Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

1.Marchewka w sosie własnym
2.Ziemniaczane purĂŠe
3.Waniliowe jabłuszko
4.Pyszności buraczek
5.Krem z brokułów
6.Jarzynowe trio
7.Owocowa fantazja
8.Kurczak w sosie jogurtowym
9.Koktajl bananowy
10.Pyszności papryka
11.Biało-zielona fantazja
12.Jarzynowe pałeczki
13.Ryż i jabłka w jednym
14.Potrawka z indyka
15.Ambrozja z jogurtem
16.Kanapka z posypką
17.Indyk na wiosnę
18.Kurczę w paski
19.Leśna kaszka
20.Jogurtowe jabłuszko
21.Faszerowana papryka
22.Kulki w jarzynach
23.Pasta z jaj

niektore przepisy pominelam
h
23.



Regularnie tzn co miesiąc chodzę do fryzjera podciąc koncówki włosów.
Raz w tygodniu robię maseczkę na włosy z nafty kosmetycznej + sok z
cytryny + żółtko, przepis babciny, ale skuteczny. Używam tylko
szamponu pantene pro-v + odżywkę bez spłukiwania. Włosy mam
naturalne długie, zdrowe i lśniące. Jeżeli chodzi o cerę to
jogurtowa nawilżająca maseczka do twarzy z truskawkami, aktualnie
z 'Avonu',a na noc krem. Nie chodzę do kosmetyczki na oczyszczanie
itp. Ostatnio koleżanka poleciła mi peeling domowej roboty do ciała:
2 łyzeczki kawy + 2 łyż. soli + żel pod prysznic. Wymieszac,
mikstura ma być gęsta. Polecam! rewelacja :)



Polecam prosty przepis na wspaniałą wuzetkę - łatwy a bardzo efektownie wygląda
i ciasto wychodzi przepyszne.
www.gotujmy.pl/wuzetka-z-kremem-jogurtowym,przepisy,41078.html



Mam opracowaną do perfekcji Wuzetkę z kremem jogurtowym i wiśniami, która
zachwyca wszystkich moich gości. Przepis jest tutaj:

www.gotujmy.pl/wuzetka-z-kremem-jogurtowym,przepisy,41078.html
Bardzo polecam jest przepyszna.



polecam megaprosty deser na koniec
taki sorbeto-mus z mango
jak jutro w lidlu kupisz, do weekendu powinno dojrzec. byl watek jak
przyspieszyc ten proces na tym forum
tiny.pl/4z26
evaporated milk to mleko skondensowane. wez lepiej nieslodzone,
ostatecznie sobie doslodzisz deser przed zamrozeniem :)
w ostatecznosci krem jogurtowy z mango tez bedzie fajnym
zakonczeniem indyjskiej uczty. albo ananas z cukrem mietowym wg
przepisu jamie oliviera



krem jogurtowy do tortu?
chce zrobić córce jakiś lekki tortna urodziny
upiekę biszkopt
chcę go przełozyć jakimś kremem, może jogurtowym? z owocami?
myslałam o gruszkach.
wtedy może nasączę biszkopty zmiksowanymi gruszkami (+woda czy sok z
cytryny)
czy to dobry pomysł?
macie przepis na fajny krem jogurtowy (wtedy trzeba chyba dodac
żelatyny czy galaretki???)



szał miksowania :D
Kupiłam blender "na czuja", bo mi jakiś zły człowiek założony watek
wykasował :) No i teraz - jak to zwykle bywa z nowym sprzetem - wymyślam mu
zadania :) Jak na razie zrobiłam koktail kokosowy: 2 banany, pół puszki
ananasów wraz z sokiem, puszka mleka kokosowego, sok z 1 cytryny, duuuużo
lodu i ( ale to już jawna rozpusta) - trochę bacardi. Wszystko to zmiksowane
razem na gładko - mniam mniam, chociaż kalorycznie to chyba potwór... No i
jeszcze pyszne lody jagodowe: pojemniczek mocno zamrożonych jagód + zimny
jogurt bałkański i trochę cuku trzcinowego - zmiksowane, zjedzone :D Teraz
sobie przypomniałam, że jakiś czas temu jadłam bardzo dobre jogurtowe lody z
marchewką - dzisiaj zrobię.. Ale - mam prośbę, podrzućcie trochę przepisów na
koktajle i kremy, które teraz mogę sobie zrobić.. O - i jakieś godne
polecenia pesto... :)



Dobry przepis na tort jogurtowy lub jogurtinę
Zna ktoś ? Taki na cieniutkim cieście biszkoptowym, a na nim krem ze
zmiksowanych malin lub truskawek pomieszany z jogurtem, żelatyną i czymś
jeszcze - czego oczywiście nie pamiętam. :) Dlatego proszę Was o pomoc :)))
Z przepisów znalezionych w necie najwięcej jest przykładów na mieszaninę
joguru i ogromej ilości galaretki, ewentualnie żelatyny. A wiem, że jest coś,
co nadaje temu tortowi delikatny smak, gdzie prakrycznie żelatyna nie jest
wyczuwalna. Może to starta skórka cytrynowa/pomarańczowa, śmietana lub
wanilia ?
Kiedyś u "Bliklego" jadłam taki mini torcik jogurtowy - zwany u nich
jogurtiną - jeśli ktoś jadł, wie o jaki smak mi chodzi :) Nigdy nie udało mi
się zrobić czegoś podobnego, a próbowałam wielu przepisów - głównie
ściągniętych z netu.
A na upały takie ciasto jest naprawdę znakomite i prawie bez kalorii. :))
Może ktoś zna przepis z dokładną proporcją składników ?:)
Byłabym wdzięczna za różne przepisy.
Dziękuję z góry za pomoc. :)))



forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22548055&a=26600748
ja zrobiłam biszkopt kakaowy(dużo przepisów na forum)a krem(również z forum)

Krem truskawkowy (teraz możesz użyć np. malin. jagód)
pół litra jogurtu naturalnego Zott i opakowanie truskawek mrożonych lub świeżych
(zazwyczaj opakowanie to 450 gram)
truskawki zmiksuj z jogurtem naturalnym, dosyp cukru do smaku i dodaj do
tego 2 galaretki rozpuszczone w takiej ilości wody jak na jedną galaretkę.
Do masy jogurtowo-truskawkowej dodaj lekko tężejącą już galaretkę i zmiksuj na
jednolitą masę.



U mnie
*mini bliny z kwaśna śmietana, czarnym kawiorem (kupuje tanio na allegro) i
łososiem, na tym piórko czerwonej cebuli
*sałatka z kurczakiem zamarynowanym w curry, ananas, seler naciowy, kukurydza,
sos jogurtowo-curry
*kanapeczki z pastą z suszonych pomidorów (na bazie serka Tosca), na tym listek
bazylii
*śliwki w boczku :)

na ciepło
*ciasto z tuńczyka z przepisu Pascala
poprostugotuj.onet.pl/kuchnia/ksiazka/itemid158/
robilam juz kilka razy, pycha
*solianka (mięso wołowe, kiełbasa, ryba, kapusta kisz, ogórki kisz, sok
pomidorowy, cytryny, oliwki, kapary)
na deser
*ciasto marchewkowe z kremem z serka

ew coś jeszcze :))



Ja bym zrobiła potrawy lekkie, wiosenne. Na zupę - może krem z groszku, albo z
cukinii z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Drugie - np. piersi z kury
zawijane w cieście francuskim, przepis jest w Galerii, nadziane pomidorami
suszonymi i serem pleśniowym (ja używam do wielu potraw polskiego lazura i jest
ok). Do tego sałata ze świeżych, młodych liści szpinaku, polanych dobra oliwą z
dużą ilością czosnku, pieczone ziemniaki i jeszcze jedna z moich ulubionych
sałat wiosenno-letnich - na dużym półmisku ułożone liście sałaty, ugotowane
szparagi, pomidory w ćwiartki, ogórki w słupki, jajka w ósemki, polane sosem
jogurtowo majonezowym. A oprócz tortu proponuję sernik londyński wg przepisu
Nigelli - też jest w galerii, polecam.



Delikatny krem do tortu
Chciałabym zrobić tort, ale nie lubię ciężkich i słodkich mas na bazie masła.
Czy ktoś z was zna przepis na jakiś delikatny krem np. jogurtowy lub
śmietankowy może być też inny. Proszę o przepis oraz po kolei wszystkie kroki
wykonania.



Mmala, ja też jestem kiepsko obdarowana talentami cukierniczo- piekarskimi i
przyznaję się z ręką na sercu, że najczęściej stosowany przeze mnie przepis
to "spacer do cukierni" lub "kup coś śłodkiego mężu bo będziemy mieli gości"...
Niemniej jednak zastosowany przez Ciebie szantażyk, że kto się nie wykaże ten
na biesiadę urodzinową nie ma co liczyć, zmobilizował mnie i oto podaje przepis:

gotowy spód biszkoptu
+
1 łyżka soku z cytryny
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki miękkiej margaryny
5 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jabłko
2 duże kiwi
3 dag wiórków kokosowych


Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do miski włożyć margarynę, wsypać
cukier waniliowy i cukier, ucierać powoli dodając jogurt, a następnie
zmiksować. Żelatynę podgrzać, żeby całkowicie się rozpuściła, schłodzić, wlać
do kremu jogurtowego, wymieszać, jeszcze przez chwilę miksować. Kiwi obrać,
pokroić w plasterki. Jabłko ze skórką również pokroić w cząstki, po czym
delikatnie skropić sokiem cytryny. Krem jogurtowy wyłożyć na spód biszkoptowy,
boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a wierzch udekorować plasterkami kiwi
oraz cząstkami jabłka.
Efekt smakowy super (!), ponadto jest w miarę dietetycznie no i przede
wszystkim łatwo:)
Wprawdzie nie jest to tort ani wytworny ani nawet elegancki i bardziej nadaje
się do podania na imprezce na działce niż na przyjęciu
urodzinowym ...ale...chyba mi zaliczysz, coo??



ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe:
Wszystko wrzucam "na oko" ale na poczatku dobrze jest zmierzyc,zeby
wiedziec
ile to oko ma wynieśc. Do tego zycie ułatwia mikser- ja nie mam i
wszystko
ręcznie trzepałam- ale na pewno mikserem sprawniej.
Składniki:
75 dkg maki
łyzeczka proszku do pieczenia
łyczeczka sody
25 dkg masła
15 dkg cukru
5-6 jajek
1/4 l jogurtu ( najlepiej gestego, np,ZoTT )

Make mieszamy z proszkiem i sodą. Masło, cukie i żołtka ucieramy na
krem i
powoli dodajemy go do mąki - cały czas zagniatając ciasto, potem
dodajemy do
tego jogurt.
Do rzadkiego ciasta ( takie ma byc ) dodajemy ubite na sztywno
białka.
Lekko mieszamy i wkładamy do formy.
Pieczemy 45-55 minut (zalezy od waszego piekarnika, patrzyc czy nie
za bardzo
sie przypieka ) w srednio nagrzanym piekarniku ) ja nastawiam ok 150-
max 170
stopni )
Na wierzch mozna latem poukładać truskawki a teraz śliwki-
w oryginalnym przepisie jest taka polewa do tego/ taki syrop:
40 dkg cukru
1/4 l wody
sok z 1/2 cytryny
Cukier, wode i sok cytrynowy gotujemy ok.5 minut, az otrzymamy gesty
syrop,
który wylewamy na ciasto.
Smacznego !



Ciasto jogurtowe
Jestem, jestem :-))
Ciasto jogurtowe:
Wszystko wrzucam "na oko" ale na poczatku dobrze jest zmierzyc,zeby wiedziec
ile to oko ma wynieśc. Do tego zycie ułatwia mikser- ja nie mam i wszystko
ręcznie trzepałam- ale na pewno mikserem sprawniej.
Składniki:
75 dkg maki
łyzeczka proszku do pieczenia
łyczeczka sody
25 dkg masła
15 dkg cukru
5-6 jajek
1/4 l jogurtu ( najlepiej gestego, np,ZoTT )

Make mieszamy z proszkiem i sodą. Masło, cukie i żołtka ucieramy na krem i
powoli dodajemy go do mąki - cały czas zagniatając ciasto, potem dodajemy do
tego jogurt.
Do rzadkiego ciasta ( takie ma byc ) dodajemy ubite na sztywno białka.
Lekko mieszamy i wkładamy do formy.
Pieczemy 45-55 minut (zalezy od waszego piekarnika, patrzyc czy nie za bardzo
sie przypieka ) w srednio nagrzanym piekarniku ) ja nastawiam ok 150-max 170
stopni )
Na wierzch dzisiaj poukładałam wczorajsze truskawki -
w oryginalnym przepisie jest taka polewa do tego/ taki syrop:
40 dkg cukru
1/4 l wody
sok z 1/2 cytryny
Cukier, wode i sok cytrynowy gotujemy ok.5 minut, az otrzymamy gesty syrop,
który wylewamy na ciasto.
Smacznego ! ja juz zajadam chociaz jeszcze ciepłe.



peeling kawowy - przepis
Na jedną porcję peelingu:
3 łyżeczki kawy naturalnej (mielonej, jakości byle jakiej :)wsypujemy do
filiżanki i zalewamy wrzątkiem (można użyć filtra od expresu do kawy - wtedy
jest mniej roboty). Kawę odcedzamy po kilku minutach - i przekładamy do
jakiegokolwiek naczynia (jak nie lubicie zmywac, to polecam kubki po
smietanie lub jogurcie:). Do fusów dolewamy (do wyboru) - balsam do ciała lub
jakikolwiek krem, a najlepiej żel pod prysznic - tyle tego smarowidła, żeby
było razem ok. pół kubeczka jogurtowego (poj. 150 ml). Mieszamy i nacieramy
tym specyfikiem ciało - zaczynając od prawej nogi od kostki, potem lewa noga,
biodra, brzuch. Całe ciało nacieramy ruchami pionowymi lub kolistymi, a tylko
brzuch - kolistymi zgodnie z kierunkiem wskazowek zegara. Jesli do kawy
dodałyśmy balsamu czy kremu - trzeba sie po tym peelingowaniu umyc :( - jesli
był to żel - wystarczy sie spłukac :)
To jest peeling nie tylko dla grubasek ;) ciało po nim jest świetnie
wygladzone, jędrne, milutkie w dotyku. Cały czas chce się je dotykac ;) A
skutek uboczny w postaci pomniejszenia celulitu i wyszczuplenia - trudno, jak
już musi tak byc ;)))) to niech będzie :)))
Polecam wszystkim paniom niezaleznie od wieku - mozecie go polecac swoim
mamom, babciom i corkom (jesli sa na tyle duze:)
M.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)