Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Użytkownik an mi ...
Wam i wszystkim Waszym pociechom z wielkim cynamonowym uśmiechem:
Cynamonowy poranek
Słonko dzisiaj wcześnie wstało,
Spać nie może, tak jak ja.
Mama wczoraj obiecała,
Że mi upiec ciasto da.
Czemu cisza w domu taka?
Czemu wszyscy jeszcze śpią?
W kuchni przecież czeka praca.
Zbudź się mamo! Chodźmy stąd!
Włóżmy mamo te fartuszki,
Te co zawsze, te co wiesz.
Mój w żółciutkie jest kwiatuszki
Twój - ten biały. Biały weź!
Teraz trzeba gdzieś w szufladzie
Znaleźć na dnie przepis stary.
I znów cudnie pachnie wszędzie
Poprzednimi wypiekami.
Z szafki fruną już w podskokach
Cynamonu torebeczki,
A z lodówki masło w kostkach,
Co tak miło chłodzi w rączki.
Tyle spraw pamiętać trzeba,
Tyle rzeczy zrobić naraz:
Cukier wsypać, mleko wlewać,
Rozbić jajka - i ucierać!
Cała kuchnia mąką biała
Ciasto w formie rośnie pięknie.
Teraz będę już sprzątała...
Mama mnie na rączki weźmie.
an mi
eeh, "Samotnie kolędować źle" - jak mówi Poeta.
zapachniało
Og
smażona cukinia - styl na Greka
Zrobilam i wyszło rewelacyjnie!! Nie chcę tutaj sie jakoś chwalić, ale naprawdę
polecam tę prostą, oryginalną acz tłustawą przekąskę. Ciasto zrobiłam wg
wcześniej tutaj prezentowanego przepisu: mąka, woda, jajo, sól, pieprz. Cukinię
trzeba pokroić w bardzo cieniutkie plastry, posolić i odstawić by trochę
ociekła. Następnie ukladałam ją pojedynczo na folii, zawinęłam tak żeby się nie
posklejała i na chwilę do zamrażalki. Następnie moczyłam w tym ciescie i na
dobrze rozgrzany, głeboki tłuszcz. Po opieczeniu z dwóch stron (chwila moment)
wrzucałam na ręcznik papierowy, by troche z tluszczu ociekły. Pycha!!
Najedliśmy się jak bąki! Polecam!
Do tego ciasta potrzeba 250 g / 70-80% /. Interesuje Cie przepis?
fiordizucca.blogspot.com/2006/01/torta-alla-franco.html
Potrzebne sa tez migdaly. Trzymam go pod reka, ale nie mam tyle czekolady. Moze
to i lepiej z uwagi na kalorie... Ale kusi mnie...
Niestety rurki francuskie, to nie są rurki waflowe, o które pyta Ela.
Francuskie są grubsze i bardziej przypominają kruche rurki z kremem.
Te wypiekane w maszynach, podobnych do gofrownic, tylko mających cieniutkie
krateczki i to co z nich wychodzi, to taki cieniutki wafel - andrut.
Ciasto – podobne do naleśnikowego – jest rzadkie i wylewa się je, zamyka
maszynkę i piecze.
Obserwowałam często produkcję tych rurek w dzieciństwie, gdy czekało się na nie
dość długo [cukiernia miała tylko dwie maszynki do wypiekania wafli, a amatorów
zawsze było dużo] ... ale za to kupowało się rurki takie świeże, chrupiące,
pachnące ... pyszne.
Teraz też można kupić te rurki w niektórych cukierniach, ale muszą być
wyprodukowane dużo wcześniej, bo nie są takie chrupiące jak dawniej, a czasem
nadziewają je od razu śmietaną i wtedy rurki robią się gumowe, bo wilgotnieją
od śmietany.
I nie dziw się Elu, że przepis ten nie jest dostępny na zawołanie, bo w Polsce
takie maszyny nie są powszechnie dostępne ... sama bym ją chętnie kupiła, bo
bardzo lubię te rurki, ale nigdy jej nie widziałam w sprzedaży.
Twarog na sernik zrobilam i jest za mokry :-((((
Za granica trudno kupic odpowiedni twarog no to zrobilam z mleka (odeszla
serwartka), ale wyszedl taki wilgotny, troche jogurtowaty.Mam go az 1.5 kg i
teraz nie wiem czy mozna go podsuszycm, czy moze ma ktos (prosze) przepis na
ciasto serowe,gdzie wilgotnosc twarogu nie przeszkadza?
Witam podnosze wątek bo trafiłam na różne rodzaje mąki orkiszowej jedna jest
miałka druga pełnoziarnista jeszcze inna wygląda jak kukurydziana firma heliant
odsyła na stronę a strona nie działa .Wydaje mi się ,że każda ma inne
przeznaczenie może ktoś ma sprawdzone przepisy na chleb, bułki czy ciasta pozdr.:))
Prośba do Dziuuni.
Witam,zaglądam tu już od bardzo dawna i bardzo mne to forum
wciąga,szczegolnie galeria.kiedyś trafiłam na zdjęcie makowca,rolady w
cieście krucho-drożdżowym.wyglądał fenomenalnie dzięki przewadze maku nad
ciastem:) Chciałabym kiedys zrobić coś takiego,bo uwielbiam piec,ale był
podany tylko link do przepisu na ciasto,a na nadzienie nie znalazłam.proszę o
dokładny przepis,jak zrobić taki cudny makowiec.dzięki.
a pieklas z brazowym cukrem i miodem? bo ja poprzednio nie i tez mialam dluga
przerwe. to fakt, ze nie jest to ciasto 'na okazje', ale malo slodkie na
tzw.przegryzke. czasem sie chce cos takiego.
ps. ewentualnie pozna przelozyc powidlami, dla zaostrzenia smaku. ten przepis
nie jest zly. a i przejrzalych bananow mozna sie pozbyc:)