Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

TARTA BRZOSKWINIOWA
przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata z Gazety Wyborczej

ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag posiekanego masła,
- 2-3 łyżki zimnej wody

- 6 brzoskwiń
- 3/4 szklanki śmietany (22%)
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 szklanka bitej śmietany

Ciasto: mąkę, cukier i masło wyrób palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj zimną wodę i zagnieć. Zawiń w folię i włoż na 30 minut do lodówki (ja dałam do zamrażalnika).

Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż ciastem formę do tarty i przykryj wierzch papierem do pieczenia. Obciąż placek np. suchą fasola lub grochem (ja dałam monety, bo tylko to miałam )

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC i piecz tartę z obciążeniem przez 10 minut. Zdejmij fasolę lub groch i papier, piecz jeszcze 10 minut na złoty kolor.

przygotuj masę: śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszaj w misce mikserem na najniższych obrotach. otrzymaną masę wylej na ciasto i wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika. Brzoskwinie podziel na połówki, wyjmij pestki (dałam z puszki i jest ok), połowki owoców podziel na plastry.

Białko ubij, do piany dodaj brzoskwinie i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij tartę i zwiększ temperaturę piekarnika do 200ºC. Na podpieczoną tartę nałóż pianę z brzoskwiniami, posyp ostatnią łyżką cukru i raz jeszcze wstaw do piekarnika na 20 minut.

Podawaj całkowicie ostudzone z bitą śmietaną.



Ja z takim pytankiem.
Na 2 urodziny Daniela dekorowałam tort z pianek marshmallows, w srodku była masa z bitej smietany i jakos mi nie podeszła....
Teraz chce zrobic tort na Chrzest Kubusia i zdecydowalam sie na lukier, zdecydowanie mniej roboty
dziewczyny jaką masę polecacie, biszkopt bedzie jasny, macie może jakis przepis na tort z biała masą (tylko nie bita śmietana)?



to niestety nie moje zdjęcie, znalazłam je w internecie i strasznie mi się spodobało
to chyba biszkopt pokryty grubą warstwą bitej śmietany takiej jak do tortów, a oczka to pewnie z lukru i posypki czekoladowej,
podobne truskawki z oczami są w tym przepisie, chociaż to zupełnie inne ciacho, ale oczy robi się chyba tak samo
http://www.oetker.pl/374c...10ccf92d4a8cc08



przepis pochodzi z sieci a zdjecia sa moje :-) takie ptyski upiekłam i pożarlismy wczoraj :-)



* 1 szklanka wody
* 4 łyżki margaryny (ja dałam maslo 8)
* 1 szklanka mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli

Wode zagotować z margaryną . Odstawic z ognia. Wsypać mąkę, sól i dokładnie wymieszac. Ciasto postawić znó na ogniu i chwilkę gotować, zż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy bez grudek. Odstawić do ostygnięcia. Do wysokiej misy rozbić jajka i zmiksowac je, następnie dodać je do wystudzonego ciasta dodajac proszek do pieczenia. Na blachę uprzednio wysmarowaną margaryną i posypaną mąką wykładać łyżką male porcje ciasta. Piec w mocno rozgrzanym piekarniku w temp.200 stopni przez 20-30 minut, do uzyskania złotego koloru.

Moje ptysie są z bitą smietaną :-)



ale można też zrobic krem budyniowy


KREM
* 1 litr mleka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 2 żółtka
* 150g masla

Z budyniu i mleka ugotowac budyń. W misce rozetrzec masło i żółtka. Ostudzony budyń dodawac po łyżce do miski z masłem. Całość miksować przez 3 minuty.



Hyh...fajne przepisy=] może kiedyś skorzystam..a tymczasem dodam mój przepis na sałatkę owocową
Składniki:
-Kiwi
-Mandarynka
-Jabłko
-Banan
-wszystkie inne owoce,jakie chcecie(ja zazwyczaj dołączam do tych podstawowyh jeszcze gruszkę )
-śmietana albo mleko
-cynamon

Sposób przygotowania-Kroimy wszystkie owoce na małe kawałeczki.Następnie dodajemy mleko lub śmietanę(oblewamy całą powierzchnię).Po wymieszaniu sypiemy cynamonem.

Można również zamiast mleka,dać BITĄ śmietanę i na wierzch np. wiórki czekolady=]=]




Magi, pięknie wyglądaliście, Wika jak księżniczka a nie komunistka.. :wink: :lol: :lol: :lol:

Ale śliczny torcik, mów mi tu zaraz jaka masa i wogóle :roll:
Chętnie podkradnę przepis :oops:
Dziękuję dziękuję :lol:
Rzeczywiście wszystko poszło dobrze :lol:
Najbardziej bałam się o pogodę :lol:
Dziś zaliczyłyśmy prawie 3 godziny na procesji :roll: :roll: :roll:
Dobrze że biały tydzień ma się ku końcowi :lol:

Niestety od wczoraj Dominika mi choruje :evil: Wczoraj i w nocy miała gorączkę :( byłyśmy u lekarza, powiedziała że to wirus, bo gardło zaczerwienione :( a dzisiaj niestety zaczęło się rozwolnienie :( nie chce jeść i po trochu wymiotuje :( oby to nie rota wirus :cry: :cry: :cry:

A tort rzeczywiście wyszedł mi palce lizać :lol: :roll: :lol:
Sama byłam zachwycona :lol:
Upiekłam biszkopt, podzieliłam na 3 placki. Na spód dałam trochę dżemu truskawkowego (chociaż powinny być powidła, ale nie miałam) :lol: a potem połówki truskawek i bita śmietana :lol: przełożyłam, na wierzch też śmietana :lol: i mniam mniam :lol:



tu też jeszcze podobno znakomity przepis :)
trza wszystko wypróbować :D






Składniki
20 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag mąki pszennej, 25 dag cukru, mała torebka cukru wanilinowego, 200 g stopionej margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 5 jajek, olej sojowy.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstrze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. Smacznego



Składniki:
1 galaretka wiśniowa
7 plastrów ananasa
2 banany
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego


Sposób wykonania:

Galaretkę wiśniową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Następnie ostudzić, schłodzić w lodówce i gdy stężeje pokroić ją w kostkę.

