki sera żółtego, wtedy te brzegi to nie zwykłe suche ciasto. No a dodatki i sos to każdy wg. własnego upodobania.



* składniki nadzienia zazwyczaj te same ze względu na wybredność mojej drugiej połowy, zazwyczaj robie pół blachy z salami, pół blachy z szynką.
* sos cebulowo-pomidorowy z oregano i bazylią
* pieczarki duszę na tłuszczu tak długo, aż on wyparuje.
* ciasto po wylepieniu formy (dno) dziurkuję widelcem, w brzegi wlepiam żółty ser, wtedy ten brzeg nie jest taki suchy, no i lepiej smakuje za kazdym razem tak jak julka, lekko je podpiekam.
* nakładam warstwami na ciasto: sos cebulowo-pomidorowy, pieczarki(duuuuużo), tarty ser, salami, szynka(pokrojona), tarty ser, groszek zielony, papryka różno- kolorowa, smażone krążki cebulki i znowu ale tu już masa tartego żółtego sera.
* posypuje wszystko przyprawą do pizzy (każdą warstwę pizzy też posypuję lekko tą przyprawą) i do piekarnika .
_________________



W tej książeczce są przepisy na różen rodzaje chelaba. Pszenne, razowe, żytnie, z ziarnami, różnymi dodatkami i td. Sporo tego. Mozna w niej robić też dżem i piec piernik, babke drożdżową, keksa, piaskowe. Wyrabiać również ciasto na pizze i inne.
Polecam :wink:



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)