Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Dieta MM preferuje soczewicę-dostałam ulotkę z przepisami:
-Z pomidorami:
1 szkl soczewicy
3/4 szklanki domowego przecieru pomidorowego
1/4 szkl śmietanki
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
 natka pietruszki
Przyrządzić jak fasolę po bretońsku.

 Sałatka
20 dkg soczewicy
2 jajka ugotowane na twardo
20 dkg sera twarowego
pęczek szczypiorku
1/2 szkl śmietany,sól,pieprz do smaku
Soczewicę opłukać,zalać zimną wodą,pozostawić na 2 godziny.Potem
ugotować,odcedzić.Jajka i twarożek pokroić w kostkę,wymieszać z
soczewicą,posiekanym szczypiorkiem i śmietaną,doprawić do smaku.
/zamiast śmietany może być jogurt naturalny/.



Musta <musta@poczta.onet.plnapisał(a):


Ta fasola jest pyszna!

najlepsza jest fasolka po bretonsku

800g fasoli - moczysz przez noc
gotujesz i dokladasz podsmazone 400g boczku wedzonego i 400g kielbasy i
troche cebuli tez podsmazonej

doprawiasz koncentratem pomidorowym oraz sola, pieprzem i majerankiem


Wszystko byłoby lux, gdyby nie fakt, że nie jem mięsa ;)) A może znasz
jeszcze jakiś inny dobry przepis na fasolkę, lecz bez boczku?
Póki co pozostaje mi jadanie jej z sokiem pomidorowym lub smażoną
cebulką... :/ - jakoś nie mam innego pomysłu i nie wyobrażam sobie z czym
jeszcze mogłaby smakować. Aha, a propos tego soku... fasolka rzeczywiście
pyszna była, ale dopiero wtedy, gdy dodałam do niej sok pomidorowy. Dziwne,
ale w zwykłych pomidorach była strasznie gorzka.



Np to:
Bardzo szybkie ciasto orzechowe
BISZKOPT z kremem kokosowym i brzoskwiniowym!!
Ciasto czekoladowe mojej mamy
Ciasto z jabłkami i kokosem mniam!!!!
Fasolka po bretońsku Agnieszki
Kociołek szczęścia
Moj ukofany SNIKERSIK
SUPER SERNIK mojej Mamy!! Cytrynowy, z czekoladą.
tort bananowo-piankowy
WARIAT
Wyśmienita potrawka z kurczaka
Łatwe CIACHO WIEWIÓRKA- orzechy i jabłka!!!
Łatwy, pyszny i niedrogi 2 kolorowy przekładaniec

i wiele innych przepisów.Szukam szybkich ,tanich ,dobrych przepisów na obiad np
ostatnio w sobotę robiłam to:Moja fasolka z patelni !!
Nie lubię przepisów bardzo drogich i zbyt skąplikowanych Póki co nie zawiodłam
się a korzystam już z nich 4 lata.



felinecaline napisała:

> Kobieto! Rozczaruje Cie okrutnie, ale "fasolki po bretonsku" z Bretanii nie
> przywieziesz, bo nawet najstarsze Bretonki nigdy takowej nie gotowaly.

Dziwne.....W sieci sporo jest przepisów na "haricots blancs a la bretonne"...
Widziałem w Bretanii nawet kartki pocztowe ze zdjęciem i przepisem na to danie,
a pytani tubylcy potwerdzali jego istnienie...

Pozdr



Gotowanie fasoli raz jeszcze
Własnie przeczytałam kilkanaście przepisów na fasolkę po bretońsku i
sposoby gotowania fasoli są tam (tak po równo zwolenników kazdego
wychodzi) dwa:
1. Fasolkę moczyć, wodę koniecznie odlać, gotować w swieżej, nawet i
tę po chwili odlać, zalać wrzatkiem i dopiero gotować na dobre.
2. Fasolkę moczyć, po czym koniecznie gotować w tej samej wodzie.
Może ktoś wie, który sposób gotowania fasoli jest lepszy i dlaczego?



Gość portalu: CASPER napisał(a):

> Z powodu dołka życiowego muszę drastycznie obciąć wydatki. Szczerze mówiąc
> bardzo drastycznie. Bardzo proszę, poratujcie przepisami na tanie jedzonko,
> bo inaczej będziemy jeść na zmianę pomidorową i placki ziemniaczane... :(

Pierogi np "ruskie" z owocami, kapustą kisz. i mięsem (itp),makaron z
serem ,kluski na parze ,łazanki ,kartoflanka, żurek, frytki ,kasza gryczana z
jajkiem sadzonym ,ziemniaki z sosem chrzanowym + jajko ewentualnie mięso
gotowane ,wątróbka.......,opłacalne są potrawy "na dwa dni" -
gołąbki,nadziewana papryka,fasolka po bretonsku ,(nadmiar można zamrozić)



Gość portalu: zuza napisał(a):

> Przyniosłam sporo jasia z działki, lecz nie mam dobrego przepisu na fasolke
> po bretońsku :/ Może ktoś zna?

Ja robie tak:
- cebule obrac i posiekac; zeszklic na oleju (uzywam arachidowego) w duzym
garnku
- pomidory umyc, i pokroic na cwiartki; dolozyc do garnka z cebula; posolic,
popieprzyc, podgotowac chwilke
- do garnka dolorzyc wyluskana swieza fasolke, wymieszac, dolac szklanke wody,
i gotowac az fasolka zmieknie

Smacznego !



Kup normalną suchą fasolę (jaś na przykład), wymocz przez noc i zrób na przykład
tak:
gotowanie.onet.pl/22309,0,1,zeberka_wild_west,ksiazka_przepis.html
zamiast żeberek tak jak ja w tym przepisie daj podsmażony wędzony boczek, jakieś
wędliny pokrojone w kostkę i masz fasolke po bretońsku. wersję oczywiście.



Ja robie zawsze bigos w szybkowarze, w taki sposób: pół kapusty na dół, potem
mięso lub kiełbasa, cebulka posiekana, różne przyprawy:
ziele,listki,pieprz,majeranek, garść rodzynek,kilka suszonych śliwek,suszone
grzybki, na to reszta kapusty, trochę ugnieść, polać winem czerwonym, pół
szklanki wody i wrzucić trochę smalcu lub masła lub polać olejem i gotować
godzinę. zawsze wychodzi znakomity, wrzucasz co lubisz i to na oko a nie w/g
przepisu.
Fasolka po bretońsku, też dobra, ale najpierw ugotuj samą fasolę z przyprawami
30 min, dla największego jasia, potem dorzuć kiełbasę, cebulkę i przecier
pomidorowy, dopraw i pogotuj 10 min.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)