Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

przepis na ciastka zbożowe
Witam,
na wstępie pozdrawiam i uprzedzam, ze google i Forum przeszukałam -
z marnym skutkiem;) Czy ma ktos przepis na ciasteczka zbożowe? -
takie z mąki orkiszowej, z płatkami owsianymi, sezamem, rodzynkami,
orzechami itp. Znalazłam tylko owsiane a mi chodzi o takie bardziej
róznorodne zboża. Koleżanka kiedyś piekła ale niestety zgubiła
przepis. Dzięki



Dziekuje, dziekuje, dziekuje
... wszystkim mamom za szybki odzew. Przepisy wyprobujemy, przynajmniej bedzie
jakies urozmaicenie. Niestety, w naszym przypadku orkisz odpada, bo Aleks tez
jest uczulony. Ale na szczescie w piekarni obok nas sprzedaja chleb
Ziolkowskiego - i tak go kupowalam, bo jest przepyszny. Zreszta zniose
wszystkie niedogodnosci, chocbym miala jezdzic po ten chleb za Wisle, byleby
tylko maly mial gladkie cialko. Dzisiaj ide do sklepu ze zdrowa zywnoscia -
moze maja tam jakies "nieszkodliwe" ciasteczka, bo ze slodyczy to ja ostatnio
tylko chlebek kukurydziany posmarowany konfiturka sliwkowa...
Pozdrawiam - Karanissa



pewnie, tylko... sama nie wiem, czy mi wyjdzie, to dopiero projekt
upieke 2 male blaty z przepisu na babeczki orkiszowe (czyli taki sam przepis jak na bananowe, tylko
bez bananow i na mace orkiszowej), z suszonych wisni (namoczonych i ugotowanych) lub z mrozonych
jagod zrobie mus, ktory zageszcze albo agarem, albo zelatyna, albo... nie wiem czym. przeloze tym
blaty i wysmaruje tort. na wierzch poloze ladnie pokrojone brzoskwinie z zalewy eko la selva i zaleje je
galareta zrobiona z syropu od brzoskwin z agarem lub zelatyna. nie wiem jeszcze czego uzyje,
zapytam dr Z.
ciesze sie, ze lubicie te ciasteczka ryzowe



Kruffa
grzebnij tutaj www.orkisz.com
gosc pisze, ze orkisz, ryz i kukurydza nie zawieraja glutenu
Gdzie to o orkiszu jest oczywista bzdura.

co do przepisu
może to nie ciastka, ale coś zblizonego
różne ziarenka ugotować
(miałam czarny ryż, jagły, quinoa, kaszę gryczaną, amarantus)
z czego cześć należy mocniej rozgotować
dodałam pestek dyniowo-słonecznikowych
kawałeczki imbiru, stewię i odrobinę cynamonu
plus 2jajka przepiórcze+2żóltka
oleje różnorakie
na wysmarowaną blaszkę i do piekarnika
170st ok.40min
wychodzi "ciasto"
do pokrojenia na kawałki



oj dużo by pisać
na innych forach jest dużo przepisów, a przede wszystkim wizyta w sklepie
ekologicznym. Tam wszystko Ci doradzą, np. na naleśniki mąka orkiszowa, pyszny
chleb kukurydziany, bułeczki orkiszowe, na ciasteczka mąka amarantusowa itp.
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47218
forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45871



mnostwo przepisow znajdziejsz na forum alergie - do wyboru do koloru
jak zrobic cos z niczego a nawet upiec ciasto, ciastka...

dziwi mnie Twoje pytanie o lody, zelki itp...
lody-nabial, herbatniki-nabial, gluten, jaja, zelki, landrynki-
chemia...
nie piszesz tez ile Twoje dziecko juz ma i czy mozesz pozwolic sobie
na eksperymenty...jesli toleruje gluten to herbatnikow bezmlecznych
i bezjajecznych jest sporo w sklepach ekologicznych typu eko, sa tam
tez rozne batoniki na bazie owocow i zboz, wiele ciast i ciastek
orkiszowych, czysto zytnich itp.
poszukaj, moze znajdziesz cos dla siebie, co Tobie posmakuje, a nie
bedzie szkodzilo maluchowi.
a jesli chodzi o obiady czy inne posilki to odsylam do forum alergie
(w najczesciej zadawanych pytaniach).
smacznego!



pierniki z mąki orkiszowej
Hej,
czy ktoś zna przepis na pierniczki (w wersji ciasteczka na święta) z mąki
orkiszowej? Czy można ją stosować tak samo jak zwykłą mąkę pszenną?

pozdrawiam
Magda



Ciasto orkiszowe
Witam od pewnego czasu piekę sama chleb orkiszowy , gdyż kupny u nas kosztuje
15 zł kg ale słyszałam ,że dobre są wyroby z maki orkiszowej na słodko czy ma
ktoś sprawdzone przepisy na babki lub placki i ciasteczka byłabym wdzięczna
pozdr.:))



W takiej sytuacji należy wyeliminować z codziennego pożywienia
produkty powodujące alergię pokarmową.
Dieta bezglutenowa wymaga wyłączenia z jadłospisu produktów z
pszenicy, żyta, jęczmienia (mąki pszennej, żytniej, bułek, chleba
zwykłego i razowego, pieczywa chrupkiego, zwykłych makaronów, kaszy
mannej, jęczmiennej, ciastek, herbatników, słodyczy zawierających
mąkę pszenną, przetworów zbożowych z orkiszu).

Produkty dozwolone to przetwory ze zbóż naturalnie bezglutenowych -
ryżu, kukurydzy, gryki, prosa:
• mąka ryżowa, kukurydziana, skrobia kukurydziana, mączka
ziemniaczana, tapiokia, mąka sojowa
• płatki ryżowe, kaszki ryżowe błyskawiczne, kasza
kukurydziana, płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn,
popping
• kasza gryczana, jaglana
• galaretka, kisiel
• ciasteczka i słodycze bezglutenowe oraz wszystkie inne
produkty bezglutenowe (oznaczone symbolem przekreślonego kłosa lub
napisem produkt bezglutenowy)
• oraz mięso, dobrej jakości wędliny, ryby, owoce, warzywa

Koniecznie proszę dokładnie czytać skład recepturowy produktów, gdyż
w przemyśle spożywczym mąkę pszenną stosuje się jako dodatek np. do
wyrobów wędliniarskich (parówki, kiełbasy, wędliny) i
garmażeryjnych, konserw, a także słodyczy i różnych produktów
gotowych do spożycia np. sosów. W niektórych lekach np. ibuprofen,
czy preparatach witaminowych również znajduje się dodatek gliadyny.
Z diety Pani dziecka należy także wyeliminować mleko, ale można je
zastąpić mlekiem sojowym.
Przepisy kulinarne znajdzie Pani np. w książce Joanny Rujner i
Barbary Cichańskiej pt.: „Dieta bezglutenowa i bezmleczna dla dzieci
i dorosłych”.



Nie moge na razie Jarka zmobilizowac do napisania listu, bo on nie bardzo wierzy w korespondencyjne diagnozy i jak prawie kazdy chlop mowi ze mu nic nie jest! Na szczescie dolegliwosci stopniowo przechodza, bo pilnuje jego diety (on juz dawno podjadalby sobie rozne "smakowite kaski" jak czekolada, ciasteczko z kremem, smazone kotleciki itp). Sluchaj Gonya, w kwietniu jedziemy do Polski, moge Ci wiec kupic pare rzeczy (no np. ten zielony orkisz) i przeslac pozniej juz z polski paczuszke. Odrazu Ci mowie, ze to zaden problem Ja nie moge spotkac hijiki. Nigdzie. Nikt tu o tym glonie nie slyszal, w Niemczech tez jakos nie moge trafic, wiec uzywam wakame. Czy sa jakies roznice w smakach poszczegolnych glonow, bo ja chyba je nie bardzo rozrozniam... Misia jak widzi glony w zupie mowi, ze to "muchy", ale tez je wyjada ze smakiem. Pamietam, ze w Polsce raz kupilam paczuszke jakis glonow (nazwa zaczynala sie na "a") i najwidoczniej byly bardzo zanieczyszczone, bo wszyscy mielismy po ich zjedzeniu problemy skorne (gotowalam je kilka razy, bo nie wiedzialam ze sa "nie tego"). I od tamtej pory mam ogromne opory w jedzeniu glonow. Co do wekow. Wszystko zalezy od tego co wrzucasz do sloikow. Ja napisze Ci tu tylko o dwoch przypadkach. Jak robie przetwory owocowe, np dzemy czy przeciery to do wczesniej wyparzonych sloikow (ale nie wycieram ich do sucha) wlewam jeszcze wrzacy przecier (to znaczy wlasnie zdjety z ognia). Pozniej przecieram do sucha zakretki (tez sparzone) i gwint sloika. Zakrecam mocno i odwracam do "gory nogami" czyli stawiam sloik na zakretce. I tak stoi sobie az do ostygniecia. Nie pasteryzuje juz takich przetworow i jeszcze nigdy nie zdarzylo mi sie by cos sie zepsulo. Ale jak na przyklad robie pasztety sojowe do chleba (do kazdego sloiczka dolewam na koniec (tuz przed zakreceniem) odrobinke oleju) to je pasteryzuje przez dwa dni (czyli dwa razy po 1 godzinie). To znaczy w duzym garnku nalewam wody tyle, by po wstawieniu sloikow siegala do 3/4 ich wysokosci, zagotowuje wode, na dno garnka klade sciereczke bawelniana, wstawiam sloiki, przykrywam pokrywka i gotuje przez godzinke. Sloiki nie moga stac zbyt ciasno, by sie nie obijaly, zobaczysz i tak beda "tanczyc", czasami trzeba wtedy zmniejszyc ognien. Wiem, ze niektororzy zapiekaja sloiki w piecu (ja tak jeszcze nie probowalam), gdzies nawet niedawno ktos o tym pisal na tym forum (byla mowa o przygotowywaniu jedzenia na wyjazdy). Jak masz jakies bardziej szczegolowe zyczenia/pytania odnosnie wekow to chetnie Ci odpowiem. Gonyu, jeszcze jedna wielka prosba. Mam nadzieje, ze mnie nie przeklniesz, bo to bylaby spora praca domowa. Czy moglabys przez tydzien, dwa spisywac Wasz jadlospis calodzienny? Nie chodzi mi o gotowe przepisy, ale o same "tytuly". Chcialabym wiedziec jak komponujesz diete w ciagu dnia i tygodnia. Jesli dieta Milki rozni sie od tego co przygotowujesz Wam dosroslym to tez to zaznacz. Co o tym myslisz? To by bylo ku inspiracji (mojej oczywiscie). Ostatnio brakuje mi inwencji tworczej i moze cos sciagne od Ciebie. Pozdrawiam serdecznie ganga



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)