Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

W życiu nie jadłem! Ale teraz mnie zaraziłaś, więc muszę spróbować :)
Zabieram się za szukanie przepisu.
Warto!!! Kaczka to pyszne miesko. Nie znam dokladnego przepisu, ale pewnie
bardzo niezdrowo smazona na glebokim tluszczu jak wszystko inne :-D Zapytaj
moze na pl.rec.kuchnia, tam jest pelno specjalistow :-)
Z chinskiego jedzonka polecam jeszcze smazony (na woku rzecz jasna) ryz z
krewetkami albo z kurczakiem i z jajkiem i banany w ciescie (te akurat
potrafie zrobic hiehie). Chyba glodna jestem :-)
Pozdrawiam
OLI
| |
| | | Przestańcie już!
| Obiad jem!!!
| Smacznego! :D
| Wytrzyj krzeselko jak wstaniesz :)
| Dziękuję, dziś zrobiłam eksperyment z gulaszem... wrzuciłam do niego
serek
| topiony... no szok jakie dobre!!!!
lol, ja tez takie dziwne rzeczy robie... ;)P
kaczke ze śliwkami?... ;)))))
A gulasz fantastyczny, podaje przepis.
Pół kilo wieprzowiny z tłuszczykiem, cebula. Usmazyć. Zalać wodą, dosypać
chińską zupkę (bez makaronu, chyba złoty kurczak... ;o))P), dwie łyżki
przecieru, kromka chleba (albo sama skórka od chleba - mniam!), serek
topiony Łososiowy (sic!), dusić do uduszenia. Popieprzyć. Chleb rozgnieść
widelcem. Trochę zagęścić.
Ma aksamitną konsystencję i jest swietny w smaku!
| ...zna przepis na kaczke po chinsku? (ew. moze byc po rumunsku) ;-)))
[...]
| PRZEPIS NA KACZKE PO CHINSKU
jak nie zmienisz nazwy przepisu na
< e-Chinese Roasted Duck Solution
to bedzie NTG.
bartek
____________________________________________
re.PUBLIK | Love @ First Site | http://re.publik.pl
Użytkownik "bartek rogalewicz" <rogalew@republik-cret.comnapisał w
wiadomości
| ...zna przepis na kaczke po chinsku? (ew. moze byc po rumunsku)
;-)))
| [...]
| PRZEPIS NA KACZKE PO CHINSKU
jak nie zmienisz nazwy przepisu na
< e-Chinese Roasted Duck Solution
to bedzie NTG.
Rozumiem, że miało być:
"Nowa strona B2C:
http://www.e-Chinese_Roasted_Duck_Solution.food.ch
"
JarekŻ
A jednak - zwykły pyskacz z ciebie, kolego zwykly2.
Kaczka lakierowana miodem to bardzo stary przepis kuchni chińskiej, mnie znany
od 1980 roku, z książki kucharskiej gromadzącej przepisy kuchni krajów całego
świata (wyd. 1975 rok). Najwyraźniej dla ciebie (ale nie dla mnie) świat się
zaczął razem z powstaniem Radia TOKfm i stamtąd czerpiesz namiastkę wiedzy
do swoich pyskówek na fk.
Internet w Chinach & chinskie przepisy na Taiwanie
Internet w Chinach jest i tak mocno ograniczony. Filtry powodują nie tylko
odcięcie wielu informacji, ale także zawężenie pasma przesyłowego. Co ciekawe, w
Hong Kongu wszystko działa jak należy...
A co ma znaczyć to, że zasady te mają obowiązywać na Taiwanie?? Jak to zrobią?
Inwazja? Znowu kaczka...
LKF
Dziwi mnie brak wyobraźni niektórych rowerzystów a przede wszystkim ich
arogancja, wczoraj idąc chodnikiem z moim 3-letnim dzieckiem, prawie rozjechała
nas parka szpanerków mały sie przestraszył a oni jakby nigdy nic pojechali dalej
to nie jest normalne aby nachodnikach nie mieć poczucia chociaż odrobiny
bezpieczeństwa. Chyba jest przepis że po chodnikach rowerem nie wolno jeżdzić?
nik nie egzekwuje prawa a w dodatku mamy targ na marszałkowskiej a niedługo całe
centrum będzie w stolikach z chińskim padziewiem. Chyba Kaczki kochają Sajgon.
Akcja "Pieprz syczuanski" - zrobilam !!!!
Z taka pewna niesmialoscia (bo to moj pierwszy raz z tym pieprzem ;) zrobilam
kluchy chinskie z krewetkami, bambusem i czarnymi grzybami na pikantno.
Powiem tylko, ze przy stole slychac bylo furkot paleczek i mlaskania - moje
chlopaki wrabaly po wielkiej misce i jeszcze sie ogladali za repeta :)))
Ktos chce przepis ?
Co do samego pieprzu : nabylam, obwachalam (zapach bardzo pociagajacy, troche
z domieszka jakby cedratu), sprobowalam : lupinka ma inny smak niz samo
ziarenko (nawiasem mowiac twarde jak diabli), zmielone razem jest
zaskakujace. Wciagam do stalego repertuaru przypraw, tym bardziej , ze
znalazlam mnostwo roznych zastosowan (np salatke z melona i swiezej miety -
juz sie oblizuje, sezon za jakies 2 tygodnie).
Acha, przy okazji nabylam olej sezamowy (potrzebny do przepisu) - tez bardzo
ciekawy smak.
Ale na razie, zachecona powodzeniem, zamierzam porwac sie w przyszly weekend
na kaczke lakierowana (pieprz syczuanski wchodzi w sklad "pieciu smakow", 4
pozostale tez nabylam). Przy tej okazji, gdyby doswiadczeni chinczycy chcieli
sie podzielic jakimis hints & tips, bede wdzieczna niewymownie !
Pozdrawiam skosnie ;)
Nazwa potrawy chińskiej???
Jadłam w Londynie zamówione z chińskiej restauracji takie danie:
Kaczka pieczona (w kawałku my ją pokroiliśmy w drobniutkie kawałeczki)
naleśniki takie cieniutkie, warzywa i różne sosy. Każdy sobie robił takie
naleśniki jakie chciał. Czy to danie ma jakąś konkrtną nazwę??? pomóżcie...
Szukam przepisów na sosy.
edwood1 - masz rację
Większość dań chińskich, japońskich, tajlandzkich czy indyjskich dostępnych w
rodzimych restauracjach nawet nie leżała obok swoich autentycznych odpowiedników
przyrządzanych w Azji, po części dlatego że oryginalne składniki są w Polsce
drogie i trudno dostępne a po części dlatego, że brak jest też prawdziwych
azjatyckich kucharzy - jak ktoś ma skośne oczy i wielki nóż do sushi to jeszcze
nie znaczy, że w Japonii wpuściliby go do kuchni aby chociażby ryby patroszył
czy wkładał colę do lodówki - tego trzeba się uczyć tak jak wykwintnego
gotowania po polsku - przepisy z mamusinej kuchni do tego nie wystarczą. I
dlatego najczęściej podawane są dania już "zeuropeizowane" i złożone głównie z
zamienników, substytutów i tak obficie polane sosem sojowym aby smak sosu
oszukał kubki smakowe i zaświadczył o "azjatyckości" potrawy. Jak ktoś jadł
kaczkę po pekińsku albo tajską zupę tom kha gai w miejscu ich pochodzenia, to
rozumie o czym mowa - w Polsce taki smak jest ciężko osiągalny, nawet popularne
sushi, maki i sashimi tutaj i w Japonii to dwie różne potrawy.
Bliss - raczej niezbyt drogo...
www.blissgarden.pl/menu.html
W kazdym razie pierwsza wolan restauracja chinska w Polsce i nadal
swietna.
Jedyne baklazany w sosie czosnkowym - nie chce podac szef przepisu:-)
Najlpsza kaczka po pekinsku z 10 zjedzonych w Polsce w ogole - od 8
lat:-)
Do ani_m prosba
Bardzo jestem zainteresowana tym twoim boczkiem, ktory nie dawno
robilas po chinsku. moze moglabys wrzucic przepis, zakupilam piekny
kawal surowego boczku i juz mi slinianki dzialaja, uwielbiam taki
wlasnie, a jeszcze bardziej kaczke lakierowana.
juz ci dziekuje, bagatella
Nigdy tej kaczki sama nie przyrzadzalam ale widzialam jak to sie robi i przepis
tez mam. (moze niezupelnie podobny do poprzedniego.
Kaczke trzeba najpierw dokladnie umyc i osuszyc recznikiem papierowym. Sparzyc
wrzatkiem (najlepirj na sitku aby nie byla zanurzona w tym wrzatku ( to w celu
oddzielenia skory od miesa)
teraz nalezy posmarowac cala powierzchnie kaczki mieszanka rozgrzanej melasy ?
(maltose) z octem 45 g melasy na 30 ml octu(bialego). Podwiesic kaczke w doprze
przewietrzanym miejscu i zostawic na jakies 6 godzin lub dluzej.
Piecyk nagrzac do 190 stopni i piec okolo godziny az skorka zbrazowieje.
teraz przeciac na pol wzdloz i dalej na drobne czesci (wg szkoly chinskiej,
tzn. odciac skrzydelka i nozki, pociac je na mniejsze kawalki , takie na
dwa "gryzy" , piers i cala reszte pociac w paski ok 2cm grubosci.
Podawac z Mu shu pancakes (nalesniki) zielona cebulka i sosem Hoi Sin.
Przepis na nalesniki pozniej
Znalazłam ten przepis w jakiejs gazecie i robiłam go już kilka razy - rodzina
zachwycona.
Na 4 osoby:
2 marchewki
3 dymki ze szczypiorem
puszka kiełków sojowych
puszka kiełków bambusowych / lub słoik /
puszka ananasa
2-3 filety z kaczej piersi bez kości
sos sojowy
słodko-kwaśny sos chili
sól, cukier
Z filetów zdjąć skórę, pokroić w drobne paseczki i wysmażyć na średnim ogniu.
Wyjąć chrupiącą skórkę, odlać połowe tłuszczu i usmażyć mięso z kaczki porojone
w kostkę.Mięso osolić i wyjąć łyżką cedzakową. Na tej samej patelni smażyć
marchewkę i dymkę pokrojone w paski. Dodać kiełki, przyprawić. Dołożyć mięsko i
pokrojonego ananasa wraz z sokiem. Całość smażyć, mieszając.Po wyłożeniu na
talerz posypać chrupiącą skórką. Ja podaje z pilawem ryżowym ale można z
makaronem chińskim albo z bułeczką.
Raz jadłam w jakiejś restauracji kaczkę po chińsku. Mieso dogotowane,kruche,
soczyste a wierzch jakiś taki słodkawy i bardzo chrupiacy.Wyprubowałam wiele
przepisów ale nie wiem nie moge trafić -najbardziej chodzi mi o tą chrupiacą
skorupkę na zewnątrz fileta. Na pewno nie była to maka ziemniaczana ani
kukurydziana .Będę wdzieczna za pomoc
KACZKA NA CZERWONO – kuchnia chińska
2-2 1/2 kg kaczki
3 cebule dymki pokrajane w kawałki
4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
1 mała posiekana cebula
Sos:
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
1/4 szklanki czystej wódki lub wytrawnego białego wina
Osuszyć kaczkę, włożyć piersią do dołu do dużego, płaskiego garnka lub
brytfanny, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min, odlać około 1/4
płynu. Dodać cebulę dymkę, imbir, sól, sos sojowy i miód przykryć i gotować na
małym ogniu 1 godz. obracając ptaka dwa razy. Wlać wódkę, gotować dalsze 45
min. Ugotowaną kaczkę przełożyć na deskę, podzielić na porcje, ułożyć na
gorącym półmisku, trzymaę w cieple. Sos z brytfanny przecedzię do rondla,
postawię na dużym gazie, gotować do wyparowania ¾ płynu. Kaczkę zalać sosem.
Proporcje: dla 6 osób - jako danie główne, z ryżem i zupą
Ten i inne przepisy na drób na stronie:
68.pl/KURA/