Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Od Bisurkani.
Napiszę jeszcze jeden przepis bo się nakręciłam pozytywnie na gotowanie. Dziś na obiad ma być jedno z moich odkryć typu - proste, smaczne i taniewesoły
Składniki:
ciasto francuskie ( takie tanie i tu kryptoreklamaoczkokupuję w Biedronce lub Lidlu )
mały kubeczek śmietany 18% ( skoro taki się ujawniamoczkoto ja używam Piątnicy )
20 dag sera żółtego
15-20 dag szyneczki najlepiej w kawałku
4- 5 jajek
natka pieruszki
przyprawy: sól i pieprz
wersja, gdy mam więcej czasu lub energii: 1 cebulka do przysmażenia szyneczki
Ciasto francuskie rozmrażam i rozwałkowuję, wykładam nim formę do tarty. W misce robię masę: wbijam jaja, dodaję śmietankę, pokrojoną w kostkę szyneczkę i pokrojony w kostkę lub starty ser żółty. Przyprawiam solą i pieprzem. W wersji "z energią i czasem" podsmażam szyneczkę na cebulce.
Ciasto w formie dziurkuję widelcem i kładę fasolę jaś ( żeby się nie wybrzuszało ). Piekę około 10-15 minut wyjmuję ( zdejmuję fasolę, zdażyło się iż ziarenko mi zostało;(). Wylewam masę jajeczno- serowo-szynkową i wkładam na 30-40 minut do piekarnika. Ach na 180 stopni.
Posypuję natką.
Każda sałatka z zieloną sałatą nadaję się do tego dania.
" />cieszę się, że karkówka smakowała z takich ekspresowych przepisów mogę jeszcze polecić coś bardzo prostego:
ciasto francuskie (z Biedronki koniecznie- smaczne, zawsze wychodzi i całkiem tanie)- można zrobić z nadzieniem na słodko z jabłkami:
jabłka pokroić w kawałki i gotować aż się prawie rozpadną (można dodać cukru i cynamonu do smaku, ewentualnie doprawić cytryną)- odstawić na sitko lub durszlak, żeby sok wyciekł i poczekać aż wystygną,
ciasto francuskie pokroić w 15 kwadratów,
położyć po ok. łyżeczce jabłek i poskładać kwadraty na pół- wychodzą oczywiście trójkąty- zlepić brzegi (ja widelcem je przygniatam),
do piekarnika na ok 10-12 min na ok 220 stopni- jak przestygną posypać cukrem pudrem;
albo jako przekąska z nadzieniem na słono:
pokroić na 15 kwadratów i nadziać czym kto lubi - ja smaruję keczupem, kładę trochę cebuli, plasterek wędliny i ser żółty- pyyyyycha!!!! Niech żyje ciasto francuskie z Biedroni
" />
">cieszę się, że karkówka smakowała z takich ekspresowych przepisów mogę jeszcze polecić coś bardzo prostego:
ciasto francuskie (z Biedronki koniecznie- smaczne, zawsze wychodzi i całkiem tanie)- można zrobić z nadzieniem na słodko z jabłkami:
jabłka pokroić w kawałki i gotować aż się prawie rozpadną (można dodać cukru i cynamonu do smaku, ewentualnie doprawić cytryną)- odstawić na sitko lub durszlak, żeby sok wyciekł i poczekać aż wystygną,
ciasto francuskie pokroić w 15 kwadratów,
położyć po ok. łyżeczce jabłek i poskładać kwadraty na pół- wychodzą oczywiście trójkąty- zlepić brzegi (ja widelcem je przygniatam),
do piekarnika na ok 10-12 min na ok 220 stopni- jak przestygną posypać cukrem pudrem;
albo jako przekąska z nadzieniem na słono:
pokroić na 15 kwadratów i nadziać czym kto lubi - ja smaruję keczupem, kładę trochę cebuli, plasterek wędliny i ser żółty- pyyyyycha!!!! Niech żyje ciasto francuskie z Biedroni
wygląda świetnie:) ale jak dala mnie to raczej to na słono, bo nie lubie ciasta z jabłkami ani jabłek w cieście:)
Super smakują parówki zawinięte w płat ciasta francuskiego (można kupić gotowe - mrożone ciasto) posypane serem żółtym i zapieczone. Można je też zawinąć w ciasto drożdżowe, takie jak na pizzę i upiec tak jak w przypadku ciasta francuskiego.
