Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

ciasto:
-0.5 margaryny
-1 szklanka wody
1 szk.mąki pszennej
-5 jaj
w garnku zagotowac wode z margaryna,przestudzić,dodac przesianą mąkę i jajka.wyrobis gładkie ciasto drewniana lyżką.
Piekarnik rozgrzac do wysokiej temp.ok.220 st.i piec 2 placki.
Powinny na nich urosnąć"góry"
pieką sie szybko-max 15 min.
masa w wersji po polsku:
1,5 szkl.mleka
cukier waniliowy
15 dkg.cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
zagotowac 1 szkl.mleka z cukrem,w 0,5 szkl.mleka rozrobić mąki i wlac do mleka .ugotowac krem(jak budyń)
ostudzić,rozetrzec margaryne dodawac po łyżce w/w krem i ucierac na gładka mase
masa po grecku(latwiejsza i mniej pracochlonna)
kupić w markecie krem Milfeig(Giotis)i zrobic wg przepisu na opakowaniu(ubijamy zawartość opakaowania z 600ml mleka przez 5 minut)
masa przełozyć placki,posypać cukrem pudrem
Ciasto "WZ"
ciasto:
30 dkg maki pszennej
2 jaja
12,5 dkg masla roslinnego
20 dkg cukru
2 lyzki dzemu z calymi owocami
2 lyzki kakao
1 szklanka mleka
1 lyzeczka sody oczyszczanej
Maslo roslinne ucierac z cukrem i jajami, dodawac stopniowo make i pozostale skladniki. Mieszac do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylac na wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta blache. Piec w srednio goracym piekarniku.
krem:
25 dkg masla roslinnego
20 dkg cukru pudru
25 dkg gestej smietany kremowki
Maslo roslinne ucierac z cukrem pudrem, powoli dolewac smietane ciagle ucierajac az do uzyskania puszystego kremu. Ciasto przelozyc kremem.
trochę inny przepis:
Ciasto:
2,5szkl. mąki pszennej
25dkg margaryny
10 łyżek cukru
1/2 słoika dżemu
4 jajka
25 łyżek mleka
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Margarynę utrzeć na puch dodać cukier i jaja i dalej ucierać.Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki.Ciasto wylać na blachę pieć w nagrzanym piekarniku ok.30min.
Krem:
3 serki homogenizowane
25dkg cukru
1 szkl śmietanki
7 płaskich łyżeczek żelatyny
Smietankę ubić na sztywno stopniowo dodawać serki homo i cukier.Do gotowej masy wlać tężejącą żelatynę.
Upieczony placek przekroić na dwie części przełożyć masą.
_________________
Dawno już gofrów nie robiłam, ale o ile pamiętam, to wychodziły z tego przepisu:
(Przepis na 10 gofrów)
250g mąki
125g masła
50g cukru
cukier waniliowy
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4l śmietany lub mleka
szczypta soli
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Dodać po jednym jajku. Ucierać ręcznie lub mikserem do uzyskania gęstej, puszystej masy.
3. Do dość gęstego ciasta dodać śmietanę lub mleko. Starannie wymieszać.
Mam nadzieję, że się udadzą.
Przepis mojej babci o którym wspominałam w innym wątku... Kokosanki które smakują tak jak prawdziwe kokosanki a gdzie kokosu nie potrzeba
4 jajka
1 kostka margaryny lub masła
paczka kleiku ryżowego
szklanka cukru
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i razem dalej ucierać. Białko zmiksować na pianę.
Do masy z żółtek dodawać na przemian pianę białkową i kleik ryżowy. Wymieszać, nie ugniatać, można dodać troszkę olejku migdałowego. Na wysmarowaną blachę wykładać łyżeczką ciasto, na kształt kokosanek.
Ja dla wyglądu często posypuję kokosem takie ciastka i wtedy wyglądają jak 100% kokosanki
Przepis dała mi dzisiaj moja ciocia wydaje się być smaczny w sobotę pewnie go zrobię
przepis na 2 rolady
2x 25 dk sera żółtego ( salami,gouda w kawałku)
w misce utrzeć ok 10 dkg masła dodać 1 serek Hochland i dalej ucierać "serek ma być ten prostokątny "
do utartej masy dodać 3 ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka + ok 25dkg kiełbasy takiej lepszej pokrojonej w kosteczkę + papryka czerwona konserwowa cały słoik taki większy również pokrojona w kosteczkę + posiekany pęczek zielonej pietruszki, wymieszać odstawić- nie do lodówki
Każdy kawałek sera wsadzić do oddzielnego woreczka
w garnku nastawić wodę i wsadzić ser do wody doprowadzić wodę do wrzenia pokrywką przytrzymać końcówki woreczka żeby do sera nie dostała się woda.
Gdy ser się roztopi na jednolitą masę (nie może być grudek) wylać go na stolnicę i rozwałkować jak ciasto
Połowę farszu rozsmarować na serze i zwinąć jak roladę
Roladę owinąć folią aluminiową i jeszcze uformować żeby rolada miała ładny kształt
Wsadzić do lodówki na noc
smacznego !!!
Wykwintny tort orzechowy
CIASTO:
7 jajek
20dag cukru pudru
20dag mąki
½ torebki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao w proszku
10dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
KREM:
12 dag mielonych orzechów
120ml mleka
8 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
20dag masła
1 łyżka rumu
Przygotować ciasto; jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsypać po łyżce mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i posiekanymi orzechami.
Tortownicę natłuścić, wysypać mąką, napełnić ciastem. Piec ok. 45 min w tem 180st.
Mleko podgrzać w garnku. Cały czas mieszając dosypać cukier, mielone orzechy i cukier waniliowy, gotować na nie wielkim ogniu przez kilka minut.
Ostudzić.
Masło zmiksować na pianę, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce krem orzechowy. Wlać rum, wymieszać.
Zupełnie zimne ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć przygotowanym kremem. Ciasto można tez pokropić rumem. Zostawić trochę kremu na wierzch tortu i na boki.
Udekorować.
Przepis pochodzi z czasopismu "Tina". Nr 11/2007.
„120 wypieków na Święta”
magpie101 Boska jestes!!!!!!! :D
nie wiem o jakie ciasto marchewkowe Tobie chodzi, ja znam 2 bardzo podone przepisy-jedno z samym cynamonem, drugie z przyprawa do piernika :D
Skladniki:1/2 kg marchwi utartej na tarce o drobnych oczkach lub w robocie.
2 szklanki mąki
1 czubata szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka oleju
1 plaska łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania lub 1 podwójne przyprawy korzennej do pierników
1 łyżeczka sody
Wykonanie:Wszystkie skladniki oprócz sody włożyć do miski i wymieszać mikserem ok. 1-2 minuty. Dodać sodę i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do blaszki (wąska lub tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 min. w 180 st. C.
Skladniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 1/2 szklanki cukru
4 jaja
2 szklanki tartej marchwi
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaski łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
Olej utrzeć z cukrem, dodać mąkę, jajka, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i proszek do pieczenia, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew i oprószone mąką rodzynki. Wszystko wymieszać, a następnie wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 st. C.
Ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego:36_1_1: