Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

iness zaczynam.Ciastka kruche,wyciskane przez starą kręconą ręcznie maszynkę do mięsa ze specjalną wstawką.To samo ciasto mozna wykorzystać do innych ciasteczek,ozdobionych np. orzechami ,migdałami,suszonymi śliwkami.Fantazja w ruch.Przepis podstawowy. kostka palmy,2 jajka.500 g mąki wrocławskiej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,cukier waniliowy,150 g cukru.Chyba wszystko.zagnieść,aby wszystko się połączyło,nie za dlugo,bo ciasto to dlugo zagniatane robi się bardziej miękkie.Z maszynki wyjąć płytkę z dziurkami i nożyk.W to miejsce zalożyć taką blaszaną wkładkę,w którą wsuwa się długą blaszkę z różnymi wzorami.Ciasto wkładać do maszynki,kręcić i z przodu wysuwa się ciasto uformowane w rożny sposob,odpowiednią dlugość odciąć,ja to robię palcami, układać na wysmarowanej blasze.Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.,ja mam z termoobiegiem,ok.14 min.Z tej porcji wychodzą dwie blaszki i trochę ciasteczek.Powodzenia
A ja upieklam po Nowym Roku ciasteczka "Caluski Pani Darling" z ksiazki M. Musierowicz o tym samym tytule - sa super pyszne :)
Przepis:
- rozpuscic 75g gorzkiej czekolady i odstawic do wystygniecia
- pol kostki masla lub margaryny ubic na puszysto z jednym jajkiem i pol szklanki cukru
- wlac czekolade
- dodac szklanke maki i pol lyzeczki proszku do pieczenia
- wymieszac, przelozyc na stolnice i wyrobic na zwarte gladkie ciasto
- wlozyc w folie i na godzine wstawic do lodowki
- po godzinie wyjac, rozwalkowywac i wycinac rozne ciasteczka
- piec w temp. ok. 120 stopni ok. 15-20 minut
Sa bardzo kruche, ale i bardzo smaczne - na jednym sie nie konczy :)
A ja upieklam po Nowym Roku ciasteczka "Caluski Pani Darling" z ksiazki M. Musierowicz o tym samym tytule - sa super pyszne :)
Przepis:
- rozpuscic 75g gorzkiej czekolady i odstawic do wystygniecia
- pol kostki masla lub margaryny ubic na puszysto z jednym jajkiem i pol szklanki cukru
- wlac czekolade
- dodac szklanke maki i pol lyzeczki proszku do pieczenia
- wymieszac, przelozyc na stolnice i wyrobic na zwarte gladkie ciasto
- wlozyc w folie i na godzine wstawic do lodowki
- po godzinie wyjac, rozwalkowywac i wycinac rozne ciasteczka
- piec w temp. ok. 120 stopni ok. 15-20 minut
Sa bardzo kruche, ale i bardzo smaczne - na jednym sie nie konczy :)
Mala poprawka - maki powinny byc 2 szklanki i szczypte soli dodac.
zone - zeszło mi dłużej niż 1 dzień :oops: :oops: , ale już podaję:
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA (ok. 70 szt)
40 dkg mąki
1,5 kostki masła
3 żółtka
1 łyzka gestej śmietany
10 dkg cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Wymieszać wszystko w misce (miękkie masło pokroić wcześniej na kawałeczki), dać na 1 godz. do lodówki, potem wałkować na gr. 3-4 mm i wycinać ciasteczka. Piec ok. 10 min w 200 stopniach.
Do ciasta można dodawać kakao, zmielone orzechy, albo migdały i robić różne wersje.
Po upieczeniu i wystygnięciu dekorować wedle uznania - ja robiłam tak jak napisałam parę postów wcześniej.
Obiecałam, więc przepisy w końcu są :aloha: .
Pierniki:
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki miodu sztucznego
1,35 kg mąki
2 paczki przyprawy do pierników
4 łyżeczki sody
Jajka utrzec z cukrem. Miód zagotować z korzeniami, wlać na część mąki i zagnieść. Dodać utarte jajka (sodę rozpuścić w jajkach) i resztę mąki. Bardzo dobrze wyrobić ciasto, rozwałkować dosyć cienko, wykrawać różne pierniczki i pies na złoty kolor w temperaturze: 180 - 190 stopni.
W tym przepisie nie ma napisane żeby dać kakao, więc go nie dawać ;)
Kruche ciastka:
2 kostki palmy
2 szklanki cukru
1 kg + 1,5 szklanki mąki
6 jajek
1 duży proszek do pieczenia
2 łyżeczki płaskie amoniaku
Amoniak rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka lub śmietany. Wszystko razem zmieszać i dobrze wyrobić ręką. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni.
Na koniec można wykrawać samemu wzorki lub z foremek, jednak my robimy z maszynki ;)
Ciasta z obu przepisów można spokojnie do lodówki wkładać
[center:4ab398085a]Smacznego [/center:4ab398085a] :super:
ciasteczka bez jajek i bez masla???
Czy znacie może jakiś przepis na ciasteczka świąteczne , ale żeby można je było zrobić bez masła , tylko np. z margaryną lub masłem roślinnym, no i bez jajek. Mój synek nie może jajek i masła , a patrzy z takim smutkiem w oczach , jak inni zajadają świąteczne ciasteczka. Najlepiej jak by to były takie ciasteczka, co można wycinać je w różne krztałty, czyli kruche.Może coś z cynamonem , ale bez miodu (znowu!), albo z płatkami owsianymi.Bardzo proszę o jakiś przepis!!!
Pozdrawiamy!!
monika i marcel (03.03.03)
Cytat:
a czy ja moge przepis na pastelles??
Cytat:
Jak dla mnie to pierwsze cudowne:):):), tylko czemu nas az tak dreczysz tymi slodkosciami:cry:. Ty masz niecale 500 po 2 sniadaniu, a ja prawie 600 zjadlam dzisiaj na pierwsze:arf:. Zdradz nam jak sie robi to po diecie na pewno wyprobuje :). Kocham piec ciasta i ciasteczka ;).
Pasteles -Argentinean Caramel Filled Crescents - All Recipes
tutaj macie przykładowy przepis ;] moja mama robi podobnie, dodaje też kilka innych przypraw (zawsze wracając z Argentyny do Polski ma specjalną walizeczkę z przyprawami :lol: w tym kraju przyprawy są baaaardzo ważne i jest wiele takich, których nie ma tu w Europie)
są różne modyfikacje, bo niektórzy wolą takie ciasto jak w zwykłych pierożkach, niektórzy wolą bardzo kruche itd
ale najważniejsze jest nadzienie ;) a to już zależy co tylko chcecie tam włożyć. ja polecam coś na kształt masy budyniowej czekoladowej z orzechami, lub tradycyjnie karmelowo-śmietankowe, albo kokosowe, lub waniliowe z owocami ;]
ĂĄQue aproveche! :mdr:
Kurczę, przekroczyłam już limit dzienny kcal :o
Ale mówi się trudno, wieczorem jeszcze zjem płatki owsiane albo jakiś chlebek ;)