Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

" />(porada ogrodniczki)
Koleżanka wydębiła przepis od osoby, która sprzedawała gofry i okazało się, że tajemnica sztywnych gofrów tkwi w mące ziemniaczanej Teraz daję połowę proporcji mąki pszennej i połowę ziemniaczanej i wychodzą świetne, chrupiące Do połowy ciasta na zwykłe gofry dodaję kakao i mamy czarną wersję Inną, ale też smaczną odmianą gofrów są gofry owsiane. Trzeba zmniejszyć ilość mąki i zastąpić ją płatkami owsianymi i dodać kilka kropli olejku migdałowego. Wychodzą cięższe, sycące i bardzo dobre, przynajmniej dla takiego miłośnika owsianki jak ja
" />Novinko, a te gofry wychodzą sztywne czy sflaczałe? Bo, jak robiłam kiedyś wg tego przepisu, to sztywne były tylko dopóki nie ostygły Koleżanka wydębiła przepis od osoby, która sprzedawała gofry i okazało się, że tajemnica sztywnych gofrów tkwi w mące ziemniaczanej Teraz daję połowę proporcji mąki pszennej i połowę ziemniaczanej i wychodzą świetne, chrupiące Do połowy ciasta na zwykłe gofry dodaję kakao i mamy czarną wersję Inną, ale też smaczną odmianą gofrów są gofry owsiane. Trzeba zmniejszyć ilość mąki i zastąpić ją płatkami owsianymi i dodać kilka kropli olejku migdałowego. Wychodzą cięższe, sycące i bardzo dobre, przynajmniej dla takiego miłośnika owsianki jak ja
" />Kto ma jakis dobry, sprawdzony przepis na pyszne, chrupiace, lekkie goferki? Ja sie mecze z przepisem od jakiegos miesiaca ... Szukam, zmieniam, wydziwiam - wychadza albo 'kapcie', 'gumowe' gofry, albo w ogole nie wychodza Chociaz wczoraj zrobilem goferki i nie powiem... nawet dopre wyszly, ale moglyby byc bardziej lekkie (pulchne) i z wierzchu nie spieczone, a chrupkie .
Ssssobie nawet kiedys kupilem gofrownice DEZALa, zeby nie bylo, ze jakas do dooopy [na takich robia gofry na roznych festynach... o wlasnie moze ma ktos przepis na takie ciasto, z ktorego oni robia? Jak ktos jadl gofry na targach, to wlasnie o takie ciasto mi chodzi :D:D]
TYLKO PLZZZ... sprawdzone przepisy
Składniki:
szklanka otrąb, mąka, ok. szklanki mleka, łyżka oleju, szczypta soli, łyżka cukru, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia, banan, gruszka, brzoskwinia, cytryna
Jak przyrządzić?
Banana pokroić w grube krążki, brzoskwinię i gruszkę bez gniazd nasiennych i ogonka pokroić w ósemnki, a następnie każdą ósemkę przekroić w połowie długości. Włożyć owoce do największej części parowaru, tak by były blisko siebie lub na sobie i gotować 10-15 min. W tym czasie ze wszystkich składników z wyjątkiem owoców robimy ciasto na gofry o konsystencji odrobinę gęściejszej niż na ciasto naleśnikowe (uwaga: mąki wystarczy tylko trochę, należy jej dodawać w razie potrzeby zagęszczenia ciasta). Jeśli ktoś woli zdecydowanie słodkie desery, można dodać więcej cukru. Smażyć gofry, aż będą dobrze chrupiące. Na każdym gofrze ułożyć odparowane owoce, polewając je sosem wytworzonym przy gotowaniu. Polecam skropione sokiem z cytryny.
Potrzebne przybory:
naczynie do gotowania na parze, gofrownica przepis z http://www.o2.pl
Jak podawać?
Najlepiej smakuje na ciepło!
Uwagi:
Owoce i ich proporcje można dobierać według upodobania. Dla mniej zatroskanych o figurę polecam bitą śmietanę!
Czas przygotowania:
Wykonanie jest bardzo proste, najwięcej czasu zajmuje pieczenie gofrów.
Dla dzieci (i mamy łasucha) gofry z truskawkami - to deser , wczorajszy rosół i ziemniaki z mielonymi
Mam nowy fajny przepis na chrupiące gofry , jak ktoś chętny to zapraszam
Wiem, że forum i Wasze rady raczej innego ukladu niż pokarmowego dotyczą , ale może znacie świetny przepis na gofry Chodzi o to aby nie "flaczały" zaraz po zrobieniu i były twarde i chrupiące. Takie mniam-mniam
kto ma jakiś dobry przepis na gofry ? chodzi o ciasto - bo te przepisy z których korzystam to jakaś pomyłka - gofry mają być przecież chrupiące a nie miękkie
jesli chesz żeby gofry były chrupiace to albo poprostu dlużej je w gofrownicy przytrzymaj .. albo zaraz wrzuce do dizału desery przepis na gofry ... pozdro
Zakupiłem gofrownicę i szukam dobrego przepisu na chrupiące gofry
" />a posiadacie jakiś dobry przepis na gofry? bo mi gofry nie chcą wychodzić Takie ciastowe wychodzą, zamiast chrupiące
Witam, poszukuję dobrego przepisu na gofry, które będą chrupiące i zarumienione. Wypróbowałem już wiele, ale niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedniego. Może posiada ktoś taki?
Byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dzięki
Jogurt
Składniki:
1 małe op. jogurtu naturalnego z ziarnami zbóż Danone
1 łyżeczka cukru
10 dag truskawek świeżych soczystych
Sposób przyrządzenia:
Jogurt wcześniej schłodzony w lodówce przelać do garnuszka, dodać pokrojone kawałeczki truskawek i zmiksować mikserem, pod koniec miksowania dodać cukier. Jogurt przelać do miseczki i zjeść
Smacznego!!!
Misiowe łapki!
Składniki:
1/2 kg mąki
10 dag kakao
25 dag tartej bułki
25 dag orzechów laskowych
40 dag cukru
20 dag masła
1 dag cynamonu
1 1/2 szklanki mleka
1 białko
1 łyżeczka amoniaku
Sposób przyrządzenia:
Orzechy lekko uprażyć na patelni i grubo posiekać. Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, uformować owalne placuszki, posmarować rozbełconym białkiem, posypać cukrem, ułożyć na blasze i piec w średnio gorącym piekarniku ok. 20 minut.
Smacznego!!!
Choco banana!
Składniki:
2 banany
2 łyżki miodu
mandarynka
cynamon mielony
150 ml jogurtu naturalnego
czekolada do dekoracji Mleczna MILKA
Sposób przyrządzenia:
Mandarynkę obrać i wycisnąć z niej sok do malutkiego rondelka, dodać szczyptę cynamonu i podgrzać na małym ogniu. Banany starannie obrać i pokroić na malutkie kawałki, dodać sok z mandarynki i dokładnie zmiksować z miodem, ucierająć nadal powolutku dodawać schłodzony jogurt. Tak przygotowany krem przekładamy do pucharków i dekorujemy startą czekoladą.
Smacznego!!!
Bananowa impresja!
Składniki:
1 kiwi
2 banany
1/4 czekolady milka
wiórka kokosowe
Sposób przyrządzenia:
Kiwi obrać ze skórki i pokroić w drobniutką kosteczkę. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczach. Na końcu obrać banana przekroić wzdłuż, posypać wiórkami kokosowymi, czekoladą i kiwi.
Smacznego!!!
BANANOWE NALEŚNIKI
Składniki
* szklanka mąki pszennej
* szklanka rozgniecionych bananów
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* kilka łyżek cukru według smaku
* 2 jajka
* 1 łyżka roztopionego masła
* mleko
Wykonanie.
W naczyniu wymieszać mąkę,proszek do pieczenia i cukier następnie powoli
dolewać mleko tak żeby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki.
Następnie dodać żółtka i roztopione masło a jeśli ciasto będzie za rzadkie
to dosypać troszkę mąki dokładnie wymieszać i na koniec dodać rozgniecione
banany.
Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać i smażyć
naleśniki a raczej mniejsze placuszki ponieważ odwracanie tych naleśników
sprawia trochę trudności i łatwiej to wychodzi z mniejszymi placuszkami.
Usmażone naleśniczki posypać cukrem pudrem.Polecam. Smacznego.
BANAN zanurzył się na chwilę w polewie toffi
Składniki
- po 25 g mąki pszennej i kukurydzianej
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem
- 1 łyżeczka oleju
- 3 duże banany (nie za miękkie)
- 225 g cukru
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- olej do smażenia
- lodowata woda
Przepis:
1. Mąki, jajko, łyżeczke oleju i 3 łyzki zimnej wody wymieszać na jednolitą masę.
2. Banany podzielić wzdłuż na pół po czym każdą z tych połówek na 4 części.
3. lej rozgrzać w garnku do 180 stopni. Kawałki bananów obtaczać w przygotowanej masie i smażyć 2-2,5 minuty aż zrumienią się na złoto. Trzymać w cieple.
4. W małym garnuszku przygotować 75 ml wody i rozpuścić w niej cukier. Podgrzewać na małym ogniu po czym zwiększyć ogień, zagotować i nie mieszać do momentu gdy płyn uzyska blado złoty kolor. Zdjąć z ognia, dosypać sezam, wymieszać.
5. Za pomocą widelca zanurzać usmażone kawałki banana w płynnym toffi po czym zanurzać je w lodowatej wodzie na ok. 30 sekund. Podawać ciepłe
bananowe cudo
Składniki
2 banany
2 łyż cukru brązowego
szczypta cynamonu
0,25-0,5 szkl soku wyciśniętego z pomarańczy
2-3 łyż masła
kieliszek rumu
lody śmietankowe
Przepis
Masło rozpuścić,dodać cukier (musi się rozpuścić i lekko zkarmelizować) .Banany obrać,przekroić na pół,a póżniej w słupki na 4.Włożyć do tego sosu i poddusić z obu stron,podlać rumem i podpalić,gdy rum oparujepodlać sokiem z pomarańczy i jeszcze chwilke podgrzewać.
Podawaćna talerzykach z 2-3 gałkami lodów
REWELACYJNY DESEREK
Bardzo proste gofry
Składniki
3 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
woda (jakakolwiek, może być nawet gazowana)
Przepis
Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zmiksować z wodą na dość gęstą masę. Mnie wychodzi 2,5 - 3 szklanki wody na 3 szklanki mąki. Białka ubić osobno na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą, najlepiej drewnianą łyżką. No i do gofrownicy.
Są najróżniejsze przepisy, w których dodaje się cukier i tłuszcz, ale bez tego i tak wychodzą przepyszne.
U mnie jadane są głównie z miodem lub z ulubionym dżemem.
Aha, podobno tajemnica gofrów tkwi w tym, że po przygotowaniu nie powinno się ich kłaść, tylko postawić na kilka chwil. Wtedy będą bardziej chrupiące. Ja opieram jeden o drugi .
Smacznego!