Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Drinki/Koktajle/Napoje
  Dziesięć przepisów na drinki
Składniki Przepis
1) Absolut Vaniliatini

* 30 ml absolut vanilia
* 10 ml wermut wytrawny
* 1 laska wanilii
* 1 plasterek cytryny

2) Bacardi Coctail

* 40 ml rum Bacardi białego
* 15 ml cytryny
* 10 ml grenadiny lub syropu z owoców leśnych
* 3 kostki lodu

3) Bahama Mama

* 40 ml białego rumu
* 20 ml Creme de bananas
* 40 ml soku pomarańczowego
* 40 ml soku ananasowego

4) Blue Lagoon

* 30 ml wódki
* 15 ml blue curacao
* 15 ml soku z cytryny
* 3 kostki lodu

5) Bronx

* 20 ml ginu
* 20 ml soku z pomarańczy
* 10 ml wermutu Martini Dry
* 10 ml wermutu Martini Rosso
* 3 kostki lodu

6) Coco jambo

* 40 ml rumu
* 20 ml Malibu
* 20 ml Passoc
* 50 ml soku pomarańczowego
* 5 ml soku ananasowego

7) Frutella

* 40 ml białego wytrawnego wina
* 20 ml Creme de bananas
* 20 ml wódki
* 20 ml soku pomarańczowego
* 120 ml soku ananasowego
* kilka kropel Campari

8) Pina Colada

* 40 ml białego wina
* 80 ml soku ananasowego
* 10 ml kremu kokosowego
* pół plastra ananasa z puszki (pokrój)
* 3 kostki lodu
* kawałek ananasa
* wisienka koktajlowa

9) Singapure Gin Sling

* 30 ml ginu
* 15 ml Cherry Brandy
* 15 ml soku z cytryny
* kilka kropel benedyktynki
* 1 kropla angostura
* 100 ml wody sodowej
* 3 kostki lodu

10) White russian

* 50 ml wódki
* 30 ml likieru kawowego
* 20 ml śmietanki kawowej



Dziesięć przepisów na drinki
  Składniki Przepis
1) Absolut Vaniliatini

* 30 ml absolut vanilia
* 10 ml wermut wytrawny
* 1 laska wanilii
* 1 plasterek cytryny

2) Bacardi Coctail

* 40 ml rum Bacardi białego
* 15 ml cytryny
* 10 ml grenadiny lub syropu z owoców leśnych
* 3 kostki lodu

3) Bahama Mama

* 40 ml białego rumu
* 20 ml Creme de bananas
* 40 ml soku pomarańczowego
* 40 ml soku ananasowego

4) Blue Lagoon

* 30 ml wódki
* 15 ml blue curacao
* 15 ml soku z cytryny
* 3 kostki lodu

5) Bronx

* 20 ml ginu
* 20 ml soku z pomarańczy
* 10 ml wermutu Martini Dry
* 10 ml wermutu Martini Rosso
* 3 kostki lodu

6) Coco jambo

* 40 ml rumu
* 20 ml Malibu
* 20 ml Passoc
* 50 ml soku pomarańczowego
* 5 ml soku ananasowego

7) Frutella

* 40 ml białego wytrawnego wina
* 20 ml Creme de bananas
* 20 ml wódki
* 20 ml soku pomarańczowego
* 120 ml soku ananasowego
* kilka kropel Campari

8) Pina Colada

* 40 ml białego wina
* 80 ml soku ananasowego
* 10 ml kremu kokosowego
* pół plastra ananasa z puszki (pokrój)
* 3 kostki lodu
* kawałek ananasa
* wisienka koktajlowa

9) Singapure Gin Sling

* 30 ml ginu
* 15 ml Cherry Brandy
* 15 ml soku z cytryny
* kilka kropel benedyktynki
* 1 kropla angostura
* 100 ml wody sodowej
* 3 kostki lodu

10) White russian

* 50 ml wódki
* 30 ml likieru kawowego
* 20 ml śmietanki kawowej

1) Obydwa składniki wlać do kieliszka. Ozdobić laską wanilii oraz skórką cytryny.

2) Do shakera wrzucić lód. Wlać rum, sok cytrynowy i grenadinę.Energicznie potrząstnąć przez 6-8 sekund. Przelać do koktajlówki, odcedzając lód. Kieliszek można przybrać plasterkiem cytryny.

3) Wszystkie składniki wymieszać w shakerze, przelewamy do szklaneczki. Dekorujemy ananasem i wiśienkami koktajlowymi na szpadce, słomką z 'palemką' . Przelewamy do szklanki do long drinków, podajemy po obiedzie lub kolacji.

4) Do shakra wrzucić kostki lodu. Wlać wódkę, likier i sok z cytryny. Wstrząsnąć energicznie przez 6-8 sekund. Przelać zawartość do koktajlówki pozostawiając lód w shakerze. Udekorować skórką z cytyny.

5) Do shakera wrzucić kostki lodu. Wlać gin, oba wermuty i sok z pomarańczy, energicznie potrząsać przez 6-8 sekund. Przelać napój, zatrzymując lód, do kieliszków koktajlowych. Kieliszki można przybrać skórką pomarańczową lub z cytryny w kształcie spirali.

6) Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki z lodem. Dekorujemy plastrem limy i twistem z cytryny.

7) Wszystkie składniki oprócz Campari mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki, w której jest kilka kostek lodu. Dodajemy Campari. Dekorujemy cząstką ananasa i truskawką. Podajemy w szklance koktajlowej.

8) Składniki koktajlu miksujemy 30 sek w blenderze elektrycznym. Przelewamy do szklanki do long drnków i dekorujemy kawałkiem ananasa i wisienką. Pdajemy z rurką.

9) Do shakrea wrzucić kostki lodu. Wlać wszystkie składniki oprócz wody sodowej i energicznie potrząstnąć przez 6-8 sekund by utworzył się jednorodny płyn. Przelać do niskiej szkl , zatrzymując lód i dopełnić wodą sodową. Szklankę przybrać wisienką koktajlową i połówką plasterka cytryny nadzisnymi na szpadkę.

10) Do szklaneczki old fasioned z 3-4 kostkami lodu lub kieliszka koktajlowego wlać alkohole, lekko zamieszać. Na wierzch ostrożnie wlać śmietankę. Używając do tego łyżki stołowej jej wybrzuszeniem do góry, aby śmietanki nie zmieszać z pozostałymi składnikami.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)