Projekt badawczy Polska-Namibia 2010

Jeśli zdublowałem ten przepis to sorry, podpatrzyłem go niedawno w TV.

Składniki i przygotowanie jest proste jak konstrukcja cepa. Totalna pierdoła kucharska, da sobie z nim radę, 'bez kaszlu'.Podaję ilości na jedną ososbę.
1 bakłażan
1 spory pomidor
1 mozarella
sól, pieprz, papryka ostra, bazylia suszona, oliwa, / sos lub ketchup dla potrzebujących

Bakłażana rozkrajamy wzłóż i łyżką pozbywamy się niejadalnych nasionek. W następnie, solimy, pieprzymy, paprykujemy (ja lubię ostro to pojechałem trochę z przyprawami, poza tym, bakłażan sam w sobie jest jak dla mnie za mdły...),potem zgodnie z włoską flagą układamy kilka warstw plasterków pomidora i mozarelli, oraz posypujemy bazylią i polewamy nieco oliwą. Ja to jeszcze posoliłem, dopieprzyłem . I do pieca... Ponieważ podczas pieczenia danie zmienia nieco konsystencę, polecam użycie naczynia żaroodpornego. Po ok. 10-12 minutach (piec byłÂ wcześniej nagrzany) kiedy ser się roztopił, wyciągamy i konsumujemy. Ja na koniec polałem to jakimś sosem słodko-ostrym. Mniamiiii

P.S. Napisałem że sos dla potrzebujących, bo zawarta w bakłażanie woda miesza się z oliwą i w pieczeniu powstaje całkiem dobry sosik naturalny.



u mnie na obiadek zupka cebulowa - krem z grzankami - przepis Eliszki i zapiekanka z ziemniaczkami i innymi rozmaitosciami takimi jak papryka, pieczarki, baklazan, pomidory i miesko mielone - pysznosc

ja to najchetniej sama bym sobie fotki zrobila bo mam pewnien kocept no ale jako ze to nierealne to bede miusiala mezulka przeszkolic i troche mu zaufac bo tez miewa dobre foto pomysly, na youtoube widzialam cudne fotki z porodu, tylko trzeba by na sale fotografa zaprosic i tez wolalabym uniknac takiej bezposredniosci,wiecie o czym mowie, krew, pot i lzy, ma byc prawdziwie ale bez takich atrakcji, dlatego krocza forografowac nie bedziemy



Ja zrobiłam wczoraj, w wersji eklektycznej tym razem: na dół poszły ziemniaki w plastrach na to warstwa mięsna, bakłażany, mięso, bakłażany, beszamel, twardy ser starty w drobny wiór, bułka pokrojona w drobną kostkę i kilka cieniutkich plasterków cytryny na wierzchu. Taką wersję lubię najbardziej. Do przestudzonej masy mięsnej dodałam dwa ubite białka, do ostudzonego beszamelu dwa żółtka.
Dodam jeszcze, że robiłam z podwójnej porcji mięsa i czterech średnich bakłażanów - lubię jak forma do zapiekania jest napełniona po brzegi i kawałki musaki są takie wysokie Najadło się 6 osób.
Ten przepis na mięsny farsz jest po prostu obłędny - czasem robię go jako sos do makaronów. I faktycznie, jak się "przegryzie" kilka godzin w lodówce jest jeszcze lepszy.

Kliknij, aby zobaczyć załącznik



Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia. Po raz pierwszy jadłam bakłażny ze słodką nutą i smakowały mi wybornie. Może ktoś też zechce spróbować. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
50 dkg bakłazanów
1/4 szklanki miodu (miałam tylko spadziowy, ale może być inny)
3 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki posiekanych liści mięty
sól
do smażenia: 1/3 szklanki oleju z pestek winogron

Ciasto
2/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Sezam prażymy na suchej patelni na jasnozłoty kolor. Miód podgrzewamy. Bakłażany myjemy, kroimy w grube plastry, solimy, układamy na sicie i odstawiamy na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy lub miksujemy i odstawiamy.
Nasolone bakłażany płuczemy, osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Zanurzamy po kolei w przygotowanym cieście i smażymy po pół minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, układamy na talerzu, polewamy płynnym miodem i posypujemy ziarnem sezamowym z miętą.



PAPRYKA PO MEKSYKANSKU

Składniki
4 duże papryki
1 mały bakłażan
2 cebule
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
130 g ryzu (okrągłego np do risotto)
350 g pomidorów
400 ml rosołu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chilli
pietruszka.

1.Paprykę wydrążamy. Bakłażan w 1x1 cm kostkę kroimy. Cebulę i czosnek w drobną kostkę kroimy.
2.Bardzo mocno w garnku rozgrzewamy olej.Dodajemy do niego bakłażany,które szybko smażymy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek a na koniec ryż.
3.Pomidory w dużą kostę kroimy. Dodajemy do ryżu. Dolewamy rosołu i na małym ogniu (ok 10 minut) gotujemy, nastpnie zostawiamy bez gotowania przez 5 minut az ryz napęcznieje.
4.Pietruszkę kroimy i dodajemy do farszu, a farsz nakładamy do papryk.
5.Pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez ok 40 minut
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
ps W orginalnym przepisie były zielone papryki



Podnoszę, bo to sezon na bakłażany w pełni a ja bakłażany uwielbiam pod każdą postacią I dziś lecę do sklepu nabyć drogą kupna piękne bakłażany.
Trafiłam na ten przepis na blogu Pieprz czy wanilia !



Uwielbiam ta marynate - puszczam tylko wodze fantazji z ziolami i robie wersje o roznych smakach.

Zwykle przygotowuje ja przed grillowaniem - i ta bardziej plynna czescia z przewaga oliwy smaruje baklazany czy cukinie, a potem zalewam po grillowaniu reszta marynaty.

Dziekuje Malgosiu za doskonaly przepis



na oliwie podsmażyć czosnek i 2 suszone ostre papryczki (peperoncino)
dodać puszkę pomidorów
poddusić 10 min .. aż sie zredukują
doprawić swieżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli
wrzucić:
drobno posiekane kapary (ok.2 łyzki)
pokrojone oliwki
kilka filecików anchois ( u nas 5)
wymieszac , zdjąc z gazu
wymieszac z makaronem i jeść


oryginalny przepis zakładał jeszcze obecność bakłazanów, niestety byli i
wyszli



Byłam 6 tygodni w Polsce i jak tylko tu wróciłam to pojechałam na targ i kupiłam bakłażany i zaraz sobie zrobiłam jak w powyższym przepisie, są pyszne, tylko dodałam dość dużo czosnku i małych papryczek, do tego podsmażyłam chleb na patelni grilowej.
Wspaniała wyżerka i zdrowa.
Danie proste a zarazem smaczne.




Faszerowane bakłażany + ryż z groszkiem. Pychota!

Przepis http://www.mmlodz.pl/7034...ory=interwencje

czytało mi się bardzo smakowicie, chyba wypróbuję



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)