Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

wykombinowałam fajną sałatkę na lunch/obiad/ kolację węglowe
pyszna jest tak bardzo że już kupiłam wszystko żeby móc ją znowu zrobić
makaron, krewetki ugrilowane na patelni bez tłuszczu, pomidory suszone, grilowana słodka papryka i pomidorki koktajlowe też grilowane, rukola, sos z kilku zmiksowanych suszonycj pomidorów, sosu sojowego i octu balsamicznego
niebo w gębie

przepis wrzuciłam do akceptacji




Zupa z krewetek? :o nawet nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje...nie potrafie wyobrazic sobie w ogole smaku, nigdy nie probowalam

http://www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=2281 przepis
ja w sumie też takiej na zywca nie jadłam, bo to był jeden ze smaków tych chińskich zupek, ale jeżeli smakują orginalnie tak jak te w proszku to ja bym się chętnie skusiła



Święta racja Karlos naprawdę zdrowa Paletka je wszystko i nie ma czegoś takiego żeby nie jadły, jeżeli już ktoś widział jak jedzą Paletki to na pewno nie powie że one jedzą one "żrą". Jeżeli Paletki czegoś nie jedzą to coś im dolega.

Paletki tak jak powiedział Karlos należy karmić często szczególnie te młode nawet do 10 razy dziennie. Podstawowym pokarmem powinno być właśnie wyżej wymienione serce (u mnie 4 x dzienie dostają serce) jednak dla prawidłowego rozwoju wymagają one urozmaicenia pokarmu. Moje rybki np. jedzą: serce wołowe, indycze, szpinak, banany, słodką czerwoną paprykę, krewetki koktajlowe, cytrynę, vibowit, czosnek, artemię mrożoną, oczlika mrożonego, rozwielitkę mrożoną, Spirulinę, D-50, Discus Gran.

Oto mój przepis na serce:
1 kg serca,
250 g krewetek koktajlowych,
100 g szpinaku,
0,5 babana,
2 ząbki czosnku,
1 saszetka vibowitu (najbardziej lubią waniliowy),
20 g sproszkowanej słodkiej papryki,
0.25 wyciśniętej cytryny,
20g artemi,
20g rozwielitki,
20g oczlika.

Wszystko zmielić w maszynce i zamrozić "żrą" aż im się uszy "tszynsom".



KREWETKI ,LUB MAŁŻE W BOCZKU - enne

modo pee
• wieksze krewetki ,lub małże podgotowane bez skorupek ( takie by mozna je bylo zawinac w plasterek boczku)
• jak najchudszy boczek w plasterkach
• sol czosnkowa,
• slodka sproszkowana papryka,
• pieprz

Nic trudnego :
krewetki (kazda z osobna) owijamy plasterkiem boczku i ukladamy na patelni - przyprawiamy do smaku sola czosnkowa, papryczka i pieprzem
nastepnie podsmazamy na obu stronach do czasu az boczek ladnie sie przypiecze...

Jesli ktos kupi surowe krewetki - nalezy je wrzucic na gotujaca sie lekko osolona wode i gotowac przez 5 do 6 minut - krewetki powinny byc lekko chrupiace...


przepis pochodzi ze strony www. dietamm. com



Ja mam 2 niezawodne przepisy na krewetki:

1. Królewskie w ciescie (muszą mieć przynajmniej 2,5cm, koktajlowe się nie nadają):

solę, obtaczam najpierw w mace a potem w jajku a potem w bułce tartej i na patelnię
smaze najwyżej 2 minuty i dotowe
do piwa nie ma nic lepszego

2. Tygrysie w białym winie - duza porcja, ok 25 sztuk:

3 ząbki czosnku pokrojone w plastry
3 zabki czosnku wyciśnietego
krewety obrane, zostaja na nich tylko skorupkowe odwłoki
pestki slonecznika i płatki migdałów
białe wino półwytrawne - ok 1/4 szklanki

Na rogrzaną patelnię wlewamy oliwe z oliwek, wrzucamy czosnek w plastrach, słonecznika i migdaly - czekamy az się zarumieni czosnek.
Potem wrzucamy posolone krewety i zalewamy winem.
Zwiekszamy ogień, zeby wino wyparowało.
Całość musi trwać ok 2 minut
i na koniec wrzucamy czosnek rozgnieciony, ale nie pozwalamy mu się przypiec, musi troche surowy zostać

gotowe i pyszne




Jezus maria, co oni zrobili temu goldenowi? :mdleje: no mowie opitolili:evil_lol: ja to sie zastanawiam czy takiemu psy jest lepiej - dokladnie tej rasie, goldenowi, ktory nie ma puchu jak nie wiem bernenczyk....nam sie wydaje, ze psu chlodniej, ale czy ta siersc tez w jakis sposob nie chroni psa przed sloncem?


