Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

25.10 niedziela
9.30 śniadanie : jabłecznik włoski ze śliwkami z 80g mąki pp, 200g papryki;
10.30 kawa z mlekiem 1,5%;
13.00 obiad : zupa jarzynowa na kurczaku - kalafior, cebulka, natka, fasolka szparagowa, mięsko z kurczaka, śmietana 18%, plaster żółtego sera;
17.30 kolacja : plaster schabu smażonego w jajku, kalafior gotowany;
p - 1,5 / k - 1 ----> punkty 10 + 1 za 30 minut jazdy na rowerku stacjonarnym
-menu ok ale do śniadania brakuje mi nabiału
Do jabłecznika zawsze daję maślankę 1,5%, a nie daję tyle białek ile jest w przepisie, tylko 1 na podwójną porcję. I żeby się to dało wymieszać to potem podlewam maślanką obficie. Więc chyba jest pełnowartościowe
-jest pełnowartościowe
26.10 poniedziałek
8.00 śniadanie : boskie pierniczki + 2 muffiny murzynkowe, razem 100g mąki pp, duuża papryka;
9.00 kawa z mlekiem 1,5%;
13.00 obiad : golonka pieczona(chuda), kapusta gotowana;
17.30 kolacja : plaster sera żółtego, plaster pewnej wędliny, fasolka szparagowa, sos chrzanowy - łyżeczka kieleckiego, łyżka śmietany 18%, łyżeczka chrzanu bc;
p - 2 / k - 1 -----> punkty 10 + 1 za 30minut stacjonarnego.
-tak samo jak wyżej. Menu ok ale dorzuciłabym jakiś kefirek albo jogurt (chude ofkors)
j.w. - muffinki murzynkowe z maślanki robiłam.
Skoro nie tylko ryby lubicie jeść kolejny przepis powodujący ślinotok.....
Składniki:
2 przednie golonki wieprzowe
warzywa jak do rosołu
liść laurowy
ziele angielskie
5 ząbków czosnku
majonez
sól, czarny pieprz, kurkuma, papryka, bazylia suszona – do smaku
Sposób przyrządzenia:
Golonki dokładnie oczyścić, umyć. W rondlu zalać golonki wodą, przyprawić solą i pieprzem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować około 60 minut. Podgotowane golonki wyjąć z rondla, schłodzić. Ząbki czosnku obrać, pokroić na połowę. Ostrym czubkiem noża wykonać w golonce nacięcia, w każde wkładać połowę ząbka czosnku. Przyprawy wymieszać, natrzeć nimi dokładnie golonki, odłożyć przykryte na noc do lodówki. Tak przygotowane golonki przed pieczeniem dokładnie nasmarować majonezem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlewając wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą miękkie. Podawać z piure z grochu i surówką z kiszonej kapusty.
a ja dziś zrobię to:
Składniki:
1. golonka
2. duża cebula
3. 1/2 szklanki sosu sojowego (może być sojowo grzybowy)
4. dwie czubate łyżeczki imbiru
5. łyżka smalcu
6. 5 łyżek cukru
Jak przyrządzić?
Golonko opłukać, zalać zimną wodą (po same brzegi), gotować. W pierwszym etapie gotowania zebrać z powierzchni pianę - (wyrzucić!).Do garnka dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, łyżkę smalcu, 1/2 szklanki sosu sojowego, 5 łyżek cukru, imbir. Gotować ok.3 godzin. W pierwszej godzinie pod przykryciem, w następnych gotować przerzucając golonko od czasu do czasu tak żeby sos prawie całkowicie odparował. Przy samym końcu gotowania, golonko powinno być miękkie, zaś sosu powinno zostać niewiele. Powinien się wytworzyć gęsty, ciemno - czerwony sos (syrop). Podawać poporcjowane polane sosem. dodatki: chleb, chrzan, musztarda i koniecznie dużo piwa !
