Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Zaraz biorę się za przygotowanie "prawie" Strogonowa
Jak wykonam zadanie to zamieszczę fotkę.
Przepis na to danie umieściłam już na portalu
http://grzybland.pl/index...temid=104&id=41
SZYBKI STROGONOW
wwwiola podaje przepis na szybkiego strogonowa...
500 g piersi z kurczaka
250 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki słodkiej papryki pieprz cayenne
2 łyżki koncentratu sól,pieprz
Mięsko pokroić w kostkę,cebulkę w talarki.Podsmażyć na oleju na złocisty kolor,dodać pieczarki doprawić pieprzem i solą dusić razem.Na oddzielnej patelni usmażyć piersi z kruczka.Dodać do usmażonych pieczarek i cebuli.Śmietanę wymieszać ze słodką papryka pieprzem cayenne i koncentratem pomidorowym dodać wszystko do mięsa z pieczarkami i zagotować.
Podawać z pieczywem lub ryżem.
ja będę miała robioną przyzierność w 14.1d powiedział, że to ostatni dzwonek i robi to zawsze na wizycie przypadającej między 12 a 14 tygodniem
[ Dodano: Wto Gru 22, 2009 22:52 ]
jakim jest strogonow
daj przepis
[ Dodano: Wto Gru 22, 2009 22:56 ]
Byłam dziś u gina i jest wsio ok. Szłam na wizytę z wielkim strachem, ale wyszłam szczęśliwa. Dzidzia jest drobna, bo ma zaledwie 33mm, ale mieści się w normie i jest ok. Po krwiaku został tylko skrzep 1,5 cm. Kolejna wizyta za miesiąc.
jak strogonow?
rewelka!!
zaraz wstawiam przepis udokumentowany fotka!!
kochane znajome mi gadalyz e ten chlebek im wychodzi taka papka... a nie twarda konsystencja, a na foto wygląda rewelacyjnie! ciekawe cyz jutro mi tak wyjdzie...
zapomiałam dodac ze ten moj "chlebek" trzeba na małym ogniu smazyc i pod przykryciem najlepiej, bo wtedy sie z góry tez troche zetnie i nie wychodzi papka:)
mi tez papki do tej pory wychodziły...a te z mikrofali chlebki...phi...nigdy w zyciu!!;)
Bardzo apetycznie brzmi ten Twój przepis, Niktspecjalny :D
A ja uwielbiam coś, co zna pewnie cały świat
"Boeuf Stroganow"
Składniki: nie wiem na ile porcji, każdy musi dopasować sam
Polędwica wołowa - niekoniecznie, jest bardzo droga. Można użyć wołowiny np. stekowej lub innej, ale w miarę dobrej jakości.
Mąka (troszkę, tylko do oprószenia mięsa)
Pasta pomidorowa (może być np. przecier)
Cebula
Rosól - ja najczęściej robię to w ogóle na rosole, jak zostaje, albo po prostu daję gotowy wywar wołowy.
Śmietana
2-3 łyżki masła lub oleju (masło lepsze)
Pieprz
Mielona papryka
Mięso pokroić w słupki, oprószyć mąką i pieprzem (wołowinę solimy na końcu). Usmażyć na gorącym tłuszczu. Na osobnym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pastę pomidorową i dodać to do mięsa. Podlać rosołem i dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie. Zaprawić śmietaną, posolić i posypać papryką.
Smakuje z różnymi dodatkami, mogą być ziemniaki, ryż, albo tzw. kluski kładzione lub drobne kluseczki francuskie.
Wariacje na temat:
można dodać kiszonego ogórka pokrojonego w kosteczkę lub drobno pokrojone pieczarki.
Można też przełożyć do małych, żaroodpornych kokilek, posypać startym, ostrym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Świetna gorąca przekąska.
Buef Strogonow z musztardą
Składniki Przepis
800 g polędwicy wołowej
30 g mąki
60 g masła
600 ml wywaru wołowego
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżeczka musztardy
1 duża cebula
200 g pieczarek
4 łyżki śmietany
sól. pieprz
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na plasterki a następnie na paseczki. Posypać solą i pieprzem. (nie kroić zbyt cięko, bo mięso podczas gotowania twardnieje). Pieczarki umyć i obrać; Pokroić na grube plasterki.
2. Z mąki i połowy masła zrobić zasmażkę. Wlać zimny wywar, dodać pastę pomidorową, sól, pieprz i musztardę. Sos zagotować, odcedzić i odstawić.
3. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać pozostałe masło, włożyć cebulę i pojedynczą warstwę mięsa. Smażyć przez 5 minut. W ten sam sposób usmażyć porcjami całe mięso, a następnie pieczarki.
4. Podsmażone mięso i pieczarki przełożyć do garnka, dodać sos i śmietanę. Garnek przykryć, postawić na płytce i trzymac na bardzo małym ogniu 10-15 min.
STROGONOW-SMACZNY
Składniki Przepis
1. 60 dag mięsa wieprzowego
2. 20 dag.pieczarek
3. 4 ogórki konserwowe-nie więcej bo straci smak
4. 2 średnie cebule
5. 3 dag masła lub margaryny
6. sól,pieprz grubo mielony
7. 2 łyżki mąki
8. 1/4 litra rosołu (instant lub knorr)
9. 2-3 łyżki średnio ostrej musztardy
10. szvzypta cukru
11. 1 kubek kwaśnej śmietany 250 gram
12. natka pietruszki do przybrania
WYKONANIE
Mięso umyć i osuszyć,pokroić w niezbyt grube paski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki
Ogórki konserwowe pokroić w talarki
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim porcjami mięso,tak aby się zrumieniło z obu stron.Przyprawić solą i pieprzem.Wyjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu poddusić cebulę i pieczarki,posypać mąką i przyrumienić.
Podlać rosołem i zagotować,po zestawieniu z ognia dodać śmietanę i musztardę.
Włożyć mięso i plastry ogórka.
Przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem.
Wierzch posypać natką pietruszki.