Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

No faktycznie praca wre na tym forum aż miło poczytac
Jeden przepis na bliżej nieokreslone ciasto-dobrze że dopowiedzieli że to mazurek bo ja tam z mazurków to tylkoWybickiego no i oczywiscie Chopina -i cisza zapadła
Reszte potraw na święta Wielkanocne to mi Anieli podesla( bo pastuszkowie już wolne maja tymża czasem...)



Ciasta
Pascha
Baba przekładana
PRZEPIS NA DROŻDŻOWĄ BABKĘ PARZONĄ
MAZUREK KOKOSOWY

Mieska wielkanocne

Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym
SZYNKA PO WIEDEńSKU
PIECZONA KIEłBASA
przepis na schab, szynkę, łopatkę, filet z indyka bez pieczenia.
Pieczeń rzymska świąteczna
Szynka peklowana pieczona
przepis na schab, szynkę, łopatkę, filet z indyka bez pieczenia.
Pieczeń rzymska świąteczna
Pieczona szynka
MIĘSKA RÓŻNISTE PIECZONE
Schab z goździkami
Schab suszony a'la wędliny parmeńskie:


Potrawy wielkanocne
CHLEB NA WIELKANOC
PASZTET Z DROBIU
PASZTET
CHRZAN WIELKANOCNY
SOS REMOULADE za Barbarą Hołub "Z rondlem i anegdotą przez wieki"

Jajka
Jaja faszerowane wątróbką
]ajka faszerowane pastą szynkową
Jajka z nadzieniem ze szczypiorkiem
Galareta z jajami przepiórki
Jajka mozaika
Sosy do jajek :curry ,orzechowy



Mazurek

ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1 łyżka mąki
1 łyżka gęstej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
2 zółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kwaśny dżem
bakalie

Utarte żółtka z cukrem dodac do mąki i tłuszczu, proszku do pieczenia, śmietany i wyrobic. Upiec i jeszcze gorące posmarowac dżemem, posypac bakaliami.

Polewa
3 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
margaryna
2 łyżki kakao

Jajka ubic na parze i dodac cukier i cukier waniliowy. Dodac do tego margarynę i 2 łyżki kakao.Wszystko dobrze utrzec i wylac na upieczone ciasto.

To jest mazurek który jadłam kiedy pierwszy raz w życiu w ogóle jadłam mazurek Dostałam od tej osoby przepis, i bardzo chcę zrobic tego mazurka w tym roku. Tylko mam problem... nie wiem ile margaryny mam dodac do tej polewy... Standardowo do polewy daję 2 łyżki, jak myślicie, czy i w tym przypadku też tak będzie? Czy więcej? Bo przeciez nie całą...
No i drugi problem - jak się ubija jajka na parze?



Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
po 1 gotowej polewie z ciemnej i białej czekolady
3 łyżki pokrojonych w paski migdałów do dekoracji
Masa serowa:
40 dag sera twarogowego trzykrotnie mielonego
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy (1.6 dag)
sok z 1 cytryny



Sposób przygotowania:

Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć na 4 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z serem. Masę serową rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec mazurek 35 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Obie polewy przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Upieczony mazurek pokryć ciemną polewą i przybrać białą polewą oraz migdałami.



Wielkanoc tuz, tuz to raz. Co podac na Wigilie i Boze Narodzenie, to kazdy mniej wiecej wie, to dwa. Ale oprocz swieconki na swiateczne sniadanie, co podac dalej???
Co podajecie na sniadanie wielkanocne i dwa swiateczne obiady? Jakie ciasta pieczecie - baby, mazurki? Czekam na inspiracje i przepisy :D

A teraz od siebie dodam, ze u mnie w domu rodzinnym zawsze byl bialy barszcz z biala kielbasa podsmazona, do tego jakis bigos, jajka gotowane, robione wedliny, domowej roboty cwikla z chrzanem i tyle pamietam. Mazurkow nie bylo nigdy, raczej babki i serniki. Z kolei u meza, Wielkanoc nie rozni sie bardzo od innych uroczystych obiadow okolicznosciowych. A poniewaz od kilku lat, spedzamy swieta we trojke z dzieckiem, chcialabym wreszcie jakies nasze tradycje wprowadzic ( zwlaszcza ze dziecie wkroczylo w wiek, w ktorym juz wybitnie "kuma" co sie dzieje ). :lol:



Ja też ...Ja też..... chcę przepisy np. na mazurki, bo mi gnioty wylażą a nie ciasto świąteczne, tradycyjne....Tak np. mnie interesuje orzechowy??? To podobnież na pamięć jest dobre??( znaczy się orzechy?? A w tym wieku trza dbać o ową...) A mi wylazi paćka gliniasta, a nie ciacho mazurkowe.....
Jak tylko się dochrapię kuchni wlasnej ( bo ta ,jakoś negatywnie na mnie działa i polotu ZERO!!) To się będę wykazywać... :wink:



Ja dla odmiany podam przepis na najłatwiejszy mazurek dla łakomczuchów. Od razu uprzedzam że jest słodki, i to bardzo. Ale przepyszny.
Spody do mazurka - wiadomo, każdy ma swój ulubiony przepis. Na to daję kajmak (smak toffi) i ozdabiam świątecznie.A kajmak uzyskuję gotując przez 2 godziny dwie puszki mleka skondensowanego słodzonego. Puszki zamknięte! i całkowicie zanurzone w wodzie. Po dwóch godzinach otwieram i zawartość przelewam (jest dosyć gęsta) na ciasto. Jest to porcja na normalną blachę do pieczenia.



My butki kupujemy ostatnio w CCC. Dla wszystkich :-)

AsJa jakie kompleksy???

Małgosiu mazurki się robi piorunem. Tylko nie każdy lubi na kruchym cieście, a ja właśnie takie robię. Jutro rano wrzucę przepisy. Spokojnie do wieczora zdąrzysz zrobić jeśli Ci się spodoba :Śmiech:

Uciekam jeszcze piekarnik doprowadzić do stanu używalności i spać. Dobrej nocki!



Cytat:
Napisał mery Właśnie dziewczyny znacie przepisy na jakieś fajne jajka faszerowane??
Zapodajcie coś.
No własnie, zapodajcie cos.
Ja robie z głowy :)
Mieszam to co mam w domu :D
Szynke, szczypiorek, podsmazone pieczarki, majonez i żółtka. Przyprawiam i faszeruje. Potem G. Jakos to dekoruje i już :)
Można jeszcze tradycyjne jajka w majonezie zrobić. Ze szczypiorkiem.

a co jeszcze robicie?
Bo jak zaczełam sobe przypominac co by tu trzeba upichcic to wyszło mi ze:
bigos
biała kiełbasa
sałatki ze dwie (z moze jedna )
barszcz/żurek
i jajka
i ciasta (mazurek, sernik, babka?)

Moja mam robi jeszcze pasztet, ale dajcie spokój! ;)

Co jeszcze?




  Mazurek to po prostu dobre kruche ciasto, na które wykładasz, co chcesz;
może to być polewa czekoladowa udekorowana kwiatkami z płatków migdałowych albo wzorkiem z orzechów włoskich, masa kajmakowa - najprostsza to gotować 3-4 godz. mleko skondensowane w zamkniętej puszce w granku z wodą,
masa kokosowa - zagotowana tłusta śmietanka z wiórkami kokosowymi i cukrem,
zwykły lukier z wzorkiem z rodzynek, wiśni i co Ci tam do głowy przyjdzie.

Ciasto kruche - mój wypróbowany przepis:
220 dag mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 3/4 szkl. cukru pudru, 3/4 kostki (200g) miękkiego masła, 2 żółtka - wszystko posiekać, zagnieść i przynajmniej pół godziny do lodówki (najlepiej na 1 godzinę).
Piecze się ok. 40-50 min. w 180st.
Jest pyszne i kruchutkie.




(orzechowiec to normalne ciasto z orzechami czy coś jakiegoś wg specjalnego przepisu?)

Moj to byl mazurek z gora z zapiekanych karmelizowanych orechow wloskich - bomba !!



Chciałam dorzucić swoje dwa wypróbowane przepisy, jeden na mazurek orzeczowo-makowy, drugi na sernik, który nie jest może ciastem"świątecznym", ale moje dzieci nie wyobrażają sobie świąt bez niego.
Mazurek ciasto;
25dkg krupczatki
12dkg cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
12 dkg margaryny
składniki dobrze wyrobić, upiec

Masa makowa
1 szklankę maku zalewamy 0.5 l mleka gotujemy na małym ogniu, przemielić 3 razy, wyłożyć na placek

Masa orzechowa
18 dkg orzechów- mielone
0.5l mleka
20dkg cukru
20dkg masła
zagotować cukier z mlekiem, wsypać orzechy wystudzić, masło rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce orzechów.Jeśli, któryś mąż lubi pomagać masę ucieramy w makutrze. I na placek

Polewa czekoladowa
20dkg cukru
2 łyżki cacao
1 łyżka masła
masło i cukier topimy dodajemy cacao, lekko odparować, trochę przestudzić żeby masa orzechowa nie oważyła się wylać na placek.
I oczywiście ozdobić wg uznania

Serowiec cytrynowy
spód ;
0.5 szklanki mąki
0.5 paczki margaryny
2 żółtka
0.5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wszystko wyrowić rozłożyć na blachę posmarowaną margaryną i posypana bułką tartą

masa serowa
1 kg sera(pół na pół tłusty i półtłusty) przepuszczonego przez maszynkę
1.5 szkl.cukru pudru
0.5 szkl.oleju
3 szkl.mleka
2 całe jajka
4 żółtka
2 budynie śmietankowe bez cukru
olejek cytrynowy,pół buteleczki- ma mieć zdecydowany cytrynowy zapach
cukier ucieramy z jajkami i żółtkami, dodajemy resztę składnikówbez mlekamleko wlewamy stopniowo, masa ma mieć konsystencje śmietany,wylewamy na blaszkę pieczemy ok.50 min. w 200 stopniach. Dla osób które lubią ciasta bardzo słodkie-pozostałe białka ubijamy z cukrem pudrem i zapiekamy na wierzchu sernika bezę
Smacznego



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)