Projekt badawczy Polska-Namibia 2010



A co znajdzie się w Waszych domach na Wielkanocnych stołach - poza jajkami, żurkiem, babą Wielkanocną i mazurkami? Macie jakieś ciekawe przepisy na mazurki?

pojęcia nie mam dlaczego, ale u mnie w rodzinie nie ma tradycji pieczenia marurków na Wielkanoc.....
szkooooda....
może sama się za nie wezmę
lubię taki ze skondensowanym mleczkiem
Agrafciu? to jest kajmakowy, czy coś poplątałam?



Mazurki należą do tradycyjnych ciast pieczonych na Wielkanoc. Najczęściej przygotowuje się je z kruchego ciasta i przekłada masami czy dżemem, a następnie dekoruje lukrem, bakaliami, owocami kandyzowanymi, orzechami, migdałami, wiórkami czekolady.
Można też zrobić mazurka na biszkopcie orzechowym (jajka, mąka, cukier i orzechy włoskie) - wg przepisu, jak na tort orzechowy.
Dzisiaj zamieszczam przepisy na 3 mazurki: kajmakowy, pomarańczowy i migdałowy



Ja muszę mieć jajka, śledzie, schab pieczony, baby drożdżowe i mazurek kajmakowy.
Takie rzeczy jak szynka, wędliny w ogóle nie goszczą u nas na Święta.

A u mojej mamy zawsze jest barszcz biały z kiełbasą i gąska pieczona.

P.S
A propos jeżeli któraś z Was ma sprawdzony przepis na kruche ciasto to błagam niech poda. Miałam kiedyś przepis od Rosy ale posiałam.



To ja też podrzucę przepis na mazurka

Mazurek kajmakowy


Ciasto: 30 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru pudru
20 dkg masła
1 żółtko

Kajmak:
20 dkg cukru,
1/2 l mleka
10 dkg masła

Zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm, upiec na jasnozłoty kolor.
Kajmak: zagotować cukier z mlekiem na małym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje przestudzić ją. Następnie włożyć masło i mieszać łopatką tak długo aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Letni kajmak rozwałkować na ostudzonym cieście wyrównać powierzchnię szerokim nożem maczanym w ciepłej wodzie.



Zrobilam mini mazurki na prezenty dla przyjaciol. Troche je "podskubalam" podczas pakowania. Pyszne sa. Slodkie jak cholercia, ale pycha. W kilku przypadkach, kajmak wymieszalam z grubo pokrojonymi orzechami wloskimi, co uwazam za calkiem niezly pomysl
Dziekuje Sini za przepis




Zrobilam mini mazurki na prezenty dla przyjaciol. Troche je "podskubalam" podczas pakowania. Pyszne sa. Slodkie jak cholercia, ale pycha. W kilku przypadkach, kajmak wymieszalam z grubo pokrojonymi orzechami wloskimi, co uwazam za calkiem niezly pomysl
Dziekuje Sini za przepis


ja mieszalam z arachidowymi. i pieklam na kruchym spodzie, tyle,ze do ciasta dlama pol na pol cukier brazowy i muscavado. wyszlo pysznie:)



Nie wiem, jak się to ma do tego mazurka, ale przeglądając dawne wielkanocne "Kuchnie" trafiłam na kajmak z mleka w proszku autorstwa Marka Łebkowskiego. Chcę go w tym roku wypróbować, więc mogę wpisać przepis, jeśli się znajdą na niego amatorzy.



Upiekłam mazurka i 2 blachy ciasteczek z włąsną masą kajmakową i bakaliami - bardzo kruche i delikatne - pycha

Mój mazurek :
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

i ciasteczka:
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Dziękuję za przepis



Masa kajmakowa w wersji szybkiej M. Łebkowskiego

10 dkg mleka w proszku
15 dkg cukru
10 dkg masła
1 łyżka cukru waniliowego

Masło roztopić. Mleko, cukier i cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera, dodać 50 ml wrzącej wody i miksować, aż wszystkie składniki się połaczą. Wlać stopione masło i zmiksować na jednolitą masę.

Można dodać 5 dkg czekolady w proszku albo 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej - wtedy otrzyma się kajmak czekoladowy albo kawowy.

Nie robiłam tej masy ale ona przypomina mi tę do wafla. Marek Łebkowski to sprawdzone źródło przepisów więc, można spróbować bez obaw i klepnąć mazurek w ostatniej chwili.
Myślę, że można śmiało tą masą przełożyć wafel i udekorować go świątecznie i można to zrobić w ostatniej chwili.



Wiesiu do usług. Oto przepis na pischinger wg. Oskara Pischingera

5-6 wafli, 100g. gorzkiej czekolady, 150g masła, 100g cukru, 2 żółtka, 100g orzechów laskowych bądź włoskich
Polewa: 100g czekolady, 50g masła

Masło ucieramy na pianę, dodajey utarte z cukrem żółtka, startą czekoladę i posiekane orzechy. Masą tą smarujemy wafle, po czym kładziemy jeden wafel na drugim. Całość przyciskamy deseczką, obciążamy (np. wiadrem z wodą) i zostawiamy w chłodzie.
Czekoladę wkładamy do naczynia, skrapiamy wodą, dodajemy masło i rozgrzewamy na parze, rozcierając na gładką masę. Polewę wylewamy na torcik i rozsmarowujemy nożem maczanym w gorącej wodzie.


Inne formy w tym mleko w proszku to nie pischingier tylko wariacje na temat, niestety w sklepach są same podróbki. Tak jak jest jedno Tiramisu tak jeden pischingier.

A kajmak w Krakowie też występuje i u nas to taka masa z mleka skondensowanego bardzo słodka np. do mazurka.

Basia



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)