Uwagi:
Potrawa jest niesłychanie sycąca ale za to bardzo smaczna. Nie polecam kethupu - zabija smak sosu, który jest podstawą tej potrawy.
przepis znalazłam w necie, ale było kilkanaście komentarzy w stylu "niebo w gębie" oraz "chwała Ci człowieku" ...więc dziś wypróbuję - na dwóch golonkach , własnie grzecznie siedzą sobie w lodówce :lol:
Golonka gotowana w rosole
Składniki Przepis
golonka wieprzowa tylna
2 piertuszki
4 marchewki
seler
por
cebula
maggi
pieprz
sól
kostka rosołowa Golonkę opalić, umyć. Wrzucić do garnka, zalać woda tak aby była cała pokryta. Zagotować, usunąć szumowiny. Wrzucić umyte i obrane warzywa, dodać sól pieprz, kostkę rosołową, maggi i vegetę. Gotować na małym ogniu 3,5-4 godz. Wyjąć delikatnie aby się nie rozpadła. Podawać z chrzanem lub musztardą.
ugotowaną można również wrzucić do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut (200 st. termoobieg) - wtedy ładnie się przypiecze.
Smacznego!
GOLONKA Z ZIELONYM BOBEM
Składniki Przepis
1500g Golonki peklowanej b/k 1700g Bób mrożony gotowany 500g Cebula 250g Pietruszka zielone listki 150g Smalec 500g Wywar z golonk
Przyprawy : pieprz, magii Peklowaną golonkę gotujemy 1,5 godziny. Cebulę pokrojoną w kostkę należy zeszklić na smalcu.
Po ugotowaniu obrane z kości z golonki kroimy na kawałki tak jak na gulasz. Pokrojoną golonkę przekładamy do brytfanki z cebulą. Mrożony bób wrzucamy do wrzącej wody i po zagotowaniu na małym ogniu gotujemy
2 minuty. Po ostudzeniu bób obieramy ze skórki i łączymy z golonką. Całość zalewamy wywarem, który uzyskaliśmy z gotowania golonki. Dodajmy do smaku przyprawy według uznania. Na końcu tuż przed podaniem dodajemy obowiązkowo pokrojone liście pietruszki całość mieszamy i podajemy. Do gotowania golonki można dodać pokrojoną włoszczyznę. 100 gram potrawy to 140 kalorii
Austriacka Golonka
Składniki Przepis
1 tylnia golonka 2 kg (ze skora)
1 kostka rosolowa
12 lyzeczki soli
2 lyzeczki vegety
5 zabkow czosnku
14 szklanki oleju
12 lyzeczki mielonego kminku Oczyszczona golonke gotujemy z dodatkiem soli, kostki rosolowej i 12 lyzeczki wegety przez 2 godziny na malym ogniu (1kg golonki = 1 godzina gotowania).
Ugotowana golonke, wyciagamy z wywaru i jeszcze ciepla nacinamy. Nacinamy wylacznie skore na calym obwodzie golonki, z gory na dol robiac na niej tzw. paseczki w odleglosci okolo 1,5 cm. Nie nacinamy do konca aby skora sie nie rozpadla.
Rozgniatamy czosnek, dodajemy do niego vegete, mielony kminek i odrobine oleju, aby balo nam latwiej polaczyc nasza papke przyprawowa. Gotowa mieszanka nacieramy dokladnie nasza golonke. Zostawiamy ja na okolo pol godziny.
Reszta oleju nasmarowac golonke, smarowac ew. podczas pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 -180 stopni przez okolo godzine. Gdy golonka zacznie sie rumienic zwiekszamy temperature piekarnika do maximum i pieczemy golonke do momentu, az skora na niej sie spiecze i zrobi sie chrupiaca (ma miec zloty kolor).
GOLONKA W PIWIE z MIODEM
Składniki Przepis
Golonko
1 składniki:1 łyżeczka soli
3łyżki piwa karmi(nie inne)
1łyżka majeranku
1łyżka miodu
2 składniki:3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 składniki:1szklanka gorącej wody
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
reszta piwa
4 składniki: ostra papryka
miód Golonke dokładnie umyć. 1 składniki rozmieszać i wysmarować golonke.2 składniki pokroić i obłożyć mięsko. Zostawić to w garnku na 12 godzin.
Zalać wrzątkiem dodać pieprz i ziele. Wlać piwo i uzupełnić wodą aby golonka się topiła.
Gotowanie zależy od wielkości mięsa np.1kg=1h.
Po ugotowaniu ponacinać golonke w kratkę (samą skórę) posypać papryką , posmarować miodem i piec ok. 30 minut w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem w 200 stopniach.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!
Golonka pyszna
Składniki Przepis
* 2 średnie golonki - najlepiej przednie
* kostka rosołowa
* 2 marchewki
* 2 pietruszki
* seler
* por
* 2 cebule
* 1 główka czosnku
* liść laurowy
* goździk
* 6 ziaren ziela angielskiego
* kminek
* imbir
* chilli
* łyżeczka majeranku
* sos sojowy
* sól
* pieprz
1. Golonki wyczyścić, opalić i włożyć do niedużej ilości osolonego wrzątku z kostką rosołowa ,
2. Dodajemy łyżeczkę majeranku,kminek, ziele angielskie, liść laurowy, goździk, obrane ząbki czosnku, kolejno obrane warzywa.
3.Gotować ok. 90 min., do momentu, kiedy będzie można wyjąć kości, ale mięso nie będzie całkiem miękkie. Gdy golonki przestygną w wywarze, płyn przecedzić i postawić na małym ogniu, żeby odparował, a z golonek usunąć kości.
4.Zalewa: przecezony wywar, sos sojowy, imbir, chilli i posiekany ząbek czosnku.
Skórę należy ponacinać
5.Golonki układać w żaroodpornym naczyniu i zalewać przygotowanym sosem , tak by sos sięgnął do połowy mięsa. Piec w temp. 180°C ok. 30-45 min., systematycznie uzupełniając sos resztą wywaru, aż golonki będą miękkie.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem i oczywiście PiweM. Smacznego
Węgierska zupa chłopska po polsku
Składniki Przepis
Duża golonka (tylna), 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, cebula lub por, kawałek selera,główka czosnku, 250 ml. kwaśnej śmietany, 2 jajka, 2łyżki mąki i 1l. białego barszczu ( czyli żurku). No i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i Maggi w płynie. Golonkę opalamy (resztki szczeciny), i po opłukaniu- do garnka. Zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Po zszumowaniu do wywaru wrzucamy obrane jarzyny, czosnek i przyprawy i gotujemy aż mięso zacznie odchodzić od kości.Wtedy odcedzamy i do wywaru wlewamy żurek.
Następnie jajka mieszamy z mąką i śmietaną, "hartujemy" wywarem i bardzo powoli, ciągle mieszając, wlewamy do garnka z zupą, aż zgęstnieje - Ma mieć kremową konsystencję! Jednocześnie musimy pilnować aby się nie zagotowała! Ugotowane mięso kroimy na małe porcyjki (W końcu to zupa i je się ją łyżką) i wrzucamy do zupy.
Jarzyny można przerobić na sałatkę.
Jest to zupa tradycyjnie gotowana na Węgrzech w czasie żniw.Jest sycąca, prosta i wygodna bo jednogarnkowa A dlatego po polsku bo nie mogłem się pogodzić z oryginalnym sposobem zakwaszania tej pysznej zupy ( za pomocą octu!!). Nasz żurek jest zdecydowanie lepszy! A jak mówi przysłowie: ..." Polak, Węgier - dwa bratanki..."
Galaretka mięsna
Składniki Przepis
3 nóżki + 1 golonka
lub
2 nóżki + 2 golonki
woda 7-8 l.
marchewka
2-3 cebule
seler
pietruszka
ziele angielskie
pieprz, sól
liście laurowe
wegeta lub ziarenka smaku. maggi (b. ważne) Mięso zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień na minimum, tak, żeby tylko "pykało". 2-3 godziny przed końcem gotowania dodać właszczyznę.Po 8-10 godzinach gotowania - im dłużej gotujesz na maleńkim ogniu tym lepsze mięsko- "rozpływa się" wyjąć mięso i przestudzić.Wywar przecedzić. Mięso obrać z kości i drobniutko posiekać, w żadnym razie nie mielić!
Do wywaru dolać zimnej wody do wysokości 3/4 garnka, dodać 1 główkę zmiażdżonego czosnku i maggi - dużo- ok. 1/3 butelki! Zagotować. Dodać 1 żelatynę (w gorące dni 2).
Mięso rozłożyć na miseczki zalać wcześniej przecedzonym wywarem.
Bigos staropolski
Składniki Przepis
2.5 kg kwaszonej kapusty
0.5 kg wieprzowiny np golonka
0.5 kg wołowiny
0.5 kg dziczyzny mozna zastąpić wolowiną lub wieprzowiną
30 dag kiełbasy jałowcowej lub innej średnio podsuszanej
30 dag boczku wędzonego
2-3 cebule
10 dag grzybów suszonych nalepiej podgrzybków
15 śliwek wędzonych suszonych
3 łyzki smalcu
szklanka porto lub innego czerwonego wina np.malaga lub madera
po 4 jagody jałowca i ziela angielskiego
2 gożdziki
liśc laurowy
sól
szklanka rosołu Od razu zaznaczam ze bigos zaczynamy gotowac na co najmiej 5 dni przed spozyciem.Zaczynamy od upieczenia mięs.Kapustę kroimy,zalewamy rosołem i sosem z pieczenia mięs.Gotujemy godzinę.Grzyby moczymy z zimnej wodzie a następnie gotujemy w tej wodzie.Wywaru nie wylewamy gdyz bedzie potrzebny.Upieczone mięsa i boczek kroimy na kostke.Kiełbasę przesmazamy na cebuli.Sliwki kroimy na paski.Do kapusty dokładamy mięsa,kiełbasę,grzyby z wywarem i cebulę.Po 30 minutach dodajemy śliwki,przyprawy,wino i dusimy ok godzinę.Dosolamy do smaku.Odstawiamy w zimne miejsce.Przez następne 4 dni odgrzewamy bigos 2 razy dziennie.Po 4 dniach bigos jest ciemny i smakuje wyśmienicie.Jeśli jest zbyt rzadki odparowywac podczas odgrzewania
Pyszna golonka wg Aleex
Składniki Przepis
2-3 golonki
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
odrobina mąki
wegeta
ewentualnie:
groszek konserwowy
2 jajka ugotowane na twardo Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą.
Zagotować.
Kiedy zacznie wrzeć, wodę odlać. Ponownie zalać wodą golonki.
Do garnka włożyć marchewki, cebulę i czosnek, całość doprawić wegetą. Gotować do miękkości na małym ogniu. Może to potrwać nawet 2-3 godziny.
Kiedy mięso będzie mięciutkie, zdjąć z ognia, wyjąć na talerz i pozostawić do ostygnięcia (wywar zostawić!).
Po ostygnięciu mięso podzielić na większe kawałki pozbawione kości.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć na tłuszcz porcje golonki i obsmażyć na rumiano. Następnie dolać na patelnię trochę wywaru i dusić ok 15 minut. W ten sposób powstanie sos, który trzeba zagęścić odrobiną mąki. Golonka wyśmienicie smakuje z ostrymi dodatkami.
Smacznego!
Z pozostałego wywaru można zrobić pyszną galaretę. Wystarczy dodać do niego groszek, pokrojoną marchewkę i jajka, ewentualnie pokroić jeden kawałek golonki. Gdyby okazało się, że wywar jest mało esencjonalny, można dodać żelatynę.
Smacznego!
Aha - jeszcze jedno. Wodę po zagotowaniu golonki odlewa się, aby wywar był bardziej klarowny.