Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Mika daj przepis na takiego kurczaka słodko-kwaśnego.
biorę cokolwiek z kuraka (byle nie korpus
) -zazwyczaj udka -robię w miseczce miksturę -olej,4 łyżki miodu,2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej,sól,pieprz,paryka,czosnek(ale nie koniecznie) -dokładnie mieszam i zalewam tym kurczaka.Najlepiej zostawić go na noc w szczelnym pudełku i co jakiś czas robić mu teriapię wstrząsową
.Następnego dnia smażę/piekę w tym sosie w połowie pieczenia dodaję pokrojone w ćwiartki brzoskwinie z puszki i wot cała filozofia
W orginalnym przepisie był ananas więc z nim też można
-ja nie próbowałam
O kurcze pieczone
Że też ja nigdy tego przepisu nie zauważyłam. Do zrobienia jak nic, z tym, że chyba same udka - ładne poporcjowanie pieczonego kurczaka przerasta moje możliwości 
Oto kurczak zrobiony na podstawie tego przepisu. Pyszny, goraco polecam. 
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
5-6 udek kurczaka ( tzw. pałek)
20 dag kiszonej kapusty
1 cebula
1/2 łyżeczki mielonego kminku
czarny pieprz i sól do smaku
ulubione przyprawy lub przyprawa do pieczonego kurczaka
Kurczaka umyć i natrzeć przyprawą.
Kapustę odcisnąć z soku i drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać kiszoną kapustę i smażyć przez ok. 5 minut. Doprawić 1/2 łyżeczki kminku, czarnym pieprzem i solą do smaku.
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć warstwę kapusty. Na niej ułożyć kurczaka.
Piec ok. 1 godz. pod przykryciem z folii aluminiowej, po czym zdjąć folię i piec jeszcze 15-30 min.aż kurczak będzie rumiany ( w zależności od wielkości udek). Ja piekłam w prodiżu, natomiast piekarnik należy wcześniej nastawić na 180 st.
chyba tego przepisu na kurczaka jeszcze nie było
Â
przepis pochodzi z dawnego forum edziecko (nie pamiętam już kto go podał, bo to było wiele lat temu) , korzystam z niego bardzo często .
Składniki:
kurczak (udka, podudzia, skrzydełka)Â
przyprawa do pieczonego kurczaka
żółtko (ilość dostosowana do tego, ile mamy kurczaka)
bułka tarta
przyprawa do mięs "delikat"Â
masło
Â
 Części kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na jakiś czas (min. 1 godzina).
Następnie każdą część maczać w żółtku i obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z przyprawą delikat (w takiej ilości, aby bułka była koloru pomarańczowego) . Układać na blaszce z piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym (zależy od ilości kurczaka) , posypać wiórkami masła.
 Piec ok. 1 godz. w temperaturze ok. 180-190 oC (po pół godzinie przewrócić kurczaki na drugą stronę).Â
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Super przepis na wieprzowinę w sosie curry. Moja mama ostatnio zrobiła, więc naprawdę polecam. Mateusz zachwycony (a on wybredny jest):
WIEPRZOWINA W SOSIE CURRY:
- 1,5 kg wieprzowiny
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól
Sos:
- średnia cebula
- łyżka masła
- łyżka ostrego curry
- łyżka mąki
- 2 szklanki wywaru z jarzyn lub drobiu (może być kostka)
- kwaśne jabłko
- szczypta imbiru sproszkowanego
- sól
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Skropić cytryną, osolić i odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować sos. Posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, zeszklić. Wsypać mąkę i przesmażyć na biało. Dodać curry, a po chwili wlać zimny wywar stalemieszając, by nie powstały grudki. Dodać starte jabłko, doprawić solą, imbirem i ewentualnie jeszcze curry (moja mama dodał i to sporo - polecam). Włożyć mięso i dusić na meleńkim ogniu tak długo, aż będzie miękkie. Do sosu można dodać śmietany.
Słuchajcie moja mama przyjeżdża jutro do Warszawy, bo ma konferencję, z soboty na niedzielę będzie u nas spała, niewykluczone, że z koleżanką. No i nie mam pomysłu co upichcić. Ostatnio jak byli rodzice u nas robiłam pieczone udka z kurczaka na pikantno z pieczonymi ziemniaczkami w foliiz boczkiem, a jeszcze wcześniej moją wołowinę po meksykańsku... Kurczę, pomysłów brak...
PIECZONY KURCZAK Z SOLANKI
ilość osób: 6
czas przygotowania: 2 godziny
trudność: łatwe
Składniki
2l wody
1/2 szklanki soli
1/2 szklanki cukru
1 świeży kurczak
1-2 cebule, posiekane
2-3 pasternaki, pokrojone na kawałki
2-3 marchewki, pokrojone na kawałki
2-3 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie
Wymieszaj wodę z solą i cukrem, aż się zupełnie rozpuszczą. Włóż kurczaka do dużej miski lub garnka i zalej go solanką. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny, następnie wyjmij z zalewy i dokładnie osusz. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obtocz warzywa w oliwie i dopraw solą i pieprzem. Przesyp je do naczynia do zapiekania. Na wierzch połóż kurczaka i włóż do piekarnika. Długość pieczenia zależy od wielkości kurczaka, najlepiej sprawdzić to termometrem – w najgrubszej części piersi powinno być 70°C, a w udku 74°C. Wyjmij kurczaka i poczekaj, aż trochę ostygnie. Potnij go na kawałki i mięso wymieszaj z warzywami. Podawaj od razu.Mozna niebawic sie to solanka i zamiast calego kuraka starcza udka ktore mozna zrobic wedlug przepisu w przyprawy do kurczaka Prymata przyprawa pikantna ma sie rozumiec.ja do marynaty zamiast soli daje sos sojowy i sos rybny wychodz wtedy ta potrawa pychota ale to moj gust.
Przepis z forum Gazety Wyborczej
http://fotoforum.gazeta.p...93,0,2.html?v=2
Przepis wg giezika
"Najpierw po kolei:
1. Na dnie naczynia do pieczenia położyć selera i poszatkowaną cebulę. Dodać natkę i estragon. Połozyć na tym kawałki kurczaka
obtoczone w oliwie.
2. Skropić wermutem i posypać solę i pieprzem. Dodać gałkę i między kawałkami kurczaka ułożyć ząbki czosnku.
3. Przykryć naczynie folią aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny w temp 180 C."
Moje uwagi.
Nie miałam selera naciowego, więc na dnie naczynia ułozyłam pokrojony w kostkę zwykły seler. Natki też nie miałam Zamiast udek (podudzi) wzięłam piersi z kurczaka. Piekłam nie 1,5 godziny a tylko godzinę. Starczyło.
Podałam z ryżem i sałatą. Ząbki czosnku pod naciskiem noża lub widelca uwalniały swą zawartość - znakomitą w smaku pastę.
Polecam to danie, jest bardzo smaczne.

Kasiu, na tego typu imprezach najlepiej przygotować coś prostego, co wszystkim smakuje.
Zupy- rosół, pyszna może być pieczarkowa z serkami topionymi, szparagowa, krem brokułowy.
Nie rezygnowałabym z pieczonego kurczaka- udka- wszyscy lubią , schab nadziewany morelami, śliwkami, pierś indycza pieczona z ziołami. Mięsa piecz w rękawie, są wtedy soczyste. Dodałabym do pieczenia sporo świeżych ziół- mięty, kolendry, czosnku, bazylii. Żadnych przypraw z torebki. Indyk świetnie smakuje pieczony w soku pomarańczowym z listkiem lawendy. (oczywiście ja tylko wącham) Schab przed pieczeniem dobrze przyrumienić na patelni i do pieczenia dodać trochę śmietany- nie jest wtedy taki suchy. Stawiałabym na świeżość i prostotę.
Przystawki: jajka nadziewane, proste i smaczne , tatar z wędzonego łososia , koreczki z mozzarellą i pomidorem, szparagi polane sosem vinegret, pomidory faszerowane fetą, cykoria nadziewana. Jeśli coś wybierzesz daj znać, podam przepis. Ważne, aby nie nadwyrężyło portfela i było smaczne!
Sałatki właściwie można zrobić ze wszystkiego
Ciasta lekkie na bazie bitej śmietany i owoców, sernik z owocami.