Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Witam,zamierzam sam robić sobie kulki proteinowe,znalazłem na internecie rożne przepisy mam pytanie jakie atraktory kupić aby była jakość kulek taka jak z sklepie np chce zrobić kulki waniliowe to kupuje atraktor do zanęty smak wanilia i mieszam razem z ciastem do kulek czy to morz są stosowane inne atraktory niż do zanęty.z góry dziękuje za pomoc.




przepis poproszę
zupa banalna, była tu na maluchach
podogotowuję wywar z włoszczyzny/przyprawiony jak kto lubi ja tradycyjnie ziele, pieprz, sól i listek/, w połowie gotowania dodaję kulki klopsikowie/mięso albo drobiowe albo wieprzowo wołowe przyprawione jak na mielone z jajkiem i bułką namoczoną w środku/ , po ugotowaniu warzywa z zupy tarkuję, zaciągam śmietaną - dzieci wciągają aż miło



Szukając przepisu na ogórki kwaszone, takie na zimę (na razie nie znalazłam ), trafiłam na konserwowe więc przeklejam .


malgosia.dz napisał:  
Widzę, że poraz kolejny przypada mi w udziale wklejanie przepisu na te ogóraski.  

OGÓRKI W ZALEWIE WG DUMICZOWEJ  

ogórki: 4 litry wody, 4 łyzki soli, 12 łyżek cukru, 500 -600 ml octu 6% (w zależności jak kwaśne ogórki lubisz. Zalewa nie ma byc ostro kwaśna ale raczej kwaśno-słodka. No i dalej wiesz jak: ogórki z poodcinanymi końcami układamy sztywno, ściśle w słoiku, wrzucamy doń chrzan, koper(ten przekwitnięty) ziele angielskie (ja daję dwie kulki na litrowy słoik), ząbek albo dwa czosnku, 1 listek laurowy, pieprz "w kulce " i zalewamy zalewą.  

dumiczowa napisał:
Bardzo mi miło ze Wam smakują ogóraski  
oczywiscie w przepisie nie podałam ze wodę z cukrem solą i octem trzeba zagotowac i wleawać do słoików conajmniej ciepłą  
pozdr.


Przepis znalazłam w wątku o przetworach http://www.maluchy.pl/forum/viewtopic.php?...er=asc&start=60



Diabełku, fakt u nas atmosfera świąteczna. Ale to chyba ja tak nakręcam wszystko. Jestem taka spragniona czegoś wesołego po nauce i takiej normalnej normalności. Zawymyślałam sobie zajęć, cudaków, że zastanawiam się czy mi czasu wystarczy. Ale to wszystko przez naukę. Teraz mi po prostu dobrze.
Trzymaj się Djaboł i wypędź na kopach deprechę.
Szkoda życia na smutanie się. Mówię to ja, która smutała się sotatnio dużo. Znaczy się mówię to z doświadczenia .
Ja mam przepis na ciasteczka owsiane, jak chcesz. Nie na kulki, ale ciastka. Daj znać to zaraz wysyłam.



Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Przepis znaleziony na rosyjskim forum cook talk. , ale zrobiony po "mojemu"

Składniki:
* 1 jajko
* 2 szklanki *( nie za bardzo pełne) mąki ziemniaczanej,
* 2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
* 150 g margaryny (u mnie "Kasia")
* 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej
* 4 czubate łyżki cukru pudru

* kakao

(*) - szklanka o pojemności 250 ml

Potrzebna będzie jeszcze pysta , sucha butelka ( u mnie po mineralnym żywcu)

Piekarnik nastawic na 180 stopni
Wszystko robiłam w malakserze, do którego wrzuciłam margarynę z cukrem pudrem i chwilkę utarłam. Dodałam 1 jajko i znów kilka sekun ucierania. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszałam z sodą i wsypałam do masy jajeczno-margarynowej. Utrzec razem.
Ciasto podzielic na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do małej miseczki wsypac kakao. Końcówkę butelki maczac w kakao i delikatnie wcisnąc w kulkę z ciasta.
"Pieczarki" pieczemy ok. 15 minut

Kliknij, aby zobaczyć załącznik



Rogaliki z różą


Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Gazety Wyborczej na majówkowe ciasta i desery. Zawsze, gdy tylko je upiekę, znikają w mgnieniu oka. Poza smakiem ich zaletą jest naprawdę łatwe wykonanie, bez żadnego "wyrastania" drożdżowego (którego osobiście zawsze się nieco obawiam).

Składniki:
200 ml mleka
1/2 szkl. cukru
100 g drożdży (świeżych)
2 koski margaryny
1 kg mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
4 jajka
200 g konfitury z róży (można, wbrew nazwie, zastąpić dowolnym nadzieniem)

Wykonanie:
Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże. Margarynę roztopić. W dużej misce wymieszać ciepłe, płynne składniki z przesianą mąką, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Wbić do masy jajka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie lub trzy kulki, włożyć do lodówki. Po godzinie rozłożyć ciasto na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować, wyciąć nożem niewielkie trójkąty, na które nakładać po łyżecze konfitury. Zawijać, formując półokrągłe rogaliki. Ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika, nie czekając, aż ciasto wyrośnie. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zawsze robiłam te rogale z połowy porcji, a mimo wszystko wychodziło ich całkiem sporo.
Z czystym sercem polecam!

Kliknij, aby zobaczyć załącznik



Kulki rybne w galarecie

Przepis dostałam dawno temu od mamy i często gości u nas w domu. Teraz wybieram tuńczyka, kiedyś dorsza lub różne rybki z połowów mojego męża. Doskonała dla dzieci (zero ości)
1 -1,20 kg tuńczyka
2-3 cebulki
3 jajka
bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
bułka tarta
sól i pieprz
żelatyna

Rybkę obieramy ze skóry i większych ości. Mielimy w maszynce 2 razy wraz z bułką. Cebulkę kroimy w duże kawałki i dusimy na 2-3 łyżkach oleju, mielimy . Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka.
Formujemy kuleczki. Kuleczki gotujemy w wywarze warzywnym ( ja daję zwykłe kostki rosołowe)
Po ugotowaniu kuleczek, z pozostałego wywaru robimy galaretę.
Układamy kuleczki w miseczkach, zalewamy galaretą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ja podaję do nich ostry sos majonezowy: majonez, ketchup, ostry sos chili lub sok z cytryny
Smacznego



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)