Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


Jesli ktos pracuje w tej restauracji moze mi podac szczegolowy przepis na
wykonanie w domu Bigmaca, ewentualnie moze sa jakies stronki zwiazane z
tymi
zagadnieniami. Wiem ze prosciej bylo by pojsc i kupic ale chcialbym
sprobowac jak mi wyjda samemu.


jaki przepis ??
kupujesz 2 gabki (na bigmacka 3 :) )
przekladasz jakimis odpadkami miesa (kopytka/pyski/wymiona) i masz gotowe
po kiego grzyba tobie przepis na mackowe rzeczy
kup sobie jakies buly przetnij na 1/2 wsadz schaboszczaka+serek i masz 100x
lepsze jedzonko

WORM




jaki przepis ??
kupujesz 2 gabki (na bigmacka 3 :) )
przekladasz jakimis odpadkami miesa (kopytka/pyski/wymiona) i masz gotowe


Nie rozumiem dlaczego wszyscy uwazaja, ze do tych wszystkich burgerow ida
odpadki miesne? Wedlug mnie odpadki ida TEZ, razem z reszta (ta dobra:
szynka, poledwica) krowy (no chyba ze to McSwiney - swoja droga, czy ktos
wie z jakiej to ksiazki wziete jest? :)
Pzdr
Mickey



witam,
a ja nie moge spac, bo martwie sie jak zorganizowac jak najtansza podroz dla
gosci ze stanow. mamy czas do poniedzialku zeby podac informacje na temat lotu
i zalatwic jakies fajne i dostepnie cenowo hotele we wroclawiu. oprocz tego
musimy w koncu zarezerwowac podroz poslubna - wychodzi na to ze jedziemy do
grecji na 7 dni.... i podjelismy decyzje ze w marcu (kiedy skonczy sie nam
umowa na wynajem mieszkania) przeprowadzamy sie do europy; moj narzeczony chce
sie nauczyc polskiego, wiec gdzie nie lepiej nauczyc sie naszego pieknego
jezyka jak w samej polsce. jednak z powodu finansowych ja bede musiala dostac
prace gdzies w kraju anglosaskim a on pobedzie w polsce na kilka miesiecy; tak
naprawde do teskno mi do polski! sierpniu minie 10 lat i jak do tej pory nie
moge znalezc dobrych kopytek nigdzie w sklepie ... wiec, jakie przepisy sa
dla polakow wyjezdzajacych na wyspy, czy musze starac sie o wize, jakie i gdzie
dostac papiery????



kopytka najlepsze wychodza z przepisu na kluski slaski: 1 kg ziemniakow
ugotowac i przepuscic przez praske, dodac 1/4 objetosci maki ziemniaczanej i 1
jajo. Wyrobic gladka mase, uformowac waleczki, pociac ukosnie na kopytka,
gotowac we wrzatku osolonym do wyplyniecia.
Oczywiscie jest wiele szkol, czy jajko, czy zoltko, czy ziemniaki cieple czy
zimne. Ile gospodyn tyle przepisow. Ale spokojnie mozesz skorzystac z tego.



...oto przepis na wspanialy sos "Bolonski":lekko podsmazyc na patelni pokrojona
drobno cebule,marchewke i seler wloski, nastepnie dodac mieso mielone i skropic
winem bialym lub czerwonym, gdy wino wyparuje dodac butelke przecieru
pomidorowego i przyprawy(np.majeranek , bazylie,rozmaryn),dolac troche wody i
dusic okolo 30 minut,podawac z kluskami, kopytkami oraz z..chlebem. Smacznego.



Najczęściej można spotkać gnocchi z ziemniakami bez sera, takie maleńkie
kopytka. Ale są i takie o jakich mówisz.
Podaję link polski ze zdjęciami jak się gnocchi robi. Ponad pierwszą serią
zdjęć kliknij link do Epicurious, wyjdzie dwadzieścia kilka przepisów, ale po
angielsku; są i z twarogiem włoskiego stylu.
restaurants.pl/przepisy/makarony/gnocchi.htm



Wiesz .. mi się nigdy nie kurczą, może masz jakiś inny przepis na ciasto?
Jak pisałam wyżej, roluję ciasto na takie wałki jak na kopytka i ciacham nożem
na równe kawałki, tyle ile mam foremek. Każdy kawałek kładę na dno foremki i
uciskam palcami po bokach, nadmiar ścieram kciukiem z brzegów.
Ja lubię cienkie babeczki i z mojego przepisu starcza mi ciasta na 40 foremek.
Coś kojarzę, że kiedyś moja mama [optymalna:)], powiedziała, że ciasto kruche
jest lepsze jeśli doda się do niego trochę smalcu. I właśnie wtedy babeczki nie
trzymały kształtu, tylko się kurczyły i ślizgały z formy.
Może temperatura pieczenia ma tu ważne znaczenie, ja piekę w temp ok 200-220C,
do uzyskania złotego koloru.
Pzdr



MOSKOLE, ale jak?
to kolejny przysmak podhalański, który bardzo mi smakuje, ale zazwyczaj tylko
w knajpie, wypadało by w końcu zakasać rękawy i samemu je zrobić, ale jak?
znalazłam taki przepis, ale nie wiem, czy jest dobry? może ktoś ma inny,
sprawdzony?
Przepis na moskole:
Kilogram ziemniaków ugotować, ugotowane rozgnieść i wymieszać z 1/4 szklanki
mąki owsianej. Ugniatać tak jak ciasto na kopytka (ale bez jajka). Uformować
placki, obtoczyć je w mące i piec na rozgrzanej blasze lub patelni.



włoskie ciasteczka migdałowe
Witajcie, potrzebuję pomocy w podrobieniu deseru, który jadłam w piątek u
Włocha. W karcie nazwano to "ciasteczka migdałowo-cytrynowe".

Na moje oko to:
(1) ciasteczka te miały dużo białek, bo były bardzo suche, nie kruche i
rozpadające się, ale właśnie suche, jak sucharki.
(2) musiały powstać z masy, którą dało się uformować w wałeczek, upiec, a
następnie zaraz po upieczeniu pokroić jak kopytka, na skos.
(3) w środku masa była jednorodna, od czasu do czasu trafiałam na siekane migdały

Znalazłam <a
href="http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=31561030&a=31561030">przepis</a>
w wątkach zarchiwizowanych, ale w rezultacie nie wiem, jaki był efekt tego
eksperymentu... Help :)

Pozdrowienia :)



czy wasze kochania pomagają wam w kuchni?
bo mój facet jest super jeśli chodzi o rzeczy które już kiedyś robił...
znacznie gorzej jeśli to jego debiut wtedy nie można go zostawić samego...
ostatnio zażyczyło sobie kochanie kopytka z gulaszem to ok
choć kopytka 1-szy raz w życiu zdarzyło mi się zrobić, wyszły super, ale tych
kopytek zdecydowanie za dużo zrobiłam jak na nas dwoje...
wstępnie ugotowałam tyle ile na obiad było potrzebne bo kochnie umierało z
głodu...

w przepisie który znalazłam napisane było iż 10 minut trzeba je gotować, tylko
że ja jak robię coś 1-raz to czuwam nad tym i po 3 od wypłynięcia już
wyciągłam bo zaczynały się rozgotowywać

były bardzo dobre, ale ja jakaś strasznie zmęczona byłam tego wieczoru i
poprosiłam żeby ugotował resztę za mnie i powiedziałam "2-3 MINUTY PO
WYPŁYNIĘCIU WYCIĄGAJ!!!"

ja zasnęłam w 5 minut, kochanie zajęło się gotowaniem
niestety zajrzał do przepisu i rano znalazłam jakąś maź w garnku...
żadnych kopytek do odsmażenia :( i "Przecież nic nie mówiłaś... z przepisu
robiłem"



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)