Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

sałatka gyros jest znana ale już podaje przepis. Układa sie ja warstwami wiec najlepiej jakas salaterka przeżroczysta. Piersi z kurczaka kroimy w kostke i smażymy z przyprawa gyros. Układamy na dno salaterki. Na to posupujemy pokrojona w kostkę cebule, na to idzie warstwa ketchupu, potem pokrojony ogórek, kiszony lub konserwowy, papryka najlepiej czerwona, warstwa majonezu, kukurydza i na sama góre kapusta pekińska też pokrojona. Ilość składników zależy od wielkości salaterki. A moja dietka jak najbardziej ok. Pomimo tego że miałam gosci to dzielnie sie trzymałam, za dużo nie podjadłam. Lubie przygotowywać różne pyszności i sprawia mi to radośc, a że sama nie jem to już mi nie przeszkadza a wręcz cieszy bo wiem ze mam jakiś cel.

Dziś też odwiedziła mnie@ , jest mi troche smutno, ale postanowiłam podejść do tematu w tym roku na luzie, co ma być to i tak bedzie, nerwami tylko pogorsze wszystko, więc z tego smutku nawet jeść mi sie nie chce.



Placek ziemniaczany z gulaszem


Przygotowujemy ciasto na placki ziemniaczane i smażymy 1 duży cienki placek na całą patelnię.

Składniki na gulasz:

* ½ kg mięsa indyczego
* 2 cebule
* 1 papryka czerwona
* 15 dkg ogórków konserwowych
* przyprawy : oregano, tymianek bazylia, papryka pieprz czarny
* sól, cukier
* 1 łyżka mąki
* ½ szkl. jogurtu naturalnego
* 1 śmietana lub 1 jogurt naturalny do posmarowania placka

Cebulę pokroić drobno i włożyć na patelnię na rozgrzaną oliwkę i posolić. Poddusić pod przykryciem. Mięso zmiksować w malakserze i przełożyć na patelnię do cebuli. Ogórki konserwowe i paprykę pokroić i dołożyć na patelnię. Wszystko obficie posypać ziołami i dalej dusić. Jeśli będzie mało własnego sosu, dolać trochę wody. Zaciągnąć sos 1 łyżką mąki rozmieszanej z jogurtem.

Podawać placki gorące złożone na pół z wyłożonym na nie gulaszem i posmarowane śmietaną lub jogurtem.

Można podawać z surówką z kiszonej kapusty lub z inną wg uznania.

Można również podawać tę potrawę polaną sosem grzybowym, ale przepis na sos podam innym razem.



Sałatka meksyka?ska

Nazywam ją sałatką meksyka?ską, ale tak naprawdę wrzucam tam co mi się nawinie..:D

Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryka
1 kapusta peki?ska
kilka ogórków konserwowych
sól,pieprz
oliwa
przyprawy wedle uznania

jeśli ktoś lubi to można dodawać jeszcze 1 puszka kukurydzy i 1 puszkę groszku(oczywiście najlepiej jakby nie było z puszki, ale pisze, żeby tak objętościowo było wiadomo..:D)

Kapustę i paprykę myjemy dokładnie,drobno kroimy i wrzucamy do miski, następnie płuczemy dokładnie rzeczy z puszki i dodajemy do reszty, kilka ogórków drobniutko kroimy i również wrzucamy do miski.Na koniec dodajemy jedna do dwóch łyżek oliwy przyprawiamy wedle uznania...mieszamy, odstawiamy na trochę do lodówki.po ok godzince jak wszystko się dokładnie"przegryzie" można wcinać.:D.

Taki przepis daje dość solidną porcje sałatki wiec spokojnie starczy na kilka osob.
Jeśli ktoś lubi może jeszcze dodać pomidora, lub np.kostkę sojowa..:).Wychodzi bardzo dobre..:)

SMACZNEGO..:d!!



Podaje tutaj przepis na sałatkę z zupką chińską ponieważ prosiła mnie o niego Angel

1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz

Zupki zrobić jak pisze na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić potem odlać wywar. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać nie trzeba dawać całej. Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy ( ja wolę bez groszku). Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje z pieczywem



Oto przepis na przepyszną sałatkę z sosem curry

- 3 piersi kurczaka
- kapusta pekińska ok.1 kg
- ogórek świeży lub kiszony (jak kto lubi)ja robie z kiszonych ok 5 szt.średnich
- puszka kukurydzy konserwowej
- czerwona papryka 3 szt.średnie
- jogurt naturalny(duży kubek)
- śmietana 12% lub 18% (duży kubek)
- pół szklanki soku pomarańczowego
- dwie cebule(średniej wielkości)
- przyprawa curry 2 łyżki
- vegeta lub jarzynka(do przyprawienia piersi z kurczaka ok 1 łyżki)
- olej
- sól

Piersi z kurczaka w całości przyprawiamy vegetą i smażymy do miękkości,a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Kapuste pekińska kroimy,ogórek w plastry,paprykę czerwoną w kostkę.
Pierś z kurczaka kroimy w paski,ja zazwyczaj te paski jeszcze kroje na pół,żeby były mniejsze kawałki.
Układamy warstwowo:
1.Kapusta pekińska
2.Pierś z kurczaka
3.ogórek kiszony
4.Papryka
5.Kukurydza

Następnie robimy sos(najlepiej robić go w tzw. międzyczasie)
Cebule kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy do momentu aż sie fajnie zeszkli,dodajemy przyprawę curry,mieszamy,chwilke podsmazamy i potem wlewamy sok pomarańczowy,jak się zacznie gotować przelewamy całość do wystygnięcia.
Tak przyrządzony przestygnięty sos mieszmy z jogurtem i śmietaną,doprawiamy do smaku solą.
Następnie polewamy sosikiem naszą sałatkę.Kolorek sosu musi być taki zółtawy.
Na wierzch zawsze zostawiam trochę kukurydzy i papryki do dekoracji.

Sałatka ta robi furrorę na każdej imprezie.POLECAM




  mozna jesc rozne salatki i sorwki

salatka z fasoli (najlepiej ugotowac, ale bez gazu mozna sie poratowac puszkami)
puszka czerwonej fasol
puszka drobnej bialej fasolki
fasolka szparagowa z puszki albo ze sloika
1 puszka cieciorki (opcjonalnie)
4ogorki konserwowe albo sloiczek grzybow marynowanych
swieza czerwona papryka

ogorki i papryke pokroic w kostke, odcedzic fasolki, wymieszac z sosem (majonez, albo na bazie oliwy i soku cytrynowego)

Salatka z kapusty pekinskiej

8lisci kapusty pekinskie (tak na oko, moze byc mniej lub wiecej)
1 maly por
mala puszka kukurydzy
1 jablko
majonez

kapuste posiekac, kawalek pora pokroic na plasterki(czesc czesci zielonej, czesc bialej), jablk w kostke albo utrzec na tarce. zamiast jablka mozna dorzucic garsc rodzynek

zreszta duzo jest salatek, kazdy pewnie zna jakies przepisy...

Jest tez makaron sojowy, nie wymaga gotowania tylko zalewa sie go wrzatkiem i czeka pare minut. Mozna kupic jakis sos typu instant

Zostaje jeszcze opcja pozyczenia malej kuchenki elektrycznej albo turystycznej kuchenki gazowej, jakis bar mleczny albo jedzenie na telefon, albo u rodziny;-)

elik i antek 21 mies



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)