Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

a ja sie dzis wysiliłam z obiadem zabełtałam ciasto na naleśniki, posmaruje je NUTELLĄ i już mężuś uwielbia a ja tez bo łatwo, szybko i słlodko

Dawać adresy jak jeszcze któras chce przepisy na Pizze HUT żeby potem nie było że jednej dałam a drugiej nie



Nie znam przepisu na naleśniki, ale może zadowoli ciebie przepis na placki z płatków owsianych

Płatki owsiane zalane odpowiednią proporcją gorącej wody odstawiam pod przykryciem do spulchnienia. Mieszam z jajkiem, łyżką mąki - czasem też dodaję podsmażoną cebulkę, sól, pieprz ziołowy - czyli w sumie wszystko co pasuje do placków ziemniaczanych.

Ciasto nakłada się na rozgrzany olej i smaży tradycyjnie. Placuszki są bardzo zdrowe i co ważne bardzo tanie.

Wracając do nalesników ... może chodzi o dodanie płatków owsianych do ciasta naleśnikowego ?


agutek



Zatem podaję przepis na zapiekankę:

ZAPIEKANKA Z KUKURYDZIANYCH NALEŚNIKÓW I CZERWONEJ FASOLI

Z mleka (ewentualnie wymieszanego z wodą), jajka i mąki (2/3 mąki kukurydzianej i 1/3 mąki pszennej), szczypty soli i odrobiny oliwy - robimy ciasto naleśnikowe. Na patelni smażymy naleśniki (ale takie żeby nie prześwitywały ). Ilość ciasta i naleśników - dostosować do potrzeb pojemności żołądków rodziny. Sama zwykle smażę 5 placków.

FARSZ:
-3-4 duże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę; wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Dusimy,aż do rozpadnięcia pomidorów i uzyskania dość gęstego przecieru;
-czerwoną fasolkę (najlepiej świeża czy suszona ; ugotowana do miękkości, ale to długo trwa, więc ja stosuję konserwową z puszki - odcedzoną) dorzucamy do duszących się pomidorów .
Doprawiamy ulubionymi przyprawami (ja stosuję przyprawę do mięsa duszonego Knorr i bazylię),. I jeszcze chwilę dusimy.

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian : placki kukurydziane i farsz pomidorowy. Ostatni placek posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut.
Gotową zapiekankę obficie posypujemy poszatkowaną natką pietruszką (albo świeżą bazylią).
Zapiekankę można jeść samą lub z ulubioną surówką.

Ps. Do farszu pomidorowego, obok czerwonej fasoli - można dorzucić inne warzywa, np. kukurydzę, pieczarki, lub co kto lubi.



Kermidt, tak myślę, że jeśli jaglana jest bardzo gorzka, to świadczy to o jej starości. Blanszowanie może usunie nieco ten posmak, ale nie zmieni tego, ze kasza jest zjełczała. Ja od razu gotuję kaszę, tak, jak inne, w podwójnej ilości wody, ok. 20 minut.
Słód wytwarza się ze skiełkowanego ziarna pszenicy, ryżu, jęczmienia. W przepisach podaje się nazwę słód, ale w zasadzie chodzi o syrop słodowy. Wygląda i smakuje jak miód, jest półpłynny, smaczny, delikatny w smaku. Ja bardzo go lubię. Można oczywiście dawać melasę lub miód, jak kto lubi. Jutro podam przepis na naleśniki ryżowe. One są nieco inne, ale to już wyjaśnię pod konkretnym przepisem.
Villanelle, to ciasto ma wygląd "normalnego" (co by to nie znaczyło) ciasta z białej mąki. Można nic nie mówić, tylko je upiec i postawić na stole. Ja tak zwsze robię z moją dalszą rodziną. Smakuje im gdy nie wiedzą, że to zdrowe, jak nieopatrznie powiem co to jest, to niektórzy nie spróbują.



Przepis stad http://www.povarenok.ru/recipes/show/17437/ przetlumaczylam i zrobilam, wyszlo bardzo dobre, cos w smaku pomiedzy pizza a ciastem francuskim warto sie przekonac

miekka margaryna 100g
serek typu philadelphia 100g
tarkowany ser zolty 70g
maka 1,5 szklanki
suche drozdze - lyzeczka
goraca woda- 3 lyzki
nadzienie: pieczony kurczak (rozdrobniony) lub kielbasa, szynka, parowka, groszek, co kto lubi, moze byc nawet bez niczego, ja robilam z szynka, bekonem i kukurydza z puszki
sol- szczypta (ja nie dawalam)

Miekka margaryne wymieszac z serkiem , dodac wode, przemieszac dodac tarty ser zolty, dokladnie wymieszac, ja mieszalam lyzka, na wierzch przesiac make,dodac drozdze, wyrobic, mozna mikserem ja wyrabialam reka, ciasto sie klei ale nie dosypywac zbyt wiele maki poniewaz przy walkowaniu bedziemy podsypywac. Stolnice oproszyc maka i rozwalkowac ciasto na okolo centymetr, zlozyc na pol i znowu na pol (jak nalesnik), powtorzyc ta czynnosc 6-7 razy za kazdym razem oproszajac stolnice maka zeby ciasto nie przywieralo.Przy ostatnim razie polozyc na ciescie farsz ponownie zlozyc na cztery, nakryc scierka i zostawic na okolo godzine. Pozniej rozwalkowac na okolo 2 cm i pociac na kwadraciki (3cm) ulozyc na blaszce wylozonej papierem, nakryc i poczekac jeszcze 15 min, w tym czasie rozgrzac piekarnik do 180 stopni, kwadraciki posmarowac rozbeltanym jajkiem i piec okolo 30min do uzyskania zlotego koloru, po wyjeciu trzeba dac im lekko ostygnac. Polecam!




Wygladaja rewelacyjnie, aż ślinka cieknie. Przepis ciekawy,wart wypróbowania, choć cukru pewnie bym też nie dodało albo tylko odrobinę na przełamanie smaku. A po śmietanie to nie są takie... twardsze?
Ciasto przypomina takie amerykański pancake'i, tyle, że rzadsze i naleśniczki cieńsze


Dla mnie nie mają nic wspólnego z pankejkami - ciasto jest rzadkie, no i żadnego proszku do pieczenia. Można z niego smażyć bardzo cienkie naleśniki.
I nie, absolutnie nie są twardsze. Śmiem twierdzić, że to dzięki kremówce są naprawdę pyszne, delikatne i bardzo elastyczne.



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)