Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Stwierdziłem, że podzielę się kilkoma przepisami, które czasem też wrzucamy z żoną na naszą stronę domową. Na pierwszy ogień pójdzie tarta z owocami.
Tarta to najczęściej niskosłodzony placek na francuskim cieście, w sam raz nadający się na duszne i gorące dni. Średnio kruche ciasto w połączeniu ze słodyczą owoców idealnie poprawia humor, nieco odświeża człowieka i nadaje się na piknik czy poobiedni deser w cieniu. Szczypta cynamonu doda wypiekowi zachęcający, słodkawy aromat, wobec którego żaden łasuch nie przejdzie obojętnie.

Składniki
Ciasto francuskie (mrożone lub własnego wyrobu) â około 400-450g
Owoce sezonowe â miks owoców w ilości i proporcjach wedle uznania. Muszą to być owoce nadające się do pieczenia: jagody, jabłka, borówka amerykańska, wiśnie, melon (rewelka!) oraz chociażby brzoskwinia; cytrusy zdecydowanie odpadają.
Cukier - kilka szczypt; Posłuży do posypania owoców â zależnie od osobistych preferencji względem poziomu słodkości; samo mrożone francuskie ciasto jest niesłodzone.
Cynamon â duża szczypta â także posłuży do posypania owoców.
" />Wczoraj zrobiłam ciasto z owocami, które wyszło dobre, tym lepsze, że mało przy nim roboty. Oto przepis na małą brytwankę:
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- kostka margaryny (np. palma, Kasia)
- owoce (jagody lub porzeczki lub maliny). Owoce nie powinny być zbyt ciężkie, bo pójdą na dno i może wyjść zakalec czyli śliwki, truskawki odpadają
- cukier puder do posypania
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec wolno wlewać do ciasta roztopioną i schłodzoną margarynę, cały czas mieszając. Na wierzchu położyć owoce. Piec 50 min (ja zawsze piekę 60, po 50 minutach nie jest jeszcze dobre) w temp 180 stopni.
Smacznego!
Czy ktoś mógłby mi podać sprawdzony przepis na biszkopt (zwykły biszkopt, bez kremów itd) i na kruche ciasto?
zaraz spisze sobie przepis na tego bananowca skoro taki pyszny.Zrobie w weekend.dam znac jak mojej famili smakowalo.
A ja Wam podaje przepis na bardzo bardzo proste ciasto,moze bardziej na gorace lato ale moze byc tez na wsomnienie lata:)
004080]SMIETANOWIEC:[/color]
[color=#
4 x 300ml smietany soured cream albo w polskim sklepie homogenizowanej
3/4 szkl cukru lub wiecej jak kto woli
rozpuscic 6 lyzeczek zelatyny w 1/5 litra letniej wody(ja robie nawet nie 500ml tylko 350)
owoce wedlug uznania-jagody ,maliny,truskawki
Smietane zmiksowac z cukrem wlewac powoli rozpuszczona zelatyne ,miksowac.wszystko wlac do blachy ,lub zaroodpornego naczynia,do srodka wsypac mieszanke owocow ,wstawic do lodowki az zesztywnieje (zle dobralam wyraz) Na gore mozna wylac galaretke i udekorowac owocami.Bradzo smaczny i podobny do sernika na zimno.Smacznego
" />W takim razie ja podzielę sie z Wami moim słodkim daniem, które smakuje również pożeraczom mięska
Moje dzieci, jak i mąż przepadają za tym.
Są to amerykańskie naleśniki o nazwie PANCAKES :
1 jajko
1 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka
1 łyżka cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
Wszystko mieszamy i smażymy na małej patelni dość grube naleśniki( bardzo rosną)
Można dodać welde uznania jagody, banany lub rodzinki.
Patelnię smarujemy masłem.
U mnie w domu wszyscy wolą bez dodatków w cieście ale koniecznie smarują po usmażeniu własnej roboty konfiturą malinową.
Uwierzcie mi, wszyscy je lubią
Jest to przepis na podstawową porcję, ja oczywiście muszę ją zwiększać.
Życzę smacznego!
Placuszki owocowe - prosty przepis dla tych, co nigdy nie smażyli.
Składniki - ciasto:
- jajko
- kilka łyżek mąki
- trochę mleka (może być rzadka śmietana a nawet woda)
- troszkę cukru
- szczypta proszku do pieczenia (gdy lubimy placuszki pulchne)
(trzeba mieszać wszystko w misce - można mikserem, a można łyżką - aż do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji. Gdy chcemy upiec więcej placków, bierzemy więcej składników.)
Składniki - wkład:
- jakiekolwiek owoce - co kto lubi. Mogą to być:
*jabłka pokrojone w plasterki, w kawałki, lub starte na tarce (do wersji z jabłkami możemy dodać cynamonu)
*pokrojone truskawki
*pokrojony lub zmiażdżony widelcem banan
*maliny, jagody, brzoskwinie
Przygotowanie:
- rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni
- do ciasta dodajemy przygotowane owoce, mieszamy
- nakładamy łyżką ciasto na rozgrzany olej
- smażymy na nie za dużym gazie, na rumiany kolor z obu stron
- podajemy z cukrem, cukrem-pudrem, jogurtem, śmietaną
- jemy.
