Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

O, przypomnialm sobie ze kiedys robila cos takiego;
Kostke masla (wyjetego wczesniej z lodowki)
ucieralao sie z cukrem puderm i mlekiem w proszku (proporcji niesty nie
pamietam)az do uzyskania elastycznej, plastelinowej konsystencji. Z tego
utaczalo sie kuleczki wielkosci orzecha wlskiego i do srodka wkladalo caly
migdal obrany ze skorki. Potem kuleczke obtaczalo sie w wiorkach kokosowych. I
do lodowki na 2 godziny.
Wychodzilo bardzo smaczne. Cos w rodzaju rafaello.
Mysle, ze mozna tam jeszcze jakiegos zapachu dolozyc, chociaz ja wolalam bez ;-)
No i wersja kakaowa, bez wiorkow i migdalu a orzechem lub lezka czekolady w
srodku a obtoczona w tartych orzechac lub kakao lub kawie ;-)
Aha, przepis pochodzil z ksiazki kucharskiej hare krsna ;-)))
Czy ktoś ma przepis na kulki??
Chciałam zapytać czy ktos z Was ma i mógłby mi podać przepis na ( no właśnie
nie znam nazwy tej pyszności, nie pamiętam) wiem że robiło się to z
cherbatników skruszonych, z masła do tego chyba kakao i jakis olejek chyba
rumowy i formowała się takie kuleczki-wielkoscia podobne do rafaello.Brdzo
proszę o pomoc:)
Pozdrawiam
ja dzis jade na powazna imreze rodzinna, malo mialam czasu na planowanie co
przygotowac do jedzenia, wiec zrobilam z przepisu ktory mi sie nawinal- salatka
z lososia:
www.smakimprezy.pl/2008/08/25/prosta-salata-lunchowa-z-lososiem/
kulki rafaello- szybkie i proste:
mojewypieki.blox.pl/2007/08/Prawie-jak-rafaello.html
i ciasto toffi bez pieczenia z tegoz bloga.
Mój własny likier kokosowy
>1szkl.cukru
>1kg mleka skondensowanego niesłodzonego (karton)
>200g wiórek kokosowych
składniki włożyć do naczynia podgrzewać w temp.65st.C obr.poz.3 czas 10 min.
pod koniec gotowania wlać 1szkl.spirytusu 95% . Wiórka odcedzić,można je
wykorzystać do kulek Rafaello albo do placka jakiegoś,ale to już inny przepis
orzeszek_rania napisała:
> Kendo dwa ostatnie dla Ciebie rafaello (0) (0)
> Slo a Ty jak lubisz masę taką z rafaello to ja Ci zrobię i przywioze
osobiście
> bo mam świetny przepis na ciasto rafaello takie z samej masy jak te kuleczki
dzis jadalm podobny krem z dra Oetkera, waniliowy-pyszny
Kulka a'la raffaello
Witam Was wszystkich.Jutro spodziewam sie małyh gości, czyli dzieciaków mojej
siostry. I chciałabym im zrobic kulki raffaello. czy ktos ma przepis? Dziekuje
"Coś pomiędzy truflami a Rafaello. Pyszne kuleczki podawane na deser
w goańskich restauracjach.
liczba porcji: 15-20 kuleczek
0,5 szkl. wiórków kokosowych
125g masla ghee (lub 1/2 kostki zwyklego masła)
1-2 łyzki masła orzechowego
1/3 szkl. cukru pudru
1 lyzeczka esencji waniliowej (daję 1/2 opakow.cukru z wanilią)
1,5 szkl. mleka w proszku
Roztopić polowe masła na patelni, wsypać wiórki kokosowe i smażyć
je, aż się zezłocą. Pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i
esencja waniliowa. Ucierając dodawać całkowicie ostudzone wiórki
kokosowe. Dosypywać mleka w proszku do masy , aż będzie bardzo
gęsta. (Ja sypię najpierw 1 szklankę i sprawdzam czy trzeba dosypać
jeszcze, czy nie. Często już nie trzeba.)
Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki. Gdy kulka klei się
do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się dodać więcej
masła.(Obtaczam je w mleku w proszku, przez co wyglądają
jak "śnieżynki")
Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki.
