Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Dzięki dziewczyny:
Dobra o rybce w folii zupełnie zapomniałam a lubimy od czasu do czasu
Zupy niestety nie przejdą no taki typ i nie przekonam pozostaje kombinować z drugimi daniami
Z tymi zamiennikami to już próbuje ale lekko nie jest, bo to typowy facet co najlepiej to by ziemniaki plus kotlet na okrągło, blleee
Słodycze odstawione na szczęście.

marghe. spróbuje z ta fruktozą(choć przyznam sie że nigdy jej w ustach nie miałam), całe szczęście śmietany rzadko używam, masło też już dawno zastąpione tylko ten chleb no poprostu kocha go i uwielbia taki cieplutki
a masz pomysły na zapiekanki ?]
Dzięki za link jutro go poszukam (dziś juz limit na maluchach wyczerpany)

A może któraś z was oglądała program na BBC Lifestyle gdzie cztery kobiety "odchudzają jedzenie" tak że ze zwykłego kalorycznego dania potrafią dietetyczne jedzenie zrobić. (ten kto oglądał będzie wiedział o co mi chodzi.
I moje pytanie w związku z tym - może znacie stronę na której znajdę przepisy (może być anglojęzyczna)



ale na południu Europy jest sporo osób otyłych, np. we Włoszech!
ta dawna dieta śródziemnomorska opierała się na tłustych produktach - różnego rodzaju mięsa, kozie i owcze sery, tłuste jogurty, jaja, smalec, oliwa, etc.
węgle też tam się jadło, ale nie tak dużo jak teraz

"Ksiazka "Przepisy Wszystkich Narodów" (Recipes of All Nations)7 byla opublikowana w 1935 roku, prawie dwie dekady zanim zostala ogloszona nowa dietetyczna religia dla cierpiacych milionów. Spójrzmy na opis kuchni na Sardynii. Naturalnie, ziarna sa czescia tamtejszej diety, spozywane jako chleb, pasta (makaron) albo polenta, ale w bardziej interesujacy sposób. "Jednym z najbardziej ulubionych sposobów przyrzadzania makaronu jest gotowanie go w baranim lub wieprzowym tluszczu... z malymi kawalkami baraniny lub wieprzowiny, krojonymi pomidorami, siekanym czosnkiem i twarogiem, zmieszane z niewielka iloscia wody i soli i skropione jezeli to mozliwe wywarem z dziczyzny." Gnocchi jest przyprawiane szafranem i "podawane z sosem pomidorowym lub z sosem miesno-serowym z owczego mleka". Mdla polenta jest ozywiana "siekana slona wieprzowina, malymi kawalkami kielbasek i wedzonym serem." La Favata jest robiona z "slonej wieprzowiny cietej na duze kawalki, szynki z koscia, specjalnych domowej roboty kielbasek, garsci suszonej fasoli, dzikiego kopru i innych ziól oraz niewielkiej ilosci wody."
źródło: http://www.westonaprice.o...eddiet_pol.html



Kurcze... a ja dzisiaj chyba robię sobie zaplanowaną ucztę... koleżanka ma mi podesłać przepis na tartę ze szpinakiem... takiego mam na nią smaczka... a dietetyczne to to ni w ząb ni jest, bo maaasa sera żółtego w środku :/ A do tego planuję troche % dziś sobie z mężusiem zapodać. Malibu mnie kusi i pewien likierek kawowy, od jednej forumowej cioci... ach...
ale od jutra przestaję ciągle jeść... bo ostatnio codziennie sobie folguję :/
A o przepisie na dukanowy chleb zapominam, na co najmniej 2 tygodnie. I nigdy więcej porcji "na cały tydzień"




dzieki, swietne przepisy:). Masz moze jakis na mace?





Maca





Maca, w judaizmie obrzędowe pieczywo w formie cienkiego placka, nie zakwaszanego i bez soli, spożywane w czasie Pesach zwanego Świętem Niekwaszonego Chleba (Świętem Przaśników). Symbolizuje smutny los Izraelitów w Egipcie i wiąże się z pierwotnymi wierzeniami żydowskimi.



Ma ona zazwyczaj prostokątny kształt, a jej powierzchnia jest perforowana, co ułatwia dzielenie. W kuchni żydowskiej przyrządza się wiele potraw z mąki macowej lub macy. Znana jest również pod nazwą płatków dietetycznych.





Maca



- Mąka

- woda.



Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody. Rozwałkować na cieńkie placki. Piec na czystej patelni (bez tłuszczu), aż zrobią się chrupiące.



Kuchnia żydowska




Chleb Eli Gnas z dietetycznym smalczykiem.......

Jest jakiś oficjalny przepis?


Na smalczyk, czy na chleb? Twoje podejście do diety smalczyk wyklucza, metę na dobry chleb masz, więc proponuję Ci raczej "dietetyczny schabik Janki". Żałuj, że nie znasz jego smaku. Jakby co, służę przepisem.




to musisz napisac co przede wszystkim, ze nei dieta a zdrowe odżywianie, po drugie nie mam eliminować w ogóle tłuszczów ale je zmniejszyć, raz na tydzień mogę sobei pozwolić na coś słodkiego (np szarlotka), ale bez zadnych mas itp, dała przepisy na dania dietetyczne. I absolutny zakaz jaj, one są w chlebie, makaronie itp i w takiej postaci max 3 na tydzień, w zadnym wypadku bananay i winogrona, absolutnie nei pumpernikiel,danio nie jest zadną metdą na głoda, żadnych sosów




Mnie ten tytuł też wprowadził w błąd.
A to przepraszam.
Wszystkie przepisy pasztety w książkach kucharskich z mojej półki przewidują gotowanie mięsa - a nie obsmażanie+duszenie.
Jeśli wprowadza w błąd, to poproszę moda o zmianę.

robię go przez 3 dni, żeby mi lepiej smakował - bo:
wywar z grzybów smakuje mi najlepiej, gdy grzyby moczą się przez całą noc (DZIEŃ 1)
gar z duszenia zostawiam do ostygnięcia, by zebrać aksamitnie delikatny tłuszczyk, który zbiera się grubą warstwą na wierzchu zimnego wywaru (DZIEŃ 2)
no i wychodzę z założenia, że to nie jest pasztet dietetyczny

poza tym przygotowując go przed świętami w takim właśnie porządku łatwiej mi rozplanować inne czynności kuchenne, które sobie założyłam
dzień 1 czyli moczenie grzybów w ogóle nie jest raczej pracochłonne, ale jak pisałam wyżej, wywar po całej nocy smakuje mi zdecydowanie bardziej esencjonalnie - stąd zapas czasu na "nockę"
drugiego dnia mamy smażenie, bo w końcu przecież dusi się "samo" - mogę to swobodnie zrobić po pracy (wracam późno) i nie muszę się martwić, jak zdążę z wystygnięciem wywaru i całą resztą
trzeci dzień to też niewiele roboty

tak więc stosując metodę 3 dni robię sobie ten pasztet całkowicie bezstresowo
- to troszkę jak przygotowywanie chleba na 3-fazowym zakwasie, takiego z zaparką i gotowanymi ziarnami - efekt: pyszny chlebek!
dla mnie czas jest w kuchni moim przyjacielem, a nie przeciwnikiem



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)