Moja ulubiona wersja to truskawkowa, a wersja nieco inna, to duże kawałki banana obtaczane w cieście i smażone. Uwaga - słodkie!
Smacznego.
Żeby nikt nie zapomniał 
PĄCZUSZKI

* 1 kg mąki pszennej
* 20 dag cukru (1 szklanka)
* 25 dag masła
* 6 - 7 jaj
* 1,5 szklanki mleka
* 5 - 6 dag drożdży
* 1 olejek śmietankowy, pomarańczowy, waniliowy (wg uznania
)
* szczypta soli
* marmolada, dżemik, jagody ...
* cukier puder do posypania
* olej do smażenia
Przepis: Z mleka, drożdży oraz z 1/3 części mąki wykonać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło (może być stopione). Wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie odstwało od ręki odstawić do wyrośnięcia. Jak już ciasto podrośnie, formować kulki, a do ich środka nakładać marmloladę wieloowocową (najlepiej twardą). Pączki kłaść na wysypanej mąką serwetce, żeby jeszcze podrosły. Kiedy nieco podrosną, smażyć je na gorącym oleju na złoty kolor. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy są dobrze wysmażone. Po usmażeniu wyłożyć na bibułę, aby odcedzić z tłuszczu i następnie posypać cukrem pudrem.
Piękne sliwki.:)
Znam jeszcze taki przepis:
50 dkg śliwek
30 dkg mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia (5g)
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
pól kostki masła
1 jajko
trochę rodzynek i cynamonu
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek, cukier, masło oraz połowę cukru waniliowego. Wyrobic kruszonke, dodac jajko, lekko wymieszac. Polowe zrobionej kruszonki rozsypac na spodzie tortownicy. Na ciescie rozłozyc sliwki, posypac rodzynkami, cynamonem i reszta curku waniliowego. Posypac na wierzchy pozostałą kruszonką . Piec 1/2 godziny w temperaturze 200 stopni. Na koniec posypać cukrem pudrem
Można je zrobic rownież z jagodami, morelami lub rabarbarem.
Mam. Sprawdzony dziesiatki razy.
KROK1. Bierzemy 3 wisniowe galaretki i rozpuszczamy w mniejszej ilosci wody niz normalnie /ok.pol litra/. Stawiamy na boku do wystygniecia. Robie to w duzym szkalnym kubku z miarka.
KROK2. Pieczemy biszkopt. Podaje przepis tesciowej, zawsze wychodzi.
SKLADNIKI:
4 jaja
1 szklanka cukru
4 lyzki oliwy
1 szklanka maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Bialka ubic z cukrem na piane, dodac zoltka, make z proszkiem do pieczenia, oliwe - dokladnie wymieszac /troche ubijam mikserem/. Pieczenie - w tortownicy, 180 st., ok. pol godziny
KROK3. Po upieczeniu i wystudzeniu nalezy biszkopt nasaczyc. Tortownice stawiam na szklanym talerzu. Nasaczenie: kubek przegotowanej, ale nie goracej wody + cukier + sok z cytryny /moze byc z butelki/. Smak slodko-kwasny albo slodkokwasny. Biore lyzke i polewam biszkopt.
KROK4. Krem. Ubijam /ale nie za mocno/ 2 butelki smietany kremowki /razem 600ml/. Odstawiam mikser. Biore galaretke. Powoli lyzka dodaje do ubitej smietany. NIE WOLNO MIKSOWAC, TYLKO MIESZAC LYZKA, BO BEDZIE TRAGEDIA! Nalezy dosc dobrze wymieszac, ale jak beda biale esy-floresy to tez OK. Troche galaretki zostawiam na wierzch, bo bedzie.
KROK5. Wylewam krem na biszkopt /wypelni rowniez boki/. Wstawiam do lodowki.
KROK6. Kroje truskawki na plasterki lub polowki. Czasami dodaje jagody, szczegolnie jesli mam. Wykladam na zastygniety krem. Polewam pozostala galaretka /jesli tez zdazyla zastygnac, to ociupinke ja podgrzewam/. Wstawiam do lodowki. A pooozniej zdejmuje obrecz /nozem nalezy okroic ciasto/ i wcinamy.
