Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Najprostsza opcja bedzie tutaj mazurek. Przepis sciagnelam ze strony mojeciasto.pl:
160 g miękkiej Kasi
170 g mąki
60 g cukru
2 łyżki Rama Cremefine Classic
Kasia i bułka tarta do posmarowania formy
polewa czekoladowa
migdały do dekoracji
Mąkę, cukier, Kasię i Ramę wymieszaj mikserem, następnie przełóż na posypany mąką blat i szybko zagnieć. Włóż do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Formę do tarty posmaruj Kasią i posyp bułką tarta, wyłóż na nią ciasto. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz około 15-20 min. w 180 st.C. Polewę czekoladową rozpuść według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj w gorącej wodzie), dokładnie polej ciasto i udekoruj migdałami. Pozostaw do zastygnięcia.
Robi sie go super szybko, udekorowac mozna po swojemu, nie tylko dodajac migdaly, bo ja np zawsze jeszcze sypne taka kolorowa posypka. Wypiek latwy i przyjemny, w sam raz dla poczatkujacych
" />âŸ- W ocenie sądu samo umieszczenie miniatur flagi w zwierzęcych ekskrementach nie jest równoważne ze znieważeniem"
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... flagi.html
Dz.U. 1980 nr 7 poz. 18
Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej.
Art. 1.
Orzeł biały, biało-czerwone barwy i "Mazurek Dąbrowskiego" są symbolami Rzeczypospolitej Polskiej.
Otaczanie tych symboli czcią i szacunkiem jest prawem i obowiązkiem każdego obywatela Rzeczypospolitej Polskiej oraz wszystkich organów państwowych, instytucji i organizacji.
Symbole Rzeczypospolitej Polskiej pozostają pod szczególną ochroną prawa, przewidzianą w odrębnych przepisach.
Art. 15
Godło i barwy Rzeczypospolitej Polskiej są umieszczane, a hymn Rzeczypospolitej Polskiej wykonywany lub odtwarzany w sposób zapewniający im należną cześć i szacunek.
Całość
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9800070018
Dynia w cukrze.
W syropie, który zostaje po usmażeniu skórek pomarańczowych, można jeszcze usmażyć dynię lub ogórki. Oczyszczoną z łupiny i pestek dynię czy ogórki w dowolne kawałki pokrajać i gotować z pół godziny w wodzie z octem i goździkami. Gdy ociekną z wody, gotować w gęstym syropie, a potem przesuszyć. Przydadzą się do ubierania tortów i mazurków.
[przepisy przedwojenne]
" />mały OT na temat samodzielnego myślenia
II klasa ,w ćwiczeniach zadanie "napisz przepis na mazurka jaki pieczesz w domu przed świętami",mój syn słusznie zauważył ,że mazurki to piecze Mama a on to pomaga przy sprzątaniu.
jak powiedział tak napisał .po powrocie pytam co powiedziała Pani na zadanie dała dwóje czy skomentowała ?
"pały" nie było ,komentarza też .czyli można mieć własne zdanie .
mała rzecz a cieszy
" />
">Mazurek kajmakowy, poprostu rewelacja, ale nie jest łatwo go zrobić
Kermit, jedyny mazurek jaki lubię to właśnie kajmakowy, nigdy go nie robiłam, na najbliższą Wielkanoc zrobię i może wspólnie gdzieś zjemy po bieganiu, bo zdaje się ma jakieś tysiące kalorii Bardzo dziękuję za przepis.
Słuchajcie! Może wydamy Wielką Maniackicą Księgę Kucharską? Ja zupełnie poważnie! Dawajcie sprawdzone przepisy, zobaczycie, że coś z tym zrobię
P.S. Kermit, czy to Ty jesteś tym miłym człowiekiem, który litościwie wczoraj nakierował mnie na ostatni punkt?
" />U mnie bedzie ze slodkosci sernik i na pewno mazurek kajmakowy,oto przepis na niego:
Składniki
blat na mazurek
100 g masła
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
60 g cukru
łyżeczka soli
150 g migdałów
polewy: czekoladowa i cytrynowa Gellwe
Przygotowanie
2 puszki skondensowanego mleka słodzonego gotuj w wodzie przez 6 godzin na kajmak. Migdały sparz i zdejmij z nich skórkę. Na patelnię wrzuć cukier, gdy się skarmelizuje dodaj migdały. Stale mieszając dodaj kajmak. Pogotuj wszystko przez kilka minut. Zdejmij z palnika i wmieszaj do niego zimne masło, sól oraz kieliszek brandy. Masę wlej na mazurek, gdy przestygnie dekoruj polewą czekoladową i cytrynową oraz obranymi migdałami.
Chryte Panie , znowu takie pieknosci , nie moge sie zdecydowac co najbardziej w tym roku lubie .
Tyle wycinanek, palem jakie kolory ,
a te sery ! chlebusie , obwarzanki ,! !
Zwariowalam, a obiad sie przypalil ,
Widac nie duzo ale mlodszych mieszkancow to moze nie tak szybko tradycja zginie .
Palmy oczywiscie daje na pulpit to beda w moim domu.
Czekam na cd.
A Placunio gdzie byl Twoj przepis na mazurek ? Nie moge znalesc a przeciez wydrukowalam sobie .
Ciesze sie ze macie wiosenna pogode .
Chyba pojde spac , napewno bede miala kolorowe sny
dopadłam
juz odszukałam w necie przepis, bardzo łatwy, więc po świętach wypróbuję i sprzedam,
na razie częstuję z mojego zapasiku
Janka, ten mazurek można spokojnie upiec wcześniej, tylko mniej spokojnie już przy jego pilnowaniu
/ja tak robię - potem tylko robię polewę/
Jak trza ? podam przepis na paschę...
Ita, ale masz oczko, dwa takie woreczki leżą w szufladzie, jeden z kwiatkiem lawendy, drugi z makiem, w środku są suszone kwiaty ... lawendy
Agnis, a kawę poproszę jutro z rana, w południe, po południu i pod wieczór!
Placuniu, dziekuje za przepis na mazurek. Tesciowa chwalila (nie wspomniala tez o znakomitych wypiekach swojej siostry !!!!) Znajomi uznali ze byl to najlepszy mazurek z trzech ktore upieklam . Zgadzam sie z nimi (upieklam kajmakowy i daktylowy). Mialam troche klopotu z polewa (maslo nie laczylo sie z kakao,)ale jak dodalam troche mleka , wyszla bardzo smaczna , gladka ale MATOWA. Nie wiem gdzie byl blad w sztuce. Pozdrowienia.
Pozdrawiam z kuchni gdzie gotuje mieso na moj pierwszy w zyciu pasztet. Dzieki Sciana za wywiad
, widzialam go w korespondencj ,ale nie poradzilam sobie z powiekszeniem scanu . Mnie nic nie wkurczenkowuje , mnie wiele rzeczy zdumiewa (foczki miedzy innymi - dzieki Emcia).
Teraz lece zagniatac ciasto na mazurki. Placuniu beda w/g Twojego przepisu a z bialek zrobie rolade
w/g przepisu z Kwestii Smaku. Dziekuje za wszyskie swiateczne akcenty i zyczenia . Ja tez Wam zycze zdrowych , spokojnych i radosnych Swiat oddalam sie do realu .
He he, wiem, ze to juz trzydniowy watek, ale tak sobie czytalam o cukrze, i chcialam sie podzielic radoscia i duma, ze przez ostatnie 2 lata nawet na tradycyjna u mnie bardzo Wielkanoc zrobilam mazurek kaimakowy wylacznie z razowej maki i z ciemnego cukru. Pierwsza proba miala rowniez miod zamiast curku w ciescie i to nie byl dobry pomysl , ale w tym roku juz wyszlo wspaniale, jest ciut ciezsze w konsystencji niz z bialej, ale przepyszne i dla nas tak samo tradycyjne.
PS: wielkie dzieki za przepisy na tarte! Na pewno wyprobuje!! Oraz, Aniu D., powodzenia z ksiazka!
M. się dostał do betatestów Starcrafta 2... I kto teraz umyje okna?!
Pół dnia spędziłam dziś u babci - mamy już upieczone drożdżowe, zostało mi jutro machnąć mazurki i Zosiowy torcik. W międzyczasie w domu trzeba jeszcze poukładać co się na bieżąco nagromadziło i można świętować :)
Ooo, cyn - dzięki za przypomnienie, jeszcze serniczek muszę na zimno zrobić.
Jeden z mazurków będzie gotowany, jak fajnie wyjdzie mogę Ci póxniej podrzucić przepis na następną okazję :)
" />To napisz do mazurka!!! ze ci sie przepisy niepodobają ( chyba jak wszystkim )
" />No po prostu brak słów, żeby opisać mój zachwyt.
Czy to trudne?