Dobra jest też jajecznica zrobiona na podsmażonych wcześniej parówkach.
A tak odbiegając trochę od przepisów, to nie polecam Ci parówek jako głównego składnika studenckiej diety, bo nie są one zbyt zdrowe. Odpady produkcyjne z mięsa i tona tłuszczu to właśnie składniki paróweczek
Znacznie zdrowiej i równie tanio można odżywiać się racjonalnie. Tzn. dużo warzyw, produktów zbożowych (makaron, ciemne pieczywo, ryż, kasza itd.), mniej serów i mleka i od czasu do czasu mięso (ale nie parówki )
Na super szybkie i niedrogie danie polecam makaron spaghetti z sosem marinara:
Na głęboką patelnię wlewamy dość sporo oliwy z oliwek (np. w biedronce jest tania)
podsmażamy na niej 2 duże (drobniutko posiekane) ząbki czosnku. Trzeba uważać żeby się nie spaliły, bo będą gorzkie!
Dodajemy posiekane pomidory z puszki (też są w biedronce), albo świeże - obrane ze skórki i posiekane w drobną kostkę (ok. 500g.). Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos stanie się dość gęsty.
Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i podajemy z gorącym makaronem spaghetti.
POLECAM
Widzisz kolego ,jako młody finansista,niewiele chyba wiesz o marketingu.Tanie ciasto ,to ci się w biedronce dobrze sprzeda,zresztą ,jeżeli celujesz w taka grupę odbiorców ,typu tesco ,biedronka ,ogólna taniocha-to licz się z tym,że zarobisz tyle co nic. Ja celowałbym w inną grupę klientów,nieco zamożniejszych ,poszukujących czegoś innego niż te gnioty z cukierni u Blicklego ,dobrym przykładem takiego wypromowania marki jest krakowski kredens (też spożywka ,ale inny segment)
http://www.almamarket.pl/delikatesy/map ... ki_kredens
Jest to marka delikatesów Alma-według mnie pomysł zajebisty ,próbowałem kilku specjałów, i powiem tyle-trafili w 10 !
Uważam ,że podobny manewr można zrobić z ciastami-w końcu produkt finalny odbieramy kilkoma zmysłami-ważne ,aby był atrakcyjny njapweniej dla wzroku i smaku .Wyjątkowe opakowanie pobudza nasz zmysł estetyczny.
a jeśli chodzi o "zajefajne" przepisy-mam na myśli przepisy ciast ,których nigdy nie spotkaliśmy w cukierni,takie robione przez nasze babcie i mamy .Nie wiem co tu jest niezrozumiałe. A przestawiciel to się przyda 1 na Polskę ,żeby włożyć ciasta do takich sklepów jak np. Alma ,Stary Browar ,MAnufaktura ,Różne galeria itd .Bo tam jest odpowiedni klient !
pozdrawiam !
sous_sol, a próbowałaś świeżego szpinaku? Bo ja mrożony i przemielony tez średnio lubię...A jak skosztowałam taki ze straganu...to zapałałam uwielbieniem;)
ań, pare lat temu w Poznaniu nie uświadczyłaś szpinaku...O żadnej porze roku...Teraz, jak sie uprzesz dostaniesz cały rok...Myślę, że to zasługa restauracji, które go uzywają...
Ja dziś zrobiłam coś pysznego...Mogłabym sprzedawać...
Ciasto francuskie(w biedronce po 3zł) zapiekane z...
brokuł+szpinak+kurki podsmażone na masełku(pani mi sprzedała taniej po znajomości )+śmietana+ser żółty
Zrobiłam z tego takie trójkąty...wyszły pycha...
pierożki z riccotą- przepis mialam w jakiejs ksiązce, ale nie moge znależć...
ciasto jak na pierogi(mąka, ciepła woda)
farsz:poddusić szpinak(ja go kroję i smaże na maśle, a potem dusze trochę).Wymieszać z serem riccota(tak się to nazywa?).Ja kupuję "ser wiedeński"typu riccota, jest super. Do tego dodaję jeszcze posiekana pietruszkę(dużo) i przyprawiam(pieprz, sól)
Mniam.