Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Mira, byl wczoraj ogórek zielony do kolacji, zapomniałam wpisac
Dziękuje za życzenia zdrówka dla mojej córci, dziś już jest lepiej

A dzis było tak:

8:30 - 2 kromki chleba MM z serem białym chudym i dżemem MM, 3 małe pierniczki drożdżowe Ifazowe,
mleko 0%, papryka
13:30 - jajecznica ze szczypiorkiem, kawałek rolady szpinakowo-łososiowej (przepis z forym), sałata z ogórkiem i sosem majonezowo-smietanowo-oliwnym z przyprawami.
18:00 - pierś z kurczaka gotowana na parze, sałata z pomidorem i ogórkiem kwaszonym i oliwą.

jutro:

8:00 - kromka chleba MM z serem białym chydym i dżemem MM, kakao, marchew, ogórek zielony
12:00- serek wiejski lidlowy (zatwierdzony), 3 pierniczki Ifazowe, papryka
15:00 - rolada szpinakowo-łososiowa, pół sera pleśniowego, sałata z ogórkiem kwaszonym, papryką i oliwą.
19:00 - pierś z kurczka gotowana na parze, sałata z ogórkiem kwaszonym i oliwą.

Pozdrawiam.



A oto przepis na chleb-graham, który czasem piekę. Bardzo dobry szczególnie świeżutki zaraz po ostygnięciu, prosty w wykonaniu, niestety nie na zakwasie tylko na drożdżach.

Składniki:
1 kg mąki
2 szkl otrąb pszennych
1,5 łyżki zmielonego kminku ja dają mniej, ale jak kto lubi
1 czubata łyżka soli
7 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
4 łyżki nasion słonecznika ja w zależności od nastroju i tego co mam kuchni, wrzucam również inne dodatki tj. pestki dyni, sezam, siemię lniane itp.

Ciepłe mleko, cukier, drożdże wymieszać i odstawić do wyrośnięcia dosłownie kilka minut. Pozostałe składniki wymieszać dodać wyrośnięte drożdże i ok 3 lekko ciepłej wody. Ciasto przelać w dwie podłużne blaszki wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą. Piec 1,5 godz w 180 stopniach. Wydaje mi się, że piekę krócej, ale tak mam w przepisie, proponuję wcześniej sprawdzać żeby się za bardzo nie przypiekł, wydaje mi się że około 1 godz.

Smacznego
ŕ ęńňŕňč Ă­Äş ńî÷ňčňĺ çŕ đĺęëŕěó äđóă Ĭđčăëŕńčë â íÎâóĹŁ îíëŕéí čăđó http://netassault.ru - ýňÎ äŕćÄş Ă­Äş čăđŕ, netassault.ru - ĬđîńňÎ áîěáŕ



Kasia, u mnie tez tak, nie opada, ale czasami wychodzi bardzo wysoki, a czasami nizszy, ale nie ma zakalca, więc nie zrzędzę

Podaję przepis:
480g mąki (ja daję najczęściej pszenną 1850)
160g mleka do 1,5%
160g jogo do 1,5%
duża i mała miarka fruktozy
duża niepełna miarka soli (tak, żeby z 2 mm od góry było puste)
20-25g drożdży świeżych

Wrzucamy do maszyny dokładnie w takiej kolejności: płyny, fruktoza, sól, mąka, a na wierzch kruszymy drożdże. Jesli nastawiacie chlebek na noc, to można wlać płyny z lodówki, ale jeśli pieczecie od razu, to należy podgrzać mleko i jogo do temp. pokojowej. To chyba wszystko...Powodzenia i smacznego

aha, zapomniałam napisać, że pieczemy na programie 1 w Alasce i stopień zrumienienia skórki chleba średni



dziewczyny kochane! pożyczyłam od wujka maszynę do chleba Moulinex i chcę upiec swój pierwszy maszynowy chlebek! polećcie mi proszę, który przepis jest dobry na pierwszy raz?

podoba mi się ten przepis:
Przerobiony przepis z instrukcji:

* 1 kubek miarka kefiru
* 1/3 kubka miarki mleka
* 3 kubki miarki maki PP (500g)
* mała miarka soli
* duża miarka fruktozy
* 10g drożdży świeżych, albo opakowanie suchych

tylko dwa pytania : co to znaczy ten "kubek miarki"?

mam obecnie tylko do dyspozycji mąki pszenna 1850 i pszenna 2000 - da radę jakiś chlebek z tego zrobić/



Nasz ostatni absolutny hit - drożdzowki z nadzieniem orzechowym, czyli zmodyfikowany przepis z Moich wypieków:
Składniki na około 12 - 15 drożdżówek:

* 75 g margaryny lub masła
* 250 ml mleka
* 25 g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
* szczypta soli
* 70 g cukru
* 50 dag mąki pszennej
Ponadto:
* dżem lub inne nadzienie
* jajko do posmarowania, roztrzepane

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie (ja wyrabianie i wyrastanie pozostawiłam maszynie do chleba). Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 2 - 3 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża, drewnianą łyżką, itp. nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut.

Ja robię z nadzieniem orzechowym - 2 bialka ubijam z ok. szklanką cukru i 200g mielonych orzechow włoskich
Sa przepyszne! Dobre nawet na drugi dzien po odswiezeniu w mikrofali




a czy dało by radę wrzucić przepis na chlebek doniczkowy?
pozdro
Chleb owocowy z doniczki.
składniki:
-70 dkg mąki przennej
-2 paczki drożdży instant
-3/4 szklanki mleka
-3/4 kostki stopionego masła
-2 banany
-2 gruszki
-1/2 szklanki namoczonego we wrzątku maku
-1/2 łyżeczki soli
-3/4 szklanki cukru


czynności:

Zmieszać mąkę ze wszystkimi składnikami,pamiętając by owoce skroić i zmiksować na papkę.Wyrobić kulę i zostawić do wyrośnięcia tak by zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.Przebić i podzielić na dwie gliniane doniczki, Piec w temp 180 st i starym sprawdzonym patyczkiem sprawdzać stan surowości chlebka.Ma być suchy.



Maju: mam Clatronica ( pysznie się sprawuje), dałam za niego ok 600 naszych środków płatniczych ( już nie pamiętam dokładnie )
Najprostszy przepis na chleb :

podaję w kolejności obowiązkowej
* woda / mleko 300 ml
* troszkę tłuszczu ( masło, margaryna, oliwa)
*tak pół łyżeczki soli łyżeczka cukru
* 3 i pół miarki mąki typ 500 ( jeśi żytnia to mieszamy w proporcji 2, 5 pszenna plus 1 żytnia) ..bo chleb się robi cięęężki
( miarka to plastikowy kubek jednorazowy )
* ciut mniej niż połowa paczuszki drożdzy ( na wierzch mąki)
i wciskamy start .
Kiedy zacznie pikać i wyć, znakiem moża dosypać np. ziaren słonecznika, czy pokrojone suszone śliwki itp.
Czas pieczenia 3 godziny.
Nic więcej.
Samo powiadamia kiedy chleb gotowy ( piska jak diabli )
Programator czasu pracy ( nap. chcesz mieć chleb na 7 rano jak wstajesz..i masz o 7 rano.. :D )

Dla 4 osobowej rodziny taki chleb wyyystarcza w zupełności.



nelka, proszek można, tylko drożdży nie. Ja piekłam chleb kukurydziany którego Franek nie tknął...Gotowa mieszanka chleba bezglutenowego tez wymaga drożdży więc postanowiłam póki co nastawić zakwas żytni i na czas jego dojrzewania zrezygnowac w ogóle z chleba. Jeśli chodzi o ryż to spokojnie zastąpiłam go brązowym, tylko gotowac musze dwa razy dłużej:roll:
Napisz coś więcej o tym labie na Ursynowie - powtarzacie tam wszystkie badania kału? Może jednak zrobie badanie na owsiki...ale i tak po wypłacie bo poki co kiszka kasowa.....
co do przepisów to wszystkie jak jeden mąż maja w składzie mleku i/lub drożdże cyli to czego nie wolno. Nie zawsze da się mleko zastąpić wodą - w przypadku chleba kukurydzianego wychodzi po prostu paskudztwo..Na słodko jest lepszy ale słodzić tez nam nie wolno...już myślę nad zakupem alternatywnych dosładzaczy np stevii lub ksylitolu..No i rozważam kuracje greposeptem (in.citroseptem). tak czy inaczej czekam na konsultacje Ozimka.




  Cytat:
eMSi a co to za chlebek robisz?? co tam dajesz?? bo tez bo tez bym sprobowala :he:
Ależ proszę bardzo:D

Przepis na blaszke podłużną (moja 30 cm x 12 cm)

3 łyżki otrąb pszennych
6 łyżek otrąb owsianych
1 opakowanie (135g) serka homo (lub jogurtu 0%)
1/2 paczki drożdży (suchych) lub 1/2 takich w kostce
1/2 szkl. mleka
2 jajka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
przyprawy (zioła prowansalskie, czosnek) wg. uznania

Otręby miksować przez ok 1 min, aby otrzymać coś w rodzaju mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże i poczekać do wyrośnięcia. Do zmielonych otrębów wymięszać z pozostałymi składnikami. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik. Ciasto mam mieć konsystencję ciasta na lane kluski. Przelać ciasto do formy (formę można wcześniej bardzo lekko wysmarować margaryna i obsypać mąką kukurydzianą - chleb po upieczeniu wychodzi z formy bez problemu). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200-250 stopni przez ok 30 min.
Ja go jem 4 dni. Długo zachowuje świeżość

Smacznego



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)