Poproszę o przepis, i czym to potem malować?
Może ja bym z dziećmi spróbowała robić "legnicko - kocie mazurki".
" />Uspokajająco zabrzmiała odpowiedź Ministerstwa Infrastruktury przysłana do redakcji Żagli.
"Szanowna Redakcjo,
w odpowiedzi na maila z dnia 30 października br. dotyczącego spraw środowiska żeglarskiego, przedstawiam informacje przygotowane przez Departament Bezpieczeństwa Żeglugi MI:
Nawiązując do listu Pana Andrzeja Mazurka z Towarzystwa Żeglarskiego BRYFOK, uprzejmie wyjaśniamy pojawiające się wątpliwości, dotyczące projektu rozporządzenia Ministra Infrastruktury zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków bezpiecznego uprawiania żeglugi przez statki morskie.
Projektowane rozporządzenie nie reguluje i nie będzie miało wpływu na obowiązujące przepisy i wymagania dla jachtów używanych do celów sportowych i rekreacyjnych. Celem zmiany rozporządzenia jest wprowadzenie podstawowych wymagań dla jachtów używanych do prowadzenia działalności gospodarczej, a także stworzenie podstawowych wymagań dla jachtów o długości całkowitej 24 m i powyżej, dla których obecnie nie istnieją przepisy w zakresie wyposażenia w odpowiedni sprzęt zapewniający bezpieczne uprawianie żeglugi. (...)
Druga część artykułu dotyczy projektu ustawy o sporcie, który nie jest w kompetencjach Ministerstwa Infrastruktury.
Z poważaniem
Zastępca Dyrektora
Biura Informacji i Promocji
Teresa Jakutowicz
Dziękujemy Pani Dyrektor za szybką i uspakajającą nas odpowiedź, popartą w drugim mailu zapewnieniem, że nowelizacje na pewno nie będą dotyczyć jachtów o długości do 15 m."
Całość możesz przeczytać na stronie SŻ Samoster: http://www.samoster.org.pl/?doc=204
Z jakiego ciasta robicie mazurki??? Moje są zbyt kruche i trudno je pokroić.
Może jakiś sprawdzony przepis???
Nigdy nie upiekłam mazurka, a często czytam i słyszę, że jest to ciasto wielkanocne. Bardzo proszę o przepis
" />Witam dyngusowo
Mazurek
niezbędne składniki:
3 szklanki mąki
kakao
kostka masła
4 jajka
słoik dżemu z czarnej porzeczki
słoik ugotowanej w cukrze pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej
rodzynki
żurawina
zapach rumowy (lub w/g upodobań)
cukier puder
trochę śmietany
proszek do pieczenia
Mąkę połączyć z masłem i odpowiednią ilością proszku do pieczenia (4 łyżeczki) zagnieść w kulę dodając 4 żółtka i trochę śmietany (ok. łyżka) i zapach. Podzielić na trzy części . Do jednej trzeciej dodać kakao mniej lub więcej w zależności od upodobań. Następnie podzielić ciasto na kulki i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godz. Najlepiej każdą jedną trzecią, podzielić na 4 kulki. Z białek ubić pianę dołożywszy pod koniec ubijania pewną ilość (w zależności od upodobań, ale nie za dużo) cukru pudru . Wstawić ją do lodówki. Gdy ciasto jest dostatecznie twarde, wyjmować kulki i ścierać na "grubej" tarce do foremki wyłożonej folią aluminiową. Na początku jasne, potem ciemne, ostatnie 4 kulki jasne pozostawić na wierzchnią warstwę ciasta. Następnie łyżką rozłożyć punktowo dżem, potem w miejscach gdzie dżemu nie ma rozłożyć gotowane w cukrze skórki pomarańczowe , rodzynki i żurawinę w ilościach według uznania. Całość przykryć pianą ubitą z cukrem pudrem i na koniec wszystko pokryć wiórkami z ostatnich kulek jasnego ciasta. Wstawić na ok. 50 minut do piekarnika (ok.170 stopni). Po upieczeniu posypać przez sitko cukrem pudrem i przykryć lnianą ściereczką. Uprzedzam, że mazurek ten wymaga trochę pracy i nie należy do zdrowotnych...radzę więc jeść go z umiarem. Dodam, że wszystkich, którzy go spróbowali, zachwyca, więc piekę go na okazje.
Przepis chciałam wysłać trochę wcześniej, ale coś działo się na forum...
Pozdrawiam z Wołomina