Przepis znalazłam dawno temu na jednym z forum internetowych. Trzy słowa - szybkie, proste i pyszne :-)
Skladniki:
1/2 kg truskawek (mogą być inne owoce: jagody, maliny)
40 dag mąki
25 dag cukru
3-4 jajka
pół szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach arakowy (lub cukier waniliowy)
Jajka utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać mleko z rozpuszczonym w nim uprzednio proszkiem do pieczenia oraz wsypać mąkę. Na końcu dodać zapach lub cukier waniliowy. Wszystko dokladnie wymieszać - najwygodniej i najszybciej mikserem. Wylać ciasto na okrągłą tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na wierzchu poukładać owoce. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 min, po czym i tak okazuje się, że trzeba dopiec 10-15 min ;-) Drewniany patyczek rozwiewa w takich przypadkach wszelkie wątpliwości :-)
Przepis dla leniwych albo zapracowanych na błyskawiczne "pierogi" jagodowe :)
Zrobić ciasto jak na kluski kładzione (najprostsza wersja to woda, mąka i sól), wsypać do niego jagody, delikatnie wymieszać i kłaść łyżką na wrzącą wodę. Poczekać aż wypłyną, dać im jeszcze chwilę czasu, odcedzić i zjeść.
Wygląda to okropnie, na eleganckie przyjęcie zdecydowanie się nie nadaje, ale w wersji domowej lub biwakowej jest rewelacyjne :))
A co powiecie na jagodki?Oto sprawdzony przepis.Bardzo pyszne...
6 dkg drozdzy
szkl. mleka
1/2 kg maki
3 zoltka
2 jajka
szkl.cukru
torebka cukru waniliowego
1/2 kostki(ok.10 dkg) masla
30 dkg czarnych jagod
szczypta soli
1.Drozdze rozetrzec z lyzeczka cukru,rozmieszac z polowa mleka i lyzeczka maki.Odstawic w cieple miejsce na 15 min.do wyrosniecia.
2.Maslo stopic.Zoltka i cale jajko utrzec z polowa cukru i cukrem waniliowym,dodac przesiana make,zaczyn,reszte mleka(2 lyzki odlac) i sol.Wymieszac.
3.Stopniowo wlewajac przestudzone maslo wyrabiac ciasto do chwili,gdy bedzie odchodzilo od reki.Miske przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 30 min.do wyrosniecia.Jagody przebrac,oplukac,osaczyc i wymieszac z cukrem(lyzke odlozyc)
4.Z ciasta uformowac walek.Odcinac z niego kawalki,w dloniach formowac placuszki,nakladac na nie jagody i szczelnie zalepic formujac buleczki.
5.Ulozyc je na blasze wylozonej pergaminem,odstawic na 15.min do wyrosniecia.posmarowac jajkiem roztrzepanym z odlanym mlekiem,posypac cukrem.Piec 40 min.w temp.180 St.
Składniki
ciasto:
1 szkl . maślanki , 2 jaja , 1 szkl . cukru , cukier waniljowy ,1/2 szkl . oliwy , 2,5 szkl .mąki , 3 łyżeczki proszku do pieczenia .
kruszonka:
1/2 kostki margaryny lub masła , 3/4 szkl . mąki , 3/4 szkl . cukru
przygotowanie:
owoce : maliny , jagody , poziomki . cukier i jaja ubijamy mikserem , dodając szklankę maślanki i oliwę .mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do ciasta , na koniec wsypujemy cukier waniljowy , owoce układamy na cieście i rozkruszamy kruszonkę na owocach . pieczemy 55 min. w tem. 180 " C smacznego
Przepis od Jolanty Putry
" />
">Nie wiem, jaką odmianę miałam, ale wykopałam i wyrzuciłam. Po dojrzeniu natychmiast osypywały się. Smaczne były, ale dosyć małe i trzeba to było zbierać z ziemi. Dojrzewały przed truskawkami.
Napiszcie może, jaka odmiana tak się zachowuje, a jakie trzymają się mocno.Tak, bardzo wcześnie dojrzewają. U moich już są wyraźne pąki kwiatowe. Niedługo będą kwitły. Ja ze swego doświadczenia wiem, ż wszystkie opadają. Dla mnie jest to bardzo wygodne gdyż nie trzeba męczyć się ze zbieraniem. Podkładam folię, strzepuję i już mam zebrane - nie muszę się męczyć ze skubaniem. U mnie też te wskazane na fotkach są najsmaczniejsze, rzeczywiscie w przeciwieństwie do pozostałych mają niskie rozłożyste krzaki. Moze ktoś zna przepis na ciasto z jagodami. Wszystkim posiadaczom jagody kamczackiej życzę smacznego.
" />Ja mam też te dwie i razem z nimi kupiłam jeszcze Wołszebnicę. Jednak od nich zdecydowanie smaczniejsze i o dużych owocach /takie wybitnie deserowe/ są 2 odmiany , które też mam ale nie znam nazwy. One sa charakterystyczne bo nie maja takich drobnych listków jak wspomniane poprzednio. Krzak jest niski , rozłożysty i liście są wieksze zielono -szare jakby lekko omszone. Dziękuję za przepis na ciasto. Będę któregoś dnia musiała zrobić gdyż w zamrażarce mam jeszcze dużo jagód. Narazie ddawałam do kompotów, bardzo dobre.