Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

" />Nie mam chwilowo przepisu pod ręką. To ciasto przypomina torty francuskie (jasne, lekkie ciasto biszkoptowe, krem na bazie bitej śmietany) i najczęściej truskawki. Obecnie jednak nie ma już jednego kanonu jak powinno wyglądać krisumasu keeki, chociaż element truskawek jest ciągle popularny.

Kilka tegorocznych propozycji krisumasu keeki można zobaczyć na stronie:

http://www.printemps-ginza.co.jp/foods/ ... /index.htm



" />Bananowo- kokosowa wariacja serowa
łatwe
Składniki Przepis
CIASTO:
3 jaja
2 żółtka
8 dag cukru pudru
10 dag mąki
1 mała torebka proszku do pieczenia
1-2 łyżki ciemnego kakao

KREM
3 łyżeczki żelatyny
25 dag białego sera tłustego
25 dag serka mascarpone
50 ml mleka
2 duże banany
2 łyżki wiórków kokosowych
50 ml malibu
15 dag cukru pudru
2 białka

PONCZ
50 ml malibu
25 ml przegotowanej wody CIASTO:
Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ucieranej masy. Przygotowane ciato rozsmarować na blaszce i piec w temp 180 stopni przez 20 min. ( piekarnik rozgrzany).
KREM:
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem tak żeby nie było grudek, dodać do masy serowej serek mascarpone.
Mleko wlać do rondelka, wsypać wiórki pogotować chwilke razem, dodać żelatynę i mieszać na malutkim ogniu aż się żelatyna rozpuści. Przestudzić lekko, dodać malibu i wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Mleko z żelatyną dodać do masy serowej miksując razem.
Do piany dodawać po łyżce masy serowej mieszając delikatnie.

Zupełnie zimny biszkopt naponczować, ułożyć na nim połowę masy, ułożyć pokrojone wzdłuż, lub w plasterki banany, przykryć pozostałą masą. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki można udekorować plasterkami bananów i stopioną czekoladą.
Smacznego!!!



" />[31.08] 21:39 Aleksia, str.567

W sobotę robiłam deser włoski. Dopiero później w innym źródle doczytałam się że to tiramisu. Zdjęcia niestety nie zrobiłam, ale obiecuję poprawę.
Wczoraj przeglądałam przepisy na stronce i nie znalazłam tiramisu, więc pozwolę sobie wpisać.

Tiramisu.
===============

250 g śmietany kremówki, 700 g seka mascarpone, 1,5 szklanki cukru pudru, 100 ml amaretto, 6 żółtek, 3 paczki podłużnych biszkoptów ( po 140g), 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, gorzkie kakao do dekoracji.

Kawę zaparzyć w szklance wody.Żóltka utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę. Dodać ser, dokładnie wymieszać. Dodać ubitą na sztywno śmietanę. Zimną kawę wymieszać z amaretto. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować cienką warstwą kremu. Biszkopty moczyć w kawie, ułożyć na spodzie tortownicy i cienko posmarować kremem. Czynności te powtórzyćdo wyczerpania się składników. Powinny być 4 warstwy biszkoptów, a ostatnia to krem. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na 4 godziny. Smacznego



" />
">salatke z ryzu, ananasa, kukurydzy i czosnku.
ło jezu, bo takiej salatce mozna halucybacji pewnie dostac

ja potrafie kompletnie przygotowac tylko nalesniki

a slyszyalem tez, ze jest takie cos jak tort marihuanowy..:

czas przygot. 1,5 h, 100 g - 450 kcal
Składniki:
250 ml mleka
pół kostki masła
10 g marychy
pół litra śmietany 36 proc.
2,5 szkl. mąki, najlepiej tortowej
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie i laskowe (wedle uznania)
1 tabl. białej czekolady

Wykonanie:
Placek
Mleko podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy zaczyna parować, wrzucamy maryśkę, dodajemy masło. Wszystko razem musi się zagotować. Następnie, nie czekając aż wystygnie, dokładnie miksujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy mąkę oraz siekane orzechy, proszek do pieczenia, startą na tarce czekoladę. Dokładnie wszystko mieszamy. Wlewamy do nasmarowanej olejem brytfanny. Wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni, minutnik nastawiamy na 20-30 min. Ciasto wyjmujemy, gdy spód jest rumiany.
Krem
Śmietanę rozlewamy na pół. Jedną połowę ubijamy z cukrem waniliowym, drugą z normalnym - tak by powstała bita śmietana. Upieczony placek kroimy na pół i przekładamy kremem. Drugą połowę przekładamy drugim kremem, łącząc podzielone placki. Wystrój zewnętrzny wedle okazji i uznania. Uniwersalny: siekane orzechy, kakao i winogrona.

Zapodalem ten przepis z ciekawosci Waszych opinii. Sam raczej nie zamierzam tego robic, ale na 50 urodziny chcialbym taki



To ja poprosze o przepisy :-))))
Budyn mozna zrobic samemu, jest po prostu pycha, no i oczywiscie jest "czysty"...
1,5 szklanki mleka
2 lyzki maki ziemniaczanej
troche cukru - ilosc cukru jest uzalezniona od osobistych preferencji, ja daje dwie duze lyzki, jesli ma to byc budyn uzyty potem do kremu do ciasta, daje cwierc szklanki
szklanke mleka zagotowac z cukrem, w pozostalosci mleka rozmieszac make. Potem zdjac mleko z ognia, wlac mleko z maka i wstawic z powrotem na maly ogien, mieszac, az zgestnieje.
To byl przepis podstawowy. Mozna dodac soku owocowego do tej resztki mleka z maka, mozna dodac kakao, starta czekolade, wiorki kokosowe - i mamy budynie roznego smaku.

Mam tez przepis na "niebo w gebie" - bezglutenowe, na sodzie. Robie tez ciasteczka i ciasto drozdzowe kukurydziano-ziemniaczane.

Wlasciwie to nigdzie nie znalazlam maki gryczanej, tylko ryzowa i kukurydziana.



Jakis czas temu robilam to ciasto ale w prostokatnej formie. Rownie dobrze mozna zrobic w tortownicy. A przepis mam z ksiazki 103 ciasta siostry Anastazji.

BEATKA
Upiec dwa biszkopty jasny i ciemny (ja zwykle robie takie po 4 jajka).
KREM:
1 l mleka
1 szkl. cukru
4 lyzki maki ziemniaczanej
4 lyzki maki pszennej
2 zoltka
2 kostki masla lub margaryny (ja robie z maslem, jest smaczniejsza)

+
2 galaretki wisniowe
2 galaretki agrestowe
30 dag zielonych winogron
1 puszka brzoskwin

Wykonanie:
KREM:
obie maki i zoltka roztrzepac w 1/4 l mleka. Pozostala czesc mleka zagtowac z cukrem. Dodac przygotowany rozczyn i ugotowac budyn. Maslo utrzec i dodawac po troszke budyniu. Ucierac az do uzyskania gladkiej masy. Krem podzielic na 2 czesc.

Galaretki rozpuscic wg przepisu.

WYKONANIE:
1. w ciemnym biszkopcie po upieczeniu wyciac kolka (np.szklanka)
2. na jasny biszkopt w wysokiej foremce polozyc pierwsza czesc kremu
3. na masie ulozyc krazki z ciemnego biszkoptu
4. wolne miejsca wypelnic winogronami i zalac zielona, tezejaca galaretka
5. gdy galaretka stezeje, nalozyc druga czesc kremu i polozyc ciemny biszkopt z otworami
6. w otwory wlozyc pokrojone brzoskwinie i zalac czerwona, tezejaca galaretka.

Ciasto wychodzi bardzo wysokie. Jest tez bardzo pracochlonne ale naprawde warto bo jest pyszne .



A ja dodam przepis na pysznego rodzynkowca.
RODZYNKOWIEC

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta:
8jaj
1,5 szklanki cukru
1.5 mąki tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie czekoladowe
0,5 litra mleka
1,5 kostki masła
Dżem z czarnej porzeczki
40 deko rodzynek
0,25 litra rumu
2 czekolady deserowe
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

BISZKOPT DUŻY (z 8 jaj) .
Ubić pianę z białek i stopniowo dodawać 1,5 szklanki cukru
Następnie należy dodać po 1 żółtku
Oraz 1,5 szklanki mąki wymieszanej z pół łyżeczki proszku do pieczenia.

MASA DO PRZEŁOŻENIA :
Ugotować 2 budynie czekoladowe w pół litra mleka, wystudzić
Utrzeć 1,5 kostki masła na puszystą masę i dodawać ugotowany budyń po 1 łyżce.
Biszkopt przekroić na 2 części
Jedną część posmarować dżemem z czarnej porzeczki i na to położyć więcej niż pół kremu,
Przykryć drugą częścią biszkoptu i wyłożyć pozostałą masę

MASA NA WIERZCH
40 dkg rodzynek zalać rumem na ok. 10 godzin.
2 czekolady deserowe rozpuścić z 2 łyżkami wody dodać rodzynki, wymieszać i letnią masę wykładać na ciasto.

Ciasto jest pyszne życzę smacznego.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)