Przechowywać w lodówce. Można zamrażać. "
Przepis skopiowałam, wypróbowałam na własnej "skórze" i na
koleżankach- były wniebowzięte, jak z niespodziewanej wizyty
wybrnęłam. Miałam kilkanaście kuleczek zamrożonych i szybciutko
je "zmiękczyłam" w mikrofali.
Niebo w gębie, smaczniejsze od chałwy:) Polecam
PS ja następnym razem spróbuję zrobić wariację- zamiast
kulek "kopytka", bo szybciej sie będą robiły:))
Kendo dwa ostatnie dla Ciebie rafaello (0) (0)
Slo a Ty jak lubisz masę taką z rafaello to ja Ci zrobię i przywioze osobiście
bo mam świetny przepis na ciasto rafaello takie z samej masy jak te kuleczki
hej, dam Ci kilka przepisow. wszystkie sa sprawdzone i rewelacyjne!!!
szczegolnie ciasto ktore nazywamy RAFAELLO. do niego oczywiscie potrzebny jest
spod. ale ja czasami kupuje gotowy spod do torta i tez smakuje. trzeba tylko
sporo nasaczyc cytryna i wsadzic do formy z zapinana klamra. zamiast spodu moga
tez byc zwykle biszkopty, ktorymi nalezy wylozyc forme i takze nasaczyc cytryna.
i na to wylewamy mase ktora jest z :
½ l slodkiej smietanki 30%
2 biale czekolady
20 dag wiórek kokosowych
3 sypkie sniezki - bite smietany w proszku
Śmietankę podgrzac i rozpuścić w niej 2 czekolady i odstawić do
ostygniecia. Kiedy zrobi sie ciepla czesto wsadzam na 15 min do zamrazalnika.
Do zimnej śmietany dodac 3 "Śnieżki" i ubijać na sztywna mase, dodać
kokos i tez dobrze wymieszac.
Ciasto jest rewelka. wszyscy je chwala. i zawsze wychodzi.
Podobnie bez pieczenia mozna zrobic RAFAELKI. Potzrebujemy do tego:
300g czekolady bialej
100g wiorki kokosowe + 3 lyzki do obtoczenia
50g margaryny lub masla
3/4 szklanki smietanki kremowki 30%
lyzka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
Czekolade pokruszyc. smietanke wymieszac z wiorkami, i odstawic na 15 min.
Wymieszac wszystko, podgrzac, stale mieszajac ok. 10 min. masa nei powinna
zawrzec. Zdjac z ognia smietanke z wiorkami i dodac czekolde, wymeszac i
ostudzic do temperatury pokojowej.
Margaryne utrzec na krem. Wymieszac z masa kokosowa, dodajac rum.
Wsadzic do zamrazalnika az stwardnieje. Z masy formowac kulki i obtaczac w
wiorkach i schladzac do 2 godzin.
Bardzo latwo tez sie robi sernik na zimno, nie jest to zwykly sernik. trzeba g
sprobowac nie da sie opisac:)))
-paczka biszkoptów - długich lub okrągłych (200g)
-margaryna (250g)
-szklanka cukru pudru
-5 żółtek
-2 szkl mleka w proszku
-500g serka smietankowego
-250g sera bialego
-2 lyżki żelatyny
-2 lyżeczki kawy rozpusczalnej
-dwie galaretki (czerwone)
Przygotować roztwór z 2 lyzeczek kawy i pół szklanki wody. Biszkopty nasączyć w
kawie i ułożyć na blaszce (niedużej) obok siebie.
Do misy wrzucić kostkę margaryny, żółtka, wsypać szklankę cukru pudru. Utrzeć.
Następnie wrzucać po kawałku sera białego i waniliowego. Ciągle ucierając
dosypywać mleko w proszku.
W międzyczasie rozpuścić żelatyne w połowie szklanki wody. A po przestudzeniu
wlać ją do masy. Serniczkową papkę wlać na biszkopty i wstawić do lodówki do
momentu stężenia.
Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i po zastygnięciu sernika wlać, i
włożyć do lodówki na 2 godziny
I to by bylo na tyleJ) mam nadzieje ze choc jeden z przepsow sie przyda. Reszta
moich przepisow jest na stronie: www.gotowanie.wkl.pl/przepisy.php?moje=1