Aaa, takie foty to ja mogę oglądać i oglądać...:loveu:

Ładny podpisik :)
dziekuje;) to jeszcze dam cos a co:evil_lol:

lowcarek
http://i248.photobucket.com/albums/g...0/DSC_7696.jpg

i zmiana tematu:diabloti:
http://i248.photobucket.com/albums/g...um/6052010.jpg

Kupilam drugi gatunek krewetek - nie wiedziec czemu, jak wpisuje ich nazwe w google to wyskakuje wiecej przepisow kulinarnych:roll::evil_lol: Kupilam tylko 5 sztuk i nie wiem czy gdzies nie polegly, bo jak widuje to pojedynczo - i to moze byc jedna i ta sama krewetka:lol:



Dania z krewetek znalazłam np. tutaj:

http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_o.../przepisy.html

Ale nie polecę niczego, bo nie próbowałam :oops:

Smakowicie wyglądają te z makaronami. Mniam mniam



[QUOTE=jardon;240715]witam...stosuje diete na rzeżbe i b iore TSE i creatyne....zawsze mam problem z obiadem, zawsze jem piers z kurczaka z warzywkami na parze, ale moze znacie jakies fajne sprawdzone i samczne przepisy na własnie taki obiad lub inna ciekawa potrawe np: z czego robicie sałtke z tunczykiem[/QUOTE]

to co dobre:

[URL="http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=20148"]krewetki[/URL]

[URL="http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=20245"]sandwich[/URL]

możesz również zrobić np.:

łosoś pieczony w foli 80g,kasza gryczana 50g,brokuły 150g ,łyżka oleju lnianego

wartości:
22g-białko 42g-węglowodany 10g-tłuszcz
lub
wołowina duszona 80g ryż brązowy(po treningu może być biały),brokuły 150g łyżka oleju lnianego
wartości te same.
zamiast kaszy czy ryżu możesz dać 2kromki chleba pełnoziarnistego żytniego.

oprócz tego może to być np wątróbka,jaja itp itd ;)

możesz nie jeść mięsa i białko dostarczyć z roślinnego jednak musisz umieć je skomponować tak by dostarczyć wszystkich aminokwasów ,bo jak wiemy roślinne ma braki by to zrobić połącz np. białko z roślin strączkowych i zbożowych

proces wchłaniania białka roślinnego blokują np inhibitory trypsyny pozbyć się ich niekorzystnego działania możemy po przez wysoką temperaturę.



Chińska zupa krewetkowa
  Składniki Przepis
1 l bulionu z kury
20 dkg wieprzowiny bez kości
20 dkg krewetek
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
ząbek czosnek
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu
10 dkg pieczarek lub maślaków
szczypiorek lub zielona cebulka
1. Wieprzowinę pokrajać na bardzo cienkie paski, krewetki posiekać.
2. Mięso posypać pieprzem i zmieloną kolendrą, smażyć na ostrym ogniu 2 min., zmniejszyć płomień, dodać cienko pokrajane grzyby, poddusić, zalać rosołem zmieszanym z przyprawą do zup i gotować na małym ogniu 15 min.
3. Na parę minut przed zakończeniem gotowania wrzucić krewetki.
4. Podawać w filiżankach , posypując łyżką posiekanego szczypiorku.
Smacznego.



I znowu zapytam Was o przepis. Tym razem potrzebuję zrobić jakieś danie z krewetkami. Mój mężuś uwielbia i nawet zakupił, ale nie mam pojęcia, jak je przyrządzić, bo ja nie lubię owoców morza. Chcę mu zrobić niespodziankę, więc może mnie poratujecie. Może coś na ciepło, z makaronem na przykład?




  No nie następna. Dostałam już ślinotoku! Jak robicie te krewetki? gdzie je kupujesz? Po prostu muszę sobie takie zrobić. Błagam o przepis :-) !

Ola, Nina 3l. i 12.02.07



Dot.: Krewetki - sprawdzone przepisy :)
  Krewetki sa super jak usmazymy je w oliwie z bardzo duza iloscia czosnku, na pol kilo chyba pol glowki. Podajemy w naczyniach zeliwnych ze swieza bagietka i maslem.

Inny prezpis, oliwe rozgrzac, dodac cebule drobno pokrojone w krazki i czosnek wg uznania, za chwilke krewetki, posolic, dodac niewiele sosu sojowego i przykryc. za 3-4 min bedziemy miec krewetki we wlasnym sosie. super sosik do maczania chleba...



Wietnamskie naleśniki z owocami morza

Są to naleśniki, które mnie zadziwiły tym, ze główną "treść" zawierają w samym cieście, a nie zawiniętą. Spróbowałem zrobić i zaręczam - smakosze frutti di mare będą usatysfakcjonowani.

Składniki:
- 0,5 l tłustego mleka,
- mała puszka mleczka kokosowego,
- 2 jajka,
- 1 mały strąk czerwonej słodkiej papryki,
- 1 mała papryczka chili (może być marynowana),
- 1 por (cześć biała i zielona),
- 200 g mieszanki owoców morza (mrożonka),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 główka sałaty o wyrazistym smaku (rukola, sałata czerwona itp)
- mąka pszenna,
- olej sojowy i sezamowy,
- sól i pieprz.

Wykonanie:
- Owoce morza rozmrozić i drobno pokroić (szczególnie krążki kalmarów),
- papryki i por pokroić na cieniutkie paseczki.
- Do mleka wlać mleczko kokosowe i wbić jajka, wrzucić zmiażdżony czosnek i kurkumę.
- Miksować dodając mąkę do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego.
- Do ciasta wrzucić pokrojone warzywa i owoce morza, wlać sos sojowy, przyprawić solą i pieprzem.
- Zmieszać 2 łyżki oleju sojowego z 1 łyżką oleju sezamowego.
- Na patelnie posmarowaną (najlepiej przy użyciu kuchennego pędzelka) mieszaniną olejów nalewać porcje ciasta z dodatkami.
- Wolno smażyć z obydwu stron rumiane naleśniki. Z każdego naleśnika zrobić rulon z liściem salaty wewnątrz.
- Osobno podać kilka rodzajów sosów: chili, czosnkowy, słodko-kwaśny, tzatziki itp.
- Ja zazwyczaj nie korzystam z gotowych mieszanek owoców morza, ponieważ nie przepadam za małżami. Robię sam mieszankę (kalmary, ośmiornice, krewetki)



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)