Plastry ananasa i banany również pokroić w kostkę.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym.

Tak przygotowane składniki podzielić na połowę i układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności: ananasy, banany, galaretka wiśniowa, bita śmietana, ananasy, banany i galaretka wiśniowa. Wierzch owocowej sałatki udekorować pozostałą bitą śmietaną.



Kotlet wieprzowy po cygańsku
  Składniki Przepis
4 kotlety wieprzowe (po około 150 g każdy),
sól,
świeżo zmielony pieprz,
ostra papryka w proszku,
50 g margaryny do smażenia,
2 duże cebule,
1 zielona papryka,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
1/8 l bitej śmietany. Kotlety umyć i osuszyć , następnie oprószyć je pieprzem i papryką. Na dużej patelni roztopić tłuszcz, kotlety smażyć przez 5 min. z każdej strony. Po usmażeniu zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Obrać cebule, pokroić w krążki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę smażyć krótko na dużym ogniu, następnie dodać paprykę i dusić około 10 min. pod przykryciem na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy i śmietanę, doprawić. Kotlety ułożyć na talerzach, polać sosem. Jako dodatki: makaron i sałatka z pomidorów i papryki.



Co najdziwniejszego...
  ... ostatnio zjadłyście. Chodzi mi przede wszystkim o łącznenie potraw, które mogłby zaszkodzić innym ( nie bedącym w ciąży) nawet o bardzo zdrowych żołądkach.

Na początku ciaży często jadałam zupę cebulową z grzanką z serem i z ptysiem lub samą bitą smietaną. Póxniej przez bardzo długo na nic niezwykłego nie przyszła mi ochota, aż do wczoraj ... Wczoraj odkryłam, że tuńczyk w sosie wlasnym z Tabasco,naleznikiem z serem i pomarańczą popity sokiem marchewkowym może stanowic bardzo smaczny posiłek. Po godzinie porawilam ćwikłą i jogurtem naturalnym ze słodkimi krażkami miodowych płatków.

Może macie jakieś ciekawe "przepisy" ;) które jednym z nas pomoga na zaparcia a innym urozmaica dietę ;D

Pozdrawiamy
KalaJ + Agatka




  Cytat:
o kurcze, taki tort musi być pyszny... a do tego jeszcze kawka, oj rozmarzyłam się...

Grzesiu, a może to wcale nie marzenia i ten tort jest "dukanowy";)? Jeśli tak, koniecznie podaj przepis...

a szanty dla naszej Syrenki, pięknie śpiewasz:)
:cry::cry::cry: Tort nie dukanowy :( Moze go opisze zeby poczuć smaczek:
Tort jest Na spodzie czekoladowo - biszkoptowym ,nakropiony ponczem alkoholowo- kawowym pierwszy biszkopt przesmarowany dzemem pozeczkowym wypełniony masą kremową o smaku ajerkoniaku w całość wsadzone mini ptysie przykryte drugim biszkoptem - naponczony i przesmarowany tak jak pierwszy z tyle ze teraz na wierzchu jest bita smietana wymieszana z dobrej klasy kawą mieloną i rozpuszczalną - dekoracje juz widac calosc polana biala czekolada i to tyle - Zycze smacznego ;) a teraz ide zagrysć sernikiem dukana bo mi slina poleciala .



Ostrygi (bynajmniej na surowo) są OHydne ;p Konsystencja surowego jajka / ślimaka a smak hmm ryba + mocno osolona woda morska ;p

Coś co można zrobić w sobote i dokończyć w niedziele ? Oprócz sałatek z gyrosem które polecam to nie wiem zabardzo co ;d
Jak skołuje sprawdzony przepis to się podziele.


Żeby nie było ot:

Ryż na mleku - czas przygotowania +/- 35min.

Składniki - jedna porcja naprawde solidna (taki ryż z mlekiem jest baardzo syty)

100g ryżu
400ml mleka
cukier do smaku - ile kto lubi najlepiej na koniec doprawiać bo można łatwo przesadzić

różne inne dodatki smakowe - dżemy, czekolada, hmm może nawet ajerkoniak - nie próbowałem, cynamon, bita śmietana? -tu też zależy co kto lubi, najlepiej we własnym zakresie dodawać po ugotowaniu.

Przygotowanie

Wlewamy mleko do garnka, i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy ryż i całość stawiamy na słabym "ogniu" tak aby ledwo się gotowało. Zawartość garnka co jakiś czas mieszamy, i gotujemy przez pół godziny uważając żeby nie przywarło. Po około 30 minutach całość mocno zgęstnieje, i ryż powinien być miękki. Można jeść na zimno lub ciepło, osobiście polecam na zimno. (jeśli na zimno to przykrywamy folią aluminiową czy coś żeby nie wysechł ;p)
Smocznego :P



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)