Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

A ja w tym roku zrobiłam jeszcze inaczej. Przepis znalazłam w jakiejś
okolicznościowo wydanej gazetce z przepisami. Podaję, może ktoś skorzysta, to
prościzna i pyszne przy okazji...

MAKOWIEC Z ANANASEM
Na spód kruche ciasto. Przepisu nie podaję, bo chyba każdy ma:) A ja zamiast
kruchego daję herbatniki...
Masa makowa:
2 puszki maku gotowego (oczywiście można samemu makową masę przygotować, ja tam
wolę, takie dziwactwo),
1 puszka ananasa w plastrach,
1 szkl.płatków migdałowych do obłożenia boków ciasta,
lukier albo co sie chce na wierzch

Plastry ananasa osączyć z zalewy. Połowę masy makowej wyłożyć na kruche
podpieczone lekko/na herbatniki. Na to dajemy plastry ananasa, a teraz znów
drugą część maku.
Wstawiamy do piekarnika - 190 st. na 20-30 minut.
Po lekkim przestudzeniu boki smarujemy lukrem o obkładamy płatkami migdałowymi.
A na wierzchu ładnie wyglądają rozetki (malutkie) wyciśnięte, lukrowe :)

Ananas nadaje lekkości, soczystości, pyszne jest to ciasto. Jestem maniaczką
makową, więc wypróbowuję niemal wszystkie przepisy i wymyślam swoje:)
Polecam...



co moge zrobic juz dzis
u mnie swieta sa dosc skromne, zeby przygotowania byly przyjemnoscia, a nie
katorga. wiekszosc potraw bedzie prosta i nie wymagajaca jakis specjalnych
zabiegow (oprocz wczesniejszych zakupow). ale na pewno nie odmowie sobie
upieczenia sernika krakowskiego, makowca i kulebiaczkow. czy moge sobie
zaoszczedzic czasu i zrobic ciasto na to wypieki juz dzis i przechowac je do
wtorku/srody w lodowce lub zamrażarce? na makowiec i sernik bedzie to ciasto
kruche wg przepisu momas, a na kulebiaczki ten:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,80584436,80584436.html
i jezeli chce upiec ciasto w blaszne 40x24cm (razy 2, bo dwa ciasta) to ile
musze zrobic ciasta, zeby bylo i na spod i na kratke? dziekuje za wszystkie
podpowiedzi, wszystkie te wypieki bede robic pierwszy raz, stad moja niepewnosc.



rogaliki z makiem zamiast makowca
witam,
jak w temacie. namowilam na nie rodzine i mam 2 pytania:
- poslugujac sie klasycznym nadzieniem do makowca lepiej zrobic drozdzowe, czy
krucho-drozdzowe? musze na cos zwrocic szczegolna uwage przy produkcji i
pieczeniu drozdzowego?
- jesli krucho-drozdzowe, to czy ten przepis na ciasto bedzie ok?
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38653236,38653236.html



A bo zle szukalas - w googlach wyskakuje duzo przepisow na to, o
czym piszesz, ale pod nazwa 'mazurek makowy'. Tu przepis
wlascicielki dobrej krakowskiej restauracji, Pauli Lodzinskiej:

***
Mazurek makowy

250g maku
1litr mleka
150g masła
150g cukru pudru
150g miodu
3 jajka
100g rodzynek
100g fig ( można dać również odrobinę posiekanych orzechów włoskich)
Olejek arakowy

Mak zalać wrzątkiem na dwie godziny, odcedzić, a następnie ugotować
na mleku, zmielić dwa razy. Masło, cukier puder, miód i 3 żółtka
utrzeć mikserem na puszystą masę. Do zmielonego maku dodać bakalie
i olejek arakowy (odrobinę do smaku). Z białek ubić pianę, masę
żółtkową dodać do maku i następnie wymieszać z ubitą pianą. Na
upieczony kruchy spód nałożyć masę makową. Z pozostałej części
ciasta wyciąć wąskie paski i ułożyć kratkę na powierzchni maku.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do
160-180 st. C około 30 min.
***

Zamiast olejku arakowego dalabym cukier waniliowy po prostu -
tradycyjnie mak laczy sie z migdalowym, ale to imo zabija smak
maku. Arakowy ma dziwny zapach i pasuje jeszcze mniej. Z figami
uwazaj, bo nie kazdy lubi - moze po prostu je omin, albo daj
zamiast nich orzechy, jak sugeruje autorka. Niestety, nie wiadomo,
na jaka blache to przepis :( wyglada na nieduza, wiec moze podwoj-
potroj proporcje. Jesli zostanie ci mielony mak, mozesz go
spokojnie zamrozic.




