Projekt badawczy Polska-Namibia 2010


Sanvean wrote:
| mam tez przepis na paczki jesli ktos bylby chetny.

| To ja poprosze...

idziesz do sklepu i kupujesz paczkę pączków ;-)
Albo dwie paczki.


wlasnie slucham na 3-ce wypowiedzi jakiegos cukiernika: paczki musza byc na
smalcu, a nie na oleju, bo to zupelnie inny smak.

a ja tam wole awokado!
i kanapki z pasta z awokado :)
pat



zrobilam dzis dwa nowe zdjecia, ktore - mimo swiej wrodzonej skromnosci
musze to uczciwie stwierdzic - sa po prostu sliczne! ;)
pierwsze do podawanego juz przepisu - pycha kanapki z awokado i warzywami:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2292
drugie, do nowego przepisu - kanapki z awokado i peskami/orzechami:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2299
przypominam, po kliknieciu na obrazek mozna obejrzec go w powiekszeniu.

no i przy okazji sam przepis:

kanapki z awokado i peskami/orzechami to "jeszcze jedna fenomenalna
kompozycja z awokado. moja mama twierdzi nawet, ze smaczniejsza niz z
warzywami..."

Informacje ogólne:
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: kanapki
Skala trudnosci: ***

Skladniki:
pieczywo, najlepiej ciemne (razowe a nie barwione karmelem...)
awokado
sok z cytryny
sol, ew. pieprz
rozne pestki i orzeszki, np. slonecznik, posiekane orzeski wloskie

Przepis:
awokado przekrawamy wzdluz na pol, przekrecajac polowki wzgledem siebie
oddzielamy je od siebie, wyjmujemy ze srodka pestke, obieramy ze skorki,
kroimy na plasterki - takie nie za cienkie, ja zazwyczaj kroje kazda
polowke na 3 plastry.

awokado ukladamy na kromkach chleba, ze wzgledu na dziure po pestce trzeba
je bedzie tu przyciac, tam utknac....
skrapiamy je sokiem z cytryny i solimy, ew. pieprzymy delikatnie.
a teraz posypujemy pestkami lub posiekanymi orzeszkami.

smacznego :)
pat



typ cery - tłusta
przepis - zmieszaj półtorej łyżki otrąb, 15 kropel olejku z drzewa sandałowego,
szczyptę kurkumy i trzy łyżki soku pomarańczowego

typ cery - sucha
przepis - zmieszaj jedno białko z łyżeczką miodu i łyżeczką 30 proc. śmietany

typ cery - normalna
przepis - zmieszaj dwie łyżki stołowe mleka w proszku z wodą różaną

cera trądzikowa:
Ugotowaną cebulę rozetrzeć na miazgę, mymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej.
Zmyć po 30-45 minutach wywarem z rumianku.

Z awokado:
Rozgnieć widelcem miąższ z 1 dojrzałego awokado i grubą warstwę nanieś na
oczyszczoną twarz. Po 10 minutach zmyj ciepłą wodą. Bogate w cenne witaminy
awokado działa na suchą, szorstką, zmęczoną cerę, odżywia ją, wygładza i
delikatnie natłuszcza.



Najszybciej, najprościej - rozetrzeć z solą, pieprzem, czosnkiem - do
smarowania pieczywa (skoro to baaardzo dojrzałe awokado, będzie jak masło albo
takie proste smarowidło do pieczywa albo krakersów, albo innych słonych
przekąsek). Albo w rozszerzonej wersji - guacamole, np. tak
kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1472 Poza tym zawsze można
awokado z jakimś wyrazistym w smaku serem połączyć, parmezan jest ok, jakiś
niebieski pleśniowy też.



rozdziabdziane awokado z twarozkiem wiejskim plus sol, pieprz i ew. odrobina
czosnku. lekko opieczony chleb, nalepiej mieszany, badz zytni. na to zielona
paciaja i duuuzo rzezuchy na wierzch.
mozna spozytkowac z angielska na trojkatna kanapke pt egg, cress & mayonnaise
czyli jajka (na twardo)rzezucha i majonez.
mozna dodac do ziolowej zupy-kremu, do salaty.
do salatki wg jamiego o.; ugotowane malutkie mlode ziemniaki, awokado, rzezucha,
dressing oliva + cytryna. calosc podana na ledwo letnio, nie zimno np z
dodatkiem wedzonego lososia.
tzw frankfurcki zielony sos - dodatek do jajek, ziemniakow, warzyw itp. jesli
trzeba jutro wklepie przepis. rzezucha nie jest w nim obowiazkowa, ale sa wersje
z nia i baaardzo tam pasuje.



wlasnie najlepiej, jakby byly szare. szare to znaczy, ze nie zostaly ugotowane.
pomaranczowe zostaly przed zamrozeniem poddane obrobce cieplnej. takie po
dokladnym rozmrozeniu nadaja sie najbardziej na salatki - najchetniej w
towarzystwie majonezu czosnkowego, badz sosu koktajlowego z 1000 wysp. mozesz np
kupic dojrzale awokado, przekroic wzdluz, skropic owoc limonka badz
cytryna,wyjac pestke i w jej miejsce wsadzic kopczyk krewetek wymieszany z
majonezem czosnkowym. ewentualnie jeszcze z siekanym koperkiem i masz super
przystawke.
do makaronu najlepsze bylyby te szare. po rozmrozeniu i dokladnym osuszeniu
wrzucasz je po prostu na rozgrzana oliwe. dodajesz posiekany czosnek i chili
(swieze badz suche) i smazysz tak po minutce-dwie z jednej, a potem z drugiej
strony. maja przestac byc szkliste. i to wsio.
ewentualnie pod koniec zwiekszasz gaz na maksa i zalewasz kieliszkiem bialego
wytrawnego wina. calosc niech odparowuje nie wiecej niz minute. potem dodajesz
opcjonalnie posiekana zielona pietruszka i wylewasz taki sos na makaron.
krewetek solic nie trzeba. i zadnego parmezanu!
jesli wpiszesz slowo "krewetki" w wyszukiwarke forum i galerii potraw obok
wyjdzie ci mnostwo przepisow.
patrz, zeby dostac na poczatek obrane i oczyszczone (tj bez przewodu pokarmowego)



Ze sprawdzonych
Na Pani Matce przepisów to polecam:
- sałatę (mieszanka ulubionych typów) + zgrillowana lub upieczona w folii pierś kurczaka w ostrej marynacie (pocięta w piórka) + oliwa z balsamico, pesto, ziołami do wyboru.

- soja ugotowana na mięciutko z sosem curry

- gotowana fasolka szparagowa skropiona olejem z awokado

- sałatka owocowa z "sosem" z jogurtu, balsamico i mielonych orzechów laskowych

Teraz muszę przygotowywać większe porcje, bo jej wyżerają w biurze - czyli smaczne i działa. Spróbuj, może Tobie też zasmakuje. ;)




Hej!Oczywiście już się dziele przepisem:)
Do łódeczek z cykori nakładam dwa farsze.Jedno warzywne:
-czerwona papryka
-pomidor
-jajka na twardo
-mała cebula
-ser solan
-groszek konserwowy
-odrobina oleju
-sól,pieprz i tymianek
A drugie nadzienie rybne:
-twarożek wiejski
-sardynki lub szprotki w oleju
-łagodna papryka mielona
Każdy listek przed nałożeniem nadzienia skrapiam sokiem z cytryny.
PALUSZKI WŁOSKIE:
-grube jak kciuk paluszki(w kazdym sklepie chyba dostępne)
-wędzona polędwica(bardzo cieniutkie plasterki)
-szczypiorek
-masło
-sok z cytryny
Masło utrzeć na puch z sokiem z cytryny.Posmarować nim cienko każdy
paluszek,owinąć wędliną i przewiązać szczypiorkiem.
Do tego sos:
-żurawina
-musztarda miodowa
-chrzan tarty
-sok z pomarańczy
-czerwone wino
Sałatka z awokado:
-awokado
-pomidory miniaturki
-mozzarella(z solanki)
-szynka parmeńska
sos:
-oliwa z oliwek
-ocet balsamiczny
-czosnek
-świeża bazylia
Awokado kroimy w kostkę,pomodorki dzielimy na połówki,mozzarelle w kostke(dość
duże kawałki)Szynke kroimy w paski i podsmazamy na patelni.Na salaterce
układamy awokado,pomidory,szynke,mozzarelle.Mieszamy oliwe z oliwek z octem
balsamicznym i przeciśniętym przez praske czosnkiem.Doprawiamy solą i
pieprzem.Polewamy sałatkę i posypujemy świeżą bazylią.
SMACZNEGO!!!




Dziekuje Ci za opowiedz:). Ja znalazlam przepisy w internecie kiedy okazalo
sie, ze nikt na tym forum nie ma wyprobowanego sposobu na krewetki.
Jezeli tu jeszcze zajzysz to wyprobuj ten przepis:)

AWOKADO Z KREWETKAMI

Porcja na 4 osob
Czas przygotowywania: 25 min.

2 awokado
300 g krewetek
3 lyzki majonezu
2 lyzki gestej smietany 18%
1/2 cytryny
25 ml bradny lub whisky
1 lyzka pokrojonego koperku
sol, bialy pieprz

1. Krewetki sparzyc
2. Awokado umyc, osuszyc, przekroic zsdluz na polowy, usunac pestki. Polowki
awokado wydrazyc, tak by pozostaly dosc grube scianki. Skropic sokiem z
cytryny. Wydrazony miazsz pokroic w kostke.
3. Majonez wymieszac ze smietana, 1 lyzeczka soku z cytryny, brendy, koperkiem,
sola i pieprzem. Dodac pokrojone awokado i krewetki, napelnic farszem wydrazone
polowki owocow.
- Do majonezu mozna dodac 1/2 lyzeczki sosu Worcestershire lub kilka kropli
tabasco ( ja polecam:)

Wiec to tyle:)) Pozdrawiam:))



kompletuję menu urodzinowe - spojrzycie?
Witam. Na 30-te urodziny męża w końcu zapraszam rodzinę na obiad! Ma być:
łatwo, tanio, szybko i smacznie:-) Wymyśliłam sobie: zupę dyniową z imbirem (
o ile odtworzę zagubiony przepis), curry z kurczaka z ryżem, sałatę zieloną z
groszkiem i awokado ( ostatni program Nigelli), tartę ze szpinakiem i kozim
serem( dla mojej wegetariańskiej siostry) oraz flan malezyjski ( to akurat
Pascal) albo gruszki w likierze ( jeśli koleżanka nie zapomni o przepisie).
Przydałoby się dorzucić jeszcze jakąś sałatkę ale kompletnie nie wiem jaką.
Co myślicie o takim zestawie? Da się zjeść i nie paść?



I cała prawda o mnie:
-nie jem zwierząt każdych
-oprócz tego jem wszystko
-przepisy no cóż delikatnie mówiąc mam w głębokim poważaniu, choć namiętnie
czytam a później i tak po swojemu
-życia bez makaronu, bazylii, czosnku, rozmarynu, tymianku, oliwek , rodziny
Cucurbitaceae ( dyniowate ), pomidorów serów , awokado,chleba, czekolady
mlecznej i lodów i szarlotki i cynamonu to ja sobie nie wyobrażam
-gotować i eksperymentować bardzo bardzo lubię, nawet tylko dla siebie choć
oczywiście wszystkie te zachwyty karmionych mile są widziane i potrafię
ugotować coś dla całego prawie batalionu ( ach zajęcia terenowe na studiach )
-głowna pora aktywności kulinarnej -noc najchętniej
-kuchenna bałaganiara jak gotuję kuchnia jak po tajfunie a nawet dwóch wygląda :
(
Oj sie rozpisałam chyba więc to na tyle więcej grzechów nie pamiętam
Pozdrawiam
-
Nie dziw sie jeżeli jutro spadnie porządny grad, rozszaleje się zamieć i licho
wie co. To, że dziś jest ładnie, jeszcze nic nie znaczy. To jest zaledwie jakiś
ślad pogody.



awokado+krewetka
salatka: awokado, krewetki, kielki (najlepiej swieza soja), 1 ostra peperoni b.
drobno posiekana, kolendra posiekana (mozna zastapic natka pietruszki). Do tego
sos: 2 zabki czosnku, 1 limonka, lyzka miodu i sos rybny. Rewelacja! Mozna
zrobic bez krewetek i stosowac jako surowke do grilowanej ryby. Przepis Rexa
Hunta



Szablon by Sliffka (© Projekt badawczy Polska-Namibia 2010)