Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

W tym wątku zachęcam się do dzielenia swoimi przepisami na ciasta, ciasteczka, torty i wszelakie łakocie.
Zacznę może od super szybkiego przepisu na ciasto "Rafaello"
składniki:
-0,5 litra mleka
-2 budynie śmietankowe
-kostka margaryny (Kasia)
-krakersy (najlepiej Lajkonik)
-1 żółtko
-2 paczki wiórek kokosowych
-3/4 szklanki cukru
wykonanie:
na mleku robimy budyń. Gdy przestygnie dodajemy do niego: cukier, żółtko, margarynę i wiórki (troszkę z tych 2 paczek zostawiamy na posypanie wierzchu ciasta), i to wszystko ucieramy mikserem.
Następnie w foremce układamy warstwowo krakersy-masa-krakersy-masa-reszta wiórek kokosowych

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
rafaello.JPG



" />To teraz na urodziny lub inną imprezkę Znalazłam ten przepis na necie. Prościutki i szybciutki Osobiście kupiłam gotowe blaty biszkoptowe bo mam lewe ręce do biszkopta. Najpierw mi pieknie wyrasta a potem dramatycznie upada (bez skojarzeń!)
Torcik pychotka


TORT RAFAELLO


Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
0,5 l. śmietany kremówki (36%)
1 śmietana 18%
2 śnieżki
2 czekolady (białe milki) rozpuścić na parze
1,5 paczki wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka roztrzepać i dodać do piany. Na koiec zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. W tortownicy wysmarować tylko spód. Na spód położyć papier pergaminowy, wylać ciasto i piec do zarumienienia.

Masa:
Zmiksować kremówkę. Dodawać śmietanę, śnieżki (w proszku) i rozpuszczone na parze czekolady. Na końcu wiórki kokosowe i wymieszać.

Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny). Przekładać masą. Udekorować np. migdałami.

Smacznego!



" />Podaje mój przepis na Rafaello (przepis Mironczuk!)



ciasto bardzo smaczne i łatwe do zrobienia

2 paczki krakersów lajkonik

1 litr mleka

1 szkl cukru

cukier wanilinowy

3 łyżki mąki tortowej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 paczki wiórków kokosowych 1 kostka masła

1 paczka płatków migdałów





Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym

odebrać z tego jedną szklankę i ostudzić do tej szklanki dodajemy mąkę ziemniaczaną i tortową

jeszcze raz zagotować mleko i dodać do tego mleka tę szklankę mleka z mąką

zagotować zrobi się taka klucha ostudzić

całą tę kluchę zmiksować z masłem w temperatura pokojowa dodać do tego wiórki i wymieszać łyżką



teraz krakersy przekładać masą i posypać płatkami migdałowymi powinny wyjść dwie warstwy ciasto musi trochę postać w lodówce aby krakersy zmiękły

smakuje prawie tak samo jak prawdziwe rafaello



" />jej,ale macie rozpęd!i asortyment!
a co ze śmietaną w cieście ze śliwkami?
RAFAELLO ja robię na biszkopcie-ciasto takie Wasze ciasto ze śliwkami bez w/w śmietany właśnie.nie wiem jak w Waszym przepisie ale moje jest smaczne dopiero jak postoi parę godzin-najlepiej noc lub cały dzień w lodówce,żeby wiórki dobrze nasiąkły budyniem



" />
">jej,ale macie rozpęd!i asortyment!
a co ze śmietaną w cieście ze śliwkami?
RAFAELLO ja robię na biszkopcie-ciasto takie Wasze ciasto ze śliwkami bez w/w śmietany właśnie.nie wiem jak w Waszym przepisie ale moje jest smaczne dopiero jak postoi parę godzin-najlepiej noc lub cały dzień w lodówce,żeby wiórki dobrze nasiąkły budyniem


Radzę spróbować zrobić RAFAELLO na krakersach lekko słonawych, wspaniale przełamują słodki smak budyniowej masy wypełniającej.
:wink:



CIASTO :

6 jaj
1 szklanka cukru
6 łyżek oleju
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Jajka ( całe ) ubijamy mikserem z cukrem i z cukrem waniliowym - az zbieleją odrobinę i cukier się rozpuści. Potem dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem i olej po łyżce - dalej ubijając. Gotowe ciasto do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Do pieca - 180 stopni - jakieś 30 min - sprawdzic patyczkiem. Ciasto musi całkowicie wystygnąć. Wtedy kroimy go na pół.

KREM :
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania snieżki
1/2 litra śmietany kremowki 30%
20 dkg wiórek kokosowych

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić śmietane mikserem z śnieżką. Dalej ubijać na niskich obrotach i dodać rozpuszczoną czekoladę i wiórki. 2/3 kremu do środka ciasta - reszta na wierzch. Dolna cześć ciasta można nasączyć pączem kawowym - łyzeczka kawy rozpuszczalnej, 1/4 szklanki gorącej wody, 5 łyżek spirytusu. Wierzch ciasta posypać zwykłym kakao.

Smacznego.



" />Jedyne ciasta, które ja sama umiem zrobić, to takie do lodówki, bez użycia piekarnika... Albo przynajmniej myślę, że umiem, bo jak na razie to dwukrotnie zrobiłam tzw. Rafaello, i tyle. Chyba nie o takie ciasta chodziło, ale i tak podam przepis, bo to zawsze jakaś odmiana od "normalnych" ciast Znalazłam różne wersje w Internecie, ale ja robię tak (bardzo łatwe):

Składniki (wystarczy na podwójne porcje dla 4-5 osób):

2 paczki słonych krakersów (to NIE MOGĄ być herbatniki, bo będzie ohydne)
2 kremy do karpatki Dra Oetkera (nie krem do tortów, bo będzie za słodkie i NIE budyń!)
Polewa do tortów w torebce (do podgrzania), najlepiej cytrynowa
Paczka migdałów w plasterkach
+ co tam kto lubi; rodzynki, orzechy, może karmel,...

Wykonanie (można modyfikować według uznania):

1. Ułożyć warstwę krakersów na blaszce czy na czym tam robicie
2. Przygotować krem do karpatki według instrukcji na torebce (potrzebne mleko, minimum 2%)
3. Ułożyć warstwę kremu
4. Uprażyć (wrzucić na patelnię bez oleju i co jakiś czas potrząsać, aż się zarumienią) migdały, posypać trochę
5. Warstwa krakersów
6. Warstwa kremu
7. Zagotować polewę, zrobić wzorki na kremie; po ostygnięciu będzie chrupać
8. Posypać resztą migdałów

W międzyczasie dodawać wybrane przez siebie składniki. Pycha i zawsze wychodzi



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)