Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

a co to za rybka pod taka nazwą jeszcze nie jadłam
Filet z ryby dzielisz na małe kawałki i smażysz w cieście naleśnikowym. Przygotowujesz zalewę z ogórków konserwowych ,papryki,przecieru pomidorowego itd. Przekładasz warstwa rybki, warstwa zalewy,i znowu to samo.
Jeśli będziesz zainteresowana to napiszę dokładny przepis.
13.10.2009
5:55 I śniadanie: kanapka z chleba pp ok 60g maźniete linesą 0,2% ok 10g, ogórki konserwowe (własnej prod. przepis dostosowany do mm)
8:10 kawa + płaska łyżeczka fruktozy, + mleko 1,5% ok 20ml
9:30 II śniadanie: jogurt 0%, płatki owsiane górskie ok 60-70 g, suszone morele 4szt, marchew surowa ok 150g
13:30 obiad: makaron spaghetti 100g primo gusto, sos pomidorowy (przepis zgodny z mm) + sałata karbowana + pomidory z ziołami skropione octem
17:30 makrela wędzona + ogórki kiszone (swoje przepis zgodny z mm)
płyny 1,5l wody, 1l herbaty 250ml kawy
-menu ok
SOS TATARSKI-Annmi
majonez
chrzan
trochę musztardy
sól, pieprz
śmietana
3 szt. ogórka konserwowego - dop.mod: własnej roboty z fruktozą - kupne zawierają cukier
3 szt. ogórka kiszonego
kilka pieczarek marynowanych dop.mod: własnej roboty z fruktozą - kupne zawierają cukier
2 cebule
drobny szczypiorek[/li]
1.Drobniutko kroimy ogórki (kiszone i konserwowe), cebulkę, pieczarki (bardzo drobno szatkujemy).
2.Mieszamy majonez + śmietana + chrzan + przyprawy.
3.Łączymy razem wszystkie składniki i mieszamy + przyprawy.
4.Schładzamy.
Do polania jaj na twardo lub mięska czy wędlinki – bardzo dobre.
przepis ze strony www. dietamm. com
Posiadam przepis na bardzo pyszną sałetke w 5 minut:
1- puszka kukurydzy
1- puszka zielonego groszku
1- puszka konserwowej czerwonej fasoli
2 puszki tuńczka najlepiej w kawałkach w oleju słonecznikowym
klilka ogórków konserwowych pokrojonych w kostke
do tego 2-3 łyżki majonezu ,pieprz,sól wszysko mieszamy i gotowe:))))))
Kochane, mam fajny przepis na sałatkę! :)
Agunia, może i Ty mogłabyś z niego skorzystać? :cmok:
powiem Wam, że sałatka pycha :lol:
Sałatka luX
składniki :
1 główka sałaty lodowej
1 papryka
5 średnich ogórków konserwowych
1 puszka fasolki czerownej
1 puszka kukurydzy
1 podwojna pierś z kurczaka
2 łyżki majonezu
1 łyzka keczupu
1 łyzka smietany 18 %
oregano, bazylia, czosnek, chili, przyprawa gyros
1 bułka
Przygotowanie:
Pierś pokroic w plastry, podsarzyc na koncu posypac przyprawa do gyrosa, salte porwac, papryke i ogorek konserwowy pokroic w kostke, wymieszac z kukurydza fasola.
Bulke pokroic w kostke i podsmarzyc na patelni robiac grzanki
SOS
czosnek, bazylia, oregano chili zmiec w blenderze na mial, dodac do smietany majonezu i keczupu wymieszac
Sos mozna polaczyc odrazu z saltka lub ja polac na kocu posypac grzankami,
NIE MIESZAC Z GRZNKAMI BO NIE BEDA CHRUPKIE, TYLKO POSYPAC PO NALOZENIU NA TALERZ
SMACZNEGO
Wiolasz, nie chwalę, dżem na pewno wyjdzie (jeno nie wiadomo, czy będzie zjadliwy) :wink:
Już można chwalić :lol: :lol:
Mam 10 słoików, 1 już jemy do naleśników i widziałam zaskoczenie i podziw w oczach męża. Normalnie ma standardowe teksty do chwalenia, nawet jak nie wyjdzie. A dziś szczerze mówił :o :wink:
No to chwalę, bardzo chwalę! :D :D :D
Cieszę się, że się udało, bo stresa miałam, że jak nie wyjdzie, to moja wina będzie, bo przepis do bani. :oops: :lol:
Smacznego zatem i życzę dalszych sukcesów na polu przetwórstwa domowego! :wink: :D
A wszystkim dzień dobry mówię. :D
Kochaniutka, to TWOJA ZASŁUGA
Jeszcze raz wielkie podziękowania i ukłony :lol:
Teraz rodzina oczekuje moich pierwszych ogórków konserwowych. Ja też, szczególnie że sama jem je jak szalona :oops:
Ryba po cygańsku :
- filety rybne ( najlepiej dorsz ale każda inna ryba może być , byle
nie miała ości ) - ( ok. 1 kg )
- cebula ( 4-5 dosyć dużych )
- ogórki konserwowe ( lub kiszone ) - ( 3-4 )
- pęczek pietruszki
- ketchup
-sól , pieprz
1. Rybę posolić , posypać pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na
oleju ( oliwie ) , następnie odstawić .
2. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , odstawić .
3. Ogórki pokroić w drobne słupki .
4. Pietruszkę pokroić .
5. Do naczynia żaroodpornego wkładać warstwami poszczególne
składniki w kolejności : cebula - ryba - ogórki , każdą warstwę
przyprawiając wg uznania , posypując pietruszką i polewając
ketchupem
6. Na koniec do naczynia dolać trochę wody
7. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 *C ) na ok. 40 min aż
przyjemny aromat nie zwabi nas do kuchni :wink:
Smacznego :D
PS. Wszyscy którzy jedli tę potrawę u nas proszą o przepis i wlączają ją do swojego repertuaru 8) :wink:
Przepis na sałatkę naszego pomyślunku :D pyszna jest:yahoo:
25 dkg makaronu ravioli z serem
1 kostka sera feta
1 paczka mięsa drobiowego do kebaba (z Biedronki :D) - wersja ostrzejsza
1 puszka groszku konserwowego
4 ogórki konserwowe
2 łyżki majonezu
Makaron ugotować wg zaleceń producenta, ogórki i fetę w kosteczkę a mięso tak jak jest. Doprawić solą i pieprzem, dodać z 2 łyżki majonezu żeby makaron się nie kleił. Polecam :)
http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/...TccUwEo97k.jpg
http://widget.slide.com/rdr/1/1/3/W/...7yr_Xc-Jgh.jpg
[IMG]http://www.smaczny.pl/min_400_300/zdjecia/kolorowa_salatka_z_tunczykiem3.JPG[/IMG]
25 dag kolorowego makaronu
1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka)
5 jajek
1 puszka tuńczyka
25 dag ogórków konserwowych
majonez
papryka chili w proszku
sól
pieprz
[COLOR="DarkOrange"][B]Sposób wykonania:[/B][/COLOR]
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Sałatkę meksykańską osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Tuńczyka osaczyć z zalewy. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć, dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku papryką chili, solą i pieprzem.
Składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego :)
Źródło: Smaczny.pl
Sałatka kebab - gyros
Składniki Przepis
mała kaputa pekińska
3/4 sloika ogórków konserwowych
cebula
1 podwójny filet z kurczaka
kukurydza konserwowa
papryka czerwona
przyprawa KEBAB-GYROS
ketchup
majonez sałatka ta jest sałatką warstwową...najlepiej robić ją w przeżroczystej misce...
najpierw kroimy kaputę pekińska , niewielka ilość dajemy na samo dno miski, na to lekko posmarowac majonezem, na to kladziemy usmazone miesko doprawione przyprawą KEBEB-GYROS. Mięsko polewamy ketchupem, pozniej kładziemy pokrojone ogórki w kosteczke i zas smarujemy majonezem. na to pokrojoną w kosteczke cebule i zaś majonez, papryka pokrojona w kostke , majonez, kukurydza, majonez, i na samą górę kapuste pakinską. trzeba pamietac by każdą warstwe trzeba posmarowac majonezem bardzo cieniutko. sałatka ta swietna est na każda okazje a najlepiej smakuje jak postoi trochę w lodówce.
Cytat:
Napisał dorotkaln
mogę prosić o przepis?:-)mąż uwielbia.........
Mój mąż polubił śledziki właśnie dzięki temu przepoisowi, nawet osoby, które nie przepadają za sledzikami były pozytywnie zaskoczone :)
Oto mój przepis ...
- 6,7 matiasów (kupuję na wagę - proszę o ładne grube i nie poszarpane; polecam z Billi lub z Tesco)
- duże jabłko, soczyste i najlepiej kwaskowe;
- 2 średnie cebule;
- 5 średnich ogórków konserwowych;
- śmietana 12 % duży kubek nie pamiętam jaka to waga (kupuje tą z Jogobelli niebieską i najlepiej się sprawdza)
- natka pietruszki, sól, cukier , vegeta.
Matiasty po umyciu odkładam do miski, zalewam zimna wodą, dodaję 1 liść laurowy, 2-3 szt. ziela angielskiego, 2-3 łyzki octu i pokrojoną w półksięzyce cebulę. To zostawiam na noc w takiej zalewie w lodówce.
Rano przygotowuję - starte na grubych oczkach jakbło - !!! od razu zalewam to śmietana żeby nie sciemniało, dalej dodaję potarte ogórki i pokrojoną w drobna kostkę cebulę i ogrobinę pietruszki natki.
Wszystko to łączę tworząc taki ala sos tatarski - na koniec wyjmuję matiasy z zalewy, kroję w paseczki lub kostki i dodaję do majonezowego mixu.
Śledziki doprawiam szczyptą cukru, solą lub vegetą. Cały sekret przepisu to moczenie matiasów w zalewie! Polecam Wam spróbujcie ! Smacznego ...