Masz szczescie, dziewczyno. Mam tu ze soba 3 egz. ”Smacznego” z 1999 r.
i...znalazlam ciasto pn. “czarny duet” - to ten sernik z makiem. A wiec:

Na ciasto:
3 szklanki maki - kostka margaryny – 2 lyzki gestej smietany – ½ szklanki cukru
pudru – 3 zoltka – 2 lyzeczki proszku do piecz. –tluszcz i tarta bulka do formy.

Masa makowa:
6 szklanek maku – olejek migdalowy – 1 i ½ szklanki cukru krysztalu – 3 bialka

Masa serowa:
1,5 kg twarogu – 1,5 szklanki cukru pudru – 1 kostka margaryny – 2 lyzki maki
ziemniaczanej – 8 zoltek – 5 ubitych bialek – 1 lyzka kaszy many – 1 lyzka
proszku do pieczenia

Polewa do dekoracji:
4 lyzki kakao nat. – 2 lyzki cukru pudru – ½ kostki margaryny – 3 lyzki wiorkow
kokosowych


1.
przygotowac kruche ciasto (to kazdy wie jak sie robi). Gotowe zawinac w folie ,
wlozyc na godz. do lodowki
2.
wyjac i rozwalkowac na posypanej bulka tarta blasze
3.
sparzony i zmielony mak wymieszac z cukrem oraz bialkami (ubitymi) , doprawic
kilkoma kroplami olejku. Rozsmarowac na spodzie ciasta.
4.
masa jak na sernik, wylozyc na warstwe maku, wstawic do dobrze nagrzanego
piekarnika i piec ok. godziny w temp. 180 st. Wystudzic.
5.
polewa: stopic wszystko razem w rondelku, polac zimne ciasto, posypac wiorkami.

Nigdy tego nie robilam, ale jest to z dzialu "ulubione przepisy naszych
czytelnikow", wiec chyba sprawdzony.
Pozdrowienia



Spanakopita, lubię ją ze względu na szpinak a nie na fetę, ale też jest z fetą.
W greckiej knajpie jest podawana jako przystawka, dla mnie jest wystarczająca
na obiad.W oryginalnym przepisie jest na cieście phylo, po paru próbach uznałam
że ciasto kruche w wersji polkiej będzie OK.
składniki:
ciasto kruche (nie będę podawała przepisu, na pewno masz jakiś swój)
2 paczki mrożonego szpinaku
jajka
feta
czarne oliwki

Cebulę drobno pokrojoną podsmaż na patelni, potem wrzuć zamrożony szpinak. Ja
gotuję bardzo krótko, jak jest za dużo wody, to odcedzam na sitku.Dodaj czosnek
albo gałkę muszkatałową.
Ciasto kruche podziel na 2 części(2:1).Większą część rozłoż w naczyniu
żaroodpornym(ja używam kamionkowego prostokątnego naczynia nieco mniejszego od
blaszki) wyklejąc dość wysoko brzegi. Podpiecz ciasto.
Do dużej miski wrzuć szpinak, jaja (nie pamiętam dokładnie chyba ze 2-
3),rozmieszaj, dodaj pokruszoną fetę.Wyłóż masęszpinakową na placek, na wierzch
poukładaj paski ciasta na krzyż( jak na makowcu).W kwadracikach - dokładniej
mówiąć rombach :-)- poukładaj czarne oliwki. Do pieca. Pycha!!!!



Prośba do Dziuuni.
Witam,zaglądam tu już od bardzo dawna i bardzo mne to forum
wciąga,szczegolnie galeria.kiedyś trafiłam na zdjęcie makowca,rolady w
cieście krucho-drożdżowym.wyglądał fenomenalnie dzięki przewadze maku nad
ciastem:) Chciałabym kiedys zrobić coś takiego,bo uwielbiam piec,ale był
podany tylko link do przepisu na ciasto,a na nadzienie nie znalazłam.proszę o
dokładny przepis,jak zrobić taki cudny makowiec.dzięki.



To moje ciasto to jest ciasto krucho-drożdżowe i w zasadzie ono wyrasta
krótko.Przepis pochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' M.Lemnis i H.Vitry i
tam napisane było że można je od razu wałkowac i zwijać w struclę.Ja uformowane
makowce odstawiam na 1/2 godziny do podrośnięcia i wstawiam do zimnego
piekarnika i wtedy rosną dopóki piekarnik się nie nagrzeje.
A zeby nie pękały przy pieczeniu to trzeba je dość luźno zwijać-wtedy ciasto
ma więcej mięjsca na wyrastanie.Poza tym możesz zawinąć gotowe makowce w papier
do pieczenia zostawiając trochę zapasu na rośnięcie-wtedy papier trzyma
wszystko w całości.Mnie on często pęka przy brzegu na dole,ale się nie
przejmuję bo całość się trzyma,a na smak to nie wpływa :)



