Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Justine_Ch, powodzenia na ostatnim egzaminie i gratuluję tego zdanego na 4!
A ja jutro robie ciasto dla teścia na niedzielę - taki inny sernik na zimno z biszkoptami, galaretką i truskawkami (oryginalny przepis z wiśniami jest super, mam nadzieję, że z truskawkami tez będzie ok).
Ja nie sprzątam już dzisiaj, jutro pewnie tez nie zdążę. Po południu jedziemy na grilla do znajomych.
W niedzielę urodziny teścia.
Ja drożdżowego jakoś nie robiłam jeszcze nigdy, więc też chętnie skorzystam z łatwego i sprawdzonego przepisu
A podaję przepis na pyyyyszny bananowiec:
Upiec biszkopt z 6 jajek.
I warstwa:
utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny z 1 szkl. cukru i 3 żółtkami,
dodać 70 dkg. zmiksowanych bananów i na koniec połączyć masę z
tężęjącą galaretką cytrynową.
I do lodówki, by masa zastygła.
II warstwa:
2 banany pokroić w plasterki, ułożyć je na masie bananowej i zalać
galaretką truskawkową.
I do lodówki...
III warstwa:
ubić pianę z 3 białek (żółtka wykorzystane do masy bananowej) z
3 łyżkami cukru, połączyć z galaretką pomarańczową.
Ciasto wygląda tak:
biszkopt + masa bananowa + galaretka + masa z białek.
wierzch posypać startą na tarce czekoladą lub czymś innym
Smacznego 
Aska - 24 ja jeszcze odnosnie tego ciasta czy ja mam te budynie wrzucic do tych truskawek z galaretką . Połaczyć te budynie w czasie gotowania galaretki z truskawkami?? Nie bardzo rozumiem ten przepis

Już kilkakrotnie robiłam ten biszkopt gdyż jest on bardzo szybki do zrobienia a przy tym bardzo dobry. Śmietana zmienia się w taki wspaniały krem. W sezonie truskawkowym, śmietanę wymieszałam z truskawkami a na wierzch biszkoptu dałam mus truskawkowy (zmiksowane truskawki wymieszane z galaretką truskawkową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody). Ciasto znikło w ciągu 1 godziny. Robiłam też wersję: śmietana wymieszana z wiórkami kokosowymi i też było wspaniałe. To jest naprawdę świetny przepis, który na dodatek zawsze wychodzi i wszystkim smakuje.
Dziś zrobiłam go pierwszy raz na urodzinki mojego Tomusia mamy
biszkopt:
5 jaj
niepełna szkl mąki ziemniaczanej
niepełna szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
najpierw ubić białka z cukrem potem dodać żółtka i ubijać 10 min, dodać mąke i piec ok 20 min w temp 170st.
biszkopt przekładam truskawkami - miksuje większość i wrzucam parę większych kawałków, dodaje galaretkę truskawkową ale tylko trochę aby trzymało się razem
Ciasto smaruję delikatną masą z bitej śmietany:
ok 700 ml śmietany kremówki
niepełna szkl mleka
2 łyżeczki żelatyny
3 cukry waniliowe
trochę tężejącej galaretki truskawkowej (dla koloru i posmaku)
mleko podgrzewam, rozpuszczam żelatynkę, po ostudzeniu wlewam do ubitej z cukrami waniliowymi śmietany, na koniec dodaje trochę tężejącej galaretki.
dekoracja wedle gustu i upodobań cukierniczki bądź cukiernika
Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach DOSŁOWNIE!!!
Smacznego!!!!
(to ciasto wygląda malutkie a to dlatego bo jest z połowy porcji. Normalnie przepis jest na blachę taką prostokątną)
masa twarozkowa przypomniala mi czasy "tuzprzedmaturalne", kiedy to wszystkie dziewczyny "jak jeden maz"
piekly murzynki na imprezy. Mi z murzynka zawsze wychodzil zakalec (zasluzylam na to przeklenstwo) wiec pieklam karpatke, ktora przekladalam masa z twarozkow waniliowych wymieszana z galaretka dla zageszczenia i truskawkami mrozonymi.
ja robię taką masę (tylko bez owoców) do ciasta kolorowego - cholewcia, niewiem jak wpisać link do tego przepisu, jest gdzieś dalej to ciasto na cincinku.
3 jajka
3/4 szkl.cukru
1 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500 gr truskawek
1 lub 2 op.czerwonej galaretki
Jaja utrzeć z 1 łyżką wody i cukrem na puszysta masę.Mąkę połączyć i przesiać następnie dodać do masy.Wymieszać,przełożyć do natłuszczonej formy i piec w temp.180' ok. 20 min. Truskawki umyć, osączyć i ułożyć na cieście. Następnie przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i tężejącą polać truskawki.
Sezon truskawkowy nadciągnął więc wpiszę kilka przepisów na ciasta z truskawkami z gazetki Naj (to chyba gazeta z zeszłego roku, dokładnie nie wiem bo mam tylko stronki z ciastami ;) )
Puszysty sernik jak marzenie
-15 dag herbatników
-10 dag masła
-15 dag cukru
- 50 dag półtłustego twarogu
-4 jajka
-50 dag truskawek
-1/2 torebki galaretki truskawkowej
-sól
-tłuszcz do formy
-łyżeczka skórki startej z cytryny
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Herbatniki rozdrobnić i dodać połowę masła, wymieszać. Masą wyłozyć natłuszczone dno tortownicy, formując brzegi. Zapiekać 10 minut w temp. 180*. Resztę masła stopić, ostudzić. Twaróg zemleć, zmiksować z żółtkami, połową cukru oraz skórką z cytryny. Dodać pozostałą część masła i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Ubijać dalej, wsypując powoli reszte cukru. Pianę wymieszać z masą, przełożyć do formy. Piec ok. 50 minut w 180*. Ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, przekroić na pół. Ułozyć na wystudzonym cieście. Owoce zalać tężejącą galaretką.

Bardzo smaczne ciasto, w zimie z mrożonych truskawek, to takie miłe przypomnienie lata. Przepis zaczerpnęłam kiedyś z jakiegoś numeru "Kuchni"
Upiec biszkopt z 5 jaj na dużej blasze.
Np. z takiego przepisu:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5łyżek cukru
1 cukier waniliowy
Jajka z cukrem ubić na parze, jak podwoją objętość zdjąć z pary i ubijać nadal, aż wystygną, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
lub z takiego:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka octu
na czubek noża amoniaku
Białka ubić z cukrem na sztywno
Żółtka wymieszać z octem i amoniakiem ( spieni się), wymieszać delikatnie z białkiem, dosypać mąkę.
Piec na pergaminie ok. 10-15 minut w nagrzanym do ok 220-250 stopni piekarniku.
Wyjąć z papierem, lekko przestudzioć i zwinąć wraz ze ściereczką w rulon, wystudzić.
Masa truskawkowa:
0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone)
1 szkl. śmietanki kremówki
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru ( lub do smaku)
Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, wystudzić. Truskawki zmiksować, śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie truskawki ze śmietanką, wlać galaretkę. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć masę na biszkopt, ponownie delikatnie zwinąć. Można po wierzchu też polać masą, udekorować bitą śmietanką i/lub świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.
A ja jutro robie ciasto dla teścia na niedzielę - taki inny sernik na zimno z biszkoptami, galaretką i truskawkami (oryginalny przepis z wiśniami jest super, mam nadzieję, że z truskawkami tez będzie ok).
Dobra synowa jesteś.
A moja teściowa mi zapowiedziała, że mam nic do jedzenia nie szykować, bo ona wszystko swoje przywiezie, nawet żurek na niedzielne śniadanie. Więc ja nie będę taka wyrywna i nic nie szykuje do jedzenia.
Chyba tylko jakąś sałatkę na sobotni wieczór. Ciasto też ma przywieźć. Wg niej ja mam się oszczędzać.
Niech jej tam będzie.
Zawsze się porządnie przygotowuje, ale upierać się nie będę.
Torcik truskawkowy na zimno
porcja na dużą tortownicę
50 - 60 dkg świeżych truskawek
opakowanie okrągłych biszkoptów
3 galaretki truskawkowe
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Dwie galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Można dodać mniej wody (3 szkl). Zostawić do ostudzenia.
Zimne mleko skondensowane przelać do wysokiego naczynia. Zmiksować. Kiedy zacznie tworzyć się pianka, dolewać, cały czas miksując, rozpuszczone ostudzone galaretki (2 sztuki).
Na biszkopty ostrożnie wylać zmiksowane mleko z galaretką (jeśli masy będzie za dużo, część można rozlać do salaterek).Wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
Po zastygnięciu na masie ułożyć truskawki - jedna obok drugiej. Zalać je rozpuszczoną wcześniej i ostudzoną galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, aby zastygło.
Kiedy galaretka zastygnie, ciasto jest gotowe. Wyśmienicie smakuje w upalne dni (i nie tylko). Pokrojone porcje można ozdobić kleksem bitej śmietany
Mleko musi być skondensowane niesłodzone! Masa po zastygnięciu ma smak i konsystencję ptasiego mleczka.
Biszkopt z owocami i galaretką
Składniki:
BISZKOPT :
10 jaj,
10 łyżek cukru,
10 łyżek mąki,
szczypta proszku do pieczenia.
OWOCE :
ananasy, truskawki, wiśnie lub jagody,
2 galaretki do zalania owoców.
KREM :
2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe,
1/2 l śmietany,
cukier waniliowy.
Sposób przyrządzania:
Ubić białka, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka krótko ubijając, żeby piana nie straciła zbytniej sztywności. Następnie dodać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, wlać ciasto do tortownicy. Upiec biszkopt w temp. 165 °C. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
2 galaretki rozrobić wg przepisu. Lekko zastygające dodawać do ubitej śmietany ciągle miksując.
Układać biszkopt, krem, biszkopt, krem. Na wierzch ułożyć owoce i zalać lekko tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.