Miła Krysto, przepraszam, ze nie odpowiedziałam od razu, ale nie zaglądałam na
forum - jestem przeziębiona i trochę źle się czuję.
Dziękuję też za duuuuuży komplement, co prawda nie uważam się za mistrzynię –
ale rzeczywiście lubię eksperymentować i dzięki temu [konfrontując z lekturami
i przepisami koleżanek] poznałam wiele tajemnic, ułatwiających i
uatrakcyjniających moje przepisy. Ponieważ pewnie nie wszyscy się z tym zgodzą
dodam - oczywiście - wg mojego mniemania.
Ale ciekawa jestem, czy wypróbowałaś jakiś mój przepis i na tej podstawie
obdarzyłaś mnie tym komplementem?

Jeśli chodzi o sernik na cieście krucho - drożdżowym, to muszę przyznać, że nie
bardzo mogę sobie wyobrazić, aby to ciasto dało zwinąć się w struclę – jest
przecież kruche i przy krojeniu będzie pękać i kruszyć się. A zatem, jeśli
koniecznie chcesz zastosować ciasto krucho – drożdżowe – to myślę, że trzeba by
zrobić z niego tylko spód, a na wierzch masę makową przyrządzaną tak jak na
tort makowy. Można masę makową można przekroić i przełożyć tradycyjnym kremem
maślanym z dodatkiem mielonych orzechów ARACHIDOWYCH, które wg mnie dają
najbardziej intensywny aromat. Tak kiedyś robiłam tort makowy.

Ja natomiast struclę drożdżową robię wyłącznie z ciasta tradycyjnego
drożdżowego.
A zatem proszę o decyzję, jaki przepis chciałabyś otrzymać – na pewno coś
wykombinuję i podrzucę na forum.



umnie to sie nazywa "warstwowiec" i jest pycha
podaje przepis:
WARSTWOWIEC

KRUCHE CIASTO:
20 dag mąki (poznańskiej lub tortowej)
0,5 kostki margaryny
10 dag cukru pudru
żółtko
mąkę przesiać, posiekać ze schłodzoną margaryną i cukrem, dodać żółtko i szybko
zlepić schować na 1 godzinę do lodówki;
rozwałkować i wyłożyć na wysmarowana blachę (wylepić 2-3 cm „ranty”);
podpiec placek do lekkiego zrumienienia;
wystudzić

WARSTWA MAKOWA:
50 dag maku
30 dag cukru
2 jajka
białko (to z kruchego ciasta)
2 łyżki tartej bułki
olejek aromat.
mak sparzyć, odsączyć na sicie, zmielić dwa razy, utrzeć z cukrem i żółtkami,
dodać tartą bułkę i lekko mieszając połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek i
aromatem
Wyłożyć na ostudzone ciasto

WARTWA SEROWA:
1 kg sera
24 dag cukru pudru
5 jaj
0,5 kostki margaryny
aromat
można dodać bakalie
odciśnięty ser dwukrotnie przekręcić przez maszynkę;
margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem;
dodawać partiami ser; na końcu dodać aromat, bakalie i ubitą z białek sztywną
pianę – lekko wymieszać
wylać równo na warstwę maku

i do dobrze nagrzanego piekarnika na mniej więcej godzinę

POLEWA:
4 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
0,5 kostki margaryny
margarynę rozpuścić (nie gotować), wsypać kakao wymieszane z cukrem, wymieszać
podgrzać;
gorącą polewą oblać wystudzone ciasto



Może krucho-drożdżowe?Kopiuję swój przepis stąd:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18438828

Ciasto krucho-drożdżowe
przepis z książki 'W staropolskiej kuchni'M.Lemnis i H.Vitry oryginalnie do
makowca-tutaj zmniejszyłam ilość cukru i dodałam sól

40 dkg mąki posiekać z 15 dkg masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3
łyżkach śmietany,dodać 2 łyżeczki cukru,1 łyżeczkę soli,2 całe jaja i 1-2
żółtka.Zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować wałek grubości ok.8-10 cm i kroić ostrym nożem na 2 cm
grubości plastry.Każdy plaster wałkować na podłużny placuszek,nakładać
dowolne nadzienie i formować pierogi-nalezy pilnować żeby dokładnie skleić
brzegi,mozna je ponakłuwać widelcem lub patyczkiem.Odstawić na 15 min.do
wyrośnięcia.Posmarować żółtkiem rozmąconym z 3 łyżkami mleka.
Piec ok.15-20 min.w 180 stopniach.

A co do wkładu to może coś z kapusty,niekoniecznie kiszonej?Albo farsz taki jak
do ruskich,albo coś ze szpinaku?